Intel X99-es alaplaptrió

ASRock Fatal1ty X99M Killer

Az első versenyzőnk az ASRock Fatal1ty X99M Killer nevű üdvöskéje. Az X99 utáni "M" jelölésből talán már sokan kitalálták, hogy ez egy microATX formátumú modell, ami viszonylag ritka ebben a kategóriában. 2010 decemberében az ASRock úgy döntött, újjáéleszti a Fatal1ty márkanevet, melynek első gyermeke a Fatal1ty P67 Professional alaplap volt. A név azóta is jelen van, amit a szóban forgó Fatal1ty X99M Killer Professional alaplap is alátámaszt.


[+]

A kis doboz nem túl sok tartozékot tartalmaz, ugyanis a következő kiegészítők lapulnak az alaplap mellett: rövid használati útmutató, hátlapi takarólemez, egy pár SATA adatkábel, egy darab SLI híd, illetve egy egyedi SATA tápkábel.


[+]

A Fatal1ty X99M Killer fekete színű NYÁK-ra alapoz, míg a slotok piros színt kaptak. A tápellátás hűtéséről két különálló, közepes méretűnek mondható, hőcsővel összekötött borda gondoskodik, míg az X99-es hídon egy kisebb darab kapott helyet.


[+]

A felső bordákat viszonylag egyszerűen, néhány csavar eltávolítása után sikerült leszednünk, ezután jobban szemügyre vehettük az alatta húzódó tápellátást. A rendszer 12 fázissal operál, melyek mindegyike egy Ultra Dual-N MOSFET-ből és egy tekercsből épül fel. Ezen felül három különböző kondenzátor (DIP solid cap, POSCAP és MLCC) gondoskodik a zajszűrésről, mely a gyártó szerint hatékonyabb működést eredményez. Mindehhez nyolctűs csatlakozón keresztül kell eljuttatni a tápegység felől a 12 voltos feszültséget.


[+]

A microATX formátumból adódóan mindössze három, teljes hosszúságú PCI Express slot kapott helyet az alaplapon. Ezek közül a legfelső, illetve a második a 3.0-s szabványnak megfelelő, azaz a processzor vezérlőjéhez csatlakozik; segítségükkel x16-x16 sávkiosztással akár SLI vagy CrossFire kétkártyás VGA-rendszert is kiépíthetünk. A legalsó slot az X99-es hídhoz csatlakozik, és csupán négy 2.0-s sávot tartalmaz. A két felső PCI Express között található az Ultra M.2 slot, megy egyaránt támogatja a PCIe és a korábbi SATA adatsávra épülő SSD-ket is. Előbbi típusúakhoz egyenesen a processzortól érkezik a négy darab 3.0-s sáv, amivel a később megjelenő leggyorsabb megoldások támogatása is biztosított lesz. A foglalat egyaránt képes a 30, 42, 60, 80 és 110 milliméteres kártyák fogadására.

A különféle PCI-ok alatt egy kiegészítő molex tápcsatlakozóval indul a sor, ami egy nagyobb étvágyú, kétkártyás rendszer esetén jöhet kapóra. Ezt öt tűsor követi: egy darab audiocsatlakozó, három pár USB 2.0 és egy PWM-es ventilátorcsatlakozó. Bal oldalon a Purity Sound 2 névre keresztelt alaplapi hangrendszer látható. A rendszer alapvető működéséről a Realtek ALC1150-es kodek gondoskodik, mely 115 dB-es jel/zaj viszonyt kínál. A chip mellé kettő, Texas Instruments NE5532-es műveleti erősítő társul, melyek a differenciál- és a fejhallgató-erősítő szerepét töltik be, utóbbi 600 ohmos termékek kezelésére is képes. Emellett a tervezők megpróbálták minél alaposabban elszeparálni a hangkeltő szekciót az alaplap többi komponenstől, illetve a különféle részegységek alumíniumházat is kaptak az esetleges zaj további csökkentése érdekében.


[+]

Szokás szerint közvetlenül a déli híd mellett helyezkednek el a SATA csatlakozók, melyekből az X99-es lapkakészletnek köszönhetően összesen tíz darab natív áll rendelkezésre. SATA Express ezen a modellen nem kapott helyet. Mellettük/alattuk láthatunk még egy power és egy reset gombot, míg fent a négytűs HDD Saver csatlakozót. Ide a mellékelt SATA tápcsatlakozót lehet bepattintani, amivel az arra kötött, legfeljebb két meghajtó áramellátása szoftveresen szabályozható, azaz lekapcsolható.


[+]

A RAM slotok környékén egy USB 3.0-s tűsoron, a POST CODE kijelzőn, illetve három ventilátorcsatlakozón kívül más említésre méltó nem kapott helyet.

A hátlap egy kombó PS2 billentyűzet/egér aljzattal nyit, ami felett egy pár USB 2.0 helyezkedik el. Mindezt egy egy CMOS reset gomb, egy újabb pár USB 2.0 és egy eSATA port követi. Utánuk két ugyanolyan csatlakozó húzódik, melyekben egy-egy Gigabit Ethernet, illetve 2-2 USB 3.0 található, de míg az elsőt az Intel I218V megoldása hajtja meg, addig utóbbit a Qualcomm Atheros Killer E2200 chipje. A sort a Realtek ALC1150 audiochipjének digitális és analóg csatlakozói zárják.


ASRock Fatal1ty X99M Killer UEFI

Az ASRock Fatal1ty X99M Killer UEFI-je is tartalmazza a tavaly bevezetett újításokat, azaz közvetlen internetkapcsolat segítségével akár egy gombnyomással frissíthetjük, aminek során megkeresi, majd le is tölti a szükséges fájlt a rendszer. Ezenkívül akár hibajelentést is írhatunk, majd elküldhetjük az ASRock ügyfélszolgálatának, amennyiben bármilyen kérdésünk vagy problémánk lenne, illetve a menürendszer Full HD felbontású megjelenítése is támogatott.

Egy gyors tuningkísérlet keretein belül természetesen most is vetettünk egy pillantást az alaplap túlhajtási képességére. Ehhez a korábbi tesztünkben már bevetett Intel Core i7-5960X processzort használtuk. A CPU feszültségének és szorzójának emelésével csupán 4000 MHz-ig jutottunk, ami bizony nem sok. A stabil működéshez itt pontosan 1,3 voltos CPU magfeszültséget kellett beállítanunk. A rendszer magasabb órajelen és/vagy feszültség mellett már instabillá vált.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés