Hirdetés

Acer Aspire One netbook

Hirdetés

Használat közben

Mielőtt bármit mondanánk a nálunk járt Acer Aspire One használhatóságáról, ki kell emelni, hogy ez csak egy gyártás előtti mintadarab volt, tehát bizonyos részletek még változhatnak, bár a kivitel nagyon közel van már a véglegeshez. Kézbe fogva kissé kontrasztos volt az apróság kabátja. Felső borítása szép, igényes, fényes volt (ki tudja, mennyire karcolódik majd), az alja viszont olcsóbb műanyag, és közte zavarónak éreztük az árnyékszerű fekete sávot. Szépen és igényesen fordul a felső rész a zsanéron, ennek ereje tartotta zárt állapotban a notit.

Az MSI Wind szintén 1024 pixel széles és 600 pixel magas, de 10 hüvelykes kijelzője után most az Aspire One 8,9 hüvelykesét nézve egyáltalán nem hiányzott az a plusz egy hüvelyk, a képpontok így is elég nagyok voltak számunkra. Túl nagy és zavaró volt viszont a monitor kávája, amely a HP 2133-hoz hasonlóan folyton azt kiabálta: elfért volna ide nagyobb kijelző is! Ha már egyszer a kényelmes gépelés miatt kell a 24–26 centiméteres szélesség, akkor miért nem használják ki a helyet a felső részen is?

Egyébként a monitor minőségével kapcsolatban nem lehet kifogásunk, a konkurensek szintén LED-es háttérvilágítású TN+film paneljei sem jobbak, de nem is rosszabbak. Jól csak elölről látszott, felül eléggé inhomogén volt a megvilágítása, de hát nem is grafikai tervezésre szánják. Akit érdekel, hogy körülbelül mekkora is egy ilyen mini kijelzője, az az alábbi képet nagyítsa ki (vagy kicsinyítse) 195 mm szélesre.

Meglepő, milyen mértékben érezni az Apire One billentyűzetén, hogy a gépecske hozzávetőleg egy centiméterrel keskenyebb, mint az MSI Wind. Gombjai nem lekicsinyített notebookosoknak hatnak, ahogyan a konkurensé, hanem felnagyított Eee PC 701-esnek. Emiatt nekünk kényelmetlenebbnek tűntek, mint az MSI megoldása, de a túl kicsi Eee PC 701-nél sokkal használhatóbbnak bizonyultak. Rövid úton jártak, és nem imbolyogtak annyira, mint az Asuséi. Persze ez csak a mi véleményünk, gyermek vagy női kezeknek az Aspire One klaviatúrája bőven elég lehet. Tesztgépünkön még a nemzetközi kiosztást láttuk, melynek egysoros Enterje, jó nagy Shiftjei és másfeles Backspace-e van. Véleményünk szerint a lapos, de kellően széles kurzorgombok kialakítása jobb, mint a Windé, ahol ezeket a gombokat elkeskenyítették, nem pedig magasságukból vettek le úgy, mint az Acernél. Jelzés értékű, hogy a szokás szerint Windows emblémás gombon kis házikó van.

A billentyűzet elhelyezkedése miatt meglehetősen keskeny a csuklótámasz és a beleintegrált, a monitor képarányait követő picike tapipad. Méretét azzal próbálták növelni, hogy gombjait a HP 2133-nál látottakhoz hasonlóan oldalra tették. Ez az elrendezés némi megszokást igényel, és az előszériás Acernél kicsit keményen is jártak a billentyűi.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Acer

Azóta történt

 • Eee PC-k - a három kislegény

  Együtt tettük próbára a celeronos Eee PC 701-et és 900-at, valamint az új, Atom processzoros 901-et. Vajon melyik a nyerő?

 • Felnőtt az Eee PC

  Kistestvérei után itt a legnagyobb Eee PC, az 1000H 10 hüvelykes kijelzővel, nagyobb billentyűzettel.

 • Atomot asztali számítógépbe?

  Kis költségvetésű mini rendszereket vizsgáltunk használhatóság szempontjából.

 • Itt a nagy Eee PC!

  Az Eee PC 1000H érkezése és egyéb hardveres érdekességek mellett egy Mode Com MP3-lejátszót is bemutatunk.

Előzmények

Hirdetés