Hirdetés

NVIDIA GeForce GTX 760: hatvanhétből hetvenhat

GTX 760 = GTX 670 ?

Az NVIDIA félgenerációváltásának közelmúltban megjelent két tagját oldalainkról már jól ismerhetik olvasóink. A GeForce GTX 780 teljes egészében a TITAN-ra alapoz, míg a GTX 770 gyakorlatilag a korábbi GTX 680 gyárilag tuningolt kiadása. Mindez röviden annyit tesz, hogy az újabb sorozat az előző széria bizonyos tagjainak feltupírozott vagy átkonfigurált mása.


[+]

A mai nappal egy újabb taggal gyarapodik az asztali GTX 700-es sorozat, ugyanis a GTX 760 a korábbi GTX 660 Ti helyét veszi át. A fenti útitervről jól kivehető, hogy az NVIDIA egyelőre nem tervez további kártyát az újabb sorozatba, így (talán) a GTX 660 és az alatta húzódó modellek érintetlenek maradnak.


[+]

A mai főszereplőnk a GTX 670-hez és a GTX 660 Ti-hez hasonlóan a GK104 kódnevű Kepler GPU-ra építkezik. Ahogy korábbi cikkünkben már részletesen taglaltuk, a GK104 összesen nyolc darab, meglehetősen komplex SMX (streaming multiprocesszor) modulból épül fel. Mindegyik ilyen egység 192 darab, úgynevezett CUDA magot tartalmaz. Emellett az egyes streaming multiprocesszorok négy darab textúrázó blokkal rendelkeznek, melyekben egyenként négy textúracímző és textúraszűrő található, és ezekhez csatornánként négy mintavételező tartozik. A korábban bemutatott lapkát az NVIDIA most annyiban korlátozta, hogy letiltott két teljes SMX modult, amivel a CUDA magok száma 1536-ról 1152-re, míg a textúrázók száma 128-ról 96-ra csökkent. Az L2 cache méretéhez, a ROP-ok számához, valamint a memóriacsatornákhoz ebben az esetben nem nyúltak a tervezők.


[+]

Utóbbi annyit tesz, hogy maradt a 256 bites memóriavezérlés, melyre 2 vagy 4 GB GDDR5 szabványú memória ültethető. A referencia szerint ezek órajele effektív 6 GHz. A GPU alapórajelét 980 MHz-ben határozta meg az NVIDIA, míg a turbó (azaz Boost) frekvenciáját 1033 MHz-re lőtték be a tervezők. Utóbbi eléréséhez a TITAN-hoz, a GTX 780-hoz, valamint a GTX 770-hez hasonlóan már a 2.0-s turbó technológiát használja a kártya. Az így kapott végeredmény szerintünk eléggé hasonló a GTX 670-hez, mely ugyan több CUDA magot vonultat fel, de azok órajele alacsonyabb.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés