14 hüvelykes Dell Latitude vállalati munkagépek

Hűtés, akkumulátor

Hűtés szempontjából a Latitude E6440 van nehezebb helyzetben, annak ellenére, hogy vastagabb, és szellőzőnyílása is nagyobb, mint az E7440-nek. Belsejében ugyanis nagyobb fogyasztású CPU és különálló grafikus kártya dolgozik, az optikai meghajtó pedig extra helyet foglal. Mindezek ellenére nyugalomban teljesen néma volt, burkolatán 22 °C-os tesztkörnyezetben 27-31 °C-ot mértünk.


Latitude E6440 fél óra CPU-terhelés után

Terhelve viszont azonnal megjött a hangja, bár a kezdeti 23 dB-es szint nem vészes, a vállalati notebookok szellőzőrendszerét rendszerint inkább hűsségre, mintsem halkságra hangolják. Pár percnyi CPU-hajtás után már elég erős, 32 dB-es zajt hallatott a gép, ami félórás tesztünk végéig nem változott. Az Intel CPU mégis alaposan felmelegedett, 95 °C-ig jutott, és a huszadik perctől némi thermal throttling is jelentkezett. Szerencsére a gépház nem melegedett különösebben, csak a hűtés környékén mértünk 35 °C fölötti értéket. További fél óra játékkal ez a rész már 45 °C-os volt, de a felhasználóval érintkező billentyűzet ekkor sem ment 35 °C fölé.


Latitude E7440 fél óra CPU-terhelés után

Nyugalomban a vékony Latitude E7440 is teljesen csendes volt, bár valami gerjedéshez hasonló, enyhén sípoló hangot hallatott nullszériás tesztpéldányunk. Egy percnyi CPU-terhelés hatására elfogadható hangszínű, de elég erős, 28 dB-es zajt kaptunk, ami pár perc után alaposan süvítő 34 dB-re erősödött. Mindeközben a gépház is szépen felmelegedett, a billentyűzeten 41 °C-os, a fenéklemezen 44 °C-os maximumot mértünk, a központi processzor pedig 82 °C-ig jutott; throttling jelét nem tapasztaltuk. Meg kell jegyezni, hogy a jóval kisebb térfogatú ThinkPad X1 Carbon hasonló hardverrel halkabb és hűsebb volt.

Jól vizsgázott akkumulátoros üzemidőben a vékony Latitude E7440. Minimális terhelésnél 45 wattos áramforrása tíz óráig kibírta, ebből 4,5 watt körüli fogyasztás jön ki. Videózással az üzemidő nagyjából felére csökkent, tehát fogyasztása kétszeresére nőtt, ami a nagyfelbontású IPS kijelzőpanelt figyelembe véve egész jónak mondható. Teljes terhelésen a másfél órás időből nagyjából 30 wattos energiaigény jön ki.

A Latitude E6440 a nagyobb, 65 wattórás akkuval is 9 óra alatti nyugalmi üzemidőt és nagyjából 7,5 wattos fogyasztást produkált, aminek jelentős részét a VGA számlájára írnánk, mert a Haswell processzoros rendszerek IGP-vel és NVIDIA grafikus kártyával is jobbak szoktak lenni. Filmlejátszás közben 5 órás üzemidő és 13 watt, teljes terhelésen másfél óra és 43 watt jött ki – így már értjük, miért melegedett fel annyira a processzor és a gépház még az erőteljes hűtés dacára is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés