Hirdetés

14 hüvelykes Dell Latitude vállalati munkagépek

Külső

Nagyjából egy évvel ezelőtt teszteltük a Dell vállalati felhasználásra szánt, 14 hüvelykes Latitude E6430 és 6430u notebookjait. Azóta bemutatkozott az Intel Haswell processzorcsaládja, melyre természetesen a Dell is reagált a Latitude E6440 és Latitude E7440 modellel. A vaskos, strapabíró külsőt és kompromisszumok nélküli funkcionalitást kínáló, abszolút csúcskategóriás munkagépeket összpontosító E6000-es sorozatnál úgy fejlesztettek, ahogyan ebben a kategóriában illik: a korábbi tapasztalatok alapján finoman módosították, továbbcsiszolták a nagyon jó elődöt, így külsőre a korábbinál határozottabb, kicsit szögletesebb, karakteresebb gépházat kaptunk ezúttal világos fedéllel, de alapvetően kevés változtatással.


Dell Latitude E6440

Komolyabb módosításon ment át a vékonyabb vállalati Ultrabook, bár drámai átalakulásról itt sem beszélhetünk; a 6430u-hoz képest legtöbbet a laptop neve változott. A gépházra a korábbi modellek logikájába beleillő E7440-as számot festették, viszont a Dell weboldala egy új nevezéktant próbál bevezetni, ahol Latitude 14 7000-nek hívják. Szerintünk fölösleges ezzel vesződni, az E7440 teljesen jó és érthető, ráadásul tökéletesen meghatározza az új modell jellegét, hiszen az E7440 lényegében az E6440 vékonyítása, még az előd E6430 és 6430u-nál is jobban hasonlít egymásra a két modell.


Dell Latitude E7440

Az E7440 is világos fedelet kapott, gépháza ugyanúgy kevésbé kerek, mint az E6440-é, és közös stíluselemük az egyenes hátfal is. Ugyanakkor az Ultrabook kategória követelményeit teljesítő E7440 oldalán keskenyebb a világosszürke betét, ezzel optikailag is erősítik a vékonyság látszatát. Azért nem túlozták el ezt a paramétert, a 21 mm-es vastagság és 1,63 kilogrammról induló súly éppen azt a szintet képviseli, ahol még nem kell túl sok kompromisszumot kötni a használhatóság rovására.

Nagyszerűen demonstrálja ezt a laptop csatlakozókínálata és azok elrendezése. Nem kellett összenyomorítani vagy adapterrel megoldani sem a három USB 3.0 kaput, sem a HDMI-t vagy a mini DisplayPort monitorkimenetet, de még a viszonylag magas Ethernet aljzatot sem, sőt az SD, illetve Smart kártya olvasójának és a vezeték nélküli hálózati eszközök mechanikus kapcsolójának is bőven akadt hely. A gép fenekén klasszikus dokkolócsatlakozó mosolyog, az akkumulátor pedig egyetlen mozdulattal kiszedhető.


Dell Latitude E7440 csatlakozói

Akinek pedig ez is kevés lenne, választhatja a Latitude E6440-et a maga négy USB 3.0 csatlakozójával, HDMI és D-Sub monitorkimenetével, ExpressCard bővítőhellyével, dokkolócsatlakozójával, egy mozdulattal kiszedhető optikai meghajtójával, ami merevlemezfiókra vagy súlycsökkentő modulra cserélhető.


Dell Latitude E6440 csatlakozói

Belső

Belül szintén csak minimálisan változott az E6440 elődjéhez képest. Eltűnt a matt képernyő szerintünk nem túl elegáns, világos kerete, úgy gondoljuk az új, fekete jobban illik oda, bár alul kicsit vaskos. Egy munkagépnél megbocsátható az ingerszegény, de praktikus belső, így a billentyűzet korábban szürke, most viszont már fekete kerete miatt sem bánkódunk. A dedikált hangerőszabályzó gombok oldalról felülre helyezésének pedig egyenesen örülünk, velük átellenes oldalon a bekapcsológomb és a fő visszajelző LED-ek képeznek szimmetriát.

Hirdetés

A klasszikus Latitude billentyűzet alatt található, átlagos méretű touchpadnek továbbra is hagyományos, két különálló, mechanikus gombja van, és szerencsére a pöcökegér három gombját sem bántották. Ráadásul megtartották a belső rész selymes felületkezelését is, ezt sokkal kellemesebb tapogatni, mint a legújabb ThinkPadek kopogós, rideg, szénszál erősítésű műanyagját.


Dell Latitude E6440

Elődjéhez képest többet változott belül a Latitude E7440. Míg annak egyedi, szigetes billentyűzete volt, addig az utód az E6440-ével megegyező hagyományos klaviatúrát és touchpadet kapott. Az Ultrabooknak már korábban is fekete kijelzőkerete volt, ezen nem változtattak, viszont alatta a Latitude feliratot Dellre cserélték, még egy kicsivel lejjebb pedig az E6440-hoz hasonlóan rendezték el a hangerőszabályzókat és a bekapcsológombot, illetve az állapotjelző LED-eket. Érdekesség, hogy a pöcökegér itt kék keretet kapott. A vékony Latitude belső felületét is selymes bevonattal látták el.


Dell Latitude E7440

Mint korábban említettük, a Latitude E6440 aljáról nem hiányzik a dokkolócsatlakozó, amit a töltő csatlakozójához hasonlóan évek óta nem bolygattak, így az előző generációk tartozékai is használhatóak a géppel. Természetesen az akku egy mozdulattal kivehető, ugyanez érvényes az optikai meghajtóra is. Két csavar kioldásával hozzájuthatunk a 2,5 hüvelykes merevlemezhez, és némi csavarozás után lejön az egész hátlap, szabaddá téve a teljes belsőt. Nagy kár, hogy nincs teljes méretű mSATA bővítőhely (a Wi-Fié és a 3G modulé is feles), így a merevlemez mellé csak az optikai meghajtó helyére tehetünk SSD-t.Dell Latitude E6440

Ritkán látni olyan Ultrabookot, ami a Dell Latitude E7440-hez hasonló egyszerűséggel szétszedhető. A 45 wattórás akkut csak egy retesz tartja, két csavart kitekerve pedig lejön a teljes fém fenéklemez, így minden lényeges komponenshez hozzáférhetünk. Fontos megjegyezni, hogy a gyárilag mSATA SSD-vel érkező modelleknél nincs beépítve a 2,5 hüvelykes SATA merevlemez csatlakozósora és tartókerete sem. Ezeket utólag kell megvásárolni, ha HDD-vel akarunk bővíteni, vagyis az SSD-HDD kettős felállást tervezők gyárilag inkább a HDD-s modelleket vegyék. Ha pedig 3G modemet is szeretnénk, akkor el kell búcsúzni az mSATA helytől. Apró, de lényeges részlet, hogy a Dellnél sok konkurenssel ellentétben ügyelnek a Wi-Fi és 3G antennák elvezetésére, gondosan elkerülik velük az olyan magas frekvenciájú alkatrészeket, mint a CPU és a memória, melyek negatív, zavaró hatással lehetnek vételi teljesítményükre.


Dell Latitude E7440

Használat közben

A Dell Latitude 6000-es és új, 7000-es családja a vállalati notebookok csúcsát jelenti, így a Dell jól ismert, magnéziumötvözet vázat és alumínium burkolatot használó, úgynevezett tri-metal felépítését kapták, ami különösen ellenálló a napi használat viszontagságaival szemben, a ráömlő folyadék, kisebb ütések nem tesznek kárt benne. Emellett a vaskos E6440 olyan masszív laptop benyomását kelti, amihez hasonlót manapság alig találni. Zsanérja, gépháza elnyűhetetlennek tűnik, egyedül fedele rugózik valamelyest, billentyűzetének alapja viszont betonstabil. Fedelét továbbra is retesz tartja zárva, ezért olyan zsanérszerkezetet kapott, amit egy kézzel is ki lehet nyitni a notebook hátrabillentése nélkül.

Az E7440 esetében viszont érezni, hogy a tri-metal háznak vannak korlátai. Huszonegy milliméteres vastagságban már távolról sem olyan masszív, nem éreztük olyan merevnek és ellenállónak, mint a határozottan vékonyabb és könnyebb ThinkPad X1 Carbont, ahol a teherviselő szerkezeti elemek szénszálas műanyagból készültek, az E6440-at pedig meg sem közelítette. Persze ettől még nagyon jól egyben van az E7440, nem lehet egy lapon említeni a horpadó, rugózó, konzumer Ultrabookokkal; közülük csak a MacBook Air és a hozzá szerkezetileg nagyon hasonló Asus Zenbookok érnek fel az öltönyös Dellhez.

A két vállalati Dell ugyanazzal a kimondottan jó billentyűzettel érkezett. A vaskosabb E6440-ben azért éreztük jobbnak, mert ott masszívabb az alapja, míg az E7440-ben kissé rugózik középtájt. Érdekes módon a Dellnél évek óta nem érzik a kiosztás megváltoztatásának kényszerét, sőt a háttérvilágítást is meg tudják oldani szigetes formátum nélkül, ami a Lenovo szerint nem volt kivitelezhető a ThinkPadeknél. Mondjuk az tény, hogy számunkra a ThinkPadek szigetes megoldása egy kicsit kellemesebb a Dell klaviatúrájánál, de úgy gondoljuk, ez főleg megszokás kérdése.


Balra a Dell Latitude E6440, jobbra az E7440

Talán a pöcökegér is szokás kérdése, de szerintünk ezen a téren a Dell alaposan le van maradva a ThinkPadek mögött még úgy is, hogy a Lenovo mintha visszafelé fejlődne. A Dell pöcke nem jár olyan konzisztensen a ferde irányokba, gombjai viszont most már jobbak a Lenovo touchpadbe integrált borzadályánál. És ugyanez érvényes a touchpadre is, mivel a Dell maradt a régi, elkülönített gomboknál, nem fejlesztett feleselgesen rossz irányba. Dicséretet érdemel mindkét Latitude hangrendszere, amit valószínűleg a multimédiában remek XPS sorozatból emeltek át. A lehetőségekhez képest kiválóan szólnak, a vállalati notebookok gyenge hangzása már a múlté.


Dell Latitude E6440

Szerencsére a monitorok terén is fejlődés tapasztalható. Bár mindkét modellnél 1366x768 pixeles az alap kijelző, az E6440-nél 1600x900-as TN panel, az E7440-nél pedig Full HD felbontású ISP panel is választható. Az E6440 kijelzője 352 cd/m²-es maximális fényerőt és 500:1 körüli kontrasztarányt produkált, ami áltag feletti, és hasonló volt a helyzet a kalibrálás utáni színhelyességgel is.

Egyértelműen jobb a Latitude E7440 IPS panelje. A jobb betekintési szögek és az 1400:1 kontrasztarány révén még az alacsonyabb, 285 cd/m²-es maximális fényerővel is kellemesebbnek találtuk, kalibrálással pedig majdnem tökéletesek lettek a színárnyalatai, amelyek egyébként előtte sem voltak vészesek. A Dell Latitude E6440 színprofilja innen tölthető le, a maximálisnál nyolccal alacsonyabb fényerőn adja a legpontosabb árnyalatokat, a Dell Latitude E7440 színprofilja pedig itt található, ez a maximálisnál héttel alacsonyabb fényerőn a legpontosabb.


Dell Latitude E7440

Teljesítmény

A Dell Latitude E6000 sorozatába továbbra is a nagyobb fogyasztású, M utótagos Intel Core i processzorokat szerelik; az E6440 esetében ez Haswell architektúrás, kétmagos, négyszálas, 37 wattos TDP fogyasztási értékű Core i5-4300M-et és Core i7-4600M-et jelent. Mellé 4 vagy 8 GB memória kerül jellemzően egy modulban. A központi processzorba integrált Intel grafikus mag mellé különálló Radeon HD 8690M-et is kérhetünk, a kijelző pedig, mint említettük, 1366x768 vagy 1600x900 pixeles, matt felületű TN+film paneles lehet.

Adattárolóból 320 vagy 500 GB-os, nagyon vékony, Seagate HDD vagy 2,5 hüvelykes, 128 vagy 256 GB-os SSD kérhető. Az alap akku hatcellás, 65 wattórás, de létezik 9 cellás, közel 100 wattórás változat is. Nálunk Intel Core i7-4600M processzorral 4+4 GB memóriával, Radeon HD 8690M grafikus alrendszerrel,1600x900 pixeles kijelzővel és 128 GB-os SSD-vel ellátott modell járt, mely Windows 7 Professional operációs rendszerrel és három év helyszíni világgaranciával több mint 450 000 forintba kerül, de az egyszerűbb változatok ára 360 000 forint környékétől indul.

Termék megnevezése Dell Latitude E6440 Dell Latitude 14 7000 (E7440)
Processzor Intel Core i5-4300M, 2 mag – 2,6-3,3 GHz
Intel Core i7-4600M, 2 mag – 2,9-3,6 GHz
Intel Core i5-4300U, 2 mag – 1,9-2,9 GHz
Intel Core i7-4600U, 2 mag – 2,1-3,3 GHz
Memória 4 GB vagy 8 GB DDR3 (két foglalat) 4 GB vagy 8 GB DDR3L (két foglalat)
Kijelző 14"-os 1366x768 pixeles TN+film panel matt felülettel
14"-os 1600x900 pixeles TN+film panel matt felülettel
14"-os 1366x768 pixeles TN+film panel matt felülettel
14"-os 1920x1080 pixeles IPS panel matt felülettel
14"-os 1920x1080 pixeles IPS érintőpanel matt felülettel
Grafika Intel HD Graphics 4600 – integrált
AMD Radeon HD 8690M – különálló, opcionális
Intel HD Graphics 4400 – integrált
Hang Realtek ALC292 Realtek ALC292
Merevlemez 320/500 GB HDD vagy128/256 GB SSD – SATA 3.0 500 GB HDD vagy 128/256 GB SSD – SATA 3.0
Optikai meghajtó van, kivehető nincs
Kommunikáció Intel 6235 IEEE 802.11b/g/n/ac Wi-Fi, Intel Ethernet, Bluetooth 4.0, opcionális 3G modem Intel 7260 IEEE 802.11b/g/n/ac Wi-Fi, Intel Ethernet, Bluetooth 4.0, opcionális 3G modem
Interfészek - 4 db USB 3.0,
- D-Sub és HDMI monitorkimenet,
- Ethernet,
- audio ki- és bemenet,
- ExpressCard,
- Smart Card,
- dokkoló
- 3 db USB 3.0,
- mini DisplayPort és HDMI monitorkimenet,
- Ethernet,
- audio ki- és bemenet,
- Smart Card,
- dokkoló
Extrák webkamera, billentyűzetvilágítás, folyadékálló billentyűzet, ujjlenyomat-olvasó, Intel vPro, tri-metal magnéziumötvözet ház, dokkolócsatlakozó, szabad feles mini PCI Express bővítőhely (ha nincs 3G modem) webkamera, billentyűzetvilágítás, folyadékálló billentyűzet, ujjlenyomat-olvasó, Intel vPro, tri-metal magnéziumötvözet ház, dokkolócsatlakozó, szabad mSATA bővítőhely (ha nincs SSD vagy 3G modem)
Akkumulátor 6 cellás belső – 65 Wh
9 cellás belső – 97 Wh
4 cellás belső – 45 Wh
Méret 338 x 232,6 x 31,8 mm 337 x 231,5 x 21 mm
Tömeg 2,12 kg-tól 1,63 kg-tól
Operációs rendszer Windows 7 Professional Windows 8 Pro
Gyártó honlapja www.dell.hu www.dell.hu
Termék honlapja Latitude E6440 Latitude E7440
Fogyasztói ár 360 000 forinttól 330 000 forinttól
Garancia 3 év helyszíni világgarancia 3 év helyszíni világgarancia

Világos, hogy a vékonyabb Dell Latitude E7440 az alacsony fogyasztású, U utótagos Haswell processzorokat kapta, konkrétan az i5-4300U-t vagy az i7-4600U-t. Mellé 4 vagy 8 GB memória, 320 vagy 500 GB-os merevlemez, továbbá 128 vagy 256 GB-os SSD kérhető. Különálló grafikus alrendszerre nincs lehetőség, és optikai meghajtó sincs; van viszont Full HD felbontású, matt felületű IPS paneles kijelző, amiből érintésérzékeny változat is kapható, de az alap kijelző itt is 1366x768 pixeles TN+film panel. A négycellás akku kapacitása 45 Wh, nagyobb változatról nem tudunk.

Nálunk a Core i7-4600U processzorral, 8 GB memóriával, 128 GB-os mSATA SSD-vel és a Full HD kijelző nem érintős változatával járt a Latitude E7440, ez az összeállítás Windows 7/8 Pro operációs rendszerrel és három év helyszíni világgaranciával megközelítőleg 450 000 forintba kerül. Az alapváltozat Core i5-tel, merevlemezzel és a szerényebb kijelzővel már 330 000 forint környékén megvásárolható, a legolcsóbb Full HD IPS paneles konfigurációt pedig 380 000 forint környékén láttuk.

Processzor megnevezése Intel Core i7-4600M Intel Core i7-4600U
CPU órajele 2,90/3,60 GHz 2,10/3,30 GHz
Magok/szálak száma 2/4 2/4
Gyorsítótár 4 MB L2 cache 4 MB L2 cache
AIDA64 v4.00 – CPU Queen 25 008 21 430
AIDA64 v4.00 – CPU PhotoWorxx 11 900 7422
AIDA64 v4.00 – CPU Zlib (kB/s) 151,8 130,8
AIDA64 v4.00 – CPU AES 7930 6798
AIDA64 v4.00 – CPU Hash (MB/s) 1789 1536
AIDA64 v4.00 – FPU VP8 3886 3028
AIDA64 v4.00 – FPU Julia 12 342 11 339
AIDA64 v4.00 – FPU Mandel 6408 5343
AIDA64 v4.00 – FPU SinJulia 2228 1906
Renderelés – Cinebench 10 1 CPU 6384 6039
Renderelés – Cinebench 10 x CPU 12 468 12 777
Tömörítés – 7-zip benchmark (MIPS) 10 493 8818
Kitömörítés – 7-zip benchmark (MISP) 10 604 8918
Videókonvertálás – AGknot 2.55 (s) 42 52
Memóriatesztek – AIDA64 4 + 4 GB DDR3-1600 8 GB DDR3-1600
AIDA64 v4.00 olvasás (MB/s) 22 121 12 330
AIDA64 v4.00 írás (MB/s) 23 690 12 539
AIDA64 v4.00 másolás (MB/s) 21 548 11 390
AIDA64 v4.00 késleltetés (ns) 57,9 59,3

A benchmark programok eredményei nélkül, hétköznapi használat során nehéz volt különbséget tenni a magasabb órajelű, M-es és az alacsonyabb órajelű, U-s Core i7 között, de még az i5-ös verziók is hasonlóan viselkednek. Ha nem végzünk különösen számításigényes feladatokat, utóbbiakkal is elégedettek leszünk, ha viszont kell az erő, akkor érdemes az M-es i7-re befizetni, mely általában 10-20%-kal bizonyult gyorsabbnak az U-s változatnál.


Dell Latitude E7440 és E6440 SSD-je

Kipróbáltuk a Radeon HD 8690M játékos képességeit is. Sajnos a rá feltelepíthető meghajtó elég peches módon a natív 1600x900 mellett csak 1024x768 pixeles felbontást enged beállítani, ami ugye nem felel meg a kijelző képarányának, vagyis elég csúnyán mutatnak így a játékok. Ugyanakkor natív 1600x900-on közepes grafikai részletesség mellett a modern játékokban, mint amilyen például a GRID 2, a Far Cry 3 vagy a Sniper Elite 2 épp a játszhatóság határán, másodpercenként 30-35 képkockát produkáló teljesítményt kaptunk, ami mozgalmasabb jeleneteknél akadozó, 20-25 fps környékére esett le. A kisebb, 1024x768 pixeles felbontáson 60-80 fps közötti átlagos és a legtöbb esetben 40 fps fölötti minimumot mértünk.

Hűtés, akkumulátor

Hűtés szempontjából a Latitude E6440 van nehezebb helyzetben, annak ellenére, hogy vastagabb, és szellőzőnyílása is nagyobb, mint az E7440-nek. Belsejében ugyanis nagyobb fogyasztású CPU és különálló grafikus kártya dolgozik, az optikai meghajtó pedig extra helyet foglal. Mindezek ellenére nyugalomban teljesen néma volt, burkolatán 22 °C-os tesztkörnyezetben 27-31 °C-ot mértünk.


Latitude E6440 fél óra CPU-terhelés után

Terhelve viszont azonnal megjött a hangja, bár a kezdeti 23 dB-es szint nem vészes, a vállalati notebookok szellőzőrendszerét rendszerint inkább hűsségre, mintsem halkságra hangolják. Pár percnyi CPU-hajtás után már elég erős, 32 dB-es zajt hallatott a gép, ami félórás tesztünk végéig nem változott. Az Intel CPU mégis alaposan felmelegedett, 95 °C-ig jutott, és a huszadik perctől némi thermal throttling is jelentkezett. Szerencsére a gépház nem melegedett különösebben, csak a hűtés környékén mértünk 35 °C fölötti értéket. További fél óra játékkal ez a rész már 45 °C-os volt, de a felhasználóval érintkező billentyűzet ekkor sem ment 35 °C fölé.


Latitude E7440 fél óra CPU-terhelés után

Nyugalomban a vékony Latitude E7440 is teljesen csendes volt, bár valami gerjedéshez hasonló, enyhén sípoló hangot hallatott nullszériás tesztpéldányunk. Egy percnyi CPU-terhelés hatására elfogadható hangszínű, de elég erős, 28 dB-es zajt kaptunk, ami pár perc után alaposan süvítő 34 dB-re erősödött. Mindeközben a gépház is szépen felmelegedett, a billentyűzeten 41 °C-os, a fenéklemezen 44 °C-os maximumot mértünk, a központi processzor pedig 82 °C-ig jutott; throttling jelét nem tapasztaltuk. Meg kell jegyezni, hogy a jóval kisebb térfogatú ThinkPad X1 Carbon hasonló hardverrel halkabb és hűsebb volt.

Jól vizsgázott akkumulátoros üzemidőben a vékony Latitude E7440. Minimális terhelésnél 45 wattos áramforrása tíz óráig kibírta, ebből 4,5 watt körüli fogyasztás jön ki. Videózással az üzemidő nagyjából felére csökkent, tehát fogyasztása kétszeresére nőtt, ami a nagyfelbontású IPS kijelzőpanelt figyelembe véve egész jónak mondható. Teljes terhelésen a másfél órás időből nagyjából 30 wattos energiaigény jön ki.

A Latitude E6440 a nagyobb, 65 wattórás akkuval is 9 óra alatti nyugalmi üzemidőt és nagyjából 7,5 wattos fogyasztást produkált, aminek jelentős részét a VGA számlájára írnánk, mert a Haswell processzoros rendszerek IGP-vel és NVIDIA grafikus kártyával is jobbak szoktak lenni. Filmlejátszás közben 5 órás üzemidő és 13 watt, teljes terhelésen másfél óra és 43 watt jött ki – így már értjük, miért melegedett fel annyira a processzor és a gépház még az erőteljes hűtés dacára is.

Értékelés

Szerintünk a Dell pontosan úgy halad a vállalati szférába, termelőmunkára szánt notebookjainak fejlesztésével, ahogyan azt egy nyugati gondolkodású szakembergárdától elvárná az ember. Nem kísérleteznek mindenféle kétes kimenetelű, gyökeres újítással, nem próbálkoznak evidensen spóroló (billentyűzet egyszerűsítése) vagy bevételt erősítő intézkedésnek tűnő lépésekkel (mint a töltő- és a dokkolócsatlakozó gyakori módosítása), majd ezek marketingmaszlaggal való indoklásával, hanem egyszerűen csak folytatják az évek alatt, aprólékos fejlesztéssel kialakult dolgokat, és finomam – látszólag a felhasználói visszajelzések alapján – továbbcsiszolják őket.

Így aztán a Latitude E6440 nem sokat változott elődjéhez képest, szerintünk kívül a világos fedél és a szögletesebb vonalak miatt csinosabb lett, belül pedig a fekete szín miatt komorabb, de alapvetően megőrizte elődje minden értékét: a kiválóan összerakott, strapabíró gépházat, a kompromisszummentes eszközkínálatot, ami mellé a legmodernebb hardvert társították. Egyedül az 1600x900 pixeles kijelző érdemel kritikát, nem igazán értjük, miért nem választható ehhez a modellhez is a Full HD-s IPS panel. Ennek ellenére konzisztens minősége és teljesítménye miatt ajánlott címmel díjazzuk a Dell Latitude E6440-et.

A vékonyabb, még csak második generációját megélő Latitude Ultrabook még jobban szemlélteti a Dell pragmatikus fejlesztőmódszerét. Az előd 6430u-val megpróbáltak kicsit elrugaszkodni a vaskosabb Latitude-októl, más billentyűzetet is kapott, de most a Latitude E7440-gyel számozásban és formában is újra a jól bevált, vaskosabb modellekhez közelítenek. Szerintünk 21 mm-es vastagságban a Dell tri-metal háza már nem olyan masszív, mint a szénszálas műanyagból vagy alumíniumból készült konkurensek, de még mindig strapabíró gépről van szó. A takarékos Haswell processzor, az SSD, a Full HD kijelző, a nagyszerű beviteli eszközök és a bővíthetőség kombinációja miatt még viszonylag hangos hűtés ellenére is ajánlott vételnek tartjuk a Dell Latitude E7440-et a vállalati Ultrabookok körében.


Dell Latitude E6440 notebook
Dell Latitude E7440 Ultrabook

rudi

A Dell Latitude notebookokat a Dell hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre,

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés