Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • k1csi

    senior tag

    válasz kpal #8983 üzenetére

    Első körben azt kellene tisztázni az ismerősödnek, hogy mit szeretne fotózni. Ez az amiről most egész pontosan semmit sem tudunk.
    A mindent az nem túl jó válasz. Vannak specializált makró, tele, fényerős, perspektivakorrekciós (tilt-shift) stb. objektívek stb. amiből minden nem fér be a költségvetésbe (töredéke se).

    Mielőtt bármit is elkezd vásárolni az említett összeg legalább kb. 1%-át fotós könyvekre kellene szánni (2-3 könyv kijön belőle).
    Olyan könyv kellene amiben a rekesz/záridő/mélységélesség kapcsolata benne van képekkel is illusztrálva. Fontos lenne még, hogy le legyen fedve a hisztogram/fehéregyenúly/színhőmérséklet téma is szintén képekkel is illusztrálva.
    Vaku, világítás, perspektíva és kompozicó bónuszként nem lenne rossz.

    Kell, hogy legyen ideje az ismerősödnek, hogy mindezt meg is értse ill. megfelelő eszközei legyenek a képek utómunkájára. E nélkül nincs értelme bevásárolni.

    Egyébkén nem a legjobb gépet kellene venni, hanem egy kb. középkategóriás vázat, rendszervakut, kb 2 zoom objektívet és kb ugyanannyi fixet. A zoom közzül az egyik vsz. fényerős (f/2.8) kellene legyen. Céloktól függően kicsit más-más összeállítás lehet az optimális.

    Azaz a komoly masina valójában egy váz több obi, vaku szűrők estleg világítás ill. fényformálók.

    Amig az ismerősödnek nincs határozott elképzelése mit akar fotózni és ehhez milyen objektív vagy fénytechnika kell még a legjobb fotós szaküzletben is csak ötletelni fognak.
    Sokat lehet egyébként megtakaritani azzal, ha az Index megfelelő adok-veszek fórumán szerez be egy-egy cuccot. Ki lehet próbálni sokmindent és ha nem tetszik minimális buktával továbbadni.

    Fotós cuccokat megfelelő pénzmag birokában könnyen lehet venni. Megtanulni azokat használni már jóval nehezebb. Nagyon sokan (vsz. a többség) itt el is bukik.

    Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

Új hozzászólás Aktív témák