Dell Latitude 6430-as notebookok: egy vállalati és egy ultra

Megjelenés

Annak idején a Dell Latitude notebookjait egy lapon emlegették az IBM (majd Lenovo) ThinkPadjeivel és a HP EliteBookjaival, de a 2008-ban elindított E sorozat valahogy nem lett az igazi, sokan inkább a másik két elit márkához vándoroltak, vagy rettegve várták a pillanatot, amikor a vállalati D-t E-re kellet cserélniük. Azóta viszont sok víz lefolyt a Dunán, kis lépésekkel halad előre a Dell, és most megnézzük, hová is jutott.

Elsősorban modernizálta a termékpalettát: ahogy terjednek a notebookok, úgy született egyre több, különböző igényeket kielégítő verzió. Előbb csak 5000 és 6000 széria lett (utóbbi a komolyabb), majd a hatezresekből készült s utótagos, vékonyított változat, most pedig a 14 hüvelykes, mondhatni klasszikus E6430 mellett itt a simán csak 6430-nak számozott, de u-val kiegészített verzió – nem nehéz kitalálni, hogy Ultrabookról van szó. Megemlítendő, hogy az E6000-es Latitude-okból létezik mostoha körülmények közé szánt ATG változat is, ilyet a konkurens HP és Lenovo nem kínál.

A kezdeti szögletesség után a Dell Latitude E sorozata ívesebb formára váltott, amit világos kerettel tovább hangsúlyoznak. Nekünk egyáltalán nem tetszik ez a kialakítás, pusztán a külseje alapján a ThinkPadeket vagy EliteBookokat részesítenénk előnyben, de lehet, hogy valakinek éppen a Latitude-ok formája jön be, ez nagyon szubjektív. Végül is az E nélküli 6430u Ultrabookban már nagyon is megszelídült az E6430 bumfordi zömöksége, aminek egyébként nem csak vizuális hátránya, hanem gyakorlati előnye is van. Az úgynevezett tri-metal ház alumínium és magnéziumötvözet felhasználásával készült, és annyira masszív, hogy a mostoha körülményekre vonatkozó MIL-810G szabvány egyes részeinek is megfelel.

Nyilván nem fog homokviharban vagy monszunesőben helytállni, de egy komolyabb esést túlélhet, ezt robusztus, keretes burkolata és trezor jellegű zsanérja hihetővé is teszi. Kár, hogy a fedelet tartó retesznek csak középen van egy foga, mert a fedél a sarkainál már nem tart olyan jól. A retesz nélküli fedelű, vékony 6430u Ultrabooknak is vannak katonai szabványos affinitásai, és bár a duci tesónál jóval filigránabb, saját kategóriájában vaskosnak és különösen masszívnak számít. Hiszen majd két centiméter vastag, és kis akkuval is 1,69 kilogrammot nyom (igen, cserélhető az akku, de ne rohanjunk ennyire előre).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

A tökéletes házimozi rendszer összeállítása: TV, hang és kiegészítők

PR A tökéletes házimozi rendszer kialakítása izgalmas, ugyanakkor összetett feladat, amely megannyi döntést követel. Az optimális élmény érdekében hangsúlyos figyelembe venni a különböző házimozi berendezések jellemzőit és előnyeit.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés