- Csernobilba kalauzol az új GeForce driver
- Stratégiai partnerséget kötött a HPC-piacon a Fujitsu és az AMD
- Három oldalról üveggel határolt minitorony huppant le az Antec tervezőasztaláról
- 240 Hz-et tud az MSI legfrissebb, szuper-ultraszéles gaming monitora
- Sarkköri terepbe olvadó kabátot öltött a Gigabyte Mini-ITX-es AMD alaplapja
- Apple notebookok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Alaplap nem kompatibilis a videókártyával?
- Három oldalról üveggel határolt minitorony huppant le az Antec tervezőasztaláról
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Csernobilba kalauzol az új GeForce driver
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen egeret válasszak?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
-
PROHARDVER!
Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
Mielőtt kérdezel, olvasd el az összefoglalót!
Figyelem! A kompakt fényképezőgép és bridge kategória gyakorlatilag megszűnt. Az ajánlóban szereplő gépek 6-7 éves modellek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kormi76
aktív tag
Helótok! Digi gép vásárlás előtt állok és szeretném kikérni a véleményeteket. A kompaktok között nézelődöm, és ezek közül szeretnék választani, mindegyknél van pro/kontra, de nem nagyon tudok döntetni:
Canon PowerShot S5 IS
Olympus SP-560UZ
Sony H9 (vagy H7, mi a különbség, nem sokat láttam...)
Panasonic DMC-FZ18
Panasonic DMC-FZ8
Fujifilm FinePix S6500fd (már nehezen lehet kapni, de jókat hallottam róla)
Fujifilm FinePix S8000fdNagyjából ennyire tudtam leszűkíteni a kört, de annyira hasonlóak a tulajdonságaik, és van 1-2 bosszantó hiba mindnél (pl.: canon 35mm nagylátószöge...), hogy nem tudok dönteni. Érdekelnének szubjektív vélemények, mert a számokat én is látom és sokat nem árulnak el egy gép valós minőségéről. Előre is köszi a válaszokat.
Üdv: Kormi[ Szerkesztve ]
-
Kormi76
aktív tag
Köszi. Az ergonómia nekem is 20ad rangú, a legfőbb szempont, hogy milyen szép képet lehet csinálni (zajmenteset, részletgazdagot), és milyen sokoldalúan lehet használni, lévén nem cserélhető optikásak. Szerintem mindent meg lehet szokni menü, vagy kezelés tekintetében csak idő kérdése, viszont szebb képet nem fog csinálni csak mert eltelt egy év... Az a gond, hogy írtad a panáról, h jó optika, fuji meg kevésbé zajos, de nemtudom hogy lehet-e mérlegelni a kettő között, szerintem egyformán fontos, hogy éles legyen a kép és közben ne legyen zajos...szóval nemtudom. Az edigitalos fórumokra sok hozzánemértő ír, úgyhogy szerintem felejtős. Már szinte az összes általam nézett gépét végigolvastam, de mindenhez írnak jót/rosszat, egyiknél a fuji borzasztó zajos, máshol a fuji az "isten", mert a legzajtalanabb.... Ráadásul mindenki az írja, hogy "nekem hobby célra tökéletesen jó", csakugye mindenkinek más az igénye, ezért ezek a vélemények sem mérvadóak, lehet, hogy most fog először digi gépet a kezében az illető... Egyetlen mentsváram ez a fórum
Nekem is marad a több szem többet lát elv.Viszont 1-2 dolgot még írhatnál, mondjuk úgy hallottam a panák elég zajosak, ez mennyire igaz? Mert egy-egy jó tulajdonságból nehéz következtetni....
A canonnal nem tudom mi a helyzet, sokan lehúzzák, az elődje viszont jó volt, az optika meg uagyanaz, ha valaki ért hozzá írhatna erről is.Üdv: Kormi
-
Kormi76
aktív tag
válasz Szten Márs #7114 üzenetére
Köszi szépen, ezek közül csak a pixinfot olvastam eddig.
Amúgy az Olympusról mi a véleményed? Azokat miért nem említik soha? Pedig elég jónak tünnek: 27mm nagylsz., 18X zoom stb... -
Kormi76
aktív tag
válasz Szten Márs #7118 üzenetére
Aha értem, köszi. Nem fontos a 18x zúm, csak érdekelt, mert régen jó gépek voltak. Am a pana képe nekem a tesztek alapján elég elmosódottnak tűnik, tehát a zajszűrése elég erőteljes (pl füvön, a földön, kavicsokon), és néha olyan mint egy olajfestmény, de nemtudom, hogy ez valójában mennyire igaz....
[ Szerkesztve ]
-
Kormi76
aktív tag
válasz Szten Márs #7122 üzenetére
Értem, köszi. Akkor erre (is) jó a raw A canon nálam pont azért esett ki, mert nincs benne RAW, érthetetlen... Viszont az érdekelne, hogy a pana ugye 35mm-es nagylsz.-gel rendelezik, ami elég keves, és a pixinfón tettek rá egy előtétet, amivel kb. 28 mm-re nőtt, és ezzel egy újabb negatív tualajdonságát lőve ki a panának egy szintbe hozta a fujival. Viszont nemtudom, hogy a hordótoríztása így nagyobb lett-e, mint egy gyári 28mm-é, vagy ugyanolyan mértékben torzít, mert a cikkből ez nem derült ki...?
-
Kormi76
aktív tag
válasz Szten Márs #7124 üzenetére
Köszi a választ és türelmet Még egy dolog: olyan előtét létezik, ami a telét (zoomot) növeli meg, úgy mint a panánál a nagylátószöget?
Elég sokat kérdezek, bocsi, de eddig csak ilyen 5 megapixeles kis kompaktokkal volt dolgom, és nem szeretném kidobni azt a sok pénzt ablakon. Szeretnék egy kicsit komolyabban fotózni, mert nagyon érdekel a dolog. Nem csak ilyen vakációs, szülinapos, családi képeket, hanem természetfotózni szeretnék, viszont komolyabb DSLR gépre nincs keret (pláne a hozzá tartozó objektívparkra), így hát szeretném azt a kompaktot megvenni, amiből a legtöbbet lehet kihozni, bár tudom, hogy sosem lesz olyan jó, mint egy bármilyen tükrös gép. Ezért szeretnék minden kérdésre választ kapni, hogy ne a 100ezres vásárlás után derüljön ki, hogy hoppá... -
Kormi76
aktív tag
válasz Szten Márs #7127 üzenetére
És ha mondjuk a két gép (fz-50, 9600) közül kéne választanod? Mondjuk karácsonyra vennél nekem ajándékba, akkor melyiket vennéd meg (egyiketse az nem lehetőség )?
Amúgy, kövezzetek meg, de a kompaktok mellet nekem van egy hatásos érvem, ami számomra MÉG fontos. Ez az élő LCD kereső. Nem vagyok még olyan gyakorlott, hogy szemre belőjem a mélységéllséget, meg a záridőt, sokat segít ha látom, hogy mégis nagyjából mi sül majd ki a képből ha ilyen-olyan beállításokat használok. Lehet 1 év múlva már nem lesz fontos...De most még nagyon kezdő vagyok.
-
Kormi76
aktív tag
Jó, hát én nem tudom egy profi fotós szemével nézni a gépeket, meg csak digi géppel van fotózási tapasztalatom (najó annó volt egy analóg gépem is), de nekem azért sokat jelentett, hogy megkomponálhatom a képet, és látom, hogy melyik záridő sok/kevés, meg ilyesmi. Én elismerem, hogy tükrős gépek sokkal jobbak, meg nem összehasonlíthatóak, de sajnos nekem még nincs ott a tudásom, hogy megfelelően tudjak kezelni egy DSLR gépet (nemhogy kihasználni), és szerintem csak elmenne a kedvem a sok rosszul sikerült fotó miatt az egésztől... A kompaktok szerintem sokban megkönnyítik a laikusok életét és ha ott kitapasztalják a dolgokat, jöhet egy tükrös csoda. Ez az én véleményem, nem biztos igazam van. Szóval ezért félek egy kicsit az ajánlott Pentaxtól.
Álványom meg már van. (A gomb és a zseb már megvan, most jöhet a kabát... )Üdv: Kormi
Márs, hamarabb írtam a postot, mint a te válaszod, szal ez nem arra regált. Viszont tényleg különbözünk, én már az LCD világában nöttem fel, engem spec nem zavar. Viszont a DSLR-ek előnyei felett nem lehet szemet hunyni, kétsegetlenül lekörözik a kompaktokat, de itt megint jön, hogy én még csak kezdő vagyok és lehet a jobb géppel is rosszab képet csinálnék.... nemtom, tanácstalan vagyok... Kétségtelenül az SLR gépek már a profi fotózás kapuja számomra és nem tartom magam annak.
[és sajnos figyelmbe kell vennem, hogy nem csak én használom a gépet (ez nem szempont, csak megjegyzés).]
[ Szerkesztve ]
-
Kormi76
aktív tag
Lehet, hogy nem jók az érveim, de nem is akartalk meggyőzni, csak leírtam, hogy nekem mi van a fejemben a témával kapcsolatban... Szóval nem érvek. Befolyásolható vagyok ilyen téren, mert laikus vagyok; csak véleményem van, nem állításaim.
Viszont kezdesz meggyőzni, az SLR felé, ugyanakkor akárhányszor meggyőzve érzem magam, beugrik, hogy az SLR-ezés: DRÁGA. Nekem. A keret 100k, és nem több, szal +30-40k későbbi optikára nem nagyon van, meg a járulékos dolgokra. Úgyis vennem kell majd egy telét 18-55mm mellé, amit adnak a géphez, meg stb...és onnan nicns megállás, egyszer csak azon kapom magam hogy 250ezer Ft kiúszott az ablakon (már ha van annyi pénzem). Szóval érted, nehéz dolog. minőség vs. pénz -
Kormi76
aktív tag
válasz Szten Márs #7132 üzenetére
Amúgy miaz: CA?
már tom, bocs: kromatikus aberráció?[ Szerkesztve ]
-
Kormi76
aktív tag
Helótok!
Na jó sok válasz érkezett, köszi mindekinek a tanácsot, igyekszem itt válaszolni nagyjából. Úgy látom többen osztják az én nézetemet, hogy kezdőgépnek talán kényelmesebb egy bridge, és nem utolsó sorban olcsóbb is összeségében, bár a fotózás azért mégis drága "sport" marad... Viszont a DSLR-ek előnye és minőségbeli ugrása vitathatatlan szerintem is, és többet nyújt, mint amennyivel drágább. De mégis csak drágább, és ahol 100k van gépre ott azért nem teljesen biztos, hogy van 130k + telére pénz + memkari, meg tok, meg szűrők, meg előtétek. Hiába nem hangzik sokkal többnek, aki így van vele örülhet, hogy megenedheti magának. Viszont kompakthoz is kell memkari, meg tok, meg szűrő, meg stb. tehát ígyis belecsúszik a 130ezerbe... szóval könnyű kérdés egy gazdag és ambíciózus fotósnak, de sokkal nehezebb egy kevésbé gazdag és még amibíciózusabb fotósnak.
A fuji és fz-50 között: nálam fz-50 pro: LCD jobb, nagyobb tele kontra: drága egyedi akksi, meg zaj; 35mm nagylsz;
Fuji pro: 28mm nagy lsz., AA akksi, kevés(ebb) zaj, kontra: kisebb tele.
Nem utolsó sorban a Fuji azért olcsóbb egy picit. Viszont a CA mindekőttél ütős, a Pentaxnál szinte 0.... A videózás is hasznos a kompaktok javára, ami nem lehet szempont, de legalább vigaszdíj
Talán pát hónap/év múlva eladnánk a bridge-t és be lehet ruházni DSLR-re, de addig is a család minden tagja tudja kezelni. Ha kapásból a legjobbat veszed meg, hol marad a feljebb lépés öröme?Na talán ennyi lett volna.
Szerk.: Ja és hozzáteszem: jelenlegi gépem Canon A530, 4x-es megazommal és az LCD se fed le valami sokat, szóval nem nagyok az elvárásaim, mert ezzel is lehet fotózni, meg meg lehet komponálni a képet, csakhát mégis....remélem nem kell magyaráznom
Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
Kormi76
aktív tag
Húú. Hát látom túlhaladt a gépek minőségén a vita és rajtam is... Köszönöm tbs-nek is a tanácsot, és szerintem ő is csak jót akar, és ezt el is fogadom, meg tényleg sajnálom, én nagyon szivesen hallgatnék rád, mert igazad van egy bizonyos ponton, meg látom, hogy hozzá értő is vagy, csak most ugye mást is figyelmbe kell vennem, nem csak azt, h melyik gép lenne fotós szempontból a legjobb választás, remélem nem haragszol.
Dtomi nagyjából leírta, hogy mitől tartok énis, hogy sosem áll meg a költekezés, mindig van egyel jobb optika, meg stb. Neki köszönöm hogy mellém állt.
Viszont én úgy gondolom, hogy eléggé elharapódzott ez a vita és személyeskedésbe ment át, ami nem helyes, és a másik minősítgetése és sértegetése lett a végeredmény. Szerintem nem kéne megkérdőjelezni a másik szakmai hozzértését, csak azért mert más szempontok alapján ítéli meg a gépeket, a gépek vásárlást, vagy összeségében a fotózást. Ezzel nem védeni vagy támadni szeretnék senkit, csak személy szerint nem szeretem ha egy szakmai kérdés személyeskedésbe megy át, mert így a laikus, mint én, nem a valós tényket szűrheti le, hanem szitkok közül kell kibogarásznia, hogy most mi is az, ami valós, vagy miaz, amit csak azért írunk, hogy a máskat megcáfoljuk.
Szóval nyugodjunk meg és térjünk vissza a pixelek mezejére.
písz.[ Szerkesztve ]
-
Kormi76
aktív tag
A fuji S9600-ról is írhatnátok hátrányt vagy előnyt, mert mindeki az fz-50 pártolja (gondolom, nem ok nélkül), csak nemtudom a fuji miben rosszabb, mint az fz-50, közben 15ezerrel olcsóbb, és az adatlapja nagyjából ugayanaz, viszont az fz-50 zajosabb/elmosódattab a zajszűrés miatt az általam látott tesztképeken. Szóval a miért a pana a jobb választás a fujival szemben? Mi a fő érv? remélem nem a márkája...
-
Kormi76
aktív tag
válasz Szten Márs #7169 üzenetére
Amit A530-ban hiányolok: kicsi a látószöge, kevés a tele (jól jön a zoom ha vadat fényképezel, mert ott nem mehetsz közel), meg néha jól jönne a pontosabb élességállítás makrónál, meg a nagyob mélységéllesség. Viszont ezzel a géppel is elfotózgatok, mert próbálok alkalmazkodni hozzá: távolabb megyek, többet kisérletezek az élességgel. Gyakran életlenek is a képek, de ezt betudom annak, hogy nem jól fókuszáltam/bemozdulatam, de ez is lehet egy negatív tulajdonság. A kép szélein is elég jelentős a lágyulás, meg kevesebb fényél talán lehetne részletgazdagabb is... Alapvetően sok rosszat nem tudok elmondani a gépről, a felbontása csak 5 Mpixel még talán ezt. Szerintem kategóriájában aránylag sokat megenged Manuális beállításokban.
-
Kormi76
aktív tag
válasz Szten Márs #7172 üzenetére
Jóvanna... A mélységélességgel nincs konkrétan gondom, csak jó lenne ha a képek nagyobb része lenne éles a jövőben, de akkor ez utópisztikus dolog. nem értek hozzá, na..... Az 5 mega meg azért kevés, mert nekem oké, csak láttam olyan fotópályázatot (neadjisten), ahol 6 megapixel volt a minimum, és ha talán a jövőben, mégis egyszercsak... akkor jól jön.
Igen: nagylátó előtét kéne, és állványom meg van (jézuska) a bemozdulás ellen, szóval a képstabi annyira nem nyom sokat nálam, főleg, h most sincs stabim, ha jól tudom. De az étel próbája az evés, élőben majd megnézem őket, mert elméletben még hónapokig el lehet okoskodni, úgysem lehet eldönteni csak a specifikáció alapján, hogy melyik kéne, erre ti világítottatok rá és már egyet is értek. -
Kormi76
aktív tag
Hű, látom gyűltek hsz-ek. Ugye anno én az fz-50 és S9600 között vaciláltam és az fz-50-et ajánlottátok, és mostanában az fz-18-al szemben határozottan a fuji-t hozzátok ki jobbnak. Most akkor az fz50 ennyivel jobb az fz-18-nál? Vagy egyáltalán mi a lényeges különbség az fz-50 és fz-18 közt? Tisztára összekavaraodtam. Lehet, hogy fuji lesz belőle... persze szigorúan szemrevételezés után
Fuji S9600: 9,2 Mpixel @ 1/1,6" +elemes +28mm nlsz. 95.000ft
Pana fz-50: 10,4 Mpixel @ 1/1,8" + 420mm tele + sepckó lcd 115.000ft
aj-ajjjAmúgy a H9ről valóban nem sok szó esik...
[ Szerkesztve ]
-
Kormi76
aktív tag
Heló!
Megnéztem a Fuji S9600 élőben, és ránézésre nagyon tetszett, meg jó súlya is volt, ami bejött, mert érzi az ember, hogy fog valamit. Viszont a tapintása. Hát gyerekek....egy jó gépet, jó tudással hogy a francba lehet ilyen anyagokból összerakni? Elfogyott a fejlesztésnél a keret? Már közelebbről nézve is feltünt, hogy olyan "olcsó" hatású műanyagból van, de mondom kit érdekel, ha egyszer sokat tud. Viszont amikor kézbe fogtam szembesülnöm kellet, hogy nem csak olcsónak látszik, hanem az is... a fogása szó szerint csiszolópapír hatású, szerintem nem túlzok. Értem én, hogy csúszás metnes legyen, de ez... Egy kis folton volt gumi, ahol az ujjbegyek vannak. De az egész gép egyadta csiszolópapír hatású műanayag, ami ráadásul még kemény is. Egy idő után azon kaptam magam, hogy bármennyire is tetszik a gép, meg minden, de egyszerűen le kellett tennem, mert kellemetlen volt fogni. Hát ez az, amit tesztek nem említenek meg (vagy figyelmesebben kéne olvasnom).
Nem készültem beszámolóra, de ez olyan váratlanul ért egy 100ezer HUF-os gépnél, hogy muszály voltam megosztani veletek. Vioszont hozzáteszem ez az én véleményem és aki tervezei, hogy vesz ilyet az mindeképp tapogassa meg, mert lehet, hogy neki tetszik...
fuji -1 pontAzonban az Olympus 550-nek (vagy 560), elég jó fogása volt és kifejezetten kényelmes, olyan gumis hatású az egész, bár a fujihoz képest tök filigrán és szinte "komolytalnnnak" hat, inkább aranyos. A fuji meg tipikus DSLR. Az Oly kijelzője is nagyob szép, tiszta, (főleg nagy) meg a 18x zoomja is tetszett, még lehet elcsábít... viszont pana fz-50-et sehol sem találtam élőben. Elkezdi a boltos srác: Nézzem meg neten. mondom ...jó, kösz....
üdv
[ Szerkesztve ]
-
Kormi76
aktív tag
Ja, mert az ügyes marketingesek ezt a képet teszik be. A gumis rész a gép oldalán véget ér, és bal oldala, meg a háta csiszolós... ott, ahol nincs gumi, ott mindehol csiszolós érzete van, ha megnézed jobbban az expo gomb körül, még talán látszik is. Sőt a gumis rész sem olyan "gumis", inkább kemény. Szóval az egész gép kemény műanyagból van, ha puhább lenne, talán a csiszolós érzet sem lenne olyan határozott.Viszont még ehhez, hozzájön, hogy én utánna megfotam az Oly-t és az meg egy álom volt hozzá képest... De ettől még a fuji jó gép.
[ Szerkesztve ]
-
Kormi76
aktív tag
Heló lehet egy kérdésem: úgy beszéltük, hogy a kis CCD-n sok Mpixel milyen rossz, mert zajos, meg stb. Na most, ha van egy adott CCD pl, 1/1,8" és 10megapixeles (ez sepciel fz-50 : ), akkor ha nem a max felbontásban használnám, hanem esetleg 6-8 megapixelben, akkor elvileg csökkenne a CCD-re váró feldolgozandó pixelek száma és a sok Mp-ből adódó zaj mérséklődne és olyan képet kapnék mint egy 6megapixeles gép 1/1,8"-on, ami azért nem olyan rossz. Vagy ez nem ennyire egyszerű, hogy működik ez pontosan?
Csak azért merült fel a kérdés, mert mindhol azt olvasom, hogy "pfúj, 10Mp-t rázsúfoltak..." meg stb, de nem kell mindig 10Mp-ben lőni... erről nem ír senki. -
Kormi76
aktív tag
Aha értem, köszi a reagciókat. Sejtettem én, hogy van valami turpisság a dologban, de azért gondoltam megkérdezem, hogy pontosoan mi is a helyzet, mert nem értek ilyen mélyen a technikai részéhez.
Viszont tovább gondolva abban is lehet valami, hogy ha csökkentem a felbontást, talán még rosszabb minőséget kapok, mint max felbontáson, gondolok itt arra, hogy a fix érzékelőszám miatt -amit ti mondatok-, hasonló lehet a helyzet mint a TFT monitoroknál, hogy a legszebb képet az ajánlott maximum felbontáson adják, kisebben már elmosódot lesz a kép, mert több képpont jelenít meg egy képpontbnyi info-t. A CCD-k esetében is hasonló lehet a helyzet, és legszebb képet max felbontáson ad?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Villanyszerelés
- Politika
- Háztartási gépek
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple notebookok
- Futás, futópályák
- PlayStation 5
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Óra topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest