AMD Radeon R9 280: HD 7950 Boost másodszor

Hirdetés

A Radeon R9 280

Az AMD tavaly október elején indította útjára új nevezéktannal gazdagodott, "R" jelzésű szériáját. A sorozat tagjainak döntő többsége a korábbi HD 7000-es sorozattal már bemutatott GPU-kra épül. Egyes modellek paramétereihez (GPU- és memória-órajelek) jobban hozzányúltak, de akadnak olyan megoldások is, amelyekre egy az egyben rá lehetne aggatni az átnevezés jelzőt. Jelen tesztünkben az R9 280 személyében épp egy ilyen modellt néztünk meg közelebbről is.


[+]

A nálunk járt R9 280 a HIS műhelyéből származik. A dobozban a kártya mellett alig található kiegészítő, de ezt sajnos az elmúlt években már megszokhattuk.


[+]

A HIS kártyája az IceQ X² elnevezésű hűtéssel rendelkezik. Az IceQ név sokak számára ismerős lehet, hisz jó néhány évvel ezelőtt az egyik legjobb, nem gyári hűtésnek számított, mely ráadásul a házból kifele terelte a meleg levegőt. Azóta eléggé megváltozott a koncepció és a konkurensekéhez hasonló megoldássá vált, mely két légkavaróval operál.


[+]

Szokás szerint a HIS kártyájáról is eltávolítottuk a hűtőt, hogy közelebbről is szemügyre vehessük a NYÁK-ot, illetve az azon található egyes komponenseket.


[+]

A hűtés alatt egy, a kék NYÁK-ot nagy részben lefedő fémlap található, ami a memóriák és a tápellátás egyes komponenseinek hőelvezetéséért felel.


[+]

Az áramkör végében húzódó tápellátás vezérléséért a CHil CHL8228 jelzésű chipje felel. A tuningosoknak jó hír, hogy viszonylag tág kereteket nyújt a feszültség szoftveres szabályozására is. A fázisok most is minőségi (és viszonylag drága) elemekből épülnek fel, melyek egyik része az International Rectifier által gyártott, úgynevezett DirectFET. Az ezt követő tekercseket a CPL szállítja, melyekből összesen hét darabot számolhatunk, ami ugyanennyi fázist takar. A bejövő 12 voltos feszültségről egy 8 és egy 6 tűs csatlakozón keresztül kell gondoskodnunk.

Az R9 280 az elsőként a HD 7970-ről megismert Tahiti XT kódnevű cGPU-ra épül, ami 28 nm-es gyártástechnológiával készülő grafikus processzor, 365 mm² területű és 4,31 milliárd tranzisztort tartalmaz. A chip alapórajele 827 MHz, mely legfeljebb 933 MHz-re ugorhat fel.

A GDDR5-ös RAM chipek szerepét a Hynix műhelyéből származó egységek töltik be. A H5GQ2H24AFR-R0C típusú modellek hivatalosan 6 GHz-es effektív sebességre képesek 1,5 voltos feszültség mellett. Az egyenként 2 Gigabit (256 MB) kapacitású egységekből összesen 12 darab került a NYÁK-ra, melyek elrendezése a 384 bites vezérlésnek megfelelően alakul.

A HIS hátlapján a HD 79x0 referenciakártyák kialakítása köszön vissza ránk. Két mini DisplayPort 1.2 HBR2 mellett egy 3 GHz-es HDMI 1.4a kimenet található, ami egy dual-link DVI-I csatolóval egészül ki. Egy megfelelő hub segítségével a HIS R9 280-ra összesen hat megjelenítőt csatlakoztathatunk, hála az Eyefinity 2.0-s verziójának.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD
  • HIS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés