Hirdetés

14 hüvelykes Dell Latitude vállalati munkagépek

Hirdetés

Használat közben

A Dell Latitude 6000-es és új, 7000-es családja a vállalati notebookok csúcsát jelenti, így a Dell jól ismert, magnéziumötvözet vázat és alumínium burkolatot használó, úgynevezett tri-metal felépítését kapták, ami különösen ellenálló a napi használat viszontagságaival szemben, a ráömlő folyadék, kisebb ütések nem tesznek kárt benne. Emellett a vaskos E6440 olyan masszív laptop benyomását kelti, amihez hasonlót manapság alig találni. Zsanérja, gépháza elnyűhetetlennek tűnik, egyedül fedele rugózik valamelyest, billentyűzetének alapja viszont betonstabil. Fedelét továbbra is retesz tartja zárva, ezért olyan zsanérszerkezetet kapott, amit egy kézzel is ki lehet nyitni a notebook hátrabillentése nélkül.

Az E7440 esetében viszont érezni, hogy a tri-metal háznak vannak korlátai. Huszonegy milliméteres vastagságban már távolról sem olyan masszív, nem éreztük olyan merevnek és ellenállónak, mint a határozottan vékonyabb és könnyebb ThinkPad X1 Carbont, ahol a teherviselő szerkezeti elemek szénszálas műanyagból készültek, az E6440-at pedig meg sem közelítette. Persze ettől még nagyon jól egyben van az E7440, nem lehet egy lapon említeni a horpadó, rugózó, konzumer Ultrabookokkal; közülük csak a MacBook Air és a hozzá szerkezetileg nagyon hasonló Asus Zenbookok érnek fel az öltönyös Dellhez.

A két vállalati Dell ugyanazzal a kimondottan jó billentyűzettel érkezett. A vaskosabb E6440-ben azért éreztük jobbnak, mert ott masszívabb az alapja, míg az E7440-ben kissé rugózik középtájt. Érdekes módon a Dellnél évek óta nem érzik a kiosztás megváltoztatásának kényszerét, sőt a háttérvilágítást is meg tudják oldani szigetes formátum nélkül, ami a Lenovo szerint nem volt kivitelezhető a ThinkPadeknél. Mondjuk az tény, hogy számunkra a ThinkPadek szigetes megoldása egy kicsit kellemesebb a Dell klaviatúrájánál, de úgy gondoljuk, ez főleg megszokás kérdése.


Balra a Dell Latitude E6440, jobbra az E7440

Talán a pöcökegér is szokás kérdése, de szerintünk ezen a téren a Dell alaposan le van maradva a ThinkPadek mögött még úgy is, hogy a Lenovo mintha visszafelé fejlődne. A Dell pöcke nem jár olyan konzisztensen a ferde irányokba, gombjai viszont most már jobbak a Lenovo touchpadbe integrált borzadályánál. És ugyanez érvényes a touchpadre is, mivel a Dell maradt a régi, elkülönített gomboknál, nem fejlesztett feleselgesen rossz irányba. Dicséretet érdemel mindkét Latitude hangrendszere, amit valószínűleg a multimédiában remek XPS sorozatból emeltek át. A lehetőségekhez képest kiválóan szólnak, a vállalati notebookok gyenge hangzása már a múlté.


Dell Latitude E6440

Szerencsére a monitorok terén is fejlődés tapasztalható. Bár mindkét modellnél 1366x768 pixeles az alap kijelző, az E6440-nél 1600x900-as TN panel, az E7440-nél pedig Full HD felbontású ISP panel is választható. Az E6440 kijelzője 352 cd/m²-es maximális fényerőt és 500:1 körüli kontrasztarányt produkált, ami áltag feletti, és hasonló volt a helyzet a kalibrálás utáni színhelyességgel is.

Egyértelműen jobb a Latitude E7440 IPS panelje. A jobb betekintési szögek és az 1400:1 kontrasztarány révén még az alacsonyabb, 285 cd/m²-es maximális fényerővel is kellemesebbnek találtuk, kalibrálással pedig majdnem tökéletesek lettek a színárnyalatai, amelyek egyébként előtte sem voltak vészesek. A Dell Latitude E6440 színprofilja innen tölthető le, a maximálisnál nyolccal alacsonyabb fényerőn adja a legpontosabb árnyalatokat, a Dell Latitude E7440 színprofilja pedig itt található, ez a maximálisnál héttel alacsonyabb fényerőn a legpontosabb.


Dell Latitude E7440

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés