Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • k1csi

    senior tag

    válasz Mercutio_ #10230 üzenetére

    Tudom (ez végzettségemhez elég alap volt, mondhatni beugró).
    Most, hogy mondtad meg is néztem, hogy jelszintre (20*log) vagy teljesítményre (10*log) nézik a jel/zaj viszonyt. Úgy tűnik jelszintre.

    Gondolom sejted, hogy ez (a kb 1dB-s eltérés) a mondanivalómon mit sem változtat. Ez max. 1/3 Fé előnyt jelent. Ez ugye a nagyobb pixelből jön össze (kicsit nagyobb szenzor, kicsit kevesebb pixel azaz nagyobb pixel méret).
    Ha valakinek tényleg kritikus a kis zaj (nem az, hogy nincs megfelelő obija, nincs külső vakuja/nem megengedett a használata/nem tudja használni vagy nem tud helyesen exponálni stb) úgyis full frame-et fog használni. A nagyobb pixel méret, jobb jel/zaj értéket hoz (Sensor size, noise and dynamic range rész).

    A Canon azt állítja, hogy az új FF szenzoruk (ami elsőnek majd az 1DX-ben jelenik meg, de remélhetőleg később mások is követik) 2Fé jobb. A szenzor mérethez képest (APS-C vs. FF) szintén kb. 2 Fé jön ki.
    Azaz a Canon kb. 3 éve elérte a fizikai/technológia korlátot APS-C-n (azóta mit sem fejlesztett a szenzoron azaz összes 18MP-es váz ugyanazt használja 7D-től 600D-ig; magas ISO-n nem is tudtak volna, alacsony ISO-n azért lehetett volna) és ebben az évben meg FF-en is (vsz.) elérték ugyanazt.

    Ergo innentől kezdve a pixel méret tökéletes korrelációban van a jel/zaj viszonnyal. Kis pixel több részlet megfelelő fénynél, nagyobb pixel kevesebb részlet, de jobb jel/zaj viszony kevés fénynél.
    Nagyon hasonló korlát mint a nagy felbontás a fókusz síkjában (kis f szám pl. f/1.4 azaz nagy rekesz), vagy lassan eső felbontás a fókusz síkjától távolodva (nagy f szám).

    A Sony APS-C szenzor a nagyobb felület miatt a jelenlegi felbontásnál kb. 1/3 Fé előnnyel bír vagy kb. ugyanazt tudja nagyobb pl. 22 Mp esetén. A FF cuccukat nem ismerem.

    Fotós szempontból az 1/3 Fé előny marginális. A kittobi f/5.6 vége és a jobb zoomok f/2.8-a között 2 Fé van. A jobb fixek (f/1.4) esetén ez 4 Fé lesz. Nyilván nem ingyen, hanem papírvékony DoF árán.

    Noha fotós szempontból marginális, hatalmas marketing értéke van. Mint a korábbi diszkusszióbol is látszik.

    Nekem ebből mi jött le. A Canonnak ha van esze (és azért már benne vannak ebben az üzletben egy ideje) új marketing stratégiával állnak elő. Azaz a Canonnál 2012 jó eséllyel a FF éve lesz. Nem az 1DX miatt. Az csak nyálcsorgatásnak jó, de eleget nem tudnak belőle eladni. Majd jönnek más FF vázak is.
    Mi lesz az APS-C-vel? Ha eszük van meglépik azt, amit eddig csak halogattak. Lecsorognak a nagyobb kategóriának fenntartott funkciók.
    A Nikon (lévén ha kiesik az üzletből nem tudja fénymásolóból, nyomtatóból, kamerából stb pótolni azaz) mindig egy kicsit többet kell adjon. Pont annyival, hogy megérje.
    A többekkel annyire nem vagyok képben. Lehet, hogy ez a gond, hogy annyira gyenge a marketing stratégiájuk, hogy elvész a tömegben?

    [ Szerkesztve ]

    Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

Új hozzászólás Aktív témák