Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• [CS]Blade2

addikt

válasz Gulyopapa #47 üzenetére

Szerintem nagyon kevés a 4K tartalom, számomra elenyésző. Még a fullHD tartalommal sem vagyok elégedett.
    A youtube-on én egy 2160p-s videót sem láttam, max. 1440p-s felbontásúakat hoz fel. A youtube 4K az 1440p, persze lehet, hogy hivatalosan az 1440p már 4K, és csak nekem kicsi a felbontása.

A többi anyag nagy része felkonvertált, felskálázott, vagy olyan régi 10+ éves anyag van lehozva 4K felbontásra, ami nem hozza ki a több pixel előnyét.
    Persze a fullHD-t felkonvertálják 4K felbontásra, csak úgy, hogy minden 2x2 pixel ugyanolyan színű, esetleg szoftveresen javítanak rajta, de az a "sz*rból várat" történet, mert a részlet konkrétan nincs ott a felvételen.
    Vannak olyan anyagok, amiből van 1080p-s és 2160p-s, és a 2160p-n ott vannak a részletek, de nagyon butítottnak tűnik mind a kettő, mert a 2160p-s minősége kb. egyforma a legdurvább 1080p-s bluray minőséggel. Persze hivatalosan 4K-s, megvannak a pixelek, de csak annyi részletességgel van feltöltve, ami kb. a fullHD kimaxolása lenne. 4x annyi a pixel, de csak mondjuk 2%-al jobb a minősége.

Szerintem 50GB az a méret, ami egy 1,5 órás vagy 100 perces filmet ki tud szolgálni 1080p-ben. Ez alapján a hangsávok változatlansága miatt azt mondanám, hogy 4x akkora videóanyaghoz legalább 150GB/1,5 óra dukálna a hangsávokkal, egyebekkel, hogy ott legyen az a részlet.*
    Gondolom a netflix-en meg a youtubeon, meg innen-onnan nem ilyen 4K-s anyag jön.

*: jó példa erre amit az origón most lehoztak a 8K-ra, hogy a háttérben a ház kis ablakán nagyítóval 15cm-ről benézve ott kellene, hogy legyen az asztal, míg full HD-n csak pár pixel van, így nincs asztal.

Az a helyzet, hogy a legtöbb 4K-s anyagon nincs ott az asztal. 50 szürke pixel helyett 200 szürke pixel van, de nincs ott az asztal.
    A fő probléma, hogy minőséget nem tudjuk jellemezni a felbontással, de még a bitrate-al sem, mert csinálok olyan videót, hogy 320x200-as tartalom felkonvertálva úgy, hogy 150GB legyen 2160p-s felbontással, és akkor mindkettő megvan, mégis egy kalap sz*r sem látszik.

Persze, ha csak azt várjuk el, hogy meglegyen a 4K-nyi pixel, de a jobb minőséget nem, akkor van elég anyag, meg tudunk is csinálni.

• kolopele

nagyúr

válasz Gulyopapa #47 üzenetére

Leírtad a lényeget. Az OLED minősége indokolja a magas árát is egyben. Én a 77" - osat vettem egy éve nem kevés pénzért, de nagyon megérte, sosem kellene többet LCD. 4K tartalmak pedig vannak nagyon is.

Új hozzászólás Aktív témák