Hirdetés

Három AM1-es alaplap AMD Kabinihoz

Bevezető

Az AM1 foglalatba illeszkedő asztali AMD Kabini processzorokról a közelmúltban publikáltunk egy részletes elemzést. A koncepció a belépőszintet célozza meg, ergo egy költséghatékony, alacsony fogyasztású platformról beszélhetünk. A Kabini APU már a tervezés első lépcsőjétől az előbbi szempontok fényében épült meg, így a lapka területe csupán 107 mm², így az egy kisebb tokozásban is megfér. A memóriavezérlő egyetlen csatornás, ami kevesebb érintkezőt, illetve egyszerűbb alaplapot kíván meg. Ezek mellett a Kabini SoC mivoltából fakadóan alapvetően nincs szükség semmilyen külső vezérlőhídra, hisz a létfontosságú elemeket már tartalmazza az APU.


[+]

Az AM1 foglalat gyakorlatilag nem más, mint a korábbi, notebookokban helyet kapott FS1 foglalat enyhén módosított mása. Az AMD szokásának megfelelően a PGA (Pin Grid Array) foglalatot sötétszürkére színezte, ezzel különböztetve meg a mobil gépekben található variánsoktól.

Az AMD előnyként említi a foglalatos kialakítást, ami arra enged következtetni, hogy az AM1 foglalatba idővel bepattintható lesz a közelmúltban debütált Beema APU is.


[+]

Ahogy az előbb utaltunk rá, a Kabini már integrálva tartalmazza az FCH-t, azaz a lapkában találhatunk többek között tíz USB vezérlőt (2 db 3.0 és 8 db 2.0), illetve két 6 Gbps-os SATA-t is. Utóbbi első hallásra talán kevésnek hangzik, de az alaplapok gyártói természetesen dönthetnek úgy, hogy a négy PCI Express sáv valamelyikére egy külső SATA vezérlőt ültetnek, amivel megtoldhatják a portok számát.

ASRock AM1H-ITX

Első versenyzőnk az ASRock AM1H-ITX elnevezésű alaplapja, mely per pillanat a gyártó legjobban felszerelt modelljének tekinthető.


[+]

Már az elnevezés is erősen árulkodik arról, hogy Mini-ITX formátumú megoldásról van szó. Az ennek megfelelően kis doboz a használati útmutató és a hátlapi takarólemez mellett két darab SATA adatkábelt, egy duplacsatlakozós SATA tápkábelt, illetve egy csavart rejt.


[+]

Az alaplap az ASRock megszokott vonásait viszi tovább. Az AM1 foglalat középre került, mely mellett jobbról két DDR3-as DIMM foglalat található, amibe legfeljebb DDR3-1600 tempójú modulokat pattinthatunk. A NYÁK legaljára került egy x16-os kialakítású PCI Express slot, amihez összesen 4 darab 2.0 szabványú sáv került kivezetésre


[+]

Utóbbi felett egy mini PCI Express aljzat került elhelyezésre. Ide bármilyen félmagas kártya (pl. Wi-Fi) elhelyezhető, amit a dobozban mellékelt csavarral tudunk fixálni. Fontos megjegyezni, hogy a foglalat nem mSATA-kompatibilis.


[+]

Az ASRock kevesellte a Kabini két natív SATA portját, így az egyik PCI Express sávra az ASMedia ASM1061 chipjét helyezte rá, amivel igény szerint két további 6 Gbps-os portot lehet kihasználni. A négy szürke aljzat felett egy SATA tápcsatlakozó látható, amit ha a szükség úgy tartja, a mellékelt kábellel tudunk kihasználni. Kicsit beljebb két USB 2.0, egy USB 3.0, illetve egy soros port tűsor húzódik meg.


[+]

A tápellátás nincs túlbonyolítva, de a legfeljebb 25 wattos TDP-vel rendelkező Kabini APU-t a rendszer bőven képes kiszolgálni. Jóval érdekesebb, hogy az ASRock egy alternatív tápellátási módot is bedobott a kalapba, ergo a rendszer működéséhez nincs feltétlenül szükségünk ATX szabványú tápegységre, ami a költségek mellett a fogyasztásra és a zajra is pozitív hatással lehet. A külső táp feszültségének 19 voltot állapítottak meg, illetve gyártó javaslata szerint két RAM modulhoz és két merevlemezhez egy 60 wattos egység szükséges, míg egy szerényebb kiszerelés 40-45 watt körüli megoldással is beérheti.

A hátlap az imént említett tápcsatlakozóval nyit, amit egy PS2-es kombó billentyűzet/egér aljzat követ, mely felett két USB 2.0 található. Ezeket négy, különféle megjelenítő csatlakoztatására szolgáló port követi: VGA (D-Sub), single-link DVI-D, illetve DisplayPort 1.2 és HDMI 1.4. Ezek után két USB 3.0 következik, és a Realtek RTL8111GR chipje által vezérelt Gigabit Ethernet port. A hangzásról a Realtek ALC892 chipje gondoskodik, melynek eredményét az optikai kimeneten keresztül digitális formában is továbbíthatjuk.


ASRock AM1H-ITX UEFI

Az ASRock AM1H-ITX UEFI-je is tartalmazza a tavaly bevezetett újításokat, azaz a közvetlen internetkapcsolat segítségével, akár egy gombnyomással frissíthetjük az UEFI-t, aminek során megkeresi, majd le is tölti a szükséges fájlt a rendszer. Ezenkívül akár hibajelentést is írhatunk, majd elküldhetjük az ASRock ügyfélszolgálatának, amennyiben bármilyen kérdésünk vagy problémánk lenne.

Hirdetés

Gigabyte GA-AM1M-S2H

A Gigabyte egyelőre csak microATX formátumú megoldásokat kínál az AM1 foglalatra, amiből mi a GA-AM1M-S2H elnevezésű modellt vettük górcső alá.


[+]

Az alaplap dobozában nem sok tartozék lapul: paksaméta, driver lemez, hátlap és egy pár SATA adatkábel.


[+]

Az alaplap meglehetősen fapados, egyszerű felépítésű. Első ránézésre látható, hogy a Gigabyte ebben az esetben a költséghatékonyságot tartotta szem előtt. Ez a modell is két RAM slotot kapott, ami a single-channel vezérlésből fakadóan bőven elég.


[+]

A GA-AM1M-S2H alsó fertályának csúcsán az APU két natív SATA portja található – hasonló elhelyezést utoljára talán az nForce 3-as alaplapok esetében láthattunk. Lejjebb egy négy sávból gazdálkodó, x16-os kialakítású PCI Express slot húzódik, amit még két x1-es követ. A NYÁK alsó peremén három USB 2.0-s, illetve egy soros és egy párhuzamos tűsor kapott helyet.


[+]

Az alaplap felső része meglehetősen sivár. Az AM1-es foglalat mellett, az abba helyezhető APU tápellátásért felelős két fázis látható, valamint azok 12 voltos tápforrása.

A hátlap egy szeparált PS2-es billentyűzet/egér aljzattal nyitja a sort, melyeket egy VGA (D-Sub) és egy HDMI 1.4-es port követ. Ezután két USB 3.0-s aljzat következik, majd egy pár USB 2.0, melyek felett a Realtek chipje által vezérelt Gigabit Ethernet port trónol. Az analóg hangkivezetéseket a Realtek ALC887 chipje hajtja meg.


Gigabyte GA-AM1M-S2H UEFI

A Gigabyte UEFI-je jól átlátható, könnyen kezelhető, és minden fontosabb beállítási lehetőséget tartalmaz.

MSI AM1I

Tesztünk aktuális mezőnyét tekintve az MSI-nek van a legkevesebb, számszerűen egy darab AM1-es modellje. Az alaplap az AM1I névre hallgat, mely már az asztali Kabini processzorok tesztjében is szerepet kapott.


[+]

A tartozékokat tekintve az MSI lapja hasonló felhozatallal rendelkezik, mint az előző két versenyző, aminek megfelelően a leíráson, a hátlapon, illetve a drivereket tartalmazó optikai lemezen kívül csak két darab SATA adatkábelt kapunk.


[+]

Az MSI is Mini-ITX formátumban gondolkozik, ami a költségek szempontjából érthető is. Az egyetlen memóriacsatorna ellenére ez a megoldás is két RAM foglalatot kapott, ahova a Kabini képességeinek megfelelően maximum 1600 MHz-es modulok illeszthetőek. Erről a modellről sem maradt le az x16-os PCI Express slot, ami az előző két megoldáshoz hasonlóan csak négy sávból gazdálkodhat.


[+]

Utóbbi aljzat felett egy mini PCI Express slot és a két natív SATA port kapott helyet.


[+]

A felső régióban a foglalaton túl két USB 2.0-s tűsor, illetve a három fázisú tápellátás vehető szemügyre. Bár a ventilátorcsatlakozó csak 3 tűs, de az MSI megoldása ennek ellenére képes vezérelni, és így csendben tartani az AMD gyári hűtőjét.

A hátlap az MSI-nél is egy szeparált PS2-es billentyűzet/egér aljzattal kezdődik, amit egy 1.4-es HDMI port követ. Ezeket egy VGA (D-Sub) és egy single-link DVI-D kombinációja követi. A sorban két USB 3.0-s aljzat következik, majd egy pár USB 2.0, melyek felett a Realtek RTL8111G chipje által vezérelt Gigabit Ethernet port trónol. Az analóg hangkivezetéseket ebben az esetben is a Realtek ALC887 chipje hajtja meg.


[+]

Az MSI alaplapja nem csak felépítésben minimál, de az UEFI-ben is meglehetősen konzervatív, így még a bő 3 évvel ezelőtti, mai szemmel meglehetősen fapados Aptio felületet használja, ami még a képernyőmentéseket sem támogatja.

Teszteredmények

Néhány mérés erejéig azt is megnéztük, hogy egymáshoz viszonyítva mit tudnak az alaplapok fogyasztásban, valamint hogyan kezelik a processzort, azaz milyen hatást gyakorolnak azok számítási teljesítményére.

Tesztkörnyezet
Alaplapok ASRock AM1H-ITX - (BIOS: v1.0)
Gigabyte AM1M-S2H - (BIOS: 1.0)
MSI AM1I - (BIOS: V10.0)
Processzor AMD Athlon 5350 (2,05 GHz) processzor
Memória G.Skill RipjawsX 8 GB (2 x 4 GB) DDR3-1866 F3-14900CL9Q-16GBXL
Háttértárak Intel SSD 510 250 GB SSDSC2MH250A2 (SATA 6 Gbps)
Seagate Barracuda 7200.12 500 GB (SATA, 7200 rpm, 16 MB cache)
Tápegység Seasonic Platinum Fanless 520 – 520 watt
FSP NB Lite 90 Plus – 90 watt
Monitor Samsung Syncmaster 305T Plus (30")
Operációs rendszer Windows 8 Pro 64 bit

A fogyasztás mérését most is konnektorba dugható, digitális VOLTCRAFT Energy Logger 4000 készülékkel végeztük, és minden esetben a monitor nélküli konfiguráció értékeit vizsgáltuk. A méréseket az alaplapok gyári alapbeállításai mellett végeztük el.

Ezen a téren a Gigabyte bizonyult a legjobbnak, ami szerintünk a mezőnyben legegyszerűbbnek tűnő tápellátás miatt lehet. Az ASRock és az MSI, azaz a két Mini-ITX formátumú alaplap elég hasonlóan szerepelt. Az ASRock modelljét kipróbáltuk az az FSP univerzális laptoptöltőjével is. Utóbbi javára 1-2 wattos előnyt mértünk ki, ami első hallásra nem sok, ugyanakkor a Seasonic Platinum Fanless 520 személyében egy meglehetősen kemény (és drága) kihívója volt, így szerintünk az eredmény jónak tekinthető.

A fenti eredményeket tekintve leginkább az ASRock egyes alkalmazásokban való kisebb visszaesése lehet feltűnő. Ennek oka szerintünk valahol a memóriavezérlés környékén bújhat meg, ergo az UEFI valószínűleg nem bánik annyira agresszívan az időzítésekkel, mint a másik két modell esetében. A különbség nem óriási, illetve esélyes, hogy ez a kisebb szépséghiba javításra kerül egy következő UEFI-frissítés keretein belül.

Értékelés

Tesztünk végéhez érkezve megpróbáljuk röviden összefoglalni, majd értékelni a látottakat.

A jelen tesztünkben kipróbált három alaplap közül egyértelműen az ASRock AM1H-ITX megoldása a legjobban felszerelt. Ezt a plusz két SATA port, USB 3.0-s tűsor, mini PCI Express slot, DisplayPort, digitális optikai hangkivezetés, valamint a 19 voltos hátlapi tápcsatlakozó tükrében merjük kijelenteni. Csupán egyetlen dolgot hiányolunk róla, mégpedig az mSATA-kompatibilis aljzatot. Utóbbi ellenére az ASRock alaplapja egy kiváló választás lehet HTPC-hez, hisz a passzív külső táp mellett akár egy SSD-vel és két HDD-vel is megbirkozik. Az ASRock AM1H-ITX jelenleg bruttó 15 000 forint környékén vihető haza, ami relatíve kedvezőnek számít.

A Gigabyte alaplapja kakukktojás a két konkurens gyártó terméke mellett, hisz ebben az esetben egy microATX-es modellről beszélhetünk. Az AM1M-S2H-t az egyszerűség jellemzi. Sallangmentes, szinte csak épp azokat a komponenseket pakolták rá a tervezők, amelyek feltétlenül szükségek voltak. Fogyasztásban és pár teljesítménytesztben ez az alaplap mutatkozott a legjobbnak, még ha csak viszonylag kis előnnyel is. A Gigabyte AM1M-S2H ára jelenleg bruttó 11 000 forint környékén mozog.

Az imént említett Gigabyte alaplaphoz hasonlóan az MSI AM1I sincs túlbonyolítva. Ennek megfelelően például be kell érnünk két SATA porttal, DisplayPort, vagy digitális hangkimenet nem található a hátlapon, valamint az UEFI is elég egyszerű. A gyártó mérnökei nyilván nem önkényesen hoztak ilyen döntéseket, így az sem véletlen, hogy az MSI AM1I már 9000 forint környékén elérhető, amivel a három alaplap közül a legolcsóbb modell.

A jelenlegi szűkös AM1 kínálat okán tesztünkben kissé rendhagyó módon különféle felszereltségű, kialakítású, illetve árazású alaplapok kaptak helyet, melyeket így nem lehet egymással szembeállítani. Az ASRock talán a jelenleg elérhető legjobb felszereltségű modell egy kicsit drágábban, a microATX-es Gigabyte három PCI Express slotot is kínál, míg az MSI a maga 9000 forintjával a legolcsóbb az összes közül. Mindebből következően az a ritka eset áll fent, hogy részünkről mindhárom modell ajánlott a maga nemében, a megfelelő választást a pontos igények figyelembevétele mellett a vásárlóra bízzuk.


ASRock AM1H-ITX alaplap
Gigabyte GA-AM1M-S2H alaplap
MSI AM1I alaplap

Oliverda

A tesztben szereplő alaplapokat az egyes gyártók képviseleteitől kaptuk kölcsön.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés