A Gigabyte is bemutatta egyedi Radeon RX 480-as VGA-ját

A cég két darab G1 Gaming sorozatba tartozó modellel frissít, így a 8 GB-os mellett lesz 4 GB-os változat is.

Az AMD szerda óta engedi az egyedi Radeon RX 480-ak bemutatását, amire az ASUS és a PowerColor már reagált, és értelemszerűen a Gigabyte sem akarja ezt a ziccert kihagyni: bejelentették a Radeon RX 480 G1 Gaming 4G és Radeon RX 480 G1 Gaming 8G modelljeiket. A hűtés tekintetében a gyártótól megszokott, klasszikus WindForce 2X aktuális változatát alkalmazza, amely a fentebbi két konkurenshez képest kevesebb ventilátort, összesen két darab 90 mm-est kapott. Valamit valamiért, ennek köszönhetően ugyanis rövidebb kártyánál is meg tudtak állapodni a mérnökök, így szűkösebb gépház esetén nagyobb a mozgásterünk.


Gigabyte Radeon RX 480 G1 Gaming [+]

Hogy további – ezúttal szigorúan pozitív értelemben véve – csökkenésről is beszámolhassunk, a Gigabyte nem csak 8 GB-os, hanem 4 GB-os fedélzeti tárral szerelt változatot is piacra dob. Ezek az AMD által megadott referencia 1266 MHz-es alapórajelen ketyegnek, ha a gyári típusneveiket nézzük, amik rendre GV-RX480G1 GAMING-8GD és GV-RX480G1 GAMING-4GD, azaz nem található meg bennük az emelt órajelre utaló OC kifejezés. A mellékelt, illetve letölthető XTREME Engine szoftverben ettől függetlenül van lehetőség egy gombnyomásos túlhajtásra. A programmal kapcsolható és állítható a hűtés tetején elhelyezett Gigabyte logo RGB világítása, de a GPU és RAM órajeleit, illetve feszültségét, a teljesítménylimitet, valamint a hűtési profilokat is testre szabhatjuk vele.


A Gigabyte Radeon RX 480 G1 Gaming, további képekkel a galériában  [+]

A szoftveres OC üzemmód konkrét magórajeléről nincs adatunk, de azt már tudni, hogy a GDDR5 szabványú memória effektív órajele a 8 GB-os modell esetében 8 GHz, míg a 4 GB-os verziónál 7 GHz lesz. A gyári ajánlás szerinti három darab DisplayPort 1.4a és az egy darab HDMI 2.0b interfész ezeken a videokártyákon is megmaradt a kimenetek között, és az opcionálisan elhelyezhető dual-link DVI-D is felkerült. Az üresjáratban megálló légkavarókkal ellátott hűtés hatékonyságát komplex megoldás hivatott emelni, ahol a GPU-val közvetlenül érintkező hőcsöveket alkalmaztak, habár szerintünk ez a megoldás a hézagai miatt a teljes felületen kissé egyenetlen hőátadást eredményezhet. A vörösréz hőcsövek hibrid megoldásúak, míg a ventilátorok kialakítása a turbulenciát és a zajt csökkenti – elvileg. A mechanikai védelem mellett esztétikumként szolgáló hátlap sem maradt le a VGA-król.

 


A hűtés elemei A hűtés elemei A hűtés elemei
A kimenetek és a hűtés elemei [+]

Az egyedi megvalósítású Radeonok szállítása megkezdődött, hamarosan elérhetők lesznek az üzletekben is. A Gigabyte Radeon RX 480 G1 Gaming modellek bejelentése a legnagyobb sajnálatunkra egy igazán fontos kérdést hagy megválaszolatlanul, mégpedig az ajánlott/várható árazást. Annak fényében, hogy alapértelmezett gyári tuning nincs, valamint elérhető lesz a hazai viszonyok tekintetében különös érdeklődésnek örvendő 4 GB-os változat, nem számítunk túl vastag ceruzával írt árcédulára. A kérdéssel megkerestük a Gigabyte-ot is, ha választ kapunk frissítjük hírünket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés