Hirdetés

Antec P5 microATX ház: ha szeretünk rendezkedni

Kis méret 5,25" meghajtóhellyel: jól hangzik, de van, amit nem tudunk meg az első benyomásból...

Hirdetés

Szerelés, zajszint

Tesztünk során az ASRock Fatal1ty X99M Killer alaplapot használtuk egy NVIDIA GTX Titan grafikus kártyával megtöltve, ami méretét tekintve gond nélkül be is fért a házba. A mellékelt csavarok esetében azonban éreztünk némi zavart az erőben, ugyanis csak a ránézésre a tápegység rögzítésére szolgáló darabok értek át a lapon keresztül a távtartóig, ha viszont azokat használjuk, akkor a táphoz már nem jut. Szerencsére találtunk a szerkesztőségben ugyanilyen csavarokat, így a problémát megoldottuk, de aki nem tart otthon tartalékokat, és esetleg az ő esetében sem jó csavarokat mellékelnek, azt érheti kellemetlen meglepetés.


[+]

Ezen a problémán túllépve nem ütköztünk említésre méltó fennakadásba a hardverelemek beszerelését illetően. Jó pont, hogy a bővítőkártyák rögzítésére való csavarokkal szemben egy-egy lyukat fúrtak az oldallapot is tartó keretbe, így a csavarhúzót pont merőlegesen tudjuk a csavar fejébe illeszteni.


[+]

Az alaplaptálcára kerülő, 2,5 hüvelykes SSD felszereléséhez mindössze négy csavarra van szükségünk, a felerősítés nem igényel keretet, a rögzítés ugyanis közvetlenül az acéllemezhez, pontosabban az abba fúrt lyukakban elhelyezett szilikonbetétekhez történik. Az SSD-t az alaplaptálca bármelyik oldalára helyezhetjük, ebben egyik oldalon sem akadályoz minket semmi, az előlapi ventilátor melletti résbe kényelmesen befér a meghajtó. A HDD-k telepítéséhez még ennyi szerelés sem szükséges, a műanyag fiókokat mindössze rá kell pattintani a merevlemezre, és már tolhatjuk is be a helyére.


[+]

Az alaplaptálca mögött sem bővelkedünk helyben, a gépház összeszerelt állapotában mindössze 11 mm távolság áll rendelkezésünkre a kábelek rendezgetésére, ami valljuk be, nem sok. Érdemes már a bekötés előtt átgondolni, hogy mit hol szeretnénk majd elvezetni, mert ha például a 24 tűs és egy 6 tűs tápkábelt pont úgy sikerül elhelyeznünk, hogy egymáson fekszenek, akkor már csak nagyon nehezen tudjuk a helyére varázsolni az oldallapot. Nekünk viszonylag jól sikerült kihasználni a helyet, de még így sem volt egyszerű a végső összeszerelés, az oldallemez felhelyezése után egy dudor formájában érezhető volt, hogy hol van a kelleténél több vezeték.


[+]

A beépített ventilátorok alapesetben külön 3 tűs csatlakozóval rendelkeznek, de a dobozban találunk egy elosztót, aminek segítségével ahelyett, hogy egyesével az alaplapra kötögetnénk a légkavarókat, erre az adapterre csatlakoztatva őket mindössze egy molex csatlakozós tápkábelre van szükségünk, hogy a lapátok mozgásba lendüljenek. Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, érdemes az adapter helyét is előre kitalálni, hiszen a molex nem épp a kis méretű csatlakozók táborát erősíti. Hamar beletörődtünk, hogy a kábelmenedzsment sehogy sem lesz szép, ugyanis takarólemez nélkül a tápegység elé behajtogatott maradék kábelek gyönyörűen látszódnak az alaplap felől nézve – szerencsére nincs ablak, amin keresztül ez látható lenne, így ezt nem rójuk fel hibaként, viszont a szűkös helyet igen.


[+]

A képeken megfigyelhető még az is, hogy az alaplap processzorhűtő által elfoglalt területének nem minden része látszódik a hátsó szerelőablakon keresztül. Ez a mi alaplapunk esetében nem okozott gondot, hiszen a processzorhűtő felszereléséhez nincs szükség arra, hogy hátul is szerelgessünk, de azért érdemes ezt is előre ellenőrizni, mielőtt nekilátnánk a lap behelyezésének. Ezen a szerelőablakon kívül ráadásul nincs is más út az alaplap felé, leszámítva a jobb felső sarokban található apró nyílást, ami viszont takarásban van, ezért a processzor fölé csatlakoztatandó kábeleket oldalról kell bevezetnünk a memóriamodulokon keresztül – ez sem a legszebb megoldás.


[+]

Nem hagyhattuk ki szokásos zajcsillapítási tesztünket sem. Az Antec P5 belterében elhelyezett zajforrásunk 81 decibeles hangerejét mindkét felszerelt oldallappal és becsukott előlappal 67 decibelre sikerült lecsökkentenünk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Antec

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés