Hirdetés

AMD Radeon R9 270X és 280X: félgeneráció félpénzen

Hirdetés

Keresztelő az AMD-vel

Az NVIDIA félgenerációváltását olvasóink szinte minden részletre kiterjedően nyomon követhették oldalaink hasábjain. A vállalatnak rendelkezésre alló új gyártástechnológia, illetve mikroarchitektúra híján nem sok választása maradt, melyből kifolyólag a Titan érkezését követően újrapozicionálta a korábbi palettát, ezzel létrehozva a jelenlegi GTX 700-as modellek egy részét. Ebben alapvetően nincs is semmi kivetnivaló, pláne hogy ezzel a lépéssel végül az adott teljesítményt olcsóbban kaphatta meg a vásárló. A konkurenshez hasonló cipőben van/volt az AMD is, hisz mindkét vállalatnak a tajvani TSMC gyártja a GPU lapkákat, ahol a 20 nanométeres gyártósorok csak valamikor a jövő év első felében fognak tömegtermelésre készen állni. Ennek hiányában csak ritkán éri meg új lapkát tervezni, mivel a folyamat meglehetősen sok időt és pénzt emésztene fel, miközben a végeredmény nem biztos hogy megéri a nagy befektetést.


[+]

Az AMD ennek tudatában a legkézenfekvőbb megoldást választotta, azaz az NVIDIA-hoz hasonlóan újrapozicionálta korábbi termékeinek nagy részét. Szerencsére itt sem maradunk igazi újdonság nélkül, hisz a csúcsmodell teljesen megújul, de erről majd egy következő cikkünkben fogunk beszámolni.


[+]

Egyvalami szokás szerint minden termék esetében változik, ez pedig az elnevezés, de jelen esetben nem csak arról van szó, hogy marketingesek a szép színes műanyag számológépükön elhúztak egy újabb piros golyót. A bő 6 éve debütált "HD" jelölésnek ezennel könnyes búcsút kell intsünk, hisz az AMD szerint (is) az új trend immáron a 4K, melyre mostantól egy fő csapásirányként tekint a vállalat. A "HD" szócskát az R5, R7 vagy R9 jelölés veszi át, attól függően, hogy az adott termék mely kategóriát erősíti. Értelemszerűen az R5 csoportba a legkisebb, legolcsóbb, abszolút belépőszintű megoldások fognak tartozni, melynek egy része valószínűsíthetően IGP formájában lát majd napvilágot különféle APU-kban. Az R7 a belépőszint tetejét és a középkategóriát takarja, azaz a 70-150 dollár közötti megoldásokat, aminek például a korábbi teteje volt a HD 7790.


[+]

Az R9 a felsőkategóriát jelenti, melynek alján még csak HD felbontású játékélményre képes termékekkel találkozhatunk, de feljebb haladva már egyre közelebb kerülhetünk a 4K élményhez és a több monitoros Eyefinity-hez. Az egyes kategóriákon belül három szám és egy betű segíthet a tájékozódásban. Az első számjegy a mindenkori generációt jelöli, melyet az AMD a kettessel indít. Az ezt követő két szám a teljesítményre utal, ami szerencsére látszólag összhangban van az "R" betűs jelöléssel, így nem fogunk látni egy időben R7 250-et és R9 250-et, ami valamelyest segíti a tájékozódást. Az "X" szintén nem véletlenül került a számok végére. Ezt a betűt megkülönböztetésre fogja használni az AMD, így például nem kizárt, hogy érkezik majd egy R9 280 is a 280X alá. Egy szó mint száz, új típusjelölést kell megtanulnunk, ami elsőre talán kissé furcsa lehet, de mint a múltban annyi hasonlót, idővel bizonyosan ezt is megszokjuk majd, és pár év múlva már csak édes nosztalgiával gondolunk vissza a "HD" jelölésre és az ezres értékekre.


[+]

Első körben a szerintünk kevésbé érdekes modellek piacra dobása mellett döntött az AMD, így a mai nappal az R7 250 és 260X, valamint az R9 270X és 280X debütál; az igazi újdonságnak nevezhető 290X-et egy későbbi időpontra tartogatja a vállalat. Ahogy a cím már elárulta, nálunk első körben a két R9-es megoldás vendégeskedett, a 270X és 280X.


[+]

Elsőként nézzük az R9 270X-et, mely a korábbról jól ismert Pitcairn XT cGPU-ra épül, melyet a HD 7870-ről ismerhettünk meg. Egy teljes értékű lapkát vonultat fel a kártya, így 1280 számolóegységről beszélhetünk, melyek órajele 1050 MHz, ami 50 MHz-cel megy a HD 7870 fölé. A 2 vagy 4 GB GDDR5 típusú memória effektív órajele 5600 MHz, ami már jóval nagyobb mértékben múlja felül a 7870-et, melynek csupán 4800 MHz-en ketyegtek chipjei. Fogyasztásban szinte azonos gyári értékkel rendelkezik a HD 7870 és az R9 270X, hisz míg az előbbinek 175 watt a TDP-je, addig az utóbbinak 180 watt.


[+]

Az R9 280X a HD 7970-ekről ismert Tahiti XT cGPU-ra alapoz, mely szintén egy letiltások nélküli konfiguráció. Mindez röviden azt jelenti, hogy 2048 számolóegységről beszélhetünk, melyek órajele kerek 1 GHz. A 3 GB GDDR5-ös memória órajele kereken 6 GHz, míg a TDP 250 watt. Ezzel gyakorlatilag szinte megkaptuk a korábbi HD 7970 GHz Editiont, a különbség csupán 50 MHz GPU órajelben merül ki a korábbi modell javára.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD
  • HIS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés