-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz huliganboy #14907 üzenetére
tiszta jessie vagy updatelted a wheezy-t?
apt-get update is futtatva volt előtte?
[ Szerkesztve ]
-
huliganboy
addikt
válasz azbest #14908 üzenetére
Üdv!
Jó kérdés mivel noobsal telepítettem, igazán nem is néztem melyiket rakja fel, aztán toltam neki ssh-n egy updatet.... Szóval lehet nem jessie volt a kiinduló alaprendszer. Noobs mit szed le vajon?
apt-get update természetesen futtatva volt.
Raktam be más repot is de onnan sem tudja telepíteni!
-
azbest
félisten
válasz huliganboy #14909 üzenetére
nem szoktam noobs-ot használni, mert a konfig fájlok körül is kavar. Nekem egy kártyán csak egy oprendszer van.
-
azbest
félisten
válasz huliganboy #14912 üzenetére
A jessie-n nincsen kodi csomag. Nem talál olyat.
Nem osmc-t használsz?Ha te adtál hozzá valamilyen csomag forrást, akkor az nem jessie-hez való volt.
[ Szerkesztve ]
-
huliganboy
addikt
-
redwhite78
aktív tag
Üdv! Most rendelnék egy RPi2-t. Abban segítenétek, hogy elég hozzá egy 1,2A-es táp, ha nem dugok rá semmi egyebet, mint egér+bill?
Illetve ha erősebb 2,1A-es táppal veszem és azzal működtetem, akkor hosszabb távon befolyásol ez valamit? (fogyasztás, melegedés, élettartam). Köszinever go full retard
-
crissprivat
senior tag
válasz redwhite78 #14918 üzenetére
Vedd az erősebbik táppal. Csak annyi kraftot fog kivenni belőle,amennyire szüksége van.
Jézus szeret Téged! https://youtu.be/uxos-RWmLnc?t=248
-
Celtis
veterán
válasz redwhite78 #14918 üzenetére
Bőven elég, de hosszabb távon lehet, hogy szükség lesz az erősebb tápra, ha később mégis rákötsz valami extrát.
[ Szerkesztve ]
-
redwhite78
aktív tag
válasz crissprivat #14919 üzenetére
Köszi. És Celtis-nek is.
Végül a nagyobb tápot vettem.
Ha médialejátszónak akarom befogni, akkor melyik OS a leginkább javasolt. Értem ezalatt, hogy melyik alatt lesz legfürgébb a Kodi? Rajtahagyjam az előtelepített Raspbiant, vagy érdemesebb rátolni mást? OSMC, Openelec?[ Szerkesztve ]
never go full retard
-
crissprivat
senior tag
válasz redwhite78 #14922 üzenetére
Én jelenleg openelec 5.0.8 as verzióját használom. Elégedett vagyok.
Jézus szeret Téged! https://youtu.be/uxos-RWmLnc?t=248
-
Celtis
veterán
válasz redwhite78 #14922 üzenetére
Én Openelec-et használok, de elvileg az OSMC ugyanolyan jó. Esetleg próbáld ki mind a kettőt és válassz. Később úgyis annál maradsz.
-
Saccco
nagyúr
válasz Celtis #14924 üzenetére
Nálam most valami összekeveredett... Most tettem fel az Openelec-et és minden sorozat Lilo&Stitch neki. Nem tudom mi miatt van ez, viszont így kiharcolta, hogy az egyes PI-n már bevált (szerintem azon ez a leggyorsabb) xbian-t tegyem fel. Eredetileg OSMC-t akartam, de 8 óra alatt akart lejönni.
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
arnd
senior tag
Openelec + LIRC kombót használ valaki?
Nincs valami simán Kodi alá telepíthető verziója? -
-
Celtis
veterán
Vettem egy filléres Realtek RTL8188ETV chipes USB wifi dongle-t néhány gombért. PC-n működik. Ha rádugom a PI-re még az lsusb parancs sem listázza ki.
Raspbian az OS. Valami ötlet? -
Celtis
veterán
válasz azbest #14929 üzenetére
Köszi. A dmesg mutatta az utat. Szerencsére nem kell extra áram. Leírom a részleteket, hátha másnak is segít.
Ezt láttam a dmesg kimenetben.
[ 22.879338] r8188eu 1-1.2:1.0: Direct firmware load for rtlwifi/rtl8188eufw.bin failed with error -2
[ 22.879388] r8188eu 1-1.2:1.0: Firmware rtlwifi/rtl8188eufw.bin not availableA megoldás pedig ez a sor:
sudo wget https://github.com/lwfinger/rtl8188eu/raw/c83976d1dfb4793893158461430261562b3a5bf0/rtl8188eufw.bin -O /lib/firmware/rtlwifi/rtl8188eufw.bin -
scream
veterán
Hali!
Valaki meg tudná mondani, hogy hogyan tudom az XRDP-s felületen a magyar billzet kiosztást aktiválni?
Illetve Raspbian-ra varázsolható valahogyan Chromium?
[ Szerkesztve ]
-
stopperos
senior tag
válasz scream #14931 üzenetére
xrdp: magyar billentyűzet: a probléma az, hogy nincs legenerálva a magyar billentyűzet kiosztás:
sudo xrdp-genkeymap km-040e.ini és másold be a többi közé.
Viszont amit legenerál az annyira gáz, hogy nem minden billentyűd fog utána működni rendesen. Próbáltam átírogatni, de utána inkább hagytam a fenébe és angolul használom.
Esetleg valaki másnak sikerült normálisat összerakni?"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
-
JohnnyX
őstag
Elkepzelheto hogy rendelnek 1db pi2-ot.
Megmondana valaki, hogy mi a kulonbseg a ketto kozott?
En csak arban latok kulonbseget..._Z87-Extreme3_-_4670k_-_16Gb_-_1050Ti_
-
Skynet258
veterán
Sziasztok,
jelenleg egy mainstream AMD alapú HTPC-t használok, amin fut egy Win 10, és egy Kodi (utóbbi automata indulással be is jön pár másodperccel indulás után). Na most gondolkozom egy NAS + Rapsberry Pi 2 kombóban. Világ életemben Win user voltam, a Linux-hoz sosem volt szerencsém személyesen (nettó 20 perc talán eddigi életem során), így mennyire lesz kihívás a dolog?
Láttam valami OSMC rendszert, ez felmegy MicroSD-re, az be a Raspi-be, Kodi felületen megadom a filmek, sorozatok, egyebek helyét... és ennyi?
Igazbáól a jelenlegi rendszer szép és jó, minden működik, csak... mindig valami újat akarok kipróbálni. Lényeg, hogy mennyire macerás a fenti setup? Köszi!
-
arnd
senior tag
Csak egy hipotetikus kérdés: 4K-hoz mit szól a Pi2?
-
Skynet258
veterán
válasz Celtis #14941 üzenetére
Köszi mindenkinek! Akkor már csak egy nyitott kérdés maradt hátra (de ez meg hamarosan úgyis kiderül): van egy HP IR vevőm, USB-s. Na ezt szépen kezeli a HTPC jelen pillanatban, és ez kellene is a jövőben, mert egy Logitech Harmony táv látja el az irányítást minden eszközön. Nem kell majd ehhez valami driver? Vagy az OSMC/Openelec/társai is egyből felismerik és kezelik majd?
-
Celtis
veterán
válasz Skynet258 #14944 üzenetére
Ha rendes egeret és billentyűzetet emulál, akkor csak bedugod és megy. Ha a windows-os gépen is volt hozzá valami trükk, akkor lehet, hogy az Openelec alatt is kell játszani.
Viszont ha a TV-d támogatja a HDMI-CEC-et, akkor nincs szükséged semmire, a TV távirányítója fogja kezelni a Kodi menüit.
-
Skynet258
veterán
válasz Celtis #14945 üzenetére
Hát passz, de a Win-es gépen sem kellett semmi, plug & play. Ez az egyébként. A tv távja nincs használatban az első perctől kezdve, és nem is venném elő, mert ez kezel mindent.
HDMI cecelegyet támogatja a tv, ha mást nem akkor azzal fogok szórakozni.
[ Szerkesztve ]
-
Celtis
veterán
válasz Skynet258 #14946 üzenetére
Mindegy, hogy a TV saját távja vagy sem. A lényeg, hogy a TV továbbküldi a PI-nek a vett távirányító jeleket a HDMI kábelen. Nem kell infra vevő a PI-be. Egy icic-picit azért állítgatni kellhet a TV-ben és a Kodiban is hozzá.
Ja és így a Pi-t eldughatod akár a fiókba vagy a TV háta mögé.
-
kavarc
aktív tag
Sziasztok!
Teljesen zöldfülű vagyok málna témában. Néhány cikk és a fórum utolsó pár oldalának olvasása után vettem rá magam, hogy kérdezzek...
Szóval jelenleg az otthon lévő különféle rendszereket szeretném konszolidálni egy kütyüre, ezek pedig:
file server, dlna, torrent.
A kérdésem az lenne, hogy ez megoldható lenne-e Raspberry Pi 2-vel?
Jelenleg 2 db 2.5-ös külső HDD-m van, amit használnék a projekthez.
Ha kijelző nélkül használnám - az installációt kivéve -, akkor hogyan tudok kapcsolódni az eszközhöz? A linuxnál vagy a Win10-nél megoldható valamiféle grafikus távoli adminisztrációs felület, vagy kizárólag konzolon és rengeteget gépelve adminisztrálható?
Köszi előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG B450-F AMD R7 5800X 32GB DDR4 1TB SSD RX 7800 XT 16GB GDDR6 DeepCool CC560 750W
- BESZÁMÍTÁS! Asus H510M Intel i9 11900K 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB GDDR6X Zalman Z3 Iceberg 850W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M Intel i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB GDDR5 Rampage SHIVA 500W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M Intel i3 12100 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB GDDR6 Rampage SHIVA 650W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 Intel i5 6500 8GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB GDDR5 Spirit of Gamer X 400W
- Intel 6.- gen i5-ös Gamer PC - Eladó , Számla - Ready !!
- Eladó Core I7 Gaming Asztali Pc
- imac 2019 / 3.7 GHZ 6mag / IntelCore i5 - radeon pro 580X8GB / 36 GB RAM / 2TB FusionDrive
- Csak ma eladó ! Gtx 1070 pc i7 8700 processzorral, m.2 ssdvel
- Gamer PC MSI Geforce Rtx 4070 Ti, Ryzen 9 3900X , 32 GB RAM 3600 MHz
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest