Hirdetés

A Radeon R9 380 és R7 370 videokártya tesztje

ASUS STRIX Radeon R7 370

Tegnap délután rajtolt el immáron hivatalosan is az AMD legújabb, 300-as számozással ellátott grafikuskártya-sorozata. Ahogy az eddigi hírekből már kiderült, ebben nem sok igazi újdonságra számíthatunk, hisz teljesen új GPU-t majd csak a Fury névre hallgató, csúcskategóriás kártyák tudnak felmutatni, ergo a 300-as széria a 200-ashoz hasonlóan javarészt korábbi, enyhén feltupírozott grafikus processzorok újrakonfigurálásból áll. Persze a gyártók nem restek kihasználni a helyzetet, így jó néhány új kártya látott napvilágot, melyek közül első körben az ASUS R7 370-es, illetve a Sapphire R9 380-as megoldását vettük szemügyre.

Hirdetés

Az ASUS STRIX Radeon R7 370


[+]

Az Asus Strix sorozatból érkezett az új széria sorban második számú tagja, a Radeon R7 370. A dobozban a kártyán felül csupán egy CrossFire hidat találtunk.


[+]

Az ASUS tavaly felbukkant Strix sorozata volt az első, ami végre igazán okosan használta a hűtés ventilátorait, hisz azokat egy bizonyos hőmérsékleti érték alatt fel sem pörgeti, így kvázi passzív üzemben, azaz teljesen hangtalanul operálhat a VGA. Természetesen a szóban forgó R7 370-re is ilyen, két légkavarót alkalmazó DirectCU II hűtés került, aminek két hőcsöve közvetlenül érintkezik a GPU felületével.


[+]

Oldalról jól látható, hogy a NYÁK rövidebb a hűtésnél, nagyjából negyed része túlnyúlik a nyomtatott áramkörön, ennek köszönhetően a Strix teljes hossza 21,7 centiméter. A kártya TDP-je 110 watt, melyhez a külső tápellátást egyetlen 6 tűs PCI Express csatlakozón keresztül kell biztosítani. Az ehhez szükséges aljzat a kártya hátuljában kapott helyet.


[+]

A hűtő eltávolítása után jönnek az érdekesebb részek. A Trinidad kódnévre hallgató GPU még a legelső, 2012 első felében megjelent GCN1 (S.I.) mikroarchitektúrára épül, mely így szinte teljesen megegyezik a korábbi HD 7800-as kártyákon látott Pitcairn kódnevű lapkával, illetve ebből kifolyólag az R9 270-es kártyák GPU-ja is igen közel áll hozzá. A különbség csupán az eltérő steppingben keresendő, ami jelen esetben a PowerTune nevű energiagazdálkodási rendszer hatékonyságát érintő változásokat takarja.

Sajnos mindez egyben azt is jelenti, hogy az R7 370 sem a FreeSync, sem pedig a TrueAudio technológiát nem támogatja, ami – tekintve az ezek körül korábban keltett felhajtást – szerintünk kissé ciki. A GPU alapvető felépítése tehát mit sem változott, azaz maradt az összesen 1280 darab végrehajtó, melyből az R7 370-eken 1024 darab aktív, melyekhez legfeljebb 975 MHz-es üzemi frekvencia társul. Az Asus utóbbin a gyári tuning keretein belül tekert egy kicsit, így a Strix esetében 1050 MHz a maximális magfrekvencia.

Az SK hynix márkájú memóriák az elődöknek megfelelően 256 bites buszon keresztül csatlakoznak a GPU-hoz. A H5GC4H24AJR típusjelzésű egységek darabonként 4 gigabit (0,5 GB) kapacitásúak, így a kártyán összesen 4 gigabyte GDDR5 RAM kapott helyet, melynek üzemi frekvenciája a gyári specifikációknak megfelelően 1400 MHz (effektív 5,6 GHz). A GPU, illetve a memóriák tápellátásáért egy 5 fázisú rendszer felel, aminek egy részén egy kisebb hűtőborda található.

A hátlapon elsőként egy DVI-I és DVI-D portba botolhatunk, melyeket egy 3 GHz-es HDMI 1.4a, illetve egy DisplayPort 1.2 HBR2 csatoló követ. A HDMI és/vagy a DisplayPort interfész segítségével a kártya egyetlen kimenetről képes kiszolgálni akár 4096x2160 pixel felbontású megjelenítőket is, továbbá a 3 GHz-es HDMI lehetőséget biztosít 60 darab sztereó 3D-s, Full HD felbontású képkocka továbbítására projektív módban. A kártyával a sztereó 3D DisplayPort bemenettel felszerelt kijelzők is működhetnek hárommonitoros Eyefinity módban, de egy megfelelő hub segítségével a VGA-ra akár hat megjelenítőt is csatlakoztathatunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés