Hirdetés

Acer Aspire S 13: vékony notebook potenciállal

Csinos, karcsú és fürge az Acer legújabb 13,3 hüvelykes laptopja, és az ára sem olyan megveszekedett.

Hirdetés

Próba

Kellemes vonalvezetésű notebook az Acer Aspire S 13, és masszív is, vékonysága és könnyűsége ellenére sem éreztük azt, hogy mindjárt kettétörik a kezünkben. Fedele a komolyabb nyomorgatást is jól bírta, kijelzője csak mostoha bánásmód hatására foltosodott. Előszériás tesztpéldányunknál komoly problémát jelentett a fedél peremének élessége és a helyenként túl nagy illesztési hézag, de úgy tudjuk, hogy a hazai forgalomban megvásárolható modellek nem szenvednek ezektől a gyengeségektől. Zsanérja példásan járt, stabilan tartotta a kijelzőt minimális holtjátékkal, nyitási szöge kellően nagy, igaz, a kihajtása kétkezes mutatvány.

Manapság divat őrületes felbontású kijelzőt rakni a karcsú notebookokra, mert van már technológia, amivel minőségi, nagy pixelsűrűségű panelt lehet gyártani, csakhogy az operációs rendszerek továbbra sem tudnak mit kezdeni vele. 13,3 hüvelyken a Full HD szerintünk éppen elég ahhoz, hogy jól olvasható maradjon, és a nagyítás mértéke az apróbb részéleteknél se érje el azt a szintet, ahol már a régebbi alkalmazások grafikus felülete szétesik. Dicséretes, hogy IPS panelt használtak, a nem érintős modelleknél matt felülettel. Magas, 363 cd/m²-es fényereje és 900:1 körüli kontrasztaránya révén közvetlen napfényben is aránylag jól olvasható maradt.

Ennyire vékony notebookoknál számolni kell a billentyűzet rövid nyomásútjával. Ettől a jellegzetességtől az Aspire S 13 sem mentes, a nyomáspont viszont határozott, és a gombok csillapításáról sem feledkeztek meg, így kifejezetten jó gépelési komfortot kaptunk. Ma már elengedhetetlen a billentyűzetvilágítás, ami tesztalanyunknál annyira egyenetlen volt, hogy azt sejtjük, itt sem a végleges megoldást láthattuk. Egyébként a fehér gombok vékony, majdnem teljesen fekete feliratozása elég kontrasztos ahhoz, hogy szürkületben se kelljen a világítást felkapcsolni.

A csuklótámaszhoz hasonlóan fémes, sima felületű és jó nagy a touchapd. Szépen kezelte a többujjas gesztusokat is, gombjait pedig integrálták. Majdnem teljes felülete lebillen egy picit, a kapcsolást viszont alig érezni, nyúlósan, bizonytalanul viselkedik a mechanika. Filigrán mivolta ellenére kifejezetten jól szólt tesztalanyunk, pedig csak két hangszórója van, és azokat is a fenéklemez felé fordították. Hangereje elégséges, magasai nem sisteregtek, basszusai ugyan alig vannak, de recsegésre csak a maximum közelében tudtuk rákényszeríteni.

Korrekt méretű, 45 wattórás akkumulátora és takarékos hardvere révén az Aspire S 13 nagyszerű elektromos hálózat nélküli üzemidőt produkált. Minimális teljesítményen, minimumra vett kijelzőfényerővel több mint 16 órát bírt, ebből tabletszintű, 2,7 wattos fogyasztás jön ki. Nagyfelbontású videót nézve közepes fényerővel az üzemidő tíz óra lett, ami 4,5 watt örüli fogyasztást jelent. Teljes terhelésen két óra alatt elfogyott a 45 wattóra, ebből 22,5 wattos fogyasztás következik. Az akku teljes feltöltése úgy két és fél órát vett igénybe, de az első órában már 60%-ig jutottunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés