- Melyik tápegységet vegyem?
- Mostantól biztosan nem kaphat modernebb AI lapkákat Kína a TSMC-től
- Projektor topic
- Milyen TV-t vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Gaming notebook topik
- PLC programozás
- Steam Deck
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
Topikgazda
Lakas hirdetesfigyelo: a 40M-s hatarba ma jott egy olyan hogy egy ingatlanrol ketto darab: elso 36.5M normal kitoltott ingatlanos hirdetes, a masik egy tulajtol majdnem ures de ugyanaz: 32M de csak novemberben... allapot "regota hasznalt" jellegu (nem elhanyagolt mint lakas, csak nem volt felujitva). Mondjuk 36-ert van felujitott is (amit regota hirdetnek, 39.9-cel emlekeim szerint arcsokkeneskent kerult a szurombe).
-
Qtya123
őstag
válasz Revolit #23780 üzenetére
Annak idején néztem ezt a videót: [link]
Ez egybecsengett azzal, hogy huhú itt a covid miatt meg minden más egyéb miatt micsoda stagnálások, sőt mi több némi esés lesz.2020 októberi a videó és sok hasonló cikk is 2020 év végi volt. Nem sokkal később, 2021 első felében adtunk el egy lakást.
Mondom na, akkor ha ez lesz, amit itt ennyire mondanak/írnak, akkor az idő nekünk dolgozik, KP a zsebben, havi megtakarítások maxra járatva. Stagnáljon, csökkenjen csak az a piac, majd jól beszállunk.
Aztán a többi ahogy mondani szokták történelem. Lehetett igyekezni, hogy a nagy nekünk dolgozik az idő helyett beszállni, mert ami 28 milla volt, az már 30. Ja nem 32, hú nézd már 35, ja már 36.Amúgy érdekesség, hogy a hirdetésfigyelőt a mai napig meghagytam miután vettünk lakást (már több mint egy éve). Az adott környékre a 3 szobás lakásokra vonatkozó szűrőmre a találat a mai napig ugyanolyan kietlen, mint régebben.
Nagy ritkán 1-1 felkerül, kivétel nélkül teljesen lelakva. Felújított egyszer került fel, 50 millióért pár hónappal ezelőtt. Nyilván azóta is fent van ugyanannyiért, kitartó a bolondja. Gondolom még mindig azt hiszi, hogyha övé az egyetlen szépen felújított hirdetés a környéken, akkor bármennyit kifizetnek érte.De több felújított nincs, teljesen halott az ilyen jellegű piac, pedig van bőven 3 szobás lakás a környéken.
[ Szerkesztve ]
-
concret_hp
addikt
válasz Qtya123 #23802 üzenetére
én tavaly július / augusztusban kezdtem hardcore lakást keresni, valamikor aug végén meg is lett a kiszemelt lakás, szept közepén írtunk szerződést, de végül januárban fizettem ki, akkor már a kamatok elkezdtek emelkedni, na mondom itt a sztori vége, sikerült a csúcson vennem... a környékbeli árak alapján azóta minimum 30, de inkább 40%-ot több a lakás ára, mint amiért vettem (lehet hogy benne van, hogy amikor kerestem, nem nagyon hirdettek hasonlót és emiatt szerintem egy 8-10%-al az akkori reális ár alatt vettem, de ha ezt levonjuk, még akkor is 20+%) nyilván sokat számít, hogy aránylag új építés, jól szigetelt, de ez az igazi utolsó pillanatos áremelkedésnek látszik, amikor még mindenki akar venni, amíg pont kap hitelt, de itt már tényleg nem látom, hogy tudnak még menni az árak (olyan '17-ban mondtam ezt először )
vagy fullba vagy sehogy :D
-
j0k3r!
senior tag
Teljesen más a mostani helyzet. Akkoriban minden jegybank lazított, az extrém alacsony kamatok miatt ugyanakkora törlesztőre sokkal nagyobb hitelt lehetett felvenni. Most pont az ellenkezője zajlik, jönnek a kétszámjegyű lakáshitel kamatok.
some men just wanna watch the world burn...
-
ad4m1337
aktív tag
Én úgy látom, hogy a jövőben is ez lesz... tök mindegy, hogy covid, zombi apokalipszis, ufo támadás, világháború, ha a jegybank 0% -hoz közeli szinteken finanszíroz, akkor eszközáremelkedést fog generálni és ezt követően magas inflációt, amiben jelenleg is csücsülünk.
Én úgy érzem nagy vesztesei ennek a fiatalok, akik eszközökben szegények (magyarul nincs még kecó, részvény portfolio, stb. az életkorukból kifolyólag), az eszközökben "gazdag" generációk meg lemozizták, hogy covid után duplázódott a békásmegyeri paneljük.
Szóval lehet fogni háborúra, CSOK -ra, állami transzferekre, az ingatlanpiac csapásirányát egy dolog határozza meg, a jegybanki alapkamat.
-
Qtya123
őstag
válasz j0k3r! #23804 üzenetére
Más volt a helyzet, de mint most, akkor is teljesen logikusan le lehetett vezetni, hogy miért nem mennek tovább az árak. Aztán mégis. Nem kicsit, nagyon.
Igen, most a kétszámjegyű kamatok és az, hogy sokaknak a napi megélhetése teljesen felemészti a havi fizetését az infla miatt valószínűleg megakasztja a dolgot. Mostmááá tényleg...
Aztán majd jön a kormány és bevezeti az ársapkát a lakáshitelekre is, nem adhatnak a bankok bizonyos % feletti kamatra hitelt. Már most vannak hígagyúak, akik most ezért verik az asztalt az államnál, hogy ezt vezesse be.
Ilyen azért nem hinném, hogy lesz, de abban meg majdnem biztos vagyok, hogy az új építésűek és a normálisan felújított lakások nem kezdenek mélyrepülésbe, maximum némi esés, de nem jelentős. Egyszerűen alig van belőlük. Romos házakkal és lakásokkal Dunát lehet rekeszteni, ezeket meg nagyítóval kell keresni.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz ad4m1337 #23805 üzenetére
Helyes meglátás, maximum az utolsó mondatba tudnék belekötni. Itthon az alapkamat kezdi elveszteni a jelentését, mert rengeteg szereplő ez alatt kap "akciós" hitelt. A gazdag generáció most még mozizik, de majd amikor nem kap idősen normális orvosi ellátást, akkor el lehet gondolkodni rajta, hogy megérte-e 600 millió forintra felpumpálni a 2 szobás panel árát.
#23806 Qtya123 - Bármi lehet. Én egyelőre elég biztos vagyok abban, hogy reál értéken csökkenés jön a következő 2-3 évben. Talán az újépítésűeknél nem, de abból nem sok van, és nem is az átlag ember veszi ezeket, szóval nem fogja tudni magával húzni a használtak árát ugyanolyan mértékben.
[ Szerkesztve ]
some men just wanna watch the world burn...
-
HdRew
őstag
válasz ad4m1337 #23805 üzenetére
Amúgy teljesen ezt érzem én is. Pedig nem mondható el rólam és a feleségemről, hogy magyarországi viszonyok között rosszul keresnénk. Neki 2 diplomája van, bsc-msc, tájépítész mérnöki, nekem pedig 1 bsc, pénzügy és számvitel a pszf-en.
A gyönyörű támogatások miatt (CSOK+Babaváró, kutyagumi na meg persze a sokáig alacsonyan tartott alapkamat) az egekben a ház és lakásárak, az volt a szerencsénk, hogy jött a zöld hitel, és így mondhatni nagyon jól jártunk. De már mi is a csúcson vettünk lakást egy sorházas felépítésből Vácott, 65M, hőszivattyú, 50m2 kerttel, 84m2-es lakás. (Mondjuk most még ugyanezt ha jól láttam 75M-ért árulják, de szvsz annyiért már tuti nem megy el.)
Ha nincs a zöld hitel, úgy is tudtunk volna hitelt felvenni, csak már ugye sokkal húzósabb lett volna, és már szívtuk volna a fogunkat a törlesztő miatt.
Akik most vannak családalapítás előtt, azok tényleg csak azt remélhetik, hogy irgalmatlanul beszakad a piac, de hát ez nem valószínű, hogy meg fog történni, mint korábban.
Itt még akinek lesz esélye, az a diplomások köréből fog kialakulni, illetve azok tudnak még feljebb lépni, akik fognak örökölni bármit is, vagy esetleg a szülei tudnak segíteni, bár ez utóbbi Magyarországon egyre inkább sci-fi, mint valóság.
[ Szerkesztve ]
-
dnelb
veterán
nem lesz itt semmi, biztos vagyok benne hogy jönnek az újabb támogatások majd amivel fújják tovább...
-
HdRew
őstag
válasz Dorian #23810 üzenetére
Igaz-igaz, utólag még beleszerkesztettem.
De azért minden hozzájön ilyenkor. A zöld hitel miatt ugye drágultak a BB besorolású házak/lakások is, az akkor magával húzza minimálisan a többit is, mert egyre feljebb van a plafon, akkor mindenki próbál alkalmazkodni.
De egyébként nem hiszem el, ha nem lenne ennyi támogatás, akkor is ilyen árak lennének.
Folyamatosan jönnek ki a statisztikák, hogy egy átlag magyarnak mennyit kell dolgoznia, hogy meg tudjon venni egy lakást hitel nélkül. Na ebben mindig kb. az utolsók között vagyunk EU-s szinten.
Még a hamis adatokkal dolgozó KSH szerint is a nettó átlagkereset 350K, kerekítéssel legyen 900 euró.
Na most egy 65 milliós kéglire 15 éven keresztül kéne gyűjteni, úgy, hogy minden centet elraksz. Nevetséges. Úgy, hogy aki 350K-t keres nettóban havonta, az az esetek többségében diplomás egyén. Ok, vegyük hozzá, hogy van egy keresőképes párja is, de ez akkor is letaglózó, hogy abban az esetben, ha épp nem családalapítás előtt állsz, akkor lényegében szinte nincs is esélyed saját kecóra.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Na ebben mindig kb. az utolsók között vagyunk EU-s szinten.
Középmezőnyben voltunk mindig is az EU-ban, ha jól emlékszem. Hja, jól emlékszem: [link]
Úgy, hogy aki 350K-t keres nettóban havonta...
Az a helyzet, hogy aki 350K-t keres havonta, annak sajnos a 65 milliós ingatlan nem reális célkitűzés. És erre lehet mondani, hogy az élet igazságtalan, de hát az élet igazságtalan. [link]
[ Szerkesztve ]
-
Stanlee
őstag
válasz Vision #23813 üzenetére
Itt ahol lakom legolcsobb bekoltozheto haz 1 m € (lehet kevesebbert is venni, de az telekar es bontando). Tobb mint 17 evig kellene eltennunk minden jovedelmunket haztartas szinten baratnommel egy ilyen ingatlanert, ugy, hogy statisztika alapjan a jovedelmunkkel a nemet legfelso 6%-ban vagyunk.
Majdnem 60 lennek addigra. Kisse kiabrandito, de mi elengedtuk a sajat ingatlant. Persze nem egyszeru ezzel szembenezni, de mi nem akarunk a sajat hazunk rabszolgaja lenni, annyit nem er.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
HdRew
őstag
válasz Stanlee #23814 üzenetére
1m euro a legolcsóbbért? Az érdekes, kb. hol? Bajorhonban?
Hát nem tudom, a lakásárak nálunk drágultak meg az egyik legnagyobb mértékben, mindeközben a bérek finoman szólva is alacsonyak.
A 65 milliós ingatlan pedig nem high-end itt Magyarországon. És ezt egy olyan országra mondod, hogy az élet igazságtalan, ahol a tanárok keresnek havi 250K-t, vagy még annyit sem? Iszonyatosan el van rontva a helyzet itthon.
-
PazsitZ
addikt
válasz Vision #23815 üzenetére
Ez így szimplán nem igaz. Persze lehet és érdemes árnyalni a képet és mértékét, nem 1 faktor vált-váltott ki emelkedést.
De konkrétan volt temérdek példa, hogy hetek-hónap alatt ugrottak az árak dokumentáltam milliókat közvetlen a CSOK kihirdetése után.
pl.:
https://www.origo.hu/gazdasag/20160122-csok-lakasvasarlas-csaladi-tamogatas.htmlÖnmagában nem feltétlenül kell a CSOK-ot hibáztatni.
Viszont:
- aki fel tudta venni, sok esetben nullára jött ki (feleslegesen kiszórt támogatás, hacsak nem az építőiparba csatornázás volt a cél)
- aki nem tudta felvenni, elszenvedhette még ezt a plusz árnövelő hatást is az általános emelkedés felett- http://pazsitz.hu -
-
veterán
válasz PazsitZ #23818 üzenetére
Ahhj, mondom, 1000x végigdumáltuk már ezt. De, igaz, a mai árakban a támogatásoknak vajmi kevés szerepe van. 6 éve más volt a helyzet. És egy 6 éves cikket behozni hivatkozásként..hát.
Direkt linkeltem egy cikket, olvasd már el!
Azért, mert nálunk eleve rohadt alacsony bázisról indultak.
És ezt egy olyan országra mondod, hogy az élet igazságtalan, ahol a tanárok keresnek havi 250K-t, vagy még annyit sem?
Igen, szerintem ez igazságtalan. Le is írtam. Szerinted nem az?
A 65 milliós ingatlan pedig nem high-end itt Magyarországon.
Borsodban ennyiért palotát kapsz, Budapesten meg cigányputrit. Amúgy senki sem mondta, hogy high end. Lényegtelen, hogy milyet kapsz, a lényeg az ára. Nettó 350-ből ennyi hitelt (50 millió) nem szabad felvenni. 2 embernek is nagyon rizikós.
[ Szerkesztve ]
-
goccer
aktív tag
Hát pedig elég high-end a 65M. Ne Budapest / Pest megyében gondolkodjál, az emberek 75%-a nem ott él. Ahol a magyarok nagyobbik fele él, ott hidd el bőven felső kategóriás ingatlant lehetne venni (ha lenne). Nem az általad említett a tipikus családalapítós első ingatlan, csupasz seggből nyilván nem reális átülni a 80+nm-es újépítésű kecóba, ez soha sehol nem volt alap...
-
HdRew
őstag
válasz Vision #23819 üzenetére
Hát épp ez az, hogy rizikós. Miközben jelenleg kik keresnek meg ma Magyarországon nettó 350K-t? A jobb szakemberek, meg a diplomások, vagy akik még mondjuk hétvégente is dolgoznak pluszban. (És a diplomások között sem mindenki.)
Érthető, hogy ilyen nagy a különbség a kettő között, de hol van több munkahely? Én mondjuk most már kb. bárhonnan tudnék dolgozni, mert HO van nekünk, viszont nem mindenki ilyen szerencsés.
Szóval innentől kezdve, hogy magas az alapkamat, amihez szépen lassan a bankok is viszonyulni fognak egy idő után, elég durván szét fog szakadni a társadalom. Legalábbis a fiatalok jórésze mindenképp megszívja.
Ne csináld már, hogy high-end. Pár éves tapasztalattal, közgáz diplomával, bruttó 800-850-et, IT-ben 1,5M környékén lehet keresni. Budapesten. Perpill ezekre van rálátásom közvetlenül.
-
veterán
De miért keversz bele ennyi mindent? Ennek semmi értelme. Annyit mondtam, hogy nettó 350K (te magad írtad az összeget) mellett akkora hitelt felvenni, ami a 65 milliós házhoz kell nagyon rizikós. Se többet, se kevesebbet. És feltételeztem, hogy nincs értékelhető önerő, szóval mondjuk 50 milliós a hitel.
-
goccer
aktív tag
Tudom mennyit lehet keresni (Budapesten), én és a feleségem is az átlagbér többszörösét keressük, de ez hogy jön ide? Onnan induttál, hogy siránkozol hány év nettó átlag jövedelem kell ahhoz, hogy ingatlant vehessen az ember Magyarországon és ez milyen sok EU-s viszonylatban. Meg lett cáfolva, ahogy Tapsi által linkelt cikk is leírja, nem olyan rossz a helyzet. (Egyébként funfact, a 850-es bruttóval is pont kijön a 9-10 év, a 65M-es ingatlanra, de ez nem az országos átlag semmilyen szempontból, nem jelent semmit.)
Ellenben azt, hogy egy 65M-es ingatlan "luxus-e", azt nem ahhoz kellene mérni szerintem, hogy az amerikai sorozatokban látottakhoz képest fasza / nem fasza az ingatlan, hanem pl ahhoz, hogy ha valamit az ország ~80%-a láthatóan nem engedhet meg magának, akkor én azt luxus/high-end kategóriának minősíteném ebben kontextusban. De hogy semmiképp nem alapelvárásnak az élettől, az ziher.
-
HdRew
őstag
válasz #41635072 #23823 üzenetére
SSC-k adnak ennyit azért. Igaz, hogy az angol nyelvismeret kötelező, de az is már többé-kevésbé megy itthon a fiatalok körében.
Abban igazad van, hogy 350K-ról indultunk, és ez tényleg rizikós, itt inkább maga a tény szomorú számomra, hogy aki egyedül akár már tud ennyit keresni nettóban, az valószínűleg képezte magát folyamatosan, és van felsőfokú tanulmánya. Ennek ellenére "csak" ennyit tud keresni, pedig mindent megtett annak érdekében, hogy minél jobb életkörülmények között lehessen. Itt inkább ezt a részét akartam kiemelni.
Nyilván az, aki nem ment egyetemre/főiskolára és még a váratlan kiadások is kényelmetlenül érintik, annak nem kell újépítésű ház után néznie.
Az első részét hagyjuk, úgy látom kezd átmenni személyeskedésbe a dolog.
Nem gondolnám a 65M-s ingatlant feltétlenül luxusnak, nem azt mondom, hogy mindenki megengedheti magának, de a luxus biztos vagyok benne, hogy nem itt kezdődik. Nagyjából a középosztály engedheti meg magának.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Nyilván az, aki nem ment egyetemre/főiskolára és még a váratlan kiadások is kényelmetlenül érintik, annak nem kell újépítésű ház után néznie.
Egy valamit kell megérteni: senkinek sem jár semmi a világon. Ez teljesen független a végzettségtől, élethelyzettől, személyiségtől. Erre próbáltam utalni az eredeti kommentemben: az élet igazságtalan. Ha éppen tudsz annyit keresni, hogy futja új házra, akkor megveszed. Ha nem, akkor nem, és ezen kár morogni.Az állami támogatásoknak is volak nyertesei és vesztesei. Viszont gyanítom, hogy többen voltak a nyertesek (főleg vidéken), mint a vesztesek, mert a nép vevő volt ezekre, és jött is a 4. 2/3. Ha nem működne a dolog, akkor nem csinálná ezt a politika.
-
HdRew
őstag
válasz #41635072 #23829 üzenetére
Ez is lehetséges persze, én csak abból tudok kiindulni, amit a környezetemből tudok. Az biztos, hogy seniorként '19-ben már meg lehetett keresni az 550K-t. De ha a grafton felmérése mást mutat, akkor hajlok persze afelé, hogy az a gyakoribb eset, nem pedig az, amivel én találkoztam.
Igen, ebben igazad van. Persze nem minden diploma/szak ér ugyanannyit, és kérdés ki mennyire tudja eladni magát.
A politika már durván offtopic lenne, hosszú sztori az.
-
Revolit
senior tag
65 milliós ingatlan luxus/nem luxus témához, valaki itt írta, hogy azt nézzük, mit engedhet meg az átlag. Szerintem ez hibás érvelés. Középosztály sem a mértani közép, vagy az 5.-6. decilis (vagy akármelyik) szerintem. Ne legyen már luxus egy teljesen kommersz újépítéső lakás, ami semmit nem tud extrakén nyújtani a ma elvárható minimumtól. Ugyan úgy, ahogy nem mondanám középosztálybelinek azt, aki itthon a 7. decilisben van, ennek ellenére máról holnapra él, és semmi megtakarítása, vagyona nincsen.
Senkit nem akarok megbántani, de szerintem életszínvonal nem (teljesen) relatív. Hogy mi luxus, és mi nem, talán már jobban, de egy tömegigényeket kielégítő lakás nem az. Bahamai utak, arany Rolex vagy egy Porshe SUV, na az már luxus. Vagy egy budai villa.
Ha ennek az az eredménye, hogy alig van középosztály egy országban, akkor sajnos igen, ez a helyzet. Kivéreztették a középosztályt. És igen, szerintem itt Magyarországon pontosan ez történt. És a luxust nagyon kevesen engedhetik meg maguknak. Azért, mert azt mondjuk egy túlárazott balatoni nyaralásra, hogy luxus, nem, nem az. Sorry. Vagy az, hogy fapadossal elmegyünk csövezni pár napot az éppen legolcsóbb európai városba.
-
veterán
válasz Revolit #23832 üzenetére
Magyarországon sohasem volt középosztály, és most sincs. Mármint értékelhető méretű. Nyilván van néhány vállalkozó, meg IT-s, aki oda tartozik, de ennyi. És igen, Magyarország egy rohadtul csóró hely, de hát mitől lenne más? Nincs se ipar, se jól képzett, versenyképes munkaerő nagy számban. Maradna az ásványkincs, de abban is szegények vagyunk. Pech.
-
concret_hp
addikt
válasz #41635072 #23823 üzenetére
https://bluebird.hu/it-fizetesek/ az 1.5M az mostanra egy átlag senior fizetés, persze ez az átlag népnek nem nagy segítség.
egyébként nem tudom az IT ipar + SSC mennyi alkalmazott lehet az országban? 2x50 000? csomót húz fel az átlagfizun ez a 2 csoport.
előzőekhez meg: sztem a szemléletes élda nem az, hogy X évnyi teljes fizetés, hanem hogy pl. egy 40 millás lakás, ami bp-n vagy kicsi vagy rossz környék, ha valahogy összeszed az átlag ember / pár 10M önerőt, 30 milla hitel 20 évre az havi 250 ropi, na az a sok ahhoz képest, ha 350 a fizetés.
[ Szerkesztve ]
vagy fullba vagy sehogy :D
-
törölt tag
válasz concret_hp #23834 üzenetére
Jaj a bluebirdnek semmi koze a valosaghoz, oda van irva, hogy ennyit KÉRNEK….
-
goccer
aktív tag
válasz Revolit #23832 üzenetére
Középosztály résszel egyetértek, annak van egy egyetemes definíciója, hogy ki számít annak. Viszont én szerintem, sajnos vagy nem sajnos, de a luxus fogalma igenis relatív. Van olyan hely a földön ahol a napi háromszori étkezés luxus, más helyeken meg a bahamai nyaralás is inkább csak alap. Ha csak Magyaroszágot nézem, itt is biztos van olyan közösség, ahol már az épp aktuális iphonet is luxusnak tartják, máshol meg a Porsche SUV-ra sem luxusként gondolnak.
A "tömegigényeket kielégítő lakás" amit említesz, az pedig a panel, amiből újat 30 éve nem építenek, az valóban nem luxus. Viszont azóta annyira lassan újul meg a hazai lakásállomány, hogy szerintem nem igazán beszélhetünk ennél magasabb komfort szintű, tömegigényeket kielegítő lakásokról. Ezzel el is érkezünk oda, hogy a modern, újépítésű 80nm-es, magyar viszonylatban már luxus.
-
válasz goccer #23841 üzenetére
Dzsízüsz, mikor jön már a csősz hogy mindenkit hazazavarjon?
Amúgy tudományoskodva egy kicsit (gugl+wiki ) , a luxus definíciójában szerepel a "kereslet" szó, aminek a definíciójában pedig az van, hogy "az általunk vizsgált személy vagy személyek csoportja különböző árak mellett az adott jószágból (javakból) megvásárolni képes és hajlandó". Szóval akkor ott vagyunk hogy a luxus igenis relatív. Másrészt ugye ez a közgazdaságtani luxusjavakról szól, de nyilván van a köznyelvben használt "luxus" is, ami nem feltétlen egyezik.
Szerintem nyissunk egy sört és nyugodjunk le a ****ba.
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
törölt tag
válasz goccer #23841 üzenetére
Most ennek az értetlenkedésnek mi értelme? Azt várod hogy azt mondjam, hogy nincs egyértelmű határvonal, ezért te majd jól rákontrázol, hogy na nincs is olyan hogy luxus…
Most arról vitatkozunk, hogy a fű zöld-e. Ajánlom, hogy googleben keress rá a luxus szó definíciójára és megvilágosodsz. De gondolom másnak sem hiszel, mert ha nem akarsz tudomást venni valamiről, akkor egyszerűbb elfogadnod a saját elképzelésed.
De igen, szalonból egy Cayenne 18. szülinapra, illetve egy űrutazás luxus.
Egy sima egzotikus utazás nem az, mert azt szinte bármely átlagnál minimálisan jobban kereső kigazdálkodhatja magának még magyarisztánban is, főleg ha van egy lakása már, vagy nem akar takarékoskodni. Bazz még személyi hitelből is elmehetsz ilyenre és egy év alatt visszafizeti egy sori munkás ha pl anyuéknál lakik. Ebben mégis mi lenne a luxus. Onnantól válna azzá, ha nem egy tömegszállásra mennél, hanem egy nehezebben elérhető helyre, drága piákkal, kajákkal, szolgáltatásokkal. 1-2M Ft nem luxus csak azért mert egy kisnyugdíjasnak nincs rá pénze.Remélem érted
-
Drizzt
nagyúr
válasz #41635072 #23836 üzenetére
Nem, nincs ilyen odairva. Ez van odairva:
"Mi alapján állítottuk össze az adatokat?
Az adatok összeállítását vezető és senior IT recruiter szakembereink végezték. Ők azok, akik nap mint nap megrendelőink által megadott követelmények alapján megtalálják azokat az IT szakembereket, akiket leginkább alkalmasak az adott munkakör ellátására.
Figyelembe vettük megrendelőink által kialakított bérsávokat és a jelöltjeink által megadott bruttó bérigényeket. Kiemelten kezeltük azokat a bruttó béreket, amelyek elhelyezéseink során megfelelőnek bizonyultak megrendelőink és jelöltjeink számára is."
I am having fun staying poor.
-
goccer
aktív tag
válasz #41635072 #23843 üzenetére
Én tökéletesen értem, hogy felállítottál magadnak egy relatív definíciót arról, hogy szerinted mi a luxus a saját mikrokörnyezeted alapján. Csak egyelőre az nem ment át neked, hogy ez a definíció miért relatív. Én meg te megközelítőleg hasonló társadalmi háttérrel akár elvitatkozhatnánk, hogy az egzotikus utazás luxus-e, de nem ez a lényeg, hogy most igen vagy nem, hanem az, hogy teljesen másra jutnánk, mint a szabolcsi zsákfaluban a srácok, akik még a Balatont se látták, vagy a milliomos csemete Kaliforniában, aki körberöhögne minket, hogy egy kommersz Cayenne-t miért tartunk luxusnak. Persze, ha ahelyett, hogy nekem ajánlgatod, rákerestél volna googleben a luxus definíciójára, mint ahogy #23842-ben a kolléga megtette, akkor eggyel beljebb lennénk a közös megértésben.
Javaslom zárjuk is le lassan ezt a vitát, mert már nyomokban sem tartalmaz ingatlant.
-
axioma
Topikgazda
Na jo, legyen akkor itt legyen vege a luxusozasnak, jo?
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz KilgoreTrout #23817 üzenetére
Erre az a magyarázat (ami egyébként döbbenet egy statisztikai adatnál), hogy saját devizában számolja mindegyik országot !
Magyarul a hazai árak forintban szerepelnek, a görög euróban, stb...Elolvastam a mérési módszertant és ott kerek perec le van írva.
[ Szerkesztve ]
-
Drizzt
nagyúr
válasz Drizzt #23578 üzenetére
Update:
- Oktober ingatlan.com hirdetesi arak, havi atlagar valtozas:
- XI. kerulet, lakasok: +2000 Ft/nm. (Az augusztusi alatt van egy hangyanyival)
- Budapest egesze, lakasok: +100 Ft/nm.
- Eger, lakasok: +16000 Ft/nm.
- Debrecen, lakasok: -4000 Ft/nm.
Szoval Budapesten ez megerositi amit ket hete mondott Balogh Laci, nagyjabol befagytak az arak szeptember ota. Videken meg csak ugy erdekessegbol nezem ezt a ket varost, Egerben dinamikus arnovekedes volt most is, Debrecenben meg mintha none az arcsokkenes dinamikaja.I am having fun staying poor.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sigma 150-600mm Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Samsung Galaxy Buds 2 Pro, vadonatúj, bontatlan, 2026.03.07.-ig garis
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest