-
PROHARDVER!
Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
Mielőtt kérdezel, olvasd el az összefoglalót!
Figyelem! A kompakt fényképezőgép és bridge kategória gyakorlatilag megszűnt. Az ajánlóban szereplő gépek 6-7 éves modellek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Eroscd
csendes tag
Mit jelent az, hogy a Nikon D60-ban nincs eélőkép funkció?
-
Ijk
nagyúr
válasz rumos14 #11646 üzenetére
Általában elkövetem azt a hibát, hogy magamból indulok ki. Fz-5-öm volt 2 évig, és bevallom nem szerettem. Nagylátót szerettem volna használni, csak éppen nem volt, a 420mm-es telét annál ritkábban, ha használtam akkor a kisebb DOF miatt kellett de azért elég rossz 25m-ről portrézni. Elsősorban képminőség miatt váltottam dslr-re, de azóta úgyérzem fényképezek, teljesen más világ. Számomra még egy fix obival is használhatóbb egy tükrös mint egy kompakt 20x-os átfogással. Soha többé nem megyek vissza ultrazoomra.
Egyébként mit akartok, 18-200-as vr obi nem ad elég átfogást, igaz használt vázzal szűken jönne ki 200k-ból is/人◕ ‿‿ ◕人\
-
DewiL
senior tag
igen Pentaxot kilőttem mert ugyan nem tűnik rossznak sőt de ami nagyon zavart (lehet hülyén hangzik) az hogy elemmel megy miért nem tudnak egy ilyen gépbe saját akksit rakni
jah igen a fókusz pont... mennyire hátrány hogy a nikonban csak 3 vanigazából már mindkettő volt a kezemben régebben a de már nem nagyon emlékszem milyen volt csak annyira hogy mikor a 450d kézbe vettem nagyon teteszett viszont a nikonról sem maradt rossz benyomás (mindenképpen megnézem majd újra őket)
még valami ilyesmiket szoktam fotózni ehhez elég az alap 18-55ös obi?
[ Szerkesztve ]
"I am the beginning... the end. The one who is many. I am the Borg."
-
rumos14
nagyúr
alapvetően mindenki magából indul ki
jó is, hogy megint felhozod az FZ5-öt, én 3 évig azt nyüstöltem és imádtam. arról nem tehet szegény, hogy a nagylátója csak 36mm... sztem a kategóriűjűban igen jó gép volt, nagyon gyors, jól kezelhető, és a képminőség is hozta, ami elvárható. -
ottkar
addikt
"Pentaxot kilőttem mert ugyan nem tűnik rossznak sőt de ami nagyon zavart (lehet hülyén hangzik) az hogy elemmel megy miért nem tudnak egy ilyen gépbe saját akksit rakni"
Lomposfarkú kismókus legyek ha értem. Minden gép megy akkuval is nincs olyan hogy csak elemmel megy. Nem tűnik rossznak a Pentax? Az a siker amit már három éve elértek és tartanak mit bizonyít? Hiszen viszik mint a cukrot, és úgy viszik hogy akik használják azoktól tudják hogy milyen jól kezelhető nagytudású gép.
-
Ijk
nagyúr
A fókuszpontról annyit, hogy nekem D50-em van abban van alul-felül is, és azért szoktam használni. (egyébként nemtudom miért kellett kispórolni).
A témáidhoz menni fog az obi, bár a közelebbi virágok neccesek, (18-55:min. focus distance 0.28m (max. magnification ratio 1:3.2)/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Degeczi
nagyúr
válasz ottkar #11660 üzenetére
gusztus dolga...
az utóbbi évek Eneloop jellegű akkui a NiMh korábbi ordító hibáját, a nagy önkisülést megszüntették, így ez már nem szempont - de teljesen érthető, ha vki nem akar egy akkucserénél 8 db cellát polaritáshelyesen, és keveredést elkerülve fölcserélni egymással
ezt ugyan én sem tenném döntő szempontnak, ha egyébként egy típus minden másban megfelel - de érthető, ha van aki másként gondolja
-
Pocér
csendes tag
Köszönöm az eddigi tanácsokat.
Az az igazság, hogy tükörreflexesként van egy Canon EOS 300-asom és van hozzá egy telém is. Ez ugyan még analóg, de "igényesebb" esetekre azért nekem még bőven megfelel. Ekkora csomagot cipelni mindenhova - adott esetben a családdal és motyókkal együtt - elég babra, hát még az objektív cserélgetés amikor ott nyüzsög két apró kölyök is. Ezért gondolkodom a digitális esetében egy ultrazoomosban, mely sok esetben használhatóbb méretű, sok mindenre jó, persze tudom kompromisszumokkal. Eddig egy 4-5 éve vett Canon A80 volt ilyen célra, de a hétvégén sajna elveszett. És azért digitális téren is előrébb akarnék lépni.Eddigi javaslatok és ellemjavaslatok az S9600-ra és az FZ18-ra vonatkoztak, vagy hogy miért nem DSLR-t veszek. Mindenképpen maradnék jelen helyzetben az ultrazoomosnál, ezért kérlek még ebben segítsetek.
DSLR-t majd akkor vennék, ha nem éppen meg tudom venni, hanem bőven, nagyobb merítési lehetőséggel.
-
adik
őstag
(nem tök mindegy, hogy a tápellátást 4 db henger, vagy 1 db tégla oldja meg? Egyszerre kiveszed a 4 hengert tölteni, kiveszed az 1 téglát tölteni. Sztm tök mindegy, de a hengerek, ha lemerülnek tudod pótolni ceruza-elemmel, a téglát meg nem nagyon. Persze nem az én dolgom, kinek mi a gyerebe...)
Kettő, csipkebokor vessző!
-
DewiL
senior tag
az aksis témával kapcsolatban én úgy vagyok vele ha még vennem kell a géphez 4db jóminőségű akku elemet meg esetleg töltőt az elég gáz egy 150k gépnél a többihez pedig adnak Li-ion akksit töltővel + Li-ion szerintem jobban bírja mint a Ni-M
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
mindjárt nem annyira mindegy, ha egyszer éles helyzetben gyorsan kell cserélned (mert váratlanul merült le, mivel NiMh akkuval tipikusan elég megbízhatatlan az előrejelzés), pláne félhomályban: 4 egyforma henger helyére 4 másikat dugdosni úgy, h a polaritásuk jó legyen, a két készletben soha ne legyen keveredés, és el se guruljon egy darab - vagy kettő olyat fölcserélni, ahol a formájuk miatt akár töksötétben is eltéveszthetlen a behelyezés...
(üzemlátogatáson egy kollégám futott bele ilyenbe: a csere kapkodásában ügyesen leejtett egy ceruzaakkut a rácsos padlóra, amin keresztül az egy emelettel lejjebb vándorolt - azóta valahogy ő sem kedveli igazán a 4 akkus megoldást)
-
Pocér
csendes tag
Az eddigi s9600 és FZ18 mellett, az esélyesek közé került számomra az FZ30 és Fz50 ( bár drágábbnak tűnnek az eredeti 100e határnál ). Illetve a Canon-tól az eddigi visszaolvaások alapján talán az S3 IS, ha még lehet kapni. S5 IS-ről nagyon rosszakat olvasok itt ( ez az amit fixen kiejtettem eddig )
Az FZ30 és FZ50 a következők miatt került be az esélyesek körébe:
- a "szokásosnál" nagyobb érzékelő miatt biztos jobb kép ( az csak a fentieknél az s9600-nál van meg atlán)
- van optikai képstabilizátor
- kihajtható LCD ( ez a korábbi Canonnál kényelmes dolog volt ) - ezt tudja még az s9600 is de az FZ18 sajnos nem
- viszont a nagylátószög, nem annyira nagy mint az s9600-nál és FZ18-nálÉrzékelő méret viszonylatban meg ugye az FZ18 és az SI3 a "leggyengébb", bár utóbbinál legalább kisebb a Mpix.
Mi a véleményetek a fentiekről (s9600,FZ18,FZ30,FZ50,S3 IS(ha még lehet kapni))
(Esetleg ha vennék egy Canon EOS 350d-t, ahhoz tudnám használni a korábban az EOS 300-hoz vett autófókuszos telét. Így egy DSLR is talán költséghatékonyabb lenne.)
Kicsit kezd káosz lenni
[ Szerkesztve ]
-
Allien
veterán
Ok. Ez is majdnem egy jó szempont (elfogadható ). De, elutazol, életed egyik legszebb helyére. Minden franya, pont megfelelő az idő, jó fényviszonyok vannak. Elindulsz a terepen (legyen egy kisváros), előveszed gépedet, és upsz, valami gáz van az aksival (de az is egy variáció, hogy már lemerülőben van, és alig bír pár képet, tökmindegy). Tudod, hogy jön egy esemény, életed legjobb képei lehetnének, de nincs sok időd. Tölteni nem tudod az aksit, és lecsúszol róla. Vagy, bemész egy nagyobb közértbe, és veszel pár NEM tölthető, de fotósoknak szánt AA-s elemgarnitúrát (esettleg van olyan Li-ion-os is a boltba éppen). Melyik a jobb variáció?
Van még 1 dolog. A VAKU! No, nem a gép vakuja, külső vaku. Én speciel tuti fogok venni, ha meglesz a dslr-m, lehet, csak egy obim lesz, de vaku az nálam kötelező darab. AZ is AA-s aksikkal müxik.Persze, ha nem kell, vagy nem lesz külső vakud, az más tészta, de pl egy gyorstöltő+ 2500-s aksi 6E volt. Plussz garnitúrák max 4E, de pl itt a PH-n vettem Varta ready 2 use 2100 mAh ceruza akksi 2000 Ft-rt (olyasmi, mint az eneloop).
Persze, ez is plussz kiadás, ez TÉNY.Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
válasz Degeczi #11671 üzenetére
Természetessen igazad lehet, minden ember más, de helyzet függő is lehet, nem állíthatom azt, hogy SOHA se fog elgurulni, vagy mittomén. De, eddig SOHA se cseréltem össze egyettlen garnitúrámat (pedig van nálam 4-6), amikor megyek fotózni. Ráadásul, vannak ugyan olyan tipusuak, ergo, még fényben se lehet külömbséget tenni köztük. Ha kell, becsukott szemmel kicserélem BÁRMIKOR. Ez elv, olyan, hogy a gépeden is bármikor tudnod kell állítani bizonyos dolgokon úgy, hogy oda se nézel. Megszokás kérdése. Ha évente 1x megy kattintgatni, akkor tökmindegy, ha meg szinte minden nap, akkor úgyis rááll a keze, hogy polaritáshelyessen rakja a helyére (és gyorsan, csendben).
Már szerintem.Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
DewiL
senior tag
válasz Allien #11673 üzenetére
valóban abban is van ráció amit te mondasz de én pl (valszeg) soha nem fogok külső vakut venni hozzá... az akku elemek árából meg inkább veszek rá pl egy uv szűrőt (van annak értelme?) vagy egy tartalék akksit
-
Degeczi
nagyúr
válasz Allien #11673 üzenetére
"elutazol, életed egyik legszebb helyére"
megismételhetetlen helyre tartalékakku nélkül? életszerűtlen!miként a közértes elemvásárlás mítosza is: elméletben szépen hangzik, de a gyakorlatban természetesen senki nem olyan hülye, h ilyen pazarlásra szüksége legyen - erre való a tartalék, amit este a szállodában mindig föl is tud tölteni (hacsak nem áram nélküli helyen nyaral, persze, mert akkor valóban hasznos lehet az elem - bár olyan környéken nyilván közért sem akad...)
-
tigrian
csendes tag
válasz Degeczi #11677 üzenetére
megismételhetetlen helyre tartalékakku nélkül? életszerűtlen!
Szerintem ehhez még alkalom sem kell. Minden géphez kell tartani legalább egy tartalék akkut/készletet. Egyszerűen sokkal könnyebb az élet úgy.
Sokáig én is vacilláltam ezen a dolgon (AA párti voltam), aztán végül mindkét gépem Li-os lett. (A vakumba meg AA megy) Mert rájöttem, ez nem szabad, hogy döntő szempont legyen.
Ez az egész akku-kérdés szerintem akkor kezd érdekessé válni, ha több berendezésed van. Na ilyenkor lehet fontos szempont az AA, mert szabványos. A két gépem Li-akkuja pl. csak pár tized mm-nyit tér el méretben (minden egyéb paraméterük azonos, a cellák bizonyára fizikai méretben is), és máris nem csereszabatosak. Ehhez persze két töltőt is kell tartani. Ha még több félét használsz, akkor még rosszabb a helyzet. Pfuj!
(Mindig is utópiának tartottam, amit R2D2 tudott: az összes galaxisban ugyanazt a csatlakozót használni.)Szóval az AA előnye nemigazán az, hogy elemmel pótolható, hanem akkor jön elő, ha sok-sok készüléked van, (nemcsak fényképező,) és mindegyikbe jó. Egy töltő mindenhez, az ám a királyság!
De ha NiMh AA akku, akkor csakis eneloop!"Végtelen sok ilyen szám van, de viszonylag kevés"
-
blattida
nagyúr
-
rumos14
nagyúr
ja először tényleg neked kéne eldönteni, mert először azt írod, hogy tutira ultrazoom kell, aztán már azt, hogy lehet hogy mégsem
amúgy az ultrazoom és a bridge is 2 külön kategória, és itt én sem voltam következetes, mert rögtön a Fuji S9600-at említettem, ami ugye bridge. ezek méretre, súlyra már akkorák mint egy alap DSLR + kitobi, tehát van különbség egy ultrazoom ~400g-jához képest.
én személy szerint nemtom mitől jó az FZ30/50 (ez is bridge kategória), sztem képminőségre nem jobb mint pl. az FZ18. amikor megjelentek, hatalmas fikázás ment, hogy milyen zajosak a képei.
végignézve a kinálatot, van ugye még Canon, Fuji, Olympus, Kodak, Sony.
a Canon S sorozat jónak számít, csak ott nincs naglátószög, 36mm-ről indul, sztem helyesen kikötötted, hogy ennél nagyobb látószöget szeretnél. én az S5-ről is jókat olvastam.
A Fuji S8000/8100-ban nincs képstabi, és nem is a jobbfajta CCD-t tették bele.
az Olympus SP-560UZ-t is értemes megvizsgálni, van benne stabi. ami miatt nem tetszik, az az AA elemes használat és a különcködő XD kártya.
Kodak Z812, olcsó, de sztem nem a legjobb. nem ismerem eléggé, na.
Sony, az új H50-ről jókat olvasok, de engem teljesen nem győzött meg, itt is tiltakoznom kell a különcködő Memory Stick kártyafajta miatt.
a kihajtható/ dönthető LCD tényleg jó dolog, FZ18-ban ez nincs, csak ilyen "high angle" mód, fej felé tartva is jól látod a kijelzőt.
azt is neked kell eldöntened, hogy hajlandó vagy-e raw-ban lőni és a minimális extra pepecselést elviselni. sztem nagyon megéri, nemcask simán sokkal jobb képminőséget tudsz elérni, de sokkal jobban tudod alakítani, állítgatni a (vég)kép paramétereit. FZ18-at őszintén csak ebben az esetben tudok ajánlani. -
slappy
csendes tag
Sziasztok
Bridge gépekben gondolkodom, melyiket lenne érdemes választani: Pana Fz50 vs Fujifilm Finepix s100fs
A Fuji most még sokkal drágább, de ez nem gond, mert tudok várni.
Tudom Dslr lenne a legjobb, de ennek a témának a teljes kihasználásához (obik és különböző kiegészítők beszerzéséhez) sosem lesz elég pénzem.
Tudom, hogy a bridge gépek mindenre jók és semmire, de hát ezt kell szeretnem.Szóval melyik lenne a jobb? Én a Fuji felé hajlok a nagyobb méretű érzékelő miatt, de hát ott van a 11 mpixel, szóval nem tom
Előre is köszönöm
Thx -
Degeczi
nagyúr
válasz tigrian #11679 üzenetére
abszolút egyetértek (pláne az önkisülésmentes NiMh tekintetében - sokan még mindig nem tudnak erről, és hagyományosat vesznek), de: R2D2 is a konnektorba nyúlt bele egyszer...
amúgy tényleg semmi akadálya nem lenne, h pár, mondjuk max. 4-5 féle akku legyen forgalomban, és minden gyártó azt használja!
a feszültségük úgyis azonos (zsebgépeknél egycellás, 3.6V; nagyobb kameráknál kétcellás, 7.2V-os), a forma pedig tényleg csak minimálisan tér el: ahhoz semmi problémát nem jelentene hozzászabni a vázakat tervezéskor... -
fradigy
tag
sziasztok...
ajanlott itt valaki regebb itt 1 fotosboltot, ahol a tulaj "kintrol" (JP?) hozza a masinakat, igy olcsobban kijon a bevallalosabb magyar...
nem tudjatok a bolt nevet, url-jet valamit?I don't suffer from insanity. I enjoy every minute of it ;-)
-
belluska
tag
Ha valakit érdekelne : van 4db-os VARTA READY 2 USE original csomagolású akksi 4db. Ára 2eft.
-
Pocér
csendes tag
Úgy látom, hogy az ultrazoom kategória mindegyik gépénél, még a saját elvárasaimhoz képest is kompromisszumra kényszerülnék. Vagy nincs elég nagy látószög, vagy nincs képstabilizátor, vagy 1/2.5-ös érzékelő van túl nagy pixel számmal stb. Meg jó lenne a kihajható LCD is.
Tehát úgy látom mindenképpen a bridge irányba kellene lépnem:
- S9600 ( bár nincs képstabilizálás )
- FZ50 ( bár nincs elég nagy látószög )
- F100fs ( itt úgy néz ki minden teljesülAz első kettő, az egyébként a számomra két kompromisszumot produkáló FZ18-hoz képest ( kicsi érzékelő, nem kihajtható LCD ) nem sokkal drágább, de mind a kettőnek van az igényeimhez képest 1-1 hiányossága.
A legutolsó meg sajnos a legdrágább.
1.) Ha az árat nem nézzük, akkor szerintetek mi a sorrend az FZ18, S9600, FZ50 és F100fs között minőségben és használhatóságban.
2.) Az F100fs megéri a többletárat, mondjuk az FZ18-hoz képest +40-50e.3.) ( Egyelőre a DSRL-t még mindig kizárnám, de azért kiváncsi volnék, hogy
EOS 300 obejktívek használhatóak-e EOS 350 D-hez? ) -
Pocér
csendes tag
válasz Degeczi #11689 üzenetére
Én elsősorban a tele használhatóságára vagyok kiváncsi, hogy legalább azt ne kelljen mégegyszer megvennem, ha DSLR-re adnám a fejem. Ebben az esetben, amit írtál a telét még "telébbé" teszi, nem? Csak úgy így meg az lehet, hogy a digitális géphez tartozó alapobjektív és az anlóg géphez megvett teleobjektív digitális gépen való alkalmazása esetén a két objektív között lesz egy "lyuk", nem? Vagy ez hülyeség? Tehát mechnikai és "villamos" csatlakozás tekintetében biztos nem lenne gond?
Az előző hozzászólásomban felsorolt bridge gépekhez képest az én esetemben az EOS 350D akkor tudna árban versenyképes lenni, ha a meglévő telét használni tudnám.
Azért még várnám az előző levelemmel kapcsolatos véleményeteket is ( 1. és 2. kérdésekre, bár elmaradt a kérdőjel )
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
igen, menne, és tele esetén valóban még jól is jön a croppos vázak szorzótényezője
nem tudom, milyen teléd van, de nyilván 70 körül kezdődő - akkor 55 és 70 közt valóban lenne lyuk, amivel azért együtt lehet élni (amíg zoomok nem voltak, hasonló lyukak voltak a fix obik közt is)
-
Pocér
csendes tag
Olvasgattam közben mindenfelé és nálam ez a sorrend alakult ki:
1) F100fs
2) FZ50
3) S9600
4) FZ18Mi a véleményetek a minőség és használhatóság tekintetében a fenti sorrendről?
[ Szerkesztve ]
-
Szten Márs
nagyúr
Igen, ez a sorrend reális. Az F100fs még drága sajnos, pedig nagyon jó kis gépnek néz ki.
rumos14: Azt hittem Pana párti vagy Az FZ50 bár nem egy űberjó gép, a mai felhozatalban mégsem rossz, csupán nagyon alacsonyan kell tartani az ISO-t De az F100fs mindenképpen egy jobb gép. Igencsak jó lenne ha elkezdene lefelé mozdulni az ára.
Ja igen, Sony H50. Az imaging-resourcen van róla teszt, hát mit mondjak a tesztképek nem győztek meg. illetve meggyőztek, arról, hogy ilyen gépet nem szabad venni.[ Szerkesztve ]
-
piqla
őstag
Sziasztok!
Olvasgattam es keresgeltem, de holnap reggelig kellene tanacs: leanynak lenne, szoval 90%-ban korbe is lottem a dolgokat. Katt es plutty, nagyjabol ilyen gep kellene, es persze "legyen szep". Nikon Coolpix S210-et nezte ki; velemeny? Igen, tudom, hogy 2,5" es 8 megapixel, de ha egyszer ezt nezte ki... Mindennel (kartya, akku, tatyo) egyutt jo lenne megallni 40 ezer forintnal. Elore is koszi!Szerk.: Kodak kompaktokkal hogy allunk?
[ Szerkesztve ]
Szereted az állatokat?
-
piqla
őstag
válasz Szten Márs #11696 üzenetére
Na, rad szamitottam. Mit ajanlasz a megadott felteleken belul?
Szereted az állatokat?
-
Allien
veterán
válasz Degeczi #11684 üzenetére
Szvsz, ami a NiMh-t illeti, vegyessen érdemes megoldani. Ez természetessen függ az egyén szokásaitól, hiszen, ha havonta egyszer veszi elő, akkor jobbak az újabb fajták. De, ha relative rendszeressen használja, már-már napi szinten, akkor érdemes lehet a nagyobb kapacitás felé IS orientálódni. Nekem speciel bridge gépem van, külső vakuval. Természetessen, a vaku használata esettleges, de, szoktam használni.
A Pentax, meg a többiek éppen "engem" akarnak csábitgattni a könyebb (olcsóbb) váltás miatt. Ezért vezették be az SD kártyát, és az AA áramforrást. Mivel Nekem ezek már megvannak, TÉNYLEG már "csak" a gépet kellene megvennem (meg táskát, és új álványt). Habár, az álványom még nagylátónál elégséges lehet, 1.2 kg teherbírású, ha nem nehezedek rá, és nem fúj nagyon erős szél, még van esély, hogy nem csuklik össze, vagy nem kezd kilengésbe a szél miatt.Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Szten Márs
nagyúr
Hát, egy lánynak, csak kattintgatásra nem a rideg paraméterek számítanak, a fényerő, meg a gyújtótávok, meg a CCD-méret, és nem is az abszolút képminőség, zajszint, dinamika, autowb minősége, stb. Szerintem sokkal fontosabb az, hogy tetszen neki, hogy úgy érezze, igen, erre vágytam, tökjó, hogy megvan, stb... Szóval mindenféle szokásos dolog helyett ezt helyezd előtérbe.
Az S210 egy szép gép, kecses, női kézbe való, stb. Ha örülne neki, had szóljon. Vannak nála sokkal-sokkal roszabb gépek az árkategóriában, szóval még csak rosszat sem választ. Amúgy 40-ért én egy Canon A90IS-t ajánlanék, de hát az kicsit más világ kinézetben -
rumos14
nagyúr
talán nem meglepő, hogy a Fuji gépe jobb, nyugodtabban használhatók a magas iso értékek. cserébe drágább is. egyértelműen ez a legjobb a 4 gép közül. képstabi nélküli gépet továbbra sem vennék.
az FZ18-hoz képest a +50 ropi akkor éri meg, ha tudod, hogy iso 200 fölé is akarsz menni vagy ha tudod, hogy nem fogsz akarni raw file-okat konvertálgatni.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest