Hirdetés

Acer Aspire One netbook

Hirdetés

Külső

Újabb kisméretű notebook avagy netbook landolt szerkesztőségünkben. Az Acer apróságát távolról sem előzte meg akkora hírverés, mint a lavinát elindító Asus Eee PC-t vagy az MSI Wind Notebookot. Pár hete még jóformán csak azt lehetett tudni, hogy az Acer is komolyan készül ebbe a szegmensbe, és még idén több millió apró laptopszerűséget szeretne eladni, 2009-re pedig a húszmilliós számot célozta meg. Nagy örömünkre az Acer hazai képviselete rövid időre rendelkezésünkre tudott bocsátani egy gyártás előtti Aspire One mintadarabot, mely ugyan még nem végleges – különösen belülről –, de már nagyon közel van hozzá. Nem meglepő, hogy ez a gépecske is fehér (pontosabban nagyon világos krémszínű), ezen kívül még fekete és sötétkék színben lesz elérhető. Becsukva természetesen csak részletekben különbözik a konkurensektől. Ügyes húzás, hogy visszajelző LED-jeit a zsanérnál keresztbefutó sávba tették, így zárt és nyitott állapotban is jól látszanak.

Rápillantva úgy tűnt, mintha nem illeszkedne rendesen a felső, LCD paneles rész az alsóra, de elölről nézve kiderült, hogy amit mi árnyéknak hittünk, az valójában egy fekete műanyagsáv. Nekünk ez a részlet nem nagyon tetszett, de könnyen lehet, hogy a végleges darabon más színűre festik, hogy jobban harmonizáljon a többi elemmel. Elöl csak egy kis csúszkája van a kis Aspire-nak, amellyel a Wi-Fi és a Bluetooth egység kapcsolható ki-be. Ahogy a többi minin, hátul itt sem találtunk csatlakozót, csak egy széles akkumulátort és két helytakarékos zsanért. A nálunk járt tesztpéldánynak háromcellás, 24,42 Wh-s akkumulátora volt, mely teljesen belesimul a fenekébe. Kapható lesz majd hozzá nagyobb kapacitású, hatcellás telep is, az egy kicsit megemeli majd a gép hátulját.

Két dolog tűnt fel a kis Acer oldalait, csatlakozóit nézegetve. Az első, hogy jobbra és balra is SD kártyához való aljzatot véltünk felfedezni. Mint kiderült, nem hallucináltunk, ugyanis az Acer tényleg két kártyaolvasót szerelt a noteszre, ami valljuk meg, ügyes ötlet. Míg az egyikkel (a jobb oldali 5 az 1-ben olvasóval) például fényképezőgépünk kártyáját kezelhetjük, addig a másikba (a bal oldali csak SD-t kezel) állandóra betehetünk egy kártyát, kibővítve ezzel a 8 GB-os SSD háttértárat. Annak ellenére, hogy két kártyaolvasója van, az Aspire One oldalai nincsenek túlzsúfolva. Jobbra Kensington zárat, az 5 az 1-ben olvasót, két USB-t és két hangcsatlakozót találunk; balra a táp, a D-Sub monitorkimenet, az Ethernet aljzat, még egy USB és a csak SD-t kezelő olvasó fogja közre a nagyon picike szellőzőnyílást.

A kis Acert megfordítva derült ki, hogy miért ilyen kicsi a szellőzőnyílás. Nem kicsi, csak nagyobbik része alulra irányul. Középtájon látható az egyetlen hangszóró nyílása, a túloldalon pedig egy kis ajtócska, ami mögé nem nézhettünk be, mert a gép még nem végleges darab, tilos szétszedni. Érdekes a csuklótámasz alján végigfutó szellőzőnyílások sora, és az is, hogy az első lábakat meglehetősen hátra rakták. Jól látszik az alábbi képen, hogy a 3 cellás akkumulátor milyen aprócska.

Visszatérve a felső részre, megnéztük, meddig nyílik ki az Aspire One kijelzője. Szerencsére elég nagy szögben, így ölbe véve is jól rálátunk majd.

Némileg rendezetlennek éreztük a felső részt biztatóan stabilan tartó zsanér környékét. Itt találkozik a felső panel feketéje, a billentyűzet fehérje, a körülötte lévő világos krémszínű perem és az akku fölött kidudorodó LED-sor szürkés alapja, mely csak azért tűnik más színűnek, mert íves, és a felső rész beárnyékolja. Mindezt megfejelik még a zsanér krómjával, amely körül vöröses perem van. Túl sok a szín túl kis területen, de persze lehet, hogy a végleges gépen finomítanak ezen a részleten.

Konfiguráció, méret

Mint a legtöbb közeljövőben érkező netbook, az Aspire One is az Intel friss Centrino Atom platformjára épít. Ebből már többfélét listázott a nagyobbik processzorgyártó (MID-ek, illetve netbookok részére), de egyelőre a piacon csak a legfeljebb 1,6 GHz-es órajelen járó, 512 kB L2 gyorsítótáras és 533 MHz-es FSB-s Atom N270 CPU-t láttuk Intel 945GSE északi és ICH7-M déli híd kíséretében. Akárcsak az MSI Windben, az Aspire One-ban is ilyen van 512 MB alaplapra integrált DDR2-533 memória társaságában, ami tovább bővíthető egy üres memóriafoglalat révén. A kijelző szerencsére igazodik a weboldalaknál elterjedt, 1024 pixeles szélességhez, amihez nem túl sok, 600 sor tartozik. A 8,9 hüvelykes képátlóval ez 133 dpi felbontást és 0,19 mm-es pixelméretet eredményez, ami valamivel kisebb képpontokat jelent, mint a 12,1"-os, 1280x800 pixeles szubnotebookoknál, tehát nagyítási trükkök nélkül jól olvasható átlagos látásúak számára is.

Adatainkat a korábban említett dupla kártyaolvasó mellett, pontosabban előtt egy beépített tárolóegységen tarthatjuk. Ez az induló modellben egy 8 GB-os SSD lesz, de később érkezik a hagyományos, 2,5 hüvelykes, 80 GB-os winchesterrel szerelt változat. Akárcsak a konkurensek, az Aspire One is 3 cellás (24,42 Wh-s) vagy 6 cellás (pontos teljesítményét egyelőre nem tudni) akkumulátorral dolgozik. Kezdetben, valamikor augusztus folyamán a kisebbikkel érkezik majd hozzánk a notesz, mellyel picivel kevesebb mint 1 kilogramm lesz a tömege. A nagyobbikkal 1,26 kg-ot nyom a kis Acer.


Termék megnevezéseAcer Aspire One
ProcesszorIntel Atom N270 (1,6 GHz, 512 kB L2 cache, 533 MHz FSB)
LapkakészletIntel 945GSE és ICH7-M
Memória512 MB DDR2-533 (bővíthető)
Kijelző8,9 hüvelykes, 1024x600 pixeles TN+film panel LED háttérvilágítással
Grafikaintegrált GMA950
Merevlemez2,5 colos SSD 8 GB kapacitással vagy
hagyományos merevlemez 80 GB kapacitással
Optikai meghajtónincs
KommunikációBluetooth 2.0+EDR, IEEE 802.11b/g Wi-Fi, 10/100 Mbps Ethernet, opcionális 3G modem
Interfészek3 x USB 2.0,
D-Sub analóg monitorkimenet,
Ethernet,
audio ki- és bemenet
Extrákwebkamera, kártyaolvasó (SD, MMC, MS, MS Pro, xD), extra kártyaolvasó (SD)
Akkumulátor kapacitása3 cellás (24,42 Wh)
6 cellás
Méret249 x 170 x 29–36 mm
Tömeg0,996 kg (a 3 cellás akkumulátorral)
1,260 kg (a 6 cellás akkumulátorral)
Operációs rendszerLinpus Linux Lite vagy Windows XP Home
Garancia2 év
Gyártó weboldalawww.acer.hu
Termék weboldalaAspire One
Fogyasztói árkb. 75–79 000 Ft

Sajnos az alatt a rövid idő alatt, míg nálunk volt az Aspire One, semmilyen más netbook nem vendégeskedett szerkesztőségünkben, így csak a rezidens 12 colos, 4:3-as képarányú IBM ThinkPad X40-nel tudtuk összevetni méreteit. Szélessége 249 mm, tehát az Eee PC 701-nél 24 mm-rel szélesebb, a HP 2133-nál hat, az MSI Windnél pedig 11 mm-rel keskenyebb. Mélysége ugyanúgy 170 mm, mint a többieknek, a 6 cellás akkumulátor pedig 7 mm-rel megemeli az Aspire One fenekét.

Láttunk már netbookot szubnoteszek táraságában, de érdemes megnézni, hogy mutat egy átlagos méretű, 15,4 colos, széles kijelzővel ellátott példány mellett, pontosabban ölében. Minden mérete nagyjából egyharmaddal kisebb, így nem csoda, hogy súlyban csak egyet tud felmutatni a nagy három kilójával szemben. Egyetlen dologban nagyobb a kicsi, a monitor mellett látható széles kávában. Hogy használható méretű maradjon a billentyűzete, világos, hogy jó, ha legalább 24–26 cm széles a gép, de akkor már tehetnének bele 10 colos kijelzőt is, hiszen elférne.

Oldalról azt látni, hogy az apróság alja nem sokkal vékonyabb a nagyobb gépénél, de LED háttérvilágítású kijelzője jelentősen kisebb helyet igényel.

Minigépre mini Linux

Első körben az Acer is fityiszt mutatott a Microsoftnak, és az Aspire One-t saját kezelőfelületes Linpus Linux Lite-tal szerelte fel. Azért a végérvényesen Windowszal fertőzötteknek sem kell aggódniuk, pár hónapon belül érkezik XP Home-ot futtató változat is, minden bizonnyal 1 GB memóriával. A mostani, 512 MB memóriás változatra is fel lehet tenni az erőforrásokkal többnyire pazarlóbban bánó operációs rendszert, de nem biztos, hogy érdemes.

A Linpus Linux Lite Acer One-hoz kialakított kezelőfelülete négy csoportra bontja a szoftvereket: internet (Connect), munka (Work), szórakozás (Fun) és fájlkezelők (File). Emellé, pontosabban fölé kapunk egy szép Aspire One feliratot, valamint egy keresőt, alulra meg eltüntethető tálcát, beállításokat és helpet.

A főoldalon, a négy csoportban egyszerre csak három-három alkalmazás ikonja látszik, de ezek sorrendje átvariálható, előbbre sorolhatjuk a csoportra kattintva megjelenő többi alkalmazást is. A Connect részen Firefox böngészőt, Skype, Messenger és e-mail klienst (One Mail), RSS-olvasót, direkt Wikipedia és Google Maps linket találunk, szóval van itt minden, amire egy hétköznapi internetezőnek szüksége lehet.

A munkás (Work) rész elsősorban az Open Office-ra támaszkodik, emellett ügyes naptárat, címlistát, számológépet és jegyzetelőcédulákat találunk. A Fun mappában médialejátszó, képnézegető, egy adag (hat darab) előtelepített játék, webkamera-kezelő és alap rajzolóprogram (KolourPaint) található.

A Files részen egyből a dokumentumainkhoz, zenéinkhez, képeinkhez, videóinkhoz vagy letöltéseinkhez ugorhatunk, de van itt egy egészen jól használható, ablakos, általános fájlkezelő is

A nem túl okos Acer Media Player mellett felfedeztük az Mplayert is, melynek nincs ikonja a felületen, de a videókon jobb gombbal klikkelve kiválaszthatjuk egy listáról. Próbálgatás közben a kis Aspire háromszor is szólt, hogy újabb szoftvereket, frissítést tölthetünk le. 54 Mbps-os Wi-Fi kapcsolatunkon keresztül csatlakozott is a Linpus oldalára, de a letöltés már nem kezdődött meg, vagy olyan lassan ment, hogy 30 perc várakozás után meguntuk a mókát. Minden bizonnyal elérhető lesz majd a Linpus valamivel komolyabb kezelőfelülete is, egyelőre nem kaptunk felvilágosítást, hogyan.

Az utolsó említésre méltó rész a beállításoké (Settings), amely valójában az ötödik fő csoport. Itt a számítógéppel kapcsolatos változókat módosíthatunk. Míg a kijelzőnél csak egyetlen felbontás található, addig az energiagazdálkodási rész meglehetősen sokrétű, a többi viszont szintén egyszerű, de jól használható.

Használat közben

Mielőtt bármit mondanánk a nálunk járt Acer Aspire One használhatóságáról, ki kell emelni, hogy ez csak egy gyártás előtti mintadarab volt, tehát bizonyos részletek még változhatnak, bár a kivitel nagyon közel van már a véglegeshez. Kézbe fogva kissé kontrasztos volt az apróság kabátja. Felső borítása szép, igényes, fényes volt (ki tudja, mennyire karcolódik majd), az alja viszont olcsóbb műanyag, és közte zavarónak éreztük az árnyékszerű fekete sávot. Szépen és igényesen fordul a felső rész a zsanéron, ennek ereje tartotta zárt állapotban a notit.

Az MSI Wind szintén 1024 pixel széles és 600 pixel magas, de 10 hüvelykes kijelzője után most az Aspire One 8,9 hüvelykesét nézve egyáltalán nem hiányzott az a plusz egy hüvelyk, a képpontok így is elég nagyok voltak számunkra. Túl nagy és zavaró volt viszont a monitor kávája, amely a HP 2133-hoz hasonlóan folyton azt kiabálta: elfért volna ide nagyobb kijelző is! Ha már egyszer a kényelmes gépelés miatt kell a 24–26 centiméteres szélesség, akkor miért nem használják ki a helyet a felső részen is?

Egyébként a monitor minőségével kapcsolatban nem lehet kifogásunk, a konkurensek szintén LED-es háttérvilágítású TN+film paneljei sem jobbak, de nem is rosszabbak. Jól csak elölről látszott, felül eléggé inhomogén volt a megvilágítása, de hát nem is grafikai tervezésre szánják. Akit érdekel, hogy körülbelül mekkora is egy ilyen mini kijelzője, az az alábbi képet nagyítsa ki (vagy kicsinyítse) 195 mm szélesre.

Meglepő, milyen mértékben érezni az Apire One billentyűzetén, hogy a gépecske hozzávetőleg egy centiméterrel keskenyebb, mint az MSI Wind. Gombjai nem lekicsinyített notebookosoknak hatnak, ahogyan a konkurensé, hanem felnagyított Eee PC 701-esnek. Emiatt nekünk kényelmetlenebbnek tűntek, mint az MSI megoldása, de a túl kicsi Eee PC 701-nél sokkal használhatóbbnak bizonyultak. Rövid úton jártak, és nem imbolyogtak annyira, mint az Asuséi. Persze ez csak a mi véleményünk, gyermek vagy női kezeknek az Aspire One klaviatúrája bőven elég lehet. Tesztgépünkön még a nemzetközi kiosztást láttuk, melynek egysoros Enterje, jó nagy Shiftjei és másfeles Backspace-e van. Véleményünk szerint a lapos, de kellően széles kurzorgombok kialakítása jobb, mint a Windé, ahol ezeket a gombokat elkeskenyítették, nem pedig magasságukból vettek le úgy, mint az Acernél. Jelzés értékű, hogy a szokás szerint Windows emblémás gombon kis házikó van.

A billentyűzet elhelyezkedése miatt meglehetősen keskeny a csuklótámasz és a beleintegrált, a monitor képarányait követő picike tapipad. Méretét azzal próbálták növelni, hogy gombjait a HP 2133-nál látottakhoz hasonlóan oldalra tették. Ez az elrendezés némi megszokást igényel, és az előszériás Acernél kicsit keményen is jártak a billentyűi.

Melegedés, zaj, fogyasztás

Kíváncsian vártuk, hogy a kicsik között végre aránylag hűs, Atom-alapú Wind után a szintén alig melegedő Intel Centrino Atom platformos, normál merevlemez helyett SSD-s Aspire One hogyan szerepel ezen a téren. Eleinte, éppen a néma adattárnak köszönhetően nagyon meggyőző volt, ugyanis 24 fokos szobahőmérséklet mellett is teljesen csendben maradt. Nagyjából 15 perc után éledt fel kis ventilátora, amely gyengécske, 15 dB körüli neszt produkált, így lekörözte a Windet. Ekkor a gép felületén 31–34 fok körüli hőmérsékleteket mértünk, csak a bal tenyerünk alatt volt valami gyanúsan meleg.

Meghajtva az apróságot sikerült 20 dB-re feltornászni a hangerőt, ami továbbra is különösen halknak számít, veri a Windet. Sajnos hőmérsékletben már nem volt ilyen jó a helyzet. Bal tenyerünk alatt 43 fokig melegedett az Aspire One, és ujjaink alatt is közeledtünk a 40-es számhoz. Mindez azért volt még zavaróbb, mert a jobb oldal 6–8 fokkal hidegebb maradt, így két kezünkkel komoly kontrasztot éreztünk. Bizony a levegőkifúvóval ellátott bal alsó rész (a képen a felfordítás miatt jobbra került) is alaposan felmelegedett, pedig terhelés közben nem ölben, hanem az asztalon ült a kicsi Acer. Egy kicsivel pörgősebb, hangosabb ventilátor valószínűleg csökkenteni tudná a hőmérsékleteket.

Fogyasztás tekintetében azt mondta a konnektoros mérőnk, hogy akkutöltés közben terheléstől függetlenül 34 wattot eszik az Aspire One. A telepet eltávolítva a nyugalmi fogyasztás 16 W-ra, a teljes CPU terhelés melletti 19 W-ra módosult, amihez a Wi-Fi bekapcsolása még 2 wattot, a monitor alacsonyról teljes fényerőre húzása ismét további 2 wattot tett hozzá. Kikapcsolt állapotban a mellékelt 65 wattos töltő 6 wattot fogyasztott, az akkut pedig 32 wattal töltötte, így elég gyorsan újra használhatóvá vált, nem kellett rá annyit várni, mint az Eee PC kis teljesítményű töltőjére.

Az idő szűkössége miatt csak a Linux tippjét tudtuk kivárni az akkumulátor várható üzemidejével kapcsolatban. Fél órányi terheletlen ücsörgés után azt tippelte, hogy hasonló állapotban még két és fél órát bírna, szóval a 24,42 Wh-s akkutól legfeljebb háromórás üzemidő várható.

Értékelés

Megismerve egy újabb komoly résztvevőjét a mini notebookok (netbookok, MID-ek stb.) versenyének azt mondhatjuk, hogy minden centiméter, minden hüvelyk számítani fog, mert a mezőny nagyon kiegyenlített. Borzasztó nehéz értékelést mondani ezekről a kis gépekről, mert lehet, hogy ami nekünk már éppen kicsi, éppen kevés, az másnak éppen jó, vagy akár még mindig fölöslegesen nagy, sok. Nekünk például az MSI Wind Notebook billentyűzetmérete az ideális, van viszont, aki beéri az Eee PC 701 apróságaival, megint másnak – ha nagyon muszáj, akkor nekünk is – éppen az Aspire One átmeneti mérete lehet a megfelelő.

Egyfajta optimumnak látszik – ismét a mi szemszögünkből – az 1024 pixel széles, 8,9 colos kijelző, bár meg kell jegyezni, hogy a számunkra elfogadható – sőt a legtöbb – netbook billentyűzetmérete fölé odafér az a tízes panel is. Így, második látásra is nagyon ígéretesnek tűnik az Intel Centrino Atom platform, mellyel ugyan az Acer még nem sáfárkodott elég jól, ugyanis az Aspire One nagyon-nagyon halk, de kicsit melegebb a kelleténél. Halkságából feláldozva egy keveset valószínűleg jobban hűthető lesz.

A netbookok értékelésénél fontos kitérni az egyedi operációs rendszerre, mert egyre több gyártó eszmél rá, hogy nemcsak óriási processzorteljesítményre, hanem az erőforrásokkal gyakran pazarlóan bánó Windows operációs rendszerre sincs feltétlenül szükség, ezért inkább valamilyen Linux disztribúciót szab testre. Szerintünk egészen jól sikerült az Aspire One Linpus Linux Lite felülete, és ami még fontosabb, a kis gép kiválóan használható vele. Még a Windowson felnevelkedettek is hamar eligazodnak majd rajta. Az alkalmazások – valószínűleg az SSD-nek is köszönhetően – gyorsan betöltődtek, a notesz 512 MB memóriával nem akadozott még több alkalmazást egyszerre használva sem. Gondunk csupán a nagy felbontású videók lejátszásával volt, a 720p-s VC-1 és H.264 tömörítésű anyag is akadozott. Valószínűleg az Mplayer és a beépített Media Player volt a ludas ez ügyben, mert a Wind ugyanilyen hardverrel lazán vitte 720p-s tesztvideóinkat.

Összefoglalva az előszériás Acer Aspire One-nal eltöltött pár óra tapasztalatait, úgy gondoljuk, újabb nagyon ígéretes képviselőjét ismertük meg a kategóriának. A Centrino Atom platform, a 8,9 colos, 1024 pixel széles kijelző, 8 GB-os SSD, az SD kártyás bővítési lehetőség és az ügyes kis Linux jó kombinációnak tűnik, különösen a 80 000 forint alatti várható árral. Igen, van még pár részlete, amin lehetne csiszolni – talán fognak is –, de nekünk már ebben az állapotában határozottan tetszett az Acer Aspire One. Jó árával akár a hazai piac sztárja is lehet valamikor a nyár végén, ugyanis augusztusban várhatóak az első darabok.


Acer Aspire One

rudi

Az Acer Aspire One-t az Acer hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Acer

Azóta történt

 • Eee PC-k - a három kislegény

  Együtt tettük próbára a celeronos Eee PC 701-et és 900-at, valamint az új, Atom processzoros 901-et. Vajon melyik a nyerő?

 • Felnőtt az Eee PC

  Kistestvérei után itt a legnagyobb Eee PC, az 1000H 10 hüvelykes kijelzővel, nagyobb billentyűzettel.

 • Atomot asztali számítógépbe?

  Kis költségvetésű mini rendszereket vizsgáltunk használhatóság szempontjából.

 • Itt a nagy Eee PC!

  Az Eee PC 1000H érkezése és egyéb hardveres érdekességek mellett egy Mode Com MP3-lejátszót is bemutatunk.

Előzmények

Hirdetés