Két változatban jön a Sapphire egyedi Radeon RX 480-ja

A Nitro+ sorozatba tartozó VGA-k között 4 és 8 GB-os verzió is lesz.

Az AMD a hét közepe óta engedi az egyedi Radeon RX 480-ak bemutatását, és erre az ASUS, a PowerColor és a Gigabyte reagált, ám sokan a Sapphire megoldására vártak. Már csak azért is, mert a vállalat igen nagy előzetes reklámot csinált a Nitro+ sorozatba érkező új VGA-inak.

Az újdonságok ugyanazt a nyomtatott áramköri lapot és hővezető csövekkel tarkított Dual-X hűtőt használják, amelyen két darab 95 mm-es ventilátor dolgozik. Ezeket rendkívül egyszerű eltávolítani, így könnyen tisztítható lesz a termék. A hűtő úgy van beállítva, hogy a ventilátorok csak 52°C-os üzemhőmérséklet mellett kezdjenek el pörögni, vagyis igen sokáig teljesen hangtalan marad a konstrukció. Ennél is jobb szolgáltatás, hogy a Sapphire Trixx 3.0 szoftveren belül van egy ventilátorellenőrző modul, amivel tesztelhetők a kártyán dolgozó légkavarók. Amennyiben a szoftver valamilyen problémát érzékel, akkor azonnal küld egy értesítést a Sapphire terméktámogatási részlegének, ahol felveszik a felhasználóval a kapcsolatot, hogy kiküldhessék csereventilátorokat. Ilyen formában egy szimpla ventilátorprobléma miatt nem szükséges az egész kártyát garanciába küldeni, mivel a felhasználó is ki tudja cserélni ezeket a részegységeket.

Az RGB LED-et egyébként ez a hűtő sem ússza meg, ugyanakkor a Sapphire ezt tényleg nagyon korszerűen oldotta meg. Egyrészt a Sapphire felirat világításához nem szükséges szoftver. A kártya hátlapján el van helyezve egy LED-re vonatkozó gomb, amit – akár menet közben – nyomogatva váltani lehet az egyes üzemmódok között. A statikus kék világítás és a szivárványhatás mellett vannak hasznos funkciók is, mint például a hőmérséklethez vagy a ventilátor fordulatszámához kötött színhatás. Persze akár teljesen ki is kapcsolható a LED, illetve beállítható az egyéni színű világítás is, de ehhez már fel kell telepíteni egy szoftvert.

A kártya fő specifikációi megegyeznek a referenciamodellel, amelyről az alábbi cikkben írtunk bővebben. A gyárilag tuningolt modellek az 1266 MHz-es referenciaórajel helyett 1306 és 1342 MHz-en ketyegnek, attól függően, hogy a 4 vagy a 8 GB-os verziót választja a vásárló. Ezek azonban az alapértelmezett, úgynevezett Boost BIOS-ok, amelyek mellé felkerül a Quiet BIOS is. Ilyenkor a rendszer az előbb említett referenciaórajelen üzemel, és persze a hűtő is halkabban teszi a dolgát. A két BIOS között egy fizikai kapcsolóval lehet váltani. A további tuningra vágyó felhasználók számára érdemes a Boost BIOS-t használni, ami extra órajel kinyerésére ad lehetőséget, és az ehhez szükséges energiaellátást egy 8 tűs PCI Express konnektor biztosítja.


[+]

Fontos, hogy a memória-órajel a 4 és a 8 GB-os modellek között különbözik, mivel előbbi esetben effektív 7, míg utóbbiban 8 GHz-en ketyegnek a GDDR5 szabványú memórialapkák.

A Sapphire VGA-inak hátlapja leginkább az ASUS-hoz hasonlít, ugyanis a referenciamodellhez képest három helyett kettő DisplayPort 1.4a interfészt kínálnak az újdonságok, de egy helyett már kettő HDMI 2.0b került fel, illetve a DVI-D aljzat sem hiányzik.


[+]

A Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 4 és 8 GB-os VGA-k ára rendre 219 és 269 dollár lesz. A vállalat a szállítást még ezen a héten megkezdte, de a termék tényleges elérhetősége a következő hétre csúszik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés