Hirdetés

Mini PC-s piaci körkép nyolc gép tesztjével

Felvezetés

Az utóbbi évek egyik jól tetten érhető fejlődési iránya az asztali számítógépeknél a zsugorodás. Azt gondolná az ember, hogy a technológiai fejlődés miatt mennek össze a számítógépek, de ez csak részben igaz, inkább úgy fogalmaznánk, hogy egyre többen ébrednek rá – vagy ébreszti rá őket a jól kidolgozott marketinggépezet – hogy nem is kell nekik óriási gépházba szerelt, bikaerős konfiguráció a napi betevő digitális léthez, ami internetes oldalak böngészésében, közösségi oldalak látogatásában, esetleg egy kis filmnézésben és levélírásban merül ki. Szétnéztünk a hazai piacon, hogy milyen választási lehetőségei vannak annak, aki valami nagyon kompakt megoldásra vágyik, és nincs sok kedve szerelni, kompatibilitási problémákkal kínlódni.

Hirdetés

A legkézenfekvőbb választás egy mini PC, bár a monitorral egybeépített all-in-one számítógépek is érdekesek lehetnek erre a célra, most az előbbiek témakörét járjuk körbe. Mini PC-ből kétfélét vehetünk: készre szereltet és úgynevezett barabone megoldást. Az előbbit nyilván nem kell magyarázni, processzorral, memóriával, grafikus és adattároló egységekkel ellátott megoldásról van szó. A barebone esetében a memóriát és az adattárolót a felhasználó választja ki és szereli be, sőt gyakran a processzor módosítására is van lehetőség, bár az rendszerint az alaplaphoz és a tápellátó részleghez hasonlóan fix.

Tesztünkben öt csöppséget vizsgáltunk meg, de korábbi anyagainkból is felelevenítünk pár modellt, illetve utalunk majd a további lehetőségekre. Az Acertől egy elég fura gépet kaptunk, amiről egyelőre nem sokat tudni. A Veriton N4630G vállalati megoldás, ezért talán máshová tették a hangsúlyokat, mint egy otthonra szánt modellnél. Az Asrock VisionX meglehetősen izmos apróság, optikai meghajtója és különálló grafikus alrendszere is van. A Gigabyte BRIX gépei nagyon kompaktak és rengetegféle kapható belőlük, mi egy közepes verziót, a GB-BXi3H-4010-at próbáltunk. A teljesen készre szerelt, garanciavesztés nélkül nem bővíthető megoldásokat az MSI Wind Box DC111 képviseli. Végül, de nem utolsósorban a Zotactól a ZBOX család ID88-as tagja jött el hozzánk, aki a nagyobb darab minik közé tartozik.

Korábban teszteltük már a legismertebb mini PC-t, az Apple Mac mini legfrissebb változatát, ami még 2012 végén jelent meg, de máig etalonnak számít kompakt mérete ellenére komoly teljesítményével, csendességével és elsőrangú kivitelezési minőségével. Szintén érdekes darab az Asus VivoPC, ami ugyancsak formás, kimondottan kedvező az ára, és nem csak 2,5 hüvelykes, hanem 3,5 hüvelykes merevlemezt is fogad. Meg kell még említeni a Sapphire EDGE VS8-as apróságát, ami egyike a nagyon kevés AMD hardveres mini PC-nek, így multimédiás formátumok támogatásában az inteles konkurensek fölött áll. Az eddig még nem tesztelt és a mai szórásból kimaradt modellek közül később várható a Shuttle DS81 próbája, illetve az idei Computexen a Zotac bemutatott pár érdekes megoldást, ami valószínűleg eljut majd hozzánk is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés