Hirdetés

Acer Aspire S 13: vékony notebook potenciállal

Csinos, karcsú és fürge az Acer legújabb 13,3 hüvelykes laptopja, és az ára sem olyan megveszekedett.

Külső

Körülbelül két hónapja járt náluk egy röpke mustrára az Acer Aspire S 13-as noteboojka. Aki ismeri a márka nevezéktanát, tudja, hogy egy vékony (ezért az S), 13,3 hüvelykes (ezért a 13) modellről van szó, ami a drága csúcsmodell, az Aspire S7 és az olcsó Aspire S3 közé illeszkedik arany középutat alkotva, ezért is kapta az S5-371 gyári kódot. Sajnos a teszthez is a korábban próbált, előszériás példányt kaptuk, amelyen egyes részletek nem egyeznek a kereskedelmi forgalomba kerülő példányokkal.

Kétféle színben, feketében és fehérben kapható az Aspire S 13, nálunk az utóbbi járt. Elegáns, légies formáját az S7-es csúcsmodelltől kölcsönözte, a sötét vagy világos alapszínt a hátsó részen, a zsanérnál matt fém egészíti ki, az alsó rész peremén pedig vékony, krómhatású csík fut körbe. Műanyagból készült a laptop fedele, de érdekes, kellemes tapintású mintát nyomtak bele, így van olyan csinos, mint a konkurensek fémfedele. Demógépünknél sajnos a fedél éleit nem dolgozták el, ezért vágják a kezet, viszont az Acer szerint a boltokba kerülő darabok nem szenvednek ettől a hiányosságtól.

Belül a 13,3 hüvelykes, Full HD felbontású kijelző kerete műanyag, viszont a laptop többi felületéhez színben igazodó billentyűzet kerete és a csuklótámasz alumíniumötvözetből készült. A gépház alsó, teherviselő része pedig magnéziumötvözet, így könnyű, valamennyire rugalmas, de kellően stabil alapot ad az alkatrészek felfogatásához. Az Aspire S 13 karcsú, nem érintésérzékeny kijelzővel szerelt változata mindössze 14,58 mm vastag, de az érintőképernyő is csak pár millimétert ad hozzá ehhez az értékhez. Súlya 1,3 kilogrammról indul, de szerencsére nem spórolták ki belőle az akkumulátort, kapacitása 45 wattóra.

Vékonyságához képest csatlakozók terén egészen jól áll az Aspire S 13. Nem kevesebb mint három darab USB 3.0 kapuja van, közülük az egyik Type-C formátumú. Van teljes méretű HDMI és külön töltőaljzat is, a hang ki- és bemenetet mai szokás szerint összevonták. Kapunk SD kártyaolvasót, igaz, csak feles mélységűt, így a beledugott kártya félig kilóg, ami nem túl esztétikus, de megteszi.

Elvileg néhány csavar kioldása után le lehet szedni a notebook fedelét, de nálunk valamiért nem akarta egymást elengedni az alsó és a felső rész. Talán a nálunk járt bemutatódarabot összeragasztották, bár a notebookcheckes kollégáknak is csak két célszerszám leamortizálása árán sikerült bejutniuk. Vékony lapopokra jellemzően szinte semmi sem cserélhető, a processzor és a memória fix, csak az M.2-es SSD-hez és Wi-Fi modulhoz férünk hozzá, illetve a hátul, középtájt lévő ventilátor tisztítható.

Hirdetés

Teljesítmény

Hatodik generációs Intel Core i processzorokkal szerelik az Aspire S 13-at, azokból is a legelterjedtebb, 15 wattos TDP fogyasztási értékkel bírókkal. Nálunk Core i5-6200U-val járt, emellett van még Core i7-6500U-val, sajnos a hazai kínálatban az olcsóbb Core i3-mal nem találtuk. A memória fixen 8 GB LPDDR3, ahogy illik, kétcsatornás kiszerelésben forrasztották az alaplapra. Az adattár szerepét M.2 foglalatos SSD tölti be 256 vagy 512 GB-os kapacitással, SATA 3.0 csatolóval. A kijelzőt az Intel IGP hajtja meg, felbontása 1920x1080 pixel, panelje pedig IPS technológiás.

Termék megnevezése Acer Aspire S 13 (S5-371)
Processzor Intel Core i5-6200U – 2,3/2,8 GHz, 15 W TDP
Intel Core i7-6500U – 2,5/3,1 GHz, 15 W TDP
Memória 8 GB LPDDR3-1600 az alaplapon
Kijelző 13,3"-os 1920x1080 pixeles, matt felületű IPS panel
13,3"-os 1920x1080 pixeles, matt felületű IPS érintőpanel
Grafika Intel HD Graphics 520 – integrált
Merevlemez 256/512 GB M.2 SSD – SATA 3.0
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció Atheros IEEE 802.11b/g/n/ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0
Interfészek - 2 db USB 3.0,
- 1 db USB 3.0 Type-C,
- HDMI monitorkimenet,
- audio ki- és bemenet
Extrák webkamera (1,3 MP), kártyaolvasó, billentyűzetvilágítás
Akkumulátor 3 cellás – 45 Wh
Méret 327 x 228 x 14,58 mm
Tömeg 1,3 kg
Operációs rendszer Windows 10 Home
Gyártó honlapja www.acer.hu
Termék honlapja Aspire S 13
Fogyasztói ár 299 000 forint (Core i5, 8 GB RAM, 256 GB SSD, Windows 10 Home)
Garancia 3 év

A nálunk járt, nem érintésérzékeny kijelző felülete matt, akárcsak az érintésérzékeny változaté. Mint korábban említettük, az akku korrekt méretű, 45 wattórás. Ezen felül még az ac szabványos Wi-Fi adaptert kell kiemelni, ami a Qualcommtól származik, két adatfolyamos (867 Mbps elvi csúcssebesség) és támogatja a MU-MIMO technológiát. Az Aspire S 13 nem éppen olcsó notebook, bár a Core i5-tel, 8 GB memóriával és 256 GB-os SSD-vel ellátott modell három év garancia mellett nagyjából háromszázezer forintos ára versenyképes, ha nem is a magyar fizetésekhez viszonyítva.

Számtalanszor teszteltük már a Core i5-6200U-t, ami a legelterjedtebb notebookprocesszor a Skylake családból. Bár csupán kétmagos, teljesítménye nem csak alapszintű feladatokhoz elegendő, lazán lehet vele képeket, zenét, akár videót is szerkeszteni, egyszerűbb 3D modellezéshez, tervezéshez és programkódfordításhoz is megteszi. Hogy pontosan mit tud családtagjaihoz és elődeihez viszonyítva, azt külön cikkben jártuk körül, ahol egy hatalmas táblázatban tekinthetőek meg az erőviszonyok, és az integrált grafikus alrendszer tudását is kielemeztük.

A notebookoknál, különösen a vékony modelleknél komoly hatással van a teljesítményre a hűtés kialakítása; ha nem elég hatékony, akkor hamar fölmelegszik a gép, ilyenkor a CPU visszavesz az órajeléből. Az Aspire S 13 esetében szerencsére nem ez volt a helyzet, nyugalomban teljesen néma maradt, és általában HD videó lejátszása közben sem indult be a ventilátora, 24 °C-os szobahőmérsékleten burkolata alul legfeljebb 33-34 °C-ig melegedett, billentyűzete pedig kellemesen hűs maradt.

Amikor terhelni kezdtük a processzort, órajele 2,7 GHz-re ugrott fel, hűtése pedig néhány percig halkan, de a vékony notebookokra jellemző magas hangszínnel dolgozott. Nagyjából öt percre volt szükség ahhoz, hogy a hűtés elérje 24 dB-es maximális zajszintjét, ami egyáltalán nem vészes. Mivel hátrafelé szellőzik, azért ebből az irányból valamivel zajosabb, ha van szemben ülő kollégánk, ő nem biztos, hogy szeretni fogja a gépet.

 A processzor félórányi terhelés alatt stabilan tartotta a 2,7 GHz-et, csak akkor lassult 1,6-1,8 GHz-re, amikor a grafikus alrendszert is meghajtottuk. Annak órajele 900 és 1000 MHz között ingadozott, ami szintén rendben van. A notebook billentyűzetén mért, legfeljebb 40 °C-os hőmérséklet elfogadható, alul a hűtésnél viszont 46 °C-ig melegedett, ami ölben tartva nem éppen komfortos. A processzor maximuma szólóban 74 °C, az IGP-t is hajtva 78 °C volt, ezek szintén tolerálható értékek.

Próba

Kellemes vonalvezetésű notebook az Acer Aspire S 13, és masszív is, vékonysága és könnyűsége ellenére sem éreztük azt, hogy mindjárt kettétörik a kezünkben. Fedele a komolyabb nyomorgatást is jól bírta, kijelzője csak mostoha bánásmód hatására foltosodott. Előszériás tesztpéldányunknál komoly problémát jelentett a fedél peremének élessége és a helyenként túl nagy illesztési hézag, de úgy tudjuk, hogy a hazai forgalomban megvásárolható modellek nem szenvednek ezektől a gyengeségektől. Zsanérja példásan járt, stabilan tartotta a kijelzőt minimális holtjátékkal, nyitási szöge kellően nagy, igaz, a kihajtása kétkezes mutatvány.

Manapság divat őrületes felbontású kijelzőt rakni a karcsú notebookokra, mert van már technológia, amivel minőségi, nagy pixelsűrűségű panelt lehet gyártani, csakhogy az operációs rendszerek továbbra sem tudnak mit kezdeni vele. 13,3 hüvelyken a Full HD szerintünk éppen elég ahhoz, hogy jól olvasható maradjon, és a nagyítás mértéke az apróbb részéleteknél se érje el azt a szintet, ahol már a régebbi alkalmazások grafikus felülete szétesik. Dicséretes, hogy IPS panelt használtak, a nem érintős modelleknél matt felülettel. Magas, 363 cd/m²-es fényereje és 900:1 körüli kontrasztaránya révén közvetlen napfényben is aránylag jól olvasható maradt.

Ennyire vékony notebookoknál számolni kell a billentyűzet rövid nyomásútjával. Ettől a jellegzetességtől az Aspire S 13 sem mentes, a nyomáspont viszont határozott, és a gombok csillapításáról sem feledkeztek meg, így kifejezetten jó gépelési komfortot kaptunk. Ma már elengedhetetlen a billentyűzetvilágítás, ami tesztalanyunknál annyira egyenetlen volt, hogy azt sejtjük, itt sem a végleges megoldást láthattuk. Egyébként a fehér gombok vékony, majdnem teljesen fekete feliratozása elég kontrasztos ahhoz, hogy szürkületben se kelljen a világítást felkapcsolni.

A csuklótámaszhoz hasonlóan fémes, sima felületű és jó nagy a touchapd. Szépen kezelte a többujjas gesztusokat is, gombjait pedig integrálták. Majdnem teljes felülete lebillen egy picit, a kapcsolást viszont alig érezni, nyúlósan, bizonytalanul viselkedik a mechanika. Filigrán mivolta ellenére kifejezetten jól szólt tesztalanyunk, pedig csak két hangszórója van, és azokat is a fenéklemez felé fordították. Hangereje elégséges, magasai nem sisteregtek, basszusai ugyan alig vannak, de recsegésre csak a maximum közelében tudtuk rákényszeríteni.

Korrekt méretű, 45 wattórás akkumulátora és takarékos hardvere révén az Aspire S 13 nagyszerű elektromos hálózat nélküli üzemidőt produkált. Minimális teljesítményen, minimumra vett kijelzőfényerővel több mint 16 órát bírt, ebből tabletszintű, 2,7 wattos fogyasztás jön ki. Nagyfelbontású videót nézve közepes fényerővel az üzemidő tíz óra lett, ami 4,5 watt örüli fogyasztást jelent. Teljes terhelésen két óra alatt elfogyott a 45 wattóra, ebből 22,5 wattos fogyasztás következik. Az akku teljes feltöltése úgy két és fél órát vett igénybe, de az első órában már 60%-ig jutottunk.

Értékelés

Légies, elegáns notebook az Acer Aspire S 13-as modellje, különösen a nálunk járt, fehér színben. Ha eltekintünk nullszériás tesztpéldányunk zavaróan éles fedelétől és borzasztóan egyenetlen billentyűzetvilágításáról, akkor lényegében nem is marad olyan részlet, amibe beleköthetnénk. A gépház csinos és minőségi benyomást kelt annak ellenére, hogy a kijelzőfedél nem fém, hanem csak műanyag. Vékonysága ellenére egészen masszív a szerkezet, csatlakozók és akkumulátorméret terén sem kellett kompromisszumokat kötni.

A hatodik generációs, kétmagos, 15 wattos Core i processzorok már sokszor bebizonyították, hogy komolyabb feladatok elvégzéséhez is kellő teljesítménnyel bírnak, miközben különösen takarékosak, a rendszer általános fürgeségét pedig egy jó SSD adja meg, ami ma már szinte kötelező tartozéka a vékony laptopoknak. Szerencsére a kijelző felbontásával sem szálltak el, szerintünk 13,3 hüvelykre éppen elég a Full HD, az IPS panelt és a matt felületet is értékeltük. A lehetőségekhez mérten jó a billentyűzet, a touchpad gombját lehetne még finomítani, a hangzás dicséretes. Kiváló akkumulátoros üzemidőt kaptunk, vagyis az összhatás határozottan pozitív.

Amikor ilyen jó notebookkal van dolgunk, borítékolható a viszonylag magas ár, és ez az Aspire S 13 esetében sincs másképp. Bizony, az idehaza kapható legolcsóbb modell háromszázezer forintba kerül, igaz, ez már egy nagyon potens, Core i5-tel, 8 GB memóriával, 256 GB-os SSD-vel, Windows 10-zel és három év garanciával ellátott összeállítás. Az Acer egyelőre nem ment lejjebb, pedig Core i3-mal, kevesebb memóriával és kisebb SSD-vel talán befért volna az Aspire S 13 kétszázötvenezer forint alá is. Nekünk határozottan tetszett a notebook.


Acer Aspire S 13 notebook

rudi

Az Acer Aspire S 13 notebookot az Acer hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés