Hirdetés

Három AM1-es alaplap AMD Kabinihoz

Hirdetés

Bevezető

Az AM1 foglalatba illeszkedő asztali AMD Kabini processzorokról a közelmúltban publikáltunk egy részletes elemzést. A koncepció a belépőszintet célozza meg, ergo egy költséghatékony, alacsony fogyasztású platformról beszélhetünk. A Kabini APU már a tervezés első lépcsőjétől az előbbi szempontok fényében épült meg, így a lapka területe csupán 107 mm², így az egy kisebb tokozásban is megfér. A memóriavezérlő egyetlen csatornás, ami kevesebb érintkezőt, illetve egyszerűbb alaplapot kíván meg. Ezek mellett a Kabini SoC mivoltából fakadóan alapvetően nincs szükség semmilyen külső vezérlőhídra, hisz a létfontosságú elemeket már tartalmazza az APU.


[+]

Az AM1 foglalat gyakorlatilag nem más, mint a korábbi, notebookokban helyet kapott FS1 foglalat enyhén módosított mása. Az AMD szokásának megfelelően a PGA (Pin Grid Array) foglalatot sötétszürkére színezte, ezzel különböztetve meg a mobil gépekben található variánsoktól.

Az AMD előnyként említi a foglalatos kialakítást, ami arra enged következtetni, hogy az AM1 foglalatba idővel bepattintható lesz a közelmúltban debütált Beema APU is.


[+]

Ahogy az előbb utaltunk rá, a Kabini már integrálva tartalmazza az FCH-t, azaz a lapkában találhatunk többek között tíz USB vezérlőt (2 db 3.0 és 8 db 2.0), illetve két 6 Gbps-os SATA-t is. Utóbbi első hallásra talán kevésnek hangzik, de az alaplapok gyártói természetesen dönthetnek úgy, hogy a négy PCI Express sáv valamelyikére egy külső SATA vezérlőt ültetnek, amivel megtoldhatják a portok számát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés