-
PROHARDVER!
A topik témája a közös keresztünk, a Lego iránti rajongás, illetve annak végtelen gyűjtögetése
Új hozzászólás Aktív témák
-
PR0JECTNR56
addikt
válasz bobafett #7541 üzenetére
Nagyon szép lett a space téma is!
Részemről egy Nissan GT-R LM Nismo (#21 - Le Mans 2015) tervezet, 6 stud szélességre szorítkoztam illetve az eddigi LMP autóim méreteire.
Egész alakos figurát képes fogadni a pilótakabin, a megszokottnál alacsonyabb kialakítás miatt sajnos csak sisak nélkül. Az autó moduláris felépítésű, a színek a Nissan 21-es számú autója alapján készültek (a méretei miatt limitált pontossággal).A motorháztető alá jelképes motorimitációt tettem, az autó sajátos konstrukciója miatt viszonylag alacsony elemszám mellett (170db) kivitelezhető volt, képek erre:
[ Szerkesztve ]
-
xedos
addikt
válasz PR0JECTNR56 #7552 üzenetére
Gyereknél láttam sportkocsis-alufelnis kerekeket - az kéne hozzá ... LEGO slick tyre
Nem tudom, honnan lehetne beszerezni. - kerestem, de ilyen pici krómközepűt nem láttam:-(
Közben nézem, az csak 4 széles... DE van 4széles kerék összekötő is, így meglehet 6 szélesre is csinálni![ Szerkesztve ]
-
LÁZ
Topikgazda
insta @laz_papa - ELADÓ CUCCOK (lego halloween figurák-Toysrus Bricktober 2022) RAZER KAIRA PRO - FOR SZÉL
-
R3ĐßuŁŁ
őstag
Jobb oldalt egy 6086-os vár található. Már 5-6 éve lassan, hogy keresek dobozosat, de még mindig nem találtam.
Te mondd, hogy rablótámadás, a te hangod mélyebb!
-
R3ĐßuŁŁ
őstag
Really? Mik ezek a nők? [link]
-
R3ĐßuŁŁ
őstag
válasz lord.lakli #7566 üzenetére
Nevetséges az ötlet szerintem.
-
LudiDOK
csendes tag
Elkészült az új paripám az istállómban. Ami nem más mint egy Audi S1 Quattro. A betiltott rally "B" csoport szörnye. Majd egy éve már elkezdtem a második nekifutását építeni de ki is fulladt az igyekezetem. Jegelve lett a dolog ismét mint az első. De most büszkén jelentem az utóbbi hónapban sikerült megépítenem a végleges kocsit hála sok megjelent fehér technic készletnek. Gondolom a képeken látszik, hogy nem lett kicsi. Kb 1,5x akkora mint a 8070. De hát maximalista voltam és csak ilyen méretek mellett sikerült beleszuszakolni az eltervezett dolgokat. Kicsit az ajtókon kellett volna rövidítenem de sajna a rövidebb technic panelek az idén megjelenő Porscheval jönnek így maradt a régi felállás.
Köztudottan ez az egyik kedvenc kocsim. Így már régóta elterveztem a megépítését. Egy igazii fenevad. Érdemes megnézni róla 1-2 videót. Brutális a kinézete, a hangja és ahogy megy.
Íme a tulajdonságai:
- Nincs benne Power Function (nem motorizált)
- Valós belső és külső kinézet
- Kormányzott első kerekek (HOG és a kabinban levő kormánnyal)
- Összkerékhajtás (2 differenciálművel)
- 2 fokozatú sebességváltó
- Nyitható ajtók és motorháztető (kitámasztókkal)
- Kidolgozott motortér (turbó, intercooler, lefújószelep, kiegyenlítőtartályok)
- 5 hengeres soros motor
- Állítható magasságú és keménységű futómű a 8420-as készlet rugóival
- Kidolgozott kabinbelső (műszerfal, versenyülések, váltókar, kézifékkar)
- Teljes bukócsövezés a kabinban. A motortérben is kiegészítve toronymerevítővel.
- Levehető csomagtértető. Mögötte vízhűtő két ventilátorral.
- Levehető kartervédő a motor alatt.
- Teljes kipufogórendszerKépek (még lehet nem publikusak):
Videó itt:
[ Szerkesztve ]
-
Freddy76
addikt
Sokáig vacilláltam, hogy mi legyen a Daruval, eladjam, vagy összerakjam. Végül nekiláttam. Sok munka volt, egyszerre pár óra szabadidő mellett egész héten raktam. Összesen szerintem belement 12-13 óra, de talán több is. Most kész van, lenyűgöző szerkezet.
Oda kellett figyelni az építésnél. Itt sokszor nem is láttam, hogy mi lesz az adott elemből, ahogy haladtam előre, lassan állt össze a kép. Kisebb készletnél hamarabb rájövök, hogy mi lesz abból, amit éppen rakok, itt az alváznál sokáig úgy pakoltam a fogaskerekeket, hogy fogalmam sincs, a motort rakom, vagy a kormányművet... Szerencsére egyszer sem kellett visszabontanom.
Előnyök:
- Nagy. Tényleg nagy, impozáns gép-
- Sok munka van vele, leköti az embert rendesen.
- Bonyolult, de nagyon. Emiatt érdekes.
- Vannak motorizált funkciói, jól játszható.
- Jól néz ki.Hátrányok:
- Nagy. Ebből nem fér el sok a lakásban...
- Sok munka van vele, néha unalmas.
- Bonyolult, emiatt helyenként kevésbé élveztem. Én egy műszaki analfabéta jogász vagyok, nekem két egymásra rakott fakocka is bonyolult, éppen ezért élvezem a Technic-ben, ahogy megértem egy differenciálmű, vagy egy szerkezet funkcióját. Itt (amint írtam) órákon át úgy raktam az elemeket, hogy fogalmam sem volt róla, mit csinálok, csak követtem a leírást...
- A funkciók lassúak.Összességében nem bántam meg, hogy megvettem (pláne, hogy valami érthetetlem akcióban vettem a kockarakón 42e forintért), és azt sem, hogy kiraktam. Élveztem, és tetszik is (szemben mondjuk a Crawler-rel, amit abszolút nem élveztem), de szerintem egy darabig nem vágok bele ekkora Technic készletve. Az új teherhordó helikoptert megveszem, aztán megvárom azt a Porsche-t...
Hülye kérdés: annak van szerepe a funkciók sebességében (pl. darukar emelése), hogy milyen elem van benne?
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
LÁZ
Topikgazda
zseniális
[ Szerkesztve ]
insta @laz_papa - ELADÓ CUCCOK (lego halloween figurák-Toysrus Bricktober 2022) RAZER KAIRA PRO - FOR SZÉL
-
Djuree
félisten
-
batmanéhes
tag
-
hulp01
senior tag
válasz Freddy76 #7577 üzenetére
Sziasztok,
egy ideje olvasgatom már a fórum Lego topic-ját és Freddy kommentje után gondoltam én is hozzászólok, hátha valakit érdekel a tapasztalatom. Hét végén én is a darut raktam össze, de nekem már régóta megvan, és többször össze is raktam már. Korábban a neten találtam egy leírást a daru távirányítós változatáról, és szerencsére volt ingyen letölthető összerakási útmutató. Sokáig szemezgettem vele, mivel nálam az egyes készletek nincsenek összekeverve. Sajnos a Technic Lego-k szétszedett állapotban zárható zacskókban vannak, mivel se összerakva, de dobozban nincs helyem a tárolásukra. Sőt, most már lassan így is kezd szűkössé válni a hely. Meg nekem elsősorban az építés a lényeg, nem a játék a kész járművekkel. Miután már elég sok Technic készletem van, gondoltam megpróbálom összevadászni a szükséges alkatrészeket. Volt ugyanis külön lista a pluszban szükséges alkatrészekről. Ezek között 4 olyan alkatrész volt, amivel sajnos nem rendelkeztem, de ezek közül kettő volt más színben. Viszont hosszabbító kábel kellett volna kettő is, amivel nem rendelkezem. Meg ledes lámpákkal se, de az nem is volt fontos. Az egyik hosszabbító a ledes lámpa miatt nem volt fontos, viszont így a két IR érzékelő csatlakozóját össze kellett nyomni, de a dupla magasság miatt már necces volt, hogy elfér-e az elemtartó a helyén. Nos, mint kiderült, van annyi holtjátéka, hogy ha nagyon szűkösen is, de elfér. A másik oldalon viszont sajnos megkerülhetetlen a vezeték megtoldása valahogy, de szerencsére megvan a 8258-as készlet is, ami tartalmaz kapcsolót, és azzal tudtam helyettesíteni a hosszabbítót. Nos ezek után pénteken este kiválogattam a szükséges alkatrészeket, de felírtam, honnan vettem ki, hogy vissza tudjam tenni és minden készlet teljes maradjon. Itt gondolom sok MOC építő dob egy nagy facepalmot. Szóval vasárnap estére készen lettem vele, és azt kell mondjam, nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel. Nagyon frankón működik, minden a megfelelő sebességgel, nem tapasztalható az alap készlet lassúsága. Az összerakási útmutató jó, bár 4-5 helyen hibás, de szerencsére egyből kiderül, hogy valami nem stimmel, és könnyen lehet javítani. Két plusz alkatrész is kellett hozzá, de simán találtam más készletben. Ami kicsit nehéz, az a vezetékek elhelyezése, mert hely az nem sok van. Így is művészet volt, hogy az alapkészlet külső méreteibe beleszuszakoltak két elemtartót, meg 8 motort.
Kisebb-nagyobb technices tapasztalattal mindenkinek ajánlom, de kezdőként azért nem biztos, hogy belevágnék, viszont ha rendelkeztek a megfelelő mennyiségű alkatrésszel és főleg motorokkal, akkor próbáljátok ki, nagyon királyul fel lehet turbózni az alapot. -
hulp01
senior tag
Ezzel nem teljesen értek egyet. Eleve L-es motor van benne, csak szerintem túl lassúra lett áttételezve. Simán tudná az L-es motor gyorsabban is mozgatni. Amúgy nem tudom, hogy pl van-e fordulatszám különbség a nagyobb motor javára.
Ami a fogaskerekeket illeti, ha van egy olyan rész, ahol kis fogaskerék hajt nagyot, azokat ha van hely, cseréld meg, és máris gyorsabb lesz. Viszont így kisebb lesz a hajtás végén a nyomaték. Vagy gyorsan megy és kicsi a nyomaték, vagy nagy a nyomaték de lassú. Ez nem tudom hogy hangzik mérnökül vagy fizikusul, de a lényeg ez. -
bozig
tag
válasz Freddy76 #7577 üzenetére
Természetesen attól, hogy "milyen elem" van benne attól nem függ, az elem töltöttségi szintjétől már mindenképpen.
Fr0z3n (#7579): Mindenképpen az áttételezést kellene változtatni, a LEGO hivatalos adatai szerint az M és L motorok névleges fordulatszáma 380 rpm, míg az XL motoré 220 rpm. Ellenben míg az M motor max 40mNm, az L motor 45,4mNm nyomatékot tud leadni, addig az XL motor 90,4mNm-t.
hulp01 (#7586): De, van fordulatszám különbség, csak mint írtam, nem a nagyobb javára
Déjà vu: Állapotfüggő asszociatív paradoxon.
-
hulp01
senior tag
válasz Freddy76 #7588 üzenetére
Az enyémről nincs kép, de itt a honlap, ahonnan letöltöttem az összerakási útmutatót:
Van video, képek, meg leírás is arról, hogy miket fejlesztett még az eredetihez képest.
Ami számomra meglepetés volt, hogy a talpak képesek megemelni a teljes monstrumot (két elemtartó van benne 12db elemmel, ami már önmagában sem kis tömeg). Persze csak akkor, ha teljesen behúzott pozícióban vannak, kitolva már csak meghajlanak.
[ Szerkesztve ]
-
LÁZ
Topikgazda
[ Szerkesztve ]
-
batmanéhes
tag
biztos jók ezek a számok? mert ebből az jön ki, hogy m = l, hisz ua az rpm és csak 10% a nyomaték diff. valami elírás lesz ott.
(most megnéztem: l-re 10 ncm van írva, m-re 5)
csak infóként-érdekességként, ha már motoroknál tartunk: nekem 2-2 m van egybe kötve az sbrick 2 kimenetén, és 2 aaa boxot (új lítium elemekkel) párhuzamba kötve sima light & sound plate-tel látványos a teljesítmény-változás. ebből annyi a fő tanulság, hogy az sbrick tényleg jó kis áramot tol ki, nem szűk keresztmetszet, mint az ir. ha már említettem, akkor bocs.
[ Szerkesztve ]
-
LudiDOK
csendes tag
válasz batmanéhes #7583 üzenetére
Köszönöm Mindenkinek!! Örülök, hogy teszik!! Megnéztem a gyáriban is csak 2 diffi van úgy mint az enyémben (elől és hátúl 1-1). Középre csak a terepjárókba tesznek a zárhatóságuk miatt. Itt egy link: [link]
[ Szerkesztve ]
-
batmanéhes
tag
válasz LudiDOK #7593 üzenetére
hát én biztos vagyok benne, hogy körbejártad a témát, de arról is eléggé meg vagyok győződve, hogy nem csinálhatták középső difi nélkül. hogy ne legyen félreértés én magára a differenciálműre, nem a zárhatóságra gondolok.
azért vagyok ez utóbbiban némiképp biztos, mert központi difi nélkül a kocsi a garázsból nem bírna kiállni a merőleges utcára. ezt meg onnan tudom, hogy kapcsolható 4 kerekes kocsim van. egy 90 fokos kifordulásnál a két első kerék sacc 40 centivel(?) nagyobb sugarú körívet kell leírjon ((2r+0,4)*3,14/4=0,314m plusz mindkét keréknél, ha jól számolom), hasonló feszültségek keletkeznek, mintha beheggesztenéd az első / hátsó difit.
ilyesmi rajzokat találtam, konkrétan az s1 nem látszik, de az egész széria összes tagjában ott a harmadik difi a sofőr bokája közelében. persze elvi síkon el tudom képzelni, hogy a szörnyből kihagyták. nem okoskodni akarok, csak számomra elég meglepő lenne.
-
skiny83
aktív tag
Sziasztok!
Már régóta rendszeres látogatója vagyok (read only) a topiknak, és természtesen gyermekkorom óta a Lego nagy kedvelője. Amikor pénztárcám engedi megveszek egy-egy készletet és ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy lehet-e bárhol infót szerezni arról, hogy egy készletet meddig árulnak/gyártanak? Nagyon szemezek a 42030-as Volvoval és nem akarok lecsúszni róla. Exkavátorral így jártam, a Camper Vant pedig gyorsan megvettem és azóta is árulják
Köszi!
..nem értek a gyémánthoz.. ..Antwerpenben terem?
-
Pötyi
őstag
válasz skiny83 #7595 üzenetére
Hivatalos infó nincs arról, hogy meddig lesz gyártásban. Azt az információt vettük le tapasztalataink alapján, hogy mostanában általában a készletek két évig maradnak gyártásban. Később, utólag a BrickLinken meg tudod nézni, hogy egy készlet meddig volt gyártásban, bár ez az infó akkor már nem sokat segít...
Kiegészítés:
Az, hogy a Lego cég meddig gyártja, az egy dolog. Az, hogy te egy játékboltban meddig tudod megvenni, az meg egy másik. Ezt a két dolgot ne keverjük össze! Lehet, hogy egy bizonyos készlet a kivezetése után még öt év múlva is ott fog rohadni valami isten háta mögötti játékboltban, a legfelső polcon, mert a kutya se veszi meg. Te meg véletlenül arra jársz, meglátod és ááá!
[ Szerkesztve ]
QNX is cool!
-
Pötyi
őstag
válasz skiny83 #7595 üzenetére
Na, még egy dolog az eszembe jutott:
Ha a Lego cég hivatalos webáruházát nézed, vagy onnan rendelnéd meg az adott készletet, ott néha látszik, hogy egy-egy készletnek várható a kivonása, mert ott kap egy "Hard to find" jelzést, ami esetenként utalhat arra, hogy kivezetik.
QNX is cool!
-
skiny83
aktív tag
Köszi!
Igen a hard to find-ot figyelése nem rossz ötlet.A kiegészítés részhez:
Persze ezt értem, de nyilván ez attól is függ milyen készlet. Őszintén nem nagyon számítok rá, hogy pl a volvot megtalálom 4-5 év múlva egy eldugott játékboltban.
Sokkal jellemzőbb szerintem, hogy kifutás után kétszer annyiért megveheted ebayen vagy jófogáson.
A 8043-as pl 40-50 ezer volt emlékeim szerint, és most 125 ért van jófogáson.....nem értek a gyémánthoz.. ..Antwerpenben terem?
-
R3ĐßuŁŁ
őstag
válasz skiny83 #7598 üzenetére
Vagy a retiring soon kifejezést kell keresni! Én azt mondom , hogy egy éven belül vedd meg a nagyobb készleteket, amiket szeretnél mert akkor tuti nem lehet gond. Pl tavaly a Jurassic World-ös és Scooby Doo-s készleteknél akkora hiány volt, hogy 6-7 hónapon keresztül alig lehetett vásárolni még a hivatalos boltból is.
Volt Ideas készlet amit 1 év alatt kivontak, de a Halálcsillagot szerintem vagy 6-7 évig gyártották, szóval érdekes...
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Politika
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Samsung LCD és LED TV-k
- Opel topik
- ZIDOO médialejátszók
- Asztalos klub
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Discord
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest