Acer blog: TravelMate P658, a munkagép, ahogy sokan szeretik

Strapabíró felépítés, időtálló dizájn és jó felszereltség jellemzi az Acer igavonóját.

Az Acer általában nem csinál akkora hírverést az üzleti szegmensbe szánt TravelMate notebookok körül, mint amekkorát a végfelhasználóknak szánt modellek kapnak, de valahol ez így van rendjén. A céges környezetbe szánt mobil masinákkal szemben ugyanis nem az az alapelvárás, hogy papírvékonyak és pillekönnyűek legyenek, hanem sokkal inkább a megbízhatóság, stabilitás, illetve a hosszú élettartam van az első helyen. Emellett természetesen nem elhanyagolható a súly és a teljesítmény sem, de nyilván itt kevésbé kell kihegyezett notebookokat letenni az asztalra, ergo nehezebb dolguk is van a marketingeseknek. Sokkal többet nyom a latban, ha a cég képes stabilan jó minőséget kínálni a vevőinek, miközben épp csak annyit változtat a megszokott recepten, hogy az a kornak megfelelő igényeknek megfeleljen.


[+]

Talán ennek tudható be, hogy a 15,6 hüvelykes TravelMate P658 továbbra is úgy néz ki, mint egy hagyományos notebook, és vastagságra, illetve tömegre sem olyan, mint egy műanyag vágódeszka. A 2 kg-nál picit súlyosabb gép ugyanis 22 milliméternél valamivel vastagabb, így ezen a téren nem mondható kiemelkedőnek. Cserébe a matt fekete, letisztult ház strapabíró magnézium-alumínium ötvözet, fedele pedig szénszálas erősítésű, tehát jól bírja a gyűrődést és az utazásokkal, folyamatos használattal járó extra megpróbáltatásokat, és az ujjlenyomatok sem ragadnak rá látványosan. A zsanér is masszív, jól tartja a fedelet, ami szintén nem vékony, és nem is nyitható 180 fokban.


[+]

A gép túlélési esélyeit tovább növeli a cseppálló (egyfokozatú háttérvilágítással ellátott) billentyűzet, illetve a DASP merevlemez-védelem is, ami a fizikai rezgéscsillapításból és a beépített fejvédelemből áll. A gépbe egyébként két darab adattároló kapott helyet, a DASP védelembe csomagolt, 5400-as fordulatszámú 1 TB-os, 6 Gbps-os SATA HDD mellé egy 256 GB-os Kingston márkájú, 6 Gbps-os SATA SSD is került, míg rendszermemória számára két SO-DIMM foglalat vehető használatba. Az Acernél gondoskodtak a HDD és a RAM cserélhetőségéről, ehhez az alsó ajtó négy csavarját kell mindössze eltávolítani. Sajnos a háromcellás akku, mely terheléstől függően akár 8 órára is elegendő, fixen be van építve, ennek cseréjéhez a teljes alsó fedelet el kell távolítani.


[+]

A beviteli részleg kapcsán a billentyűzet mellett érdemes még megemlíteni a hagyományos, elkülönített fizikai gombokkal szeret touchpadet, aminek két gombja közé került az ujjlenyomat-olvasó. Nem ejtettünk szót még a kijelzőről sem, ami Full HD felbontású, nem érintős, matt felületű, ráadásul IPS paneles, és PWM mentes háttérvilágítása kellő fényerőt biztosít. A mi példányunkban (P658-M-59JF) Intel Core i5-6500U processzor dolgozott 2x4 GB DDR4 memória és a fentebb már említett adattárolók társaságában. A hűtésről a DustDefender képességgel ellátott ventilátor gondoskodott, mely képes az ellenkező irányban is pörögni, hogy a felgyűlt port kinyomja (legalábbis megpróbálja) a hűtőrendszerből. Ennek működése meglehetősen halk volt, alapjáraton szinte semmi sem hallatszott a működéséből, és hatékonysága is eléggé jó, alig melegszik a gépház.


[+]

Említést érdemel, hogy van TPM chip, nem hiányzik a webkamera, és hagyományos vezetékes Gigabit Ethernet is van a gépben az IEEE 802.11ac-s Wi-Fi mellett, és ezen felül a Bluetooth támogatás is fellelhető. Csatlakozókkal is elég jól el van látva a masina, hiszen a D-Sub mellett HDMI és USB Type-C is van, ami DisplayPortként és Thunderboltként is üzemel, továbbá van még három darab USB 3.0-s interfész, kártyaolvasó és audio jack is, de ne feledkezzünk meg a dokkoló csatlakozójáról sem!


[+]

Összességében a TravelMate P658 egy nagyon jól összerakott üzleti gép, nem igazán tudunk rá negatívumot mondani. Persze jobb lenne egy izmosabb processzor, netán egy NVMe-s PCI Express SSD, de igazából a mostani konfiguráció is elegendő a munkához, már amennyiben nem munkaállomások teljesítményét igénylő munkát végzünk vele. Az ára viszont kicsit húzós, három év garanciával és Windows 7 Próra downgradelhető Windows 10 operációs rendszerrel, valamint három év garanciával bruttó 350 000 forintért kapható – kizárólag rendelésre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények