- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- TCL LCD és LED TV-k
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple asztali gépek
- Házimozi belépő szinten
- Milyen monitort vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Graphy
aktív tag
válasz Dr. Akula #5351 üzenetére
De itt nem azzal volt baj, hogy kezdő vagy hanem azzal, hogy túl önérzetes.
A cikkeket pedig érdemes elolvasnod, amiket korábban belinkeltek. Mert feltételeztük a válaszok adásakor, hogy tisztában vagy bizonyos alapdolgokkal, ha már a nagy nikon dslr topikban teszel fel kérdést.
...na de részemről off, már így is túlbeszéltük.Ami nem öl meg, az megerősít. Kivéve a medvét...a medve az megöl!
-
Real_Necro
veterán
A kezdővel nincs semmilyen gond, amíg nem kérdez olyan hülyeséget, ami egy használati útmutatóban (amit tudom sokaknak ciki elolvasni) alapból benne van.
Szerintem legyél kicsit nagyobb türelemmel és olvasd végig azt a nem túl vastag könyvet. Elég jól össze van szedve és már úgy felszedsz pár okosságot. Ha utána sem világos valami, még mindig rá tudsz keresni, vagy ha nem világos, akkor kérdezni itt fórumon. Akik válaszolnak, nem most vettek a kezükbe ilyen gépet, biztosan nem hülyeségből mondják, hogy kell az irodalom aztán jöhet a gyakorlat. Nem egyből bele a lecsóba...[ Szerkesztve ]
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
JohnyBlue
addikt
válasz Dr. Akula #5349 üzenetére
Graphy előtt Ropi is adott teljesen jó választ a kérdésedre.
Sajnos arról nem tehetünk, hogy te az alapvető dolgokkal nem vagy tisztában. Annó amikor én is elköltöttem volna az első 80 ezremet fotómasinára én se tudtam semmit se az egészről, azt se tudtam mi a tárcsa, iso, átfogás, rekesz meg az ilyen fizikás dolgok.
Jöttem volna és is kérdezni, de nem tudtam rendesen feltenni a kérdést mert tudtam, hogy ökörséget fogok kérdezni. Így inkább fel se tettem. Inkább olvasgattam és gyorsan az alapokat belevertem a fejembe. Miután már tudtam normálisan kérdezni, 2-3 hozzászólásban tudtak segíteni az arcok nekem is mint mindenki másnak.
Amúgy meg MM ban megtapogatod és amelyik jobban tetszik azt megveszed Mindkét géppel nagyon szép képeket lehet készíteni. Az egyik váz "gagyibb" hatású mint a másik... de ha a D7000-et nem fogod a kezedbe akkor a D5200 tól is vigyorgás szindróma uralja majd el a tested
Szóval hajrá! Menj el a boltba nézd meg őket és vedd meg amelyik jobban tetszik. 18-105 objektívvel vedd meg. Teljesen korrekt és megbízjató darab elég jó képminőséggel. Táskát is vegyél már akkor hozzá de ne olyat amibe csak éppen belefér, hanem legalább egy mérettel nagyobbat, hogy sok lim lom majd beleférjen. Állványt jó masszívat vegyél ha venni akarsz, de ne HAmát mert azok nagyon gyenguszok. Memória karit vagy Sandiskot vagy Samsungot vegyél. Mondjuk 2x8GB vagy 2x16GB. Egy kommersz kártyaolvasó bőven megfelel a képet attöltésére.
Fotózzál RAW ban mert ha van időd kicsit utómunkázni akkor többet ki tudsz belőlük hozni mint a jpegből.
Vakut ha venni akarsz hozzá (ami nem árt) akkor SB-700 vagy Yongnuo kínai csoda vakuk (SB-700 féláron).
Egy babzsákot még csináltathatsz majd egy kislánnyal, mert néha jobb mint egy állvány
kb. ennyi
Jahh és szép fényeket
https://ipollo.com/?ref=johnyblue
-
Graphy
aktív tag
válasz Real_Necro #5353 üzenetére
Meddig keresgéltél a gugliban, míg ráakadtál erre a képre?
Ez szerintem a legtöbb topik nyitó képe lehetne! Tényleg nagyon kevesen olvassák el azt a "pár" oldalt, legyen szó bármiről (telefon, tv, kamera...), aztán csodálkoznak, hogy nem tudják kezelni az eszközt amit vettek. ...de speciel itt most nem erről van szó, mert még nem vette meg a gépet.(#5355) JohnyBlue: Szerintem majd este beülök a gép elé popcornnal a kézben. ...az a baj, hogy gonoszak vagyunk...de lehet, hogy csak őszinték? (egyébként volt már olyan, hogy jót írt...)
[ Szerkesztve ]
Ami nem öl meg, az megerősít. Kivéve a medvét...a medve az megöl!
-
k!nG
aktív tag
Oke sracok ertem nyilvan nem osszehasonlithato a ket obi, csak a kepminoseget szerettem volna megtudakolni, hogy megeri e az arat, es hogy ha fokent tajkepekre es utcafotora hasznalnam, akkor ki tudom e hasznalni az adottsagait. Amugy tudom mi a halszem, annyira nem vagyok kezdo, hogy a szajamba kelljen ragni.
Plusz a kezi elessegallitastol is kicsit odzkodom, mert valo igaz eleinte csak ugy fotoztam, de mostansag sajnos raszoktam az AF-re a Tamimnal.
A kromatikus aberracio mennyire magas ennel a darabnak? (plusz ezt altalanossagban irtad a halszemekre?)[ Szerkesztve ]
https://www.behance.net/vargadom
-
Byk01
őstag
Akkor lehet, hogy csak annyi a baj, hogy túl korán kezdtél el kérdezni. A kérdezéshez is kell némi alap tudás. Ilyen pl. az, hogy az autofókusz rendszernek ugyan része a fókuszmotor, de az lehet a vázban, vagy az objektívben is, de mint írtam, erre a két teszt figyelmes elolvasásával, és összevetésével azért rá lehet jönni. Esetleg úgy rákérdezni, hogy jól gondolod-e, hogy ez-e a helyzet.
Nekem pl. az nem volt tiszta az elején, hogy a makróobjektívekkel csak közelre lehet-e fókuszálni, vagy pl. a Sigma 70-300 macro használható-e normál teleobjektívként is. Olvastam, tesztet is, fórumot is (aztán idejétmúlttá vált a kérdés azzal, hogy nem volt a vázamban sem és az objektívben sem motor, meg a képminőségről sem elragadtatással beszéltek, akik írtak róla).
Szóval első az alapok elsajátítása, második a gondolkodás, harmadik a keresés, és csak a negyedik a kérdezés, ha nem találtad meg, vagy nem egyértelmű, amit találtál (ez persze borul, ha sürgős az információ).
ha nem ebben a sorrendben csinálod, egyesekben az a kép alakulhat ki, hogy tojsz az egészre, nem veszed a minimális fáradságot sem, hogy utánanézz, csak várod, hogy az öledbe hulljon a tudás."Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
Graphy
aktív tag
válasz Dr. Akula #5359 üzenetére
Nyugi, fehér foltok mindig lesznek, olyan sosem lesz, hogy mindent tudni fogsz.
...ne sarkíts, mert ilyen választ nem kaptál...csak te olvastad ezt a válaszból.A kérdés itt még mindig az, hogy mennyire szeretnéd magad beleásni a fényképkészítés rejtelmeibe. Mert hiába olvasol el 1 könyvet, az nem lesz elég...csak további kérdéseket szül...ami persze nem baj. De a jó képekre a dslr gép még nem garancia. Hiába veszel egy D4-et, ha nem értesz a fényképezéshez nem lesznek brutálisan jó képeid. Nagyobb szabadságot kapsz vele, több lehetőséget...és persze kisebb-nagyobb szívásokat is, amiket "meg kell" tudnod oldani.
Ez kicsit olyan mint pl. egy iphone és egy android rendszer közti különbség, ha megelégszel pár dologgal, előre beállított dolgokkal jó az iphone, de ha mélyebbre akarod magad ásni, áttérsz az androidra, ahol több a lehetőség, kérdés, hogy akarsz ezzel élni vagy sem.
...huhh, azt hiszem olyan vizekre eveztem, amivel most nagy vitát fogok kiváltani. lásd korábban, markolat vagy sem, dslr vagy milc...és még sorolhatnám....lehet ma sem fogunk unatkozni.
[ Szerkesztve ]
Ami nem öl meg, az megerősít. Kivéve a medvét...a medve az megöl!
-
Dr. Akula
félisten
válasz JohnyBlue #5354 üzenetére
"18-105 objektívvel vedd meg."
Na, pont ilyesmi válaszokat vártam. Lehet hogy nem minden helyzetre optimális, de nyilván ez egy olyan fajta, ami úgy általánosan jónak mondható. Az a lényeg hogy ne nagyon lőjek mellé, aztán ha majd valami extra kell, már lehet finomítani. -
Real_Necro
veterán
válasz Dr. Akula #5359 üzenetére
Van itt még egy interaktív oldal sok okossággal: Fotós betyár Képző
Érdemes mazsolázni rajta. Manual meg sok helyről letölthető, akár magyarul is egy kis guglizás után.
(#5356) Graphy
Kb 10 mp-et.
(#5362) JohnyBlue
1 voks D7k-ra.
[ Szerkesztve ]
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
aleister
veterán
válasz Real_Necro #5353 üzenetére
A vámpírtársam ( ) védelmében annyit, hogy nagyon ritka az olyan, hogy bármilyen készülék megvétele előtt elolvassa valaki a manualt. Így esetenként akár 4-5 kézikönyvet is végig kell nyálazni, mire az ember kiválasztja a neki megfelelő vázat, és eközben egy csomó felesleges infón át kell rágnia magát. Gyakoribb, hogy az ilyen jellegű kérdéseket tényleg itt a fórumon kérdezik meg a kezdők.
Szerintem egy kicsit mindenki vegyen egy mély levegőt, vonuljatok be a hűvösbe, stb Így harmadik félként olvasva a dolgokat úgy tűnik, hogy valahogy mindenki ingerlékenyebb egy kicsit.
(#5324) Dr. Akula:
"Milyen paraméterek fontosak egy objektívnek? Milyet érdemes venni ha mondjuk nyaralásnál szeretnék tájfotózni, meg esetleg szobán belül dolgokat?"Olvasd el az obis topic első hsz-ét. Abban nagy vonalakban benne van a lényeg. Ezek után érdemes erről beszélni, máskülönben semmit nem fognak neked azok a számok mondani, amiket majd leírunk.
[ Szerkesztve ]
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
Throme
veterán
válasz Dr. Akula #5361 üzenetére
Az olyan kérdések szvsz nem túl praktikusak a kérdező szempontjából, hogy " mit vegyek? ".
Pl az 18-105 obi nagyon sok embernek bejön, de ki tudja neked mik az igényeid. Elképzelhető neked pont nem fog tetszeni, viszont máris elköltöttél kb 60k-t a semmire.Itt nem szokták kipicsázni a kezdőket. Mindenki volt az.
Próbálnak segíteni és nem leszólás, ha valaki azt írja azért nézz picit utána dolgoknak, teszi ezt azért, hogy hatékonyabban segíthessen.
Akik itt vannak már nem a tizenéves "ülj le, egyes" kategóriájú válaszokat adják. -
aleister
veterán
válasz t_a_m_a_s #5365 üzenetére
Igen, valami történhetett velem. Lehet, hogy nálam a hőség valami peace módot aktivizál.
Egyébként én is elolvastam a manualt. Tényleg vannak benne okosságok. No meg van egy sajátos légköre, szertartása amikor az ember kicsomagolja az új kütyüt, beszívja a kábelek és a csomagolás új-kütyüszagát, majd a vázat jobb kézbe véve, a manualt balban olvasva folyamatosan próbálgatja a dolgokat.
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
Real_Necro
veterán
válasz aleister #5364 üzenetére
Kivétel erősíti a szabályt.
Csak gondoltam jó olyanokat megelőzni, hogy "hol van a zoom gomb" stb, ne utána álljon neki keresni az ember a használatiban.Egyébként én már nem ajánlanám a 18-105-öt. (ezt most Throme írására reagálom). Tami után már csak tartalék obi lett. Persze utazni jó lehet ha nincs más, de van következő lépcső.
-
t181
senior tag
Hát rengeteget "kell" olvasni... Én március körül kezdtem el komolyabban fotózni, és már akkor tudtam, hogy a nyáron veszek egy DSLR-t. Onnantól kezdve szinte minden informatika órán teszteket, fogalmak kifejtéseit, elméletet, technikáról olvastam (kötelességem leírni. : érettségi utáni képzésben veszek részt, előtte érettségiztem infóból is, ezért az egy év alatt nem sok újat tanítottak a tanárok(a gépészeknek igen), de ezt Ők is tudták)
Tudtam, hogy a kérdéseim 99%-a már meg van válaszolva valahol, ezért nem is nagyon írtam sehova.
Egy csomószor volt olyan, hogy elolvastam egy cikket, mert azt hittem választ ad a kérdésemre, helyette lett 20 másik, azokra is rákerestem. Néha eléggé elkeseredtem, mert sík hülyének éreztem magam. PH-ra talán egyszer, ha írtam.
Mire vége lett a tanévnek tudtam, hogy milyen gépet veszek, milyen obival (NikonD3200;18-55mm), és azt is tudtam, hogy miért azt veszem. Aztán július elején meg is vettem.Ha azonnal (1-2 héten belül) kellett volna a gép, akkor Én is itt kérdeztem volna mindent, de szerencsére volt időm mindent megtanulni, mindenre megtalálni a választ.
Arról nem is beszélve, hogy most, hogy ~1 hónapja meg van a gép, így is elég sokat olvasok a fotózásról.
És 'no offense', csak gondoltam leírom, hogy lett egy gondolatból, egy olyan fényképezőgépem, amivel imádok fényképezni.
Nikon D3200 // Acer Aspire 5 A515-51G-51JP // OnePlus 3 // Nexus 4
-
gboszi
senior tag
Én is pont akkor érek ide, amikor kezd elcsendesedni a balhé...de még annyit reflektálnék új belépő tagunknak, hogy "a még nincs jogsim, de mondjatok egy jó autót, amit vegyek" kérdésekre Ő sem tudna válaszolni. Az hogy a fényképezőgép részeit kell elmondani, meg a fokuszmotor az a gyakorikerdesek oldalon ok, de inkább a google.
Remélem akkor megkapta a válaszokat, lázasan olvasgat és tanul, és nem sokára köszönthetjük a kezdő dslr topikban is."If you're good at something, never do it for free!"
-
*Ropi*
félisten
"A kromatikus aberracio mennyire magas ennel a darabnak? (plusz ezt altalanossagban irtad a halszemekre?)"
Q®va magas. Nem általánosságban írtam, csak erre az üvegre vonatkoztatva értettem.
"...a kepminoseget szerettem volna megtudakolni..." Ha a CA-t nem nézed akkor nem rossz, de engem a világból ki lehetne kergetni annyi CA-val...
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
Dr. Akula
félisten
Nyilván van egy rakás szempont mitől jó, de olyan általánosságokat azért kezdőnek is lehet mondani hogy a japán autó megbízhatóbb mint a francia (biztos van kivétel, de mint általánosság). De ezt már csak halkan jegyzem meg, nem akarom hogy bárki is továbbfejtse a témát.
Igen, elkezdtem olvasgatni amiket ajánlottak, meg azért 1-2 hsz-ben voltak olyan iránymutatások amik így látatlanban is jól jönnek, legalább az irány betájolásához.
-
Larry303
addikt
válasz Dr. Akula #5379 üzenetére
a gond az sztem, hogy ha itt kérdezel, akkor tényleg már az elején tisztázni kéne, hogy nagy általánosságban és majd belejössz miközben eszed a pudingot, vagy konkrétumokat és ez esetben már csakakkor teszed fel itt a kérdést amikor tudod, hogy mit kérdezel...
pl ránéztél a leírásban a fókuszpontokra, összehasonlítottál két számot...de sztem annak nem néztél utánna hol helyezkednek el, melyik kersztszenzoros stb...sorolhatnám
sztem olvasgass és térjünk vissza a témára pár nap múlvahttps://www.flickr.com/photos/kocsisbalazs
-
Throme
veterán
válasz Real_Necro #5373 üzenetére
Na majd megnézem az obidat és jaj Neked, ha megtetszik!! Tőled kérek kölcsön zsét rá!
Amúgy ne aggódj, a 18-105 nekem olyan szuper átfogás, amit egyik fényerős alapzoom nem tud.
A fényerősség se számít sokat, mert ha nagyon kell ott a 35-ös fix a maga efegynyóccával.Egy kezdőnek egyébként sokat számít az átfogás. Pláne, ha nem is egyszerűen fizeti ki az első szett árát.
Szettben a fenti kitobi kb 50k. Fényerős alapzoom nincs kitben. Alapból meg olyan 100k körül van az ára ha jól sejtem.
Ráadásul mióta van vakum (mármint külső is) beltérben szívesebben használom azt a 18-105-el, mint a fix 35-öt.Én még mindig ajánlom a 18-105 VR-t kezdőknek. Szvsz verhetetlen ebben a kategóriában.
[ Szerkesztve ]
-
Real_Necro
veterán
A vakuzás témában amúgy még nem jutottam előre. Bár lehet hülyeséget kérdezek, de ha használok egy nem fényerős kitobit meg egy fényerős alapzoomot (jelen esetben 18-105 és Tami 17-50), akkor tegyük fel, hogy ugyanaz a gyutáv van mindkettőnél. Fotózok mondjuk 3 embert, akik nem egy síkban vannak. Annak érdekében, hogy a mélységélességem azonos legyen (ez esetben legyen mindhárom ember éles), hogyan alakul ez egy fényerős és nem fényerős obinál, ha mindkettőnél azonos rekeszt állítok be és persze vakut is használok? Remélem érthetően fogalmaztam. Ebbe valahogy belekavarodtam. A fókuszt ha szemre állítom, a középső, vagy a hozzám legközelebb eső emberre kell céloznom? (Bár ha jól gondolom inkább a hozzám közelebb eső a jó.)
-
TayRol
nagyúr
öröm olvasni ezeket a hsz-eket a hűs irodában.
-
Real_Necro
veterán
Ne is mond, hétvégén a telephelyen valamit mókoltak, ma meg kora reggel arra jöttem be, hogy elszállt a szerver helyiségben a klíma. Jelenleg egy mobilklímával tartjuk 40 helyett 27 fokon a 22 helyett és ma még meg kell várnom a szerelőt...
-
Frigetrus
aktív tag
válasz Real_Necro #5382 üzenetére
Nem igazán értem, mi a kérdés a vakus témában?
Ha a rekesz, a gyújtótávolság, és a fókusz síkja is azonos, akkor mindkét esetben ugyan olyan képet kapsz a két különböző objektívvel (mármint expozíció, fókusz és mélységélesség tekintetében).
A fókuszt pedig célszerű a hozzád legközelebbi emberre állítani, ha kellően szűk a rekesz, a mélységélesség megoldja remélhetőleg, hogy a hátrébb lévő másik kettő is éles legyen. Az a variáció neccesebb, amikor középső emberre állítasz élességet, mert nagyobb eséllyel lesz már életlen az előtte álló ember, mint az előző esetben, mivel a mélységélesség hátrafelé "tágabb". -
Real_Necro
veterán
válasz Frigetrus #5385 üzenetére
Erre gondoltam én is. Korábban a 18-105 kitobi + vaku párossal készítettem képeket és nem volt ilyen problémám, de Tamronnál pár képen kívül esett az élességi tartományon 1-2 ember, így jobban kellett szanálni. Legközelebb bátrabban rekeszelek, meg igyekszem mindig a hozzám közelebb esőre fókuszálni.
-
törölt tag
Jajajajjj miről maradtam le ? Csak kellene egy tablet, strandról tudjam követni a ph-t
-
Bandinho
tag
Sziasztok!
Mennyire ajanljatok a D5100? Talaltam eleg jo arban objektivvel.[link] Utanaolvastam es nekem eleg szimpatikus, de szivesen fogadnek toletek is velemenyt rola. Koszi
"Ha az életben a sikert A-nak vesszük, akkor A=x+y+z. x a munka, y a játék, z pedig hogy befogod a szád." /Albert Einstein/
-
A Zéé
addikt
18-105 reloaded:
18-140 VR nikonrumorson azt írják, hogy a leendő D400-al jön majd csomagban.Just a simple Lineman...
-
törölt tag
Magyar fickó lenne az Aptina feje ??? [link]
-
Throme
veterán
Ez jó hír. Ha optikailag legalább hozza a 18-105-öt még jó is lesz.
Ami viszont elszomorít az az ára.
600$ az kb 138k huf, na de tudjuk, hogy 1$=1€ mire eu-ba ér. Igy pedig kapásból kb 180k hufról beszélünk.
Erre rájön a magyar szorzó... szóval 200k huf. Szépen bepozícionálják a 18-200 VRII alá.Hát így egy darabig marad alapobinak a 18-105....
-
JohnyBlue
addikt
válasz #40935168 #5395 üzenetére
Menjél inkább strandolni!
Amúgy meg menjetek át B. Boglárra a régi BB diszkonthoz. Egy szoboszlói muki pár hónapja újraindított egy pincét és egy kemencét is szakáccsal... 1200 körül olyan csülköt vagy kacsát eszel lila kápival meg burgoncával hogy vigyorgás lesz. A pincéjében is jó borok vannak filléres árakon.
https://ipollo.com/?ref=johnyblue
-
A Zéé
addikt
válasz Bandinho #5399 üzenetére
természetesen. A váz talán a legjobb a belépő kategóriában. Bár én nem innét venném. Olyan helyen, ahol 3 év garival adják kb 10%-al drágább, annyit szerintem megér a +2 év magyar garancia.
Ha a 18-105 nem fér bele a keretbe, akkor meg az obi is jó lesz[ Szerkesztve ]
Just a simple Lineman...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Autós topik
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Facebook és Messenger
- Hálózati / IP kamera
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
- LEGO klub
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest