Hirdetés

Munkára való Dell Latitude notebookok

Hirdetés

Külső

Ha valaki napi sok-sok órán keresztül munkára használja notebookját, akkor jól teszi, ha a csilli-villi, konzumer kategóriába szánt megoldások helyett egy igazi irodai, vállalati felhasználásra való modellt választ. Ezen a téren néhány évtizedes tapasztalattal bír a Dell, melynek most két középkategóriás megoldását láttuk vendégül. Ezeket korábban egyszerűen a Latitude E5000-es kategóriába sorolták, de nemrégiben átszabták a vállalati nevezéktant, így lett belőlük Latitude 12 5000 és 14 5000, amiben az első két számjegy a kijelzőméretre (12,5, illetve 14 hüvelyk), a másik négy pedig a kategóriára utal. Fura, hogy a gépházon a régi kód látható: E5250 és E5450.

Elég egyetlen pillantást vetni a két Dellre, hogy rájöjjünk, itt nem a csinos, divatos külsőn volt a hangsúly. Nekünk mondjuk bejönnek az egyszerű, egyenes vonalak, a sarkok praktikus lekerekítése, és azt se bánjuk, ha a gépház nem szupervékony. Lényegesen többre értékeljük a strapabíró vázat és a korrekt csatlakozóelrendezést, és úgy tűnik az ötezres Latitude-ok tervezői is így vannak ezzel. A gépház magnéziumötvözetből készült, ez alól csak az alap, 1366x768 pixeles kijelzővel ellátott modellek fedele kivétel, mert az egyszerű műanyag. A burkolatot matt, csúszásgátló felülettel vonták be, ami korlátozottan vonzza az ujjlenyomatokat. A szemre is masszív zsanérok külső, fém erősítést kaptak.

Nem csak formájukban, hanem csatlakozókínálat terén is nagyon hasonló a Latitude E5250 és E5450. Jobbra kapunk egy egérnek való USB 3.0 csatlakozót, ami kikapcsolt gépnél töltésre is használható (például telefonhoz). A kisebb E5250 mini DisplayPort kimenete is itt lelhető fel. Balra találunk még Smart Card olvasót, összevont hang ki- és bemenetet, méretes szellőzőnyílást és Kensington zárhoz felfogatót.

A gépek eleje a visszajelző LED-ektől eltekintve üres, ebből pedig sejteni lehet, hogy a csatlakozók zöme hátul van, ahol további két USB 3.0 kaput, HDMI-t, a zsanérok fémbetétjében pedig Ethernet és tápcsatlakozót sorakoztattak fel. A nagyobb E5450-nek ezen felül még egy D-Sub monitorkimenete is van, ami jól jöhet, ha régi projektorral futunk össze. Optikai meghajtó egyik gépben sincs, de talán ma már nem is hiányzik, szükség esetén pedig egy külső, USB-s modellel kiküszöbölhető a hiánya.

Kapunk viszont dokkolócsatlakozót, amit a fenéklemez hátsó vonalának közepére tettek. A csatlakozó a régi, de az elhelyezés viszonylag új, korábban csak a vékony, Latitude 7000-es modelleken láttuk, a régi 5000-es és 6000-es sorozatnál még az akkumulátor volt mögötte. Ezt most a teljes egészében eltávolítható fenéklemez mögött találjuk, amit néhány csavar és műanyag pöcök tart.

Mindkét modellnél hozzáférünk minden bővítésre vagy éppen tisztításra érdemes elemhez, hiszen a teljes alsó burkolat lejön. Az akkumulátort és a 2,5 hüvelykes merevlemezt előre tették, így ölben tartva szinte biztosan nem akar majd hátrabillenni egyik laptop sem. Az alap akku ez E5250-nél és a E5450-nél is elég kicsi, mindössze 38 wattórás, de egy rendszerint íróasztalon használt gépbe ez is elég lesz. Nagyobb mobilitást biztosít az 51 wattórás pótakkumulátor, ami mindkét laptophoz elérhető.


Dell Latitude 12 5000 – E5250

Adattárolás terén kár, hogy nincs hely egy mSATA vagy M.2 foglalatos SSD-nek, bár a mobilinternetes modemnek fenntartott, így elég rövid M.2 hellyel (a bal hátsó sarokban) lehet próbálkozni. Azon kevés gyártók közé tartozik a Dell, akik odafigyelnek a vezeték nélküli hálózati elemek antennáinak elvezetésére. Ha ezek a vékony kábelek olyan, magas frekvenciás elemek környékén haladnak, mint a processzor vagy a memória, hajlamosak extra zajt felvenni, ami csökkenti a vételi képességüket, itt viszont szépen elkerülték őket. Jár a dicséret azért is, hogy a ventilátorhoz könnyen hozzáférhetünk tisztítás céljából, a processzor újrapasztázása vagy cseréje viszont a fölötte haladó merevítő miatt komolyabb szerelést igényel majd.


Dell Latitude 14 5000 – E5450

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés