-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Horvi
őstag
válasz Feralheart #9950 üzenetére
A neten erre elég sok leírás van. Azokat követve viszonylag egyszerűen összehozható a dolog. Én nem rég fejeztem be a dolgot. Igazából pár napom ráment de csak azért mert sokat kísérletezgettem a különböző rendszerekkel és progikkal, hogy nekem melyik lenne az ideális.
Hello darkness, my old friend...
-
erikke17
őstag
Üdv.
Én épp most csináltam meg, hogy legyen 5.1 kimenet spdif-en.
Egy Delock HDMI Extractort vettem, Pi-ben bekapcsoltam passhtorugh-ot, optikai kimeneten összekötöttem erősítővel és szépen megy a DTS, Dolby is. Ebben a felállásban az erősítő dekódolja a hanganyagot így az a terhelés sem megy Pi-re.
||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
-
peter1998
tag
Sziasztok!Új vagyok még itt a fórumon.
Én hő és páratartalom mérésére használom jelenleg a málnámat.Most hogy itt vannak a hidegek a szkript ami alapján mérek nem akar működni.A pozitív hőmérsékletet gond nélkül menti, a negatívot pedig nem.[link]A szkript itt van, a segítséget előre is köszönöm. -
Horvi
őstag
Hali,
Van valakinek tapasztalata a BananPi-vel, illetve RPi-hez lenne egy szoftveres kérdésem, hogy próbálta már valaki a Clamav víruskeresőt Pi-n?
KösziHello darkness, my old friend...
-
lord.lakli
őstag
válasz peter1998 #9954 üzenetére
Ez a rész hibás: matches = re.search("Temp =\s+([0-9.]+)", output)
Ez csak az előjel nélküli "számokat" ismeri fel, a negatívat nem. Na persze 12.1.1.1-et is felismeriEgy kicsit módosított: \s+([\+|-]?[0-9]+.?[0-9]+)
Páratartalom szebben: \s+([0-9]+.?[0-9]+)[ Szerkesztve ]
-
lord.lakli
őstag
válasz lord.lakli #9956 üzenetére
Pontosabban:
Egy kicsit módosított: \s+([+-]?[0-9]+.?[0-9]*)
Páratartalom szebben: \s+([0-9]+.?[0-9]*)[ Szerkesztve ]
-
peter1998
tag
válasz lord.lakli #9956 üzenetére
Ez a verzió segített, köszi és jár neked a boroskóla
-
Honkydoo
őstag
Én rendeltem egy ilyet a lejátszómhoz, de csak a két első hangszóró szól..
Kábelcsere volt, ha bedugom mondjuk a bal hátsót a bal első helyére (rca) akkor az is megszólal, úgyhogy nem az 5.1-es erősítő a rossz.Arra gondoltam még, hogy lehet az adapternek kicsi a teljesítménye, 5V 1A van ráírva, lehet mondjuk 2A-val kellene próbálkozni.
Ötlet?"Légy olyan, mint bárki más, tégy olyat, mint senki más."
-
Honkydoo
őstag
Próbáltam 5.1-es anyaggal is, nem lett jobb. Próbáltam DTS átkódolást is és PWM-et is (asszem így írják).
Mindegyikkel megszólal, de csak a két első és talán a mélynyomó. Van az elején egy kapcsoló, ott lehet állítani, hogy mi legyen (2.1, 5.1, meg még valami) megpróbáltam mindegyiket, változatlan.
Amit még észrevettem, hogy jóval halkabb a hang ha a DAC-ra van kötve a hangfalszett, mintha a lejátszóról menne.[ Szerkesztve ]
"Légy olyan, mint bárki más, tégy olyat, mint senki más."
-
félisten
Számomra az a nagy kérdés, hogy ezek a kínai HDMI Extractorok milyen minőségű analóg hangot adnak ki. Zenehallgatásra használom(-nám) a PI-t, és nem szeretném, ha külön pénzért az eredetinél nem jobb hangminőséget kapnék.
Üdv: MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
félisten
Az a gondom, hogy a PI állandóan bekapcsolja a tévét. Zenehallgatásra használjuk, értelemszerűen úgy, hogy a tévének nem kellene mennie (nem is ott van, ahol a zenét hallgatjuk). Mit állítsak át ahhoz, hogy a tévé (régi LG plazma, erre utaló menüpontot nem találtam benne) ne induljon be?
Köszönettel: MaCS
-
Kroni1
veterán
válasz wassermann #9967 üzenetére
na igen de ettől a tv ugyanugy bekapcsol és fogyaszt valamennyit.. Én is kikapcsoltam a menüben a perifériáknál, de sajnos ezután is bekapcsolja a tv-t ha HDMI-n van összekötve akkor sajnos ez ilyen.. Én ugy oldottam meg, hogy a Pi folyamatosan be van kapcsolva, az ugyis csak 1W-ot eszik..
-
Mi a difi a Kínai(Hong Kong-i), és az angol verzió között? Van valahol (magyar) összehasonlító teszt?
A magyar boltokban melyik verziót árulják?
Esetleg e-bay-en van bejáratott megbízható kereskedő tipp?Van aki programozgatja is vagy itt mindenki mediaplayer/nas/torrent állomásnak használja?
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
DrojDtroll
veterán
-
Horvi
őstag
válasz DrojDtroll #9973 üzenetére
Nekem pl UK van és előjött egy olyan hiba ha hozzáérek az USB/Ethernet vezérlő chipre ragasztott hűtőbordához akkor "leszakad" a rákötött külső vinyó szóval mindenhol előfordulhatnak gondok. Majd jövőre gariztatom aztán meglátjuk.
-
Proci85
senior tag
Sztatikus feltöltődés. PC-nél is előfordul, hogyha menet közben dugod be az USB pendrive-ot, LEÁLL a gép. Ott konkrétan olyan volt a padló, hogy állandóan kisültél + földelési hiba lehetett a gépnél. Ilyen finom elektronikai eszközöknél egy kis túlfeszt tüske is zavart okozhat az erőben
Alapból menet közben nem is kellene taperolni a raspberry-t. -
félisten
válasz golya87 #9966 üzenetére
Köszönöm, köszönöm! Működik -- illetve nem működik, azaz működik, hogy nem működik! (Tehát a tévé kikapcsolva marad.)
Pedig többször is jártam arra a menüben, de mivel egy infoablak jött fel, ahonnét visszaléptem, nem vettem észre, hogy van mögötte egy igencsak részletes beállítási lista, ahol egíebek mellett ki lehet lőni a TV bekapcsolását a képernyővédőből visszatérés alkalmával.
Köszönettel: MaCS
-
Feralheart
tag
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy egy olyan helyen, ahol nem lehet megoldani a portátirányítást a megfigyelő eszközök (IP kamera, Biztonsági kamera) működtetéséhez, mennyire járható út az, ha egy Raspberry Pi-t belerakunk a rendszerbe és távoli asztal módszerrel figyelni a kamerákat, esetenként a biztonsági kamerák felvételeit visszajátszani és átmásolni az asztali gépünkre? -
Proci85
senior tag
válasz Feralheart #9977 üzenetére
Megoldható amit mondasz, de a korrekt megoldás a VPN lenne.
-
válasz Feralheart #9979 üzenetére
A Raspberry Pi nem az?
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
wassermann
Topikgazda
válasz Feralheart #9981 üzenetére
Egyetlen egy dolog figyelmeztetésül:
a Raspberry Pi egy hobby cucc, nem PC (nem is x86 az architektúrája). Tehát: annak ellenére, hogy olcsó, nem biztos, hogy minden helyzetben megállja a helyét PC helyett!!! -
vargalex
félisten
válasz Feralheart #9977 üzenetére
Szia!
Távoli asztalhoz is kell port forward. Vagy teamviewerhez hasonló megoldásra gondolsz?
Ha igen, akkor egy illetve több) reverse ssh tunnel is jó lehet.Alex
-
Horvi
őstag
válasz Proci85 #9975 üzenetére
Hmm erre nem is gondoltam. Lehet rápróbálok úgy hogy felveszem előtte az antisztatikus karkötőt aztán ha úgy nem csinálja akkor megnyugodtam. Visszarakom a doboztetőt és nem piszkálom. Ha viszont azzal is előjön a dolog akkor viszont passz és visszaviszem gariba hátha. Persze tudom, hogy nem kell taperolni csak ez így meglepett
-
azbest
félisten
A keleti régióba szánt gyártmány piros nyákos szokott lenni és nincs rajta CE és FCC felirat, mivel ezek európai és amerikai tanúsítványok. Esetleg más a ram chip rajta, de a firmware mindegyikhez jó, az alapítvány támogatása kiterjed az összes változatra.
Ezen kívül volt kis példányszámban kék nyákos is, amit marketing célból osztogattak, de nem árultak. A sima nyugatra szánt verzió az zöld nyákos. Régebben volt olyan kínában gyárott zöld nyákos sorozat, ami rev2-es volt, de még rev1-es stencilt használtak ónozáshoz ezért be voltak öntve olyan lyukak is, amik nem feltétlen kellettek volna (macerásabb felforrasztani plusz tüskesort). Meg ezek elég gyenge minőségűnek is tűntek (tele a nyák és az alkatrészek apró óngolyócskákkal, amik akár zárlatot is okozhatnak). A b+ sorozatnál nem tudom van-e észrevehető különbség a "made in china" és "made in uk" zöld verzió között.
A nyugati boltokban britt és kínai gyárban készült zöld is előfordul, talán az rs componenstnek van több kínai gyártókapacitása.
[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
Akkor az RPI-re teszel VPN klienst ami helyi hálózaton van a kamerákkal. A PI-vel felcsatlakozol egy VPN szerverre aminek fix IP címe van (ez lehet a lakásodban lévő tomato router is akár) és a VPN kliensek látják egymás hálózatát.
Így otthonról beírod a távoli kamera ottani helyi hálós IP címét és otthon a foteledből látod. VPN-en átjön minden. -
azbest
félisten
válasz Proci85 #9975 üzenetére
Nekem is hibás az egyik, kínai rev2 zöld. Valahol hibás a nyák vagy a forrasztás, nem csak érintésre de hőtágulásra is hajlamos összehalni. Egyszer próbáltam körbeszaladni az smc chip lábainál az önön, hátha repedés van valahol, azt hittem először, hogy sikerült is a javítás, de valsz csak a meleg miatt nem volt kontaktos. Később újra jelentkezett a hiba. Bordával csak azért könnyebb előidézni, mert a kiemelkedése miatt nagyobb a forgatónyomaték piszkáláskor, mintha a csupasz chiphez érek. Így jártam. Szívtam az instabilitása miatt hónapokat, sd kártyát rendszeresen összebarmolta. Pendriveről futó rendszerrel relative tűrhetően ment, de pár hetente akkor is összeborult. Később, amikor tesztelgettem rajta komolyabb program fordítását hdd-vel, akkor jöttem rá, hogy ezért instabilabb sokkal a régebbi pi-mnél. Azt nem zavarja, ha piszkálják menet közben és sd kártyát sem hajlamos szétcseszni.
(#9989) Feralheart
szerintem armos linuxra nincsen teamviewer.
Chrome remote desktophoz pedig ha jól sejtem a cél gépen kéne futnia egy chrome-nak. Na az sem lesz armv6-os rendszerre. A chromium nem ugyanaz.Ha arra gondolsz, hogy valami windowsos progarmot futtatnál a pi-n, aminek a képernyőjét néznéd távolról, akkor ez sem fog sikerülni. Egyrészt, mert pi-re nincs windows, másrészt gyenge is lenne ilyesmire. Ha csak távolról szeretnéd elérni a helyi hálózatban lévő eszközöket, akkor valószínűleg valamilyen port átirányításos router megoldás kell. Ha egy hálózatban kell lennie az eszközöknek és a felügyeleti pécének, akkor valamilyen vpn megoldással lehet ezt összehozni.
[ Szerkesztve ]
-
vargalex
félisten
válasz Feralheart #9988 üzenetére
Szia!
A Tomato egy router firmware néhány BroadCom SoC-os típusra. De igazából az a lényeg, hogy olyan firmware legyen a routeren, ami tud VPN szervert. Gyárilag nem nagyon tudnak ilyet, viszont az OpenWrt, Tomato, DD-Wrt igen.
De, ha nincs ilyened, akkor az általam írt reverse ssh tunnel is tökéletes erre.Egyébként pont azért kérdeztem a TeamViewer-t, mert ahogy azbest kolléga is írta, az ezen a platformon felejtős.
[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
válasz Feralheart #9992 üzenetére
Szia!
Nem egy márka. Egy alternatív firmware. TP-Linkre jellemzően OpenWrt tehető, ami szintén tud VPN szervert (ahogy írtam).
Alex
-
stopperos
senior tag
Nekem most lett kicsivel több mint 1 éves a hőmérséklet szenzoros projektem. Bár volt 1,5 hónapos adatvesztés felhasználói hiba miatt, de azóta is tökéletesen működik. (radiátor cső, szoba, kinti hőmérsékletek) Itt van két kép:
Két szellőztetés, két fűtés bekapcsolás, és egy napsütéses időszak látszik.
Sajnos az éves grafikonnál látszik, hogy közben volt pár teszt amikor a szenzorokat felcseréltem, így a min/max/avg értékek nem pontosak.[ Szerkesztve ]
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
orbitalion
tag
-
stopperos
senior tag
válasz orbitalion #9996 üzenetére
DS18B20, munin+bash scriptek, de logouton mindent megtalálsz itt: [link]. Valamint a kód is fenn van githubon. (+ cpufreq + cputemp)
[ Szerkesztve ]
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
orbitalion
tag
válasz stopperos #9997 üzenetére
Köszönöm, nem szeretnék ilyet építeni, mert van saját rendszerem, csak reméltem, hogy valakit találok, akivel programozásról és megoldásokról is lehet beszélgetni, mondjuk a webes megjelenítés, adatok átvitele a kiszolgáló programba RAMdrive-ról stb. Így elég lassan haladok, de haladok...
Vannak dolgok, amiről mindenki tudja, hogy nem lehet megoldani. Aztán jön valaki, aki erről nem tud, és megoldja. A.E. Civic 2.2 ctdi mk8
-
Proci85
senior tag
válasz orbitalion #9998 üzenetére
Dobd fel a kérdésedet nyugodtan.
Én egy ilyen online monitoring rendszert csináltam, igaz ardino alapokon, de Rpi-n még több minden könnyebb is. Szerver, web GUI oldalon is szerintem többen is tudunk segíteni. Nem baj az, ha kicsit mélyebb vizekre is evezünk, kilépve a media centeres témákból. Az Rpi attól sokszinű. -
orbitalion
tag
válasz Proci85 #9999 üzenetére
Szia! BananaPi-m van,de ezt csak azért említem meg, hogy előfordulhat, hogy nem teljesen ugyanúgy kell kezelni a programot, mint RPi-n. Ilyen pl. a hardveres PWM, ami az RPi-n a GPIO1-sen van, a BPi-n a 7-sen. De ezeket a dolgokat meg lehet oldani már. Ami érdekelne, az a wiringPi használata C-ben úgy, hogy eseménykezelten legyen lekezelve a soros port. Erre még nem találtam példát, pedig a SOC képes megszakításokat kezelni, csak a linux nem tudom mennyire támogatja, iletve, ha igen, akkor hogyan. Példakódokat keresgélek, nem sok sikerrel. Raspbiant használok, a wiringBPi fenn van, működik, webszerver megy, SSH is megy. AJAX os weboldal a célom, ahol RAMdrive-on letárolt xls-en keresztül adnám át az adatokat. A RAMdrive kész van. A lényeg a részletekben rejlene, hogy a soros portról, esetleg SPI-ről érkező adatokat hogyan tudom letenni xls-be. Minden területen kicsit jártas vagyok, PIC-en működik egy kis webszerverem ezt szeretném lecserélni. A gondom a helyismeret, azaz linux és a BPi egyedi problémái, mint fejlesztő környezet, ha van ilyen, stb. Persze a webes részt megírom PC-n, de a C-részeket talán linux alatt kéne, bár nem tudom. Pár tanácsot elfogadnék! Köszönöm!
Vannak dolgok, amiről mindenki tudja, hogy nem lehet megoldani. Aztán jön valaki, aki erről nem tud, és megoldja. A.E. Civic 2.2 ctdi mk8
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer Pc eladó! I5-8500, 16GB RAM, MSI GTX 1080 8GB , 500GB+250GB SSD MAI NAP (11.14) ÁRENGEDMÉNY!
- Gamer PC eladó! I5-10600K(3,5Ghz), 16GB RAM, RTX 2060 6GB, 500GB SSD+128GB, 1TB HDD MAI NAP OLCSÓBB!
- Új 4K Atom Gamer PC Ryzen 5 7600X/RTX 3090 24Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR5 6000Mhz/850W 2-3 Év Gar
- Komplett erőgép játékra, munkára, garanciákkal - I7 13700K, RTX-3080, 32 GB
- Raspberry Pi 4 Model B - 2GB RAM
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest