Hirdetés

Dell Vostro 5470: öltönyös gép játékos lélekkel

Hirdetés

Megjelenés

Néhány évvel ezelőtt a Dell Vostro laptopjai kimondottan érdekes átmenetet jelentettek a vállalati Latitude és otthoni felhasználásra szánt Inspiron termékcsaládok között. A matt képernyős, jobbára fémburkolatos, alapvetően kisvállalatinak nevezett gépeket nagyon kedveltük – különösen a vékony Vostro 3360-at, amibe három mozdulat volt mSATA SSD-t szerelni. Ahogyan a konzumer Insipron után a vállalati Latitude termékvonal is elkezdett terebélyesedni, úgy szűkült be a Vostro mozgástere. Mai tesztalanyunkat, a Vostro 5470-et vagy közvetlen elődjét, a Vostro 5460-at keresővel lehet csak megtalálni a Dell honlapján, és a nagy notebookos oldalak sem írnak róla.

A hazai piacon viszont itt van ez a Haswell architektúrás Intel processzorra támaszkodó, 14 hüvelykes, elvileg kisvállalati masina, ezért vetettünk rá egy pillantást. Meg sem lepődtünk azon, hogy nagyon vékony – adatlapja szerint nincs két centiméter –, fedelét pedig eloxált alumíniummal burkolták, hiszen elődjei is ilyenek voltak. A többi rész – tehát a gépház – viszont már csak műanyagburkolatot kapott, de kellően merevnek tűnik. Azért a csuklótámaszra került egy vékony fémréteg, de azon látszik, hogy díszítő és nem teherviselő szerepe van.

Annó a Vostróknak jellegzetes, zsanér mögött kilógó feneke volt, ebből az 5470-as is örökölt valamennyit, de itt már sokkal szerényebb a túlnyúlás. Inkább a komoly hűtést sejtető dupla szellőzőnyílásra és a még középen is rácsos traktusra vándorol az ember tekintete. Erre szükség is lehet, mert ugyan a mi tesztgépünk csak egy Intel Core i3-4010U-t kapott IGP-vel, de van olyan konfiguráció is, amiben negyedik generációs Core i5 és GeForce GT 740M tüsténkedik. Csatlakozók terén a szükséges, de elégséges szintet hozza az új Vostro, mindhárom USB csatlakozója gyors, 3.0-s, a D-Sub monitorkimenet hiányát HDMI kompenzálja, és az Ethernet csatlakozót sem spórolták le, igaz, a hang ki-/bemenetet összevonták.

Sajnos az alsó szerelőnyílás már a múlté, nem csak az akku, hanem a memória, és a Vostro 3360-nál annyira kedvelt mSATA bővítőhely eléréséhez is meg kell bontani a házat. Ezt a műveletet nem végeztük el, de a nagyon hasonló Vostro 5460 szerelési videójából és az 5470 adatlapján szereplő 500 GB HDD + 32 GB SSD kombinációból arra következtetünk, hogy a csak merevlemezes tesztpéldányunknak van egy szabad mSATA csatlakozója, de minden bizonnyal csak feles méretű. A műanyag fenéklemez egyetlen érdekes eleme a kis mélynyomó nyílása – mit keres egy ilyen komponens a vállalati notebookon?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés