Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • HagaNRG

    őstag

    válasz Joshi #91449 üzenetére

    Köszi a lehetőséget.

    A következő a történet:
    Ős házimozis vagyok, gyakorlatilag 2000-től otthonos voltam a nevesebb hm fórumokon. (igen, azokon, amik már azóta vagy 5x tulajt, nevet és társaságot váltottak és mára alig pár ember mozog csak rajtuk).
    Bármennyire szerelmese voltam a témának, anyagi okok miatt azért nem az a házimozis voltam, aki félévente a legújabb, legkomolyabb technológiába fektetett be. Pedig anno azért igazán durva árakon mentek a hi-tech cuccok... bár végülis ma is lehet venni 1 millióért TV-t. De azért én még emlékszem arra a Loewe 32" CRT TV-re is, ami 800 ezerért állt az egyik boltban, aztán emlékszem a másfél milliós, kb. 10cm vastag, de akkor még csoda vékonynak ható, tuner és hangszórók nélküli 42"-es plazmára is, majd az ugyanennyibe kerülő LCD-re és így tovább. (mondjuk tegnap is egy ilyen huszon-harmincéves kis-vállalkozó fizimiskájú gyereknek magyarázta az eladó vagy 10 percig az egyik 900 ezer Ft-s Sony képességeit, majd nem sokkal később már tolták is ki a TV-t neki)
    Szóval végigjártam én a 32"-es CRT-t, majd a 42"-es, 50"-es plazmákat, utána jöttek sorban az 50" és 55"-ös LED-ek. Mikor a CRT-ről plazmára kellett váltani, akkor csodáltam a HD filmek minőségét és sirattam a hatalmas DVD gyűjteményt, ami számomra nézhetetlen volt a 720p HD Ready plazmán.
    Utána jött az első LED, örültem a nagy fényerőnek, de sirattam a plazma feketéjét, valósághű színeit. De mikor megszoktam, utána már nem "ültem volna vissza" a plazmára. Aztán teltek az évek, jöttek az egyre újabb generációs LED-ek és szerintem mára a szakik többsége ha újra szembesülne egy plazma képével, akkor lehet, hogy azt mondaná, hogy jobbra emlékezett. (ezért tudom, hogy most sokan meg fognak kövezni). De akkor is úgy gondolom, hogy fokozatosan javult a LED technológia és igenis nagy dolog, hogy ma 200 ezer körül olyan TV-t lehet venni, ami nemcsak az analfabéta TV-zők, hanem a "vájtszeműek" igényeit is bőven kielégíti.

    A lényegre visszatérve: Jómagam azért úgy gondolom, elég jól ismerem a saját TV-nézési képességeim és azt is, hogy mit várok el egy TV-től, ám ez még szerintem kizárja azt, hogy látatlanba és tapasztalat nélkül el tudjam dönteni, hogy elég-e egy 150 ezer Ft-s 55"-ös, vagy kell a 300 ezres. Azt nem mondom, hogy egy LED és egy OLED között nem tudok különbséget tenni, de volt már nekem belépő, 120 ezer Ft-s 50"-es Samsung az egyik és 300 ezres 55"-ös szintén Samsung (ugyanazon évjáratból természetesen) a másik szobában és jól és hasonlóra beállítva azért akkora óriási különbséget nem tapasztaltam a két TV képe között. Épp ezért nehéz kérdés ma is, hogy mondjuk egy középkategóriás 65"-ös, vagy egy csúcs 55"-ös-e a jobb számomra. (ezúttal inkább a méret fog számítani, azt hiszem).
    Egyébként 90% Youtube, 9% HD MKV és 1% Xbox a felhasznált anyagok aránya nálam. Szívesen mondanám, hogy sokkal több filmet nézek, de mivel nagyítóval kell keresni a nézhető filmeket, így nem mondom. (ami meg jó is és még hozzá látványos is, azt már annyiszor láttam, hogy már igazából ha mindjárt 85"-ös OLED-en nézhetném, akkor sem érdekelne).
    Nem tudom, mennyire fogtok egyetérteni a fentiekkel, de ez a véleményem. :R

Új hozzászólás Aktív témák