Hirdetés

Acer Aspire One netbook

Hirdetés

Melegedés, zaj, fogyasztás

Kíváncsian vártuk, hogy a kicsik között végre aránylag hűs, Atom-alapú Wind után a szintén alig melegedő Intel Centrino Atom platformos, normál merevlemez helyett SSD-s Aspire One hogyan szerepel ezen a téren. Eleinte, éppen a néma adattárnak köszönhetően nagyon meggyőző volt, ugyanis 24 fokos szobahőmérséklet mellett is teljesen csendben maradt. Nagyjából 15 perc után éledt fel kis ventilátora, amely gyengécske, 15 dB körüli neszt produkált, így lekörözte a Windet. Ekkor a gép felületén 31–34 fok körüli hőmérsékleteket mértünk, csak a bal tenyerünk alatt volt valami gyanúsan meleg.

Meghajtva az apróságot sikerült 20 dB-re feltornászni a hangerőt, ami továbbra is különösen halknak számít, veri a Windet. Sajnos hőmérsékletben már nem volt ilyen jó a helyzet. Bal tenyerünk alatt 43 fokig melegedett az Aspire One, és ujjaink alatt is közeledtünk a 40-es számhoz. Mindez azért volt még zavaróbb, mert a jobb oldal 6–8 fokkal hidegebb maradt, így két kezünkkel komoly kontrasztot éreztünk. Bizony a levegőkifúvóval ellátott bal alsó rész (a képen a felfordítás miatt jobbra került) is alaposan felmelegedett, pedig terhelés közben nem ölben, hanem az asztalon ült a kicsi Acer. Egy kicsivel pörgősebb, hangosabb ventilátor valószínűleg csökkenteni tudná a hőmérsékleteket.

Fogyasztás tekintetében azt mondta a konnektoros mérőnk, hogy akkutöltés közben terheléstől függetlenül 34 wattot eszik az Aspire One. A telepet eltávolítva a nyugalmi fogyasztás 16 W-ra, a teljes CPU terhelés melletti 19 W-ra módosult, amihez a Wi-Fi bekapcsolása még 2 wattot, a monitor alacsonyról teljes fényerőre húzása ismét további 2 wattot tett hozzá. Kikapcsolt állapotban a mellékelt 65 wattos töltő 6 wattot fogyasztott, az akkut pedig 32 wattal töltötte, így elég gyorsan újra használhatóvá vált, nem kellett rá annyit várni, mint az Eee PC kis teljesítményű töltőjére.

Az idő szűkössége miatt csak a Linux tippjét tudtuk kivárni az akkumulátor várható üzemidejével kapcsolatban. Fél órányi terheletlen ücsörgés után azt tippelte, hogy hasonló állapotban még két és fél órát bírna, szóval a 24,42 Wh-s akkutól legfeljebb háromórás üzemidő várható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Acer

Azóta történt

 • Eee PC-k - a három kislegény

  Együtt tettük próbára a celeronos Eee PC 701-et és 900-at, valamint az új, Atom processzoros 901-et. Vajon melyik a nyerő?

 • Felnőtt az Eee PC

  Kistestvérei után itt a legnagyobb Eee PC, az 1000H 10 hüvelykes kijelzővel, nagyobb billentyűzettel.

 • Atomot asztali számítógépbe?

  Kis költségvetésű mini rendszereket vizsgáltunk használhatóság szempontjából.

 • Itt a nagy Eee PC!

  Az Eee PC 1000H érkezése és egyéb hardveres érdekességek mellett egy Mode Com MP3-lejátszót is bemutatunk.

Előzmények

Hirdetés