Hirdetés
-
Kiderült, hogy hol veszik a legtöbb kínai EV-t
it A kínai EV-k és hibridek eddigi legnagyobb exportpiaca Belgium volt, azonban az EU-s álláspont és a kínai stratégiaváltás miatt immáron Brazíliába kerül a legtöbb ilyen jármű.
-
Computex 2024: gamer alaplap és „AI” PC az ECS-től
ph Az Elitegroup új LIVA barebone-nal és a Black alaplapsorozat feltámasztásával készül a tajvani kiállításra.
-
Premier előzetesen a napokban megjelent SERUM korai kiadása
gp Az early access verzió egyelőre kizárólag PC-n érhető csak el.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Toobee
veterán
válasz SoundON #120220 üzenetére
Tiszta italokat ittam vele, jó párosítás lesz szerintem brew késekkel készülő hosszú kávékhoz, filter2.1 meg a többi, természetesen filter porkolesekkel. Klasszik vonalra szerintem kevésbé alkalmas én legalábbis nem használnám papír nélkül, az biztos. Ne vegyen senki, pénzkidobás. Mondjuk rohadt jó érzés használni, igazi minőségi cucc. EG1 is gondolom ez a minőségi szint, az is nagyon kéne.
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
-
Bazsee71
őstag
válasz SoundON #120227 üzenetére
Milánóban talán 7-8-at húztam UF-rel, még az őrlőt sem tekergethettem el miatta (folyamatosan jöttek), az elején papír nélkül, aztán Gábor kért nekem a Webertől. Nekem pont az tetszett benne, hogy belepakolt még egy kis extrát az italba, nem éreztem úgy, hogy a papír leredukálta volna a testességét.
-
Neked Az
csendes újonc
válasz SoundON #121058 üzenetére
Húúú ez nagyon érdekes amit mondasz. Tehát ha jól értem és ez pl igy igaz akkor kvázi az első kávé amit készítek az nem is jó kávé?
Mert akkor ha (és kipróbálom természetesen) ha az elején is vakszűrőzök egyet és az első is már "rossz lesz" akkor totál más őrlemény fog kelleni. most akkor adja magát a kérdés a fejemben hogy akkor éveken át rossz kávét készítettem, vagy az általad irt első adagnál a gép által biztosított viz jó kávét ad, de utána nem?"ugyanazt a jó kávét" fogom kapni ha az elsőnél is "légtelenítek" de lehet hogy drasztikusan el kell állitani az őrleményt, és majd az új őrlemény a teljes vizhozammal fogja ugyanazt adni mint előtte az első?
Még régebben egyszer valahol azt olvastam hogy ezeken a házi presszó gépeken fej öblítést nem érdemes csinálni a shot előtt, mert csak "elrontja a hőegyensúlyt".
Az első után meg ugye mindig csinálom, mert picit kiengedek belőle a felsőszűrőn, aztán vakszűrőzök, és utána készitem elő a másodikat.
-
Mano66
senior tag
válasz SoundON #121152 üzenetére
Nálam is van ilyen pumpálás Rancilio Silvia-n. A nyomásmérőórán is látszik a lüktetés. Van amelyik kávénál jobban van amelyiknél kisebb kilengéssel. Okára nem jöttem rá. Légtelenítve tisztítva is előjön.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
rastacsz
tag
válasz SoundON #121168 üzenetére
A kapcsolgatás egy szkópon nézve szép tüskéket tud csinálni. Ha le van tekerve a pumpa, akkor simán összemérhető tartományba eshet ezzel a zajjal, míg maxon ugye nincs fázishasítás, így a teljesítménybe nem szól bele az egyéb zaj.
Illetve ha triacos a dimmer, akkor a kapcsolási tüske a triacnak is bezavarhat, azaz nem szép, periodikus színuszos bemenetet kap, hanem vmi random változó frekis jel, amit a triac megpróbál lekövetni a kapcsolgatással.
A pumpa előtt mérnék egyet, meg a dimmer előtt, hogy milyen jeleket kap alapból, meg amikor a pid kapcsol. De lehet, hogy egy zavarszűrés is elé.
Egyébként sok gyártó ezt úgy oldja meg, hogy ez így teljesen jó, minek nézegetedThere are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Gery0505
tag
válasz SoundON #121174 üzenetére
Szerintem ez a hullámzás nem a zavarótüskéktől van, bár lehet, látatlanban nem zárható ki, próbáld ki mindenképp a zavarszűrést amit Rastacsz javasolt. Én inkább mechanikai problémára gyanakodnék, mégpedig arra, hogy a pumpa lassan megy a dimmer miatt. A pumpa ugyanannyit nyom, csak lassabban, pulzálva. Nyomáskiegyenlítő tartályt tettél az Űr Gaggiába? Lehet nem jó megközelítés egyébként a dimmer használata pont emiatt a pulzálás miatt, szerintem kifizetődőbb lenne full gázon használni a pumpát, és valami nyomásszabályzó szelepet kellene használni a dimmer helyett, hasonló megoldással mint az E61 fejes gépeken van, csak szoftveresen szabályozható legyen, hogy a nyomásprofilt be lehessen állítani.
[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
-
rastacsz
tag
válasz SoundON #121174 üzenetére
Vigyázat! Nem szakvélemény! csak anno gyakorlaton, laborban elég sokat nézegettünk mindenfélét szkópon. De pides fűtőelem ki-bekapcsolást, meg ulka? pumpát pont nem.
Illetve te tudod, hogy mi hogyan van kötve a gépedben.+ itt is megy a küzdelem a dimmer pumpa vonalon
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz SoundON #121176 üzenetére
Nekem is ugyan ez volt a bajom, de egy idő után elengedtem, mert pumpálni pumpál, csak nem szabad nagyon kicsire letekerni. Egyébként én minden kávét a dimerrel indítok, előáztatok, visszaveszem, majd addig tekerem, hogy kijöjjön a kívánt nyomás. Át kellene térni a PSM-féle módszerre, talán a decent is azt használja csak két pumpával. Késztettem egy modult hozzá (tudja mindkét módszert), de még nem meggyőző a szoftver és a teszt.
-
Gery0505
tag
válasz SoundON #121181 üzenetére
Köszi, hogy kipróbáltad, akkor ha nem mechanikai a probléma, akkor azt esetleg megpróbálhatod, hogy a pumpát egy egyfázisú frekiváltóval hajtod meg, aminek szintén szűrt a kimenete, és tiszta szinuszos. Ezzel 0-50Hz-ig tudod szabályozni a pulzálást. Azért fontos ehhez is a szűrés, mert normál esetben a motor nem nagyon érzékeny rá, és valamelyest megcsinálja magának a szűrést, de azon is hallani, hogy visít vagy fütyül a motor. Ez amiatt van, hogy a frekiváltó a szinuszjelet PWM négyszögjelekből rakja össze, de ha van egy szűrő a végén, akkor ezt kisimítja, és tiszta szinusz lesz. És amire ki akartam lyukadni az az, hogy az Ulkában nem biztos, hogy van akkora tekercs, ami valamennyire megszűrné, és lehet ezzel is rossz lenne a működése. De ha tiszta szinuszt kap, akkor szerintem jó lesz. A másik amit meg kéne még nézni, hogy nem kötötted-e véletlenül sorba a pumpát és a fűtőszálat? Ha igen, akkor ezen a két alkatrészen megoszlik a hálózati 230V-os feszültség, és az is csinálhat ilyen hülyeséget. Azt is megpróbálhatod, hogy a dimmer után legyen egy szűrő, ami viszonylag alacsony frekin üzemel, hogy simítsa a Dimmer fázishasogatását.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz SoundON #122627 üzenetére
A márkája ZRG CRM. Jól emlékszel, magyar. Olyannyira, hogy a tulajdonos srác felesége készíti őket. Novemberben jártam náluk, az egyik alkalmazott lány nagyon közvetlen és kedves volt, beszélgettünk a csészéikről annak apropóján, hogy én is szeretnék valami magyar kézművest beszerezni. Azt mondta, rendelésre is készülnek, csak mostanában hosszabb az átfutás, mert babáznak a tulajék. Instán fent van néhány kép a munkáiról, de a Zergében lehet inni is belőle, annál jobb teszt nem kell.
Van pár színminta is a polcon a mázakból, amiket lehet kérni. Nagyon szépek.
[kép] [kép] [kép] [kép] [kép]We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
Tomace91
senior tag
válasz SoundON #125003 üzenetére
Félreértés van. A gyári felsőszűrővel van ez a probléma (ezzel ami a te képeden is van) és van egy plusz felsőszűrőm ami az ipari és erről tettem fel képet én. Papírt használok így nem nagyon van semmi a felsőszűrőn szerencsére.
Most felraktam az iparit hátha azzal más a helyzet. Holnap kiderül.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz SoundON #126286 üzenetére
Az is én voltam, nem fontos. Azért ugrált, mert a kitekeredett csavaron billegett a tető és így a szenzorra mindig más terhelés jutott, bár érezni a billegést nem lehetett.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
SoundON
tag
válasz SoundON #126576 üzenetére
A felcsiszolást az ezüstöző ember tanácsolta miután 3x is elvittem hozzá a teljes szettet. Mindig felpattogzott belülről 1-2 helyen, mert ahogy a szaki mondta a réz, bronz mittudomén pórusaiból kappilárisaiból jön ki az anyagban lévő kosz ami meg ledobja bármi is van rajta. Amint tükörre csiszoltam és políroztam (tehát lezártam a kapillárisokat) minden ilyen belső szutykolódási gond megszűnt és az ezüstöt sem dobja már le. Persze mindez BWT Bestprotectel. Hosszan ennyi a sztori
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz SoundON #127275 üzenetére
"A "Bullshit uthengerbol" viszont annyi igaz lehet, hogy ezt a refluxosok is ihatjak mert tenyleg nincsenek benne azok a franya banto savak "
Még ez se igaz, ugyanis egy világos kávé nem azért érződik savasabbnak, mert abszolút értékben több benne a sav és/vagy alacsonyabb a PH-ja, hanem mert nincsenek benne azok az ízek amik elnyomják a savasságot. Konkrét méréseket csináltak különböző kávék savmennyiségéről:
És egyértelműen kijött, hogy egy "klasszik" "savmentes" brazil több savat tartalmaz, mint egy "full sav" Kenya. Forrás: [link].[ Szerkesztve ]
-
vendingo
veterán
válasz SoundON #127447 üzenetére
A legnagyobb károgó, aki aztán többet nem vesz tesztpörit, meg megint rendelt, most meg nem érti, hogy miért nincs a zacsin infó...
Más: megbontottam a Dániából kapott drága kávét.
Nem akarom fényezni, de messze köröket ver az eddig próbált classic kávékra. Tömény marcipán és csoki, amit a második örlőállítás után stabilan hoz. Full Mozart golyó ízvilág, abszolút top1 nálam.[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Jhonny06
veterán
válasz SoundON #127447 üzenetére
Ez egyelőre csak találgatás. Ezek a tesztpörkölések egyébként is csak komolyabb kávés körökben terjednek. Ha valaki ír róla, azt tudod, hogy az tesztpöri volt és nem a normál választékból fikázott valamit, szóval kétlem, hogy ez negatív reklám lenne nekik.
Egyébként meg a legtöbb pörkölő egyáltalán nem értékesíti ezeket, hanem megisszák vagy megy a kukába, szóval most akkor ki is jár rosszul?
[ Szerkesztve ]
-
icm
tag
válasz SoundON #127447 üzenetére
Ez az igazi zsákbabkamacska nem? Viccet félretéve lehet lemaradt a címke? Előfordult azt hiszem, hogy egyszer nem volt rajta címke. Szerintem ez így izgalmasabb.
Nagyjából figyelve a kínálatot azért tippelhető mikor melyik lesz.Kicsit olyan érzésem van mint nyuszika meg a sapka esete…
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
Zen42
tag
válasz SoundON #127485 üzenetére
Igazad van valahol, de szerintem egy kávénak (ha nem adnak meg hozzá extra infót mint teszik azt egyes pörkölők) hoznia kell egy színvonalat a standard beállításokkal. Lehet jobbat húzni belőle ha ügyeskedik az ember de hogy alapból sem és máshogyan sem mutat semmi többet mint amit egy sötét pöriből egy betanított pultos képes kihozni az azért bosszantó.
[ Szerkesztve ]
-
Zen42
tag
válasz SoundON #127522 üzenetére
Valószínűleg, pedig nem szoktam az ilyesminek felülni.
SO-knál nincs standard recept, teljesen igaz, de a blendeknél azért törekedni szoktak rá, hogy 92 fokon, 25-30 sec között muzsikáljon egy kávé. Ennél is csak egy fokkal tér el fölfelé az ajánlott hőmérséklet espressohoz, igaz 18 g-os kosarat ajánl.
Ok, én 15g-os kosarat használok, nem 18-ast, de megszoktam. Némi eltérést okozhat talán ízben, de akkorát azért biztosan nem amit tapasztaltam. Meg picit eltérésekkel ki lehet igazítani, hogy jó legyen de itt nem sikerült. -
paljoc
tag
válasz SoundON #127522 üzenetére
“…pedig egy 85 pontos kávé azért az nagyon az alja.”
Független attól h az adott tétel amiről szó volt épp, az jó volt e avagy sem, ill. a pontérték témában való elmélyülést határozottan mellőzve, azért ezt idemásolom. 😊
“The widely accepted definition of specialty coffee is coffee scoring 80 points or above on the 100-point scale used on the Specialty Coffee Association Cupping form. Coffee scoring from 90–100 is graded Outstanding, coffee that scores 85–89.99 is graded Excellent, while coffee scoring 80–84.99 is graded Very Good.”
-
SoundON
tag
válasz SoundON #127537 üzenetére
Mondjuk a számrendszerben elmélyedve szívesen kóstolnék akár egy 70pontosat ( hogy a 30pontosról ne is beszéljek ) hogy azok mik lehetnek??? Ha a 85 és 90között is óriási a difi akkor azok mik lehetnek? Vagy ez olyan mint az Xfaktor ahol a legszarabb pontszám a 8as mert mégis csak cuki aki énekli?
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz SoundON #127632 üzenetére
+1
Gyakran koncertezünk Veszprémben, főpróba után stabil pont vót a 11. A Beaver meg mikor elegem van a gyerekekből, csak lemászom a hegyről. De déli parton a földvári kikötőben is lett egy szpesölti cukrászda. Egy szezont ért meg, a guglira fel se került a neve. Persze az egység megmaradt a helyén, betagozódott szépen az erőfeszítés-mentes vendéglátóiparba. Evvan. Jobban teljesítünk ebben is."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
thomasrc
tag
válasz SoundON #127748 üzenetére
Valamit félreértesz, mert nem én akarom eldönteni a fotelből, hogy milyenre legyen pörkölve az a kávébab.
Arról van szó, hogy eddig többnyire sötét pörköléseket ittam. Kalmártól is sötétet fogok rendelni, de látom, hogy 12 ezer felett ingyenes a kiszállítás, ezért gondoltam hozzádobok egy 250 grammosat az Etiópból. Mivel ennél ki lehet választani, hogy közepeset vagy világosat akarok rendelni, ezért gondoltam megpróbálnám a világosat, hogy a tartománynak az az oldala milyen (lehet, hogy csalódás lesz, nem tudom...).
Ehhez kértem pár tanácsot, hogy mint világos pörkölés, van-e valami speciális dolog, amire figyelni kell, mert azért lássuk be 250g nem túl sok a kísérletezéshez. Én ilyen alapirányzatról tudok a világos pörköléseknél, hogy magasabb hőmérséklet, kevesebb dózis és érdemes előáztatni.
Amivel nagyon nem vagyok képben az a csapolási idő (hosszabbra vagy rövidebbel érdemes próbálkozni sötéthez képest?), az arány és az előáztatás módja/hossza.
Hőmérsékletnek én 94°C-ot gondoltam első körben és 16 gramm dózist IMS 12/18 kosárban, illetve 1:2-1:2.5 közötti lefolyást (sötétnél 1:75-2:00 között szoktam maradni).
Egyébként a melyiket rendeljem dillemára valószínűleg az lesz a megoldás, hogy most rendelek világosat és ha nem válik be, akkor következő alkalommal egy közepeset. Abban igazatok van, hogy a legjobb lenne egyszerre mindkettőből és akkor könnyen össze tudnám hasonlítaní, de én most így döntöttem, hogy extraként csak 1x250g fér bele a havi büdzsémbe.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest