- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- 3D nyomtatás
- Zeneszerkesztő és DJ topic
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SierraFox
tag
Nekem kezdőként a Monsooned Malabar is nagyon bevált (a robis blendek mellett).
Más: Ma bontottam egy Lady Paljocot. Hát eléggé ott van.
-
SierraFox
tag
A European Coffee Trip csapata Budapesten járt: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Általánosságban igaz amit írtok, én egy kicsit másképp éltem meg. A Yirga hozta meg az áttörést, odáig sokszor tejeztem is, azóta teljesen elhagytam. Persze biztos kellett az a fél év, hogy kiismerjem a gépet, de csak hébe-hóba akadt valami jó, elmaradt az aztamindenit érzés. Nálam pl. a Malabar volt az egyik legnagyobb csalódás.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #56754 üzenetére
nekem, bár ez már jópár éve volt, "a" sidamo sokkal hamarabb zenélt, mint a yirga. az igen savanyú volt nem egy próbálkozásra, hiába volt epres az illata, ízben aztán fájt. na de mindegy is, egy kezdőbb user szerintem nem a savakat keresi, ha kap egy kávét, ami nem keserű, nem égett és diszkréten még savai is vannak, de azért inkább csokis-mogyorós, olajat enged. a spicy italy ilyen, meg a choco madness is.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Pé
senior tag
-
Kávé Kálmán
tag
Sziasztok!
Ha eljön Wouter Strietman. Eljön. Kedden jön el. Masszív kiskaros "hittérítés/hit-terítés" várható standunkon (E28) a World of Coffee kiállításon. Mi Wouter-rel már már megtértünk egy ideje.. Egész nap (ő csak kedden lesz ott) valszeg egymás agyára is mennénk, úgyhogy gyertek csevegni, tapasztalokat megosztani, nemcsak karos témában. Akit ez a topik hidegen hagy, az Marko Luther-rel (a MyTonino, Artisan apukája) és Paul Holleis-szal (ő a MyTonino másik apukája) vígasztalódhat, az E28-as stand másik oldalán.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Úgy sejtem ez géppark függő lesz, mert a GC-Major pároson tényleg nehéz elrontani a jelenlegi PY Yirgát. És nem magamból indulok ki, mint írtam, két kezdő ismerősömet is ráuszítottam, bevált. Egyik helyen alap GC-Compak K6, a másiknál tuning RS-CM702 páros van szolgálatban.
Szerk.: nem célom senkire ráerőszakolni az igazam, ellenben szívesen boncolgatnám a témát, mert érdekel, hogy miből fakad a teljesen eltérő vélemény.
[ Szerkesztve ]
-
vTamas35
csendes tag
válasz Bazsee71 #56759 üzenetére
Egyébként én is Yirgán kezdtem a Spicy Italy mellett. Mielőtt megvettem a "kezdő szettet" (ECM Veneziano/LSM92) széttúrtam a fórumokat, megnéztem 3.765.472 db Youtube videót, így viszonylag kellő információval felvértezve vágtam bele és kezdeti néhány (vagy kicsit több) kudarc után egész vállalhatókat húztam belőle. Az azért tény, hogy a régi PY yirga nem volt a leg bolondbiztosabb kávé, de az íze nagyon betalált.
[ Szerkesztve ]
O1G
-
Toobee
veterán
válasz Kávé Kálmán #56757 üzenetére
Váó
-
mdav88
aktív tag
Ket kulon yirgarol folyik a diskurzus. A regi nehezebb volt, az uj sokkal-sokkal tolerensabb es eltarthatobb.
Kezdonek talan megsem ezt ajanlana az ember, hanem a brazil csokis vonalat, nulla izgalom, biztos siker.
Aztan, ha stabilan megy, lehet kalandozni es kiprobalni mindent. -
Csápájev
őstag
Én újhullámos kávékkal való ismerkedéshez elsőre etiopokat ajánlanék.
Sidamot vagy Yirgát.
Nagyon érdekes, a szokásos csokis vonaltól eltérő ízük miatt, ami még kevésbé tökéletesen elkészítve is kijön. -
ronin s8
senior tag
Aszongyátok, a Yirga nehéz..? Mingyá kiderül...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
mdav88
aktív tag
Még egy éven belül is másról van szó aramo-aricha viszonylat is különbség volt.
Picit változtatott állítása szerint a pörkölésen a mester, ezért van hogy kicsit kitolódott az "érlelés" 1hétről 2-3 hétre, és eltarthatóbb a kávé megbontás után is.
Legalábbis az utóbbi időkben nekem ez a tapasztalatom, nem hanyatlik annyira gyorsan, mint korábban. -
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #56767 üzenetére
na tessék, így ajánljon az ember valamit
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #56769 üzenetére
nem hiszem, itthon elég rég ittam spicy-t, és nem emlékszem, hogy milyen volt
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mdav88
aktív tag
válasz fragola.6035 #56767 üzenetére
Azt nem mondtam hogy jobb lett, csak masabb😀
-
Ferdzsoo
addikt
Nah jöhetnek a meglátások és a kritika...
Köszönöm!
Ha letöltitek jobb lesz a minősége...A nyomásom pedig mindig kicsit túl magas 11-12bar.
[ Szerkesztve ]
"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
adp
őstag
válasz Ferdzsoo #56774 üzenetére
szerintem a lefolyás nem oylan rossz. Inkább a színe árulkodik, mintha öregebb lenne a kávé kicsit táncol és szőkül, és elég feketén indul, ami tipikusan döglött kávékra jellemző.
Próbálj meg tuti friss kávét venni.
Nyomáson egyébként állítanék. 9-10bar közé valahova. Viszont nem ettől olyan amilyen[ Szerkesztve ]
-
Ferdzsoo
addikt
Van itthon egy AVX-es Silver blendem is május 9.-ei pörkölésű. Nah az tutti friss. Lehet megbontom akkor azt.
A nyomáson való állítást ugye 2 képpen tehetem:
Durvábbra darálom, vagy kevésbé erősen temperálok.
De a temperálásom jelenleg sem nagyon erős, (8-10kg közötti) így lehet hogy egy fokkal durvábbra kéne vennem a darálót? Attól félek akkor meg már nagyon durva lesz és átzuhan ratja a víz. Elég nagy a különbség a cm900-on két fokozat között.Az mitől van hogy néha ráragad a pogácsa a kifojó tetejére? Kb 5 alkalomból 1x.
[ Szerkesztve ]
"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
adp
őstag
válasz Ferdzsoo #56776 üzenetére
A nyomáson nem úgy tudsz változtatni, hanem úgy, hogy a túlnyomás szelepen állítasz. (OPV) a pogácsád az ellenállást adja, ami felépíti a nyomást, de nem az határozza meg a max nyomást.
Tamperolást egy kicsit túlmisztifikálod, a lényeg hogy közepesen erős legyen és fullosan vízszintes a pogi, hogy tömörüljön és kiszoruljon a levegő az őrlemény közül.
tampingPróbálkozz a silverrel és tölts fel arról videót. Kb 86-88 közé lődd be a pidet, előáztatással valahol 32 körül jöjjön le
[ Szerkesztve ]
-
Ferdzsoo
addikt
Ez a túlnyomás szelepen állítás ez azért nem user feladat hanem tuning jól gondolom é?!. Szét nem szedném a gépet ezért... ilyen szinten nem tartok.
"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
Gosti
csendes tag
válasz Ferdzsoo #56778 üzenetére
Szvsz az alapdolgokat (konstans őrleménytömeg - mérleg kell hozzá; OPV ellenőrzése/beállítása - nyomásmérős kar kell hozzá + szakértelem a szereléshez; valós vízhőfok ellenőrzése - normális hőmérő kell hozzá) kellene egyenesbe hozni, aztán onnan van értelme az összes többi részletnek.
yeahhh
-
-
Wolfy999
tag
De valójában nem az a lényeg, hogy pontosan hány fokos, hanem az, hogy tudj rajta állítani. Ha sok a hő lefelé állítasz, a kevés felfelé. Nekem pl E61 DB gépem van. Kb 6-7 fokkal többet mutat a PID, mint amennyi csapolás közben a fejhő. De nem a szám a lényeg, hanem az, hogy tudj állítani, ha kell.
-
Gosti
csendes tag
válasz Wolfy999 #56788 üzenetére
Kb. a 8.PID-es gépemet használom, és volt vendégségben is itt már néhány. Továbbra is az a véleményem, hogy egyszer minden PID-es gépnél meg kel(lene) mérni a pontos vízhőfokot - és utána már tudjuk, hogy az adott cucc mennyit csal (kijelzett/mért érték különbsége), és mi vagyunk a nyerők.
yeahhh
-
-
mester6
tag
Igen , mérd ami mérhető! Ez fontos. Ha pedig tudjuk, hogy mennyivel mér többet/kevesebbet a PID a tényleges kévéfőzési hőmérsékletnél, akkor jobb PID-nél az eltolás (offset) hőmérséklete beállítható. Nem rossz ha 93 Cfokot mutat a PID és annyi a kilépő hőmérséklet is. Nem mindegyik PID és hőérzékelő páros alkalmas az eltolási hőmérséklet beállítására.
-
adp
őstag
-
soldier2
őstag
Belépő szinten fölösleges a kilépő víz hőfokát mérni, erről már írtunk többen is, de Gosti nem meggyőzhető (mondjuk ez nem is cél). Ennek akkor van értelme, ha több gépet szeretnénk összehangolni. Opv állítás is marginális az elején (gyárilag feltehetően nincs nagyon mellélőve). Mérleg, tamper fogpiszkáló és jöhetnek a finomabbnál finomabb kávék, ha van friss alapanyag. Ha pedig már mennek az alapok akkor lehet méregetni, finomhangolni, szűrőket cserélgetni stb. De az alapokhoz nem kell doktori cím.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
fragola.6035
aktív tag
válasz mester6 #56792 üzenetére
Jó ez a kilépő víz méregetés, csak éppen mindeni másképp méri, más hőmérővel és pl. egy Gaggiánál van aki azt mondja, hogy 8-10 fok a különbség, van aki szerint csak 1-2 fok. És mindeni azt gondolja, hogy az ő mérése a tuti.
Ha tényleg pontosan mérünk, akkor jó lehet, de ilyen 5 dolláros szarokkal, meg ikeás húshőmérővel tuti, hogy semmi köze a valósághoz.https://caffe35.webnode.hu/
-
mester6
tag
válasz fragola.6035 #56796 üzenetére
Igaz, csak jó eszközzel érdemes ill. lehet jó munkát végezni!
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #56796 üzenetére
Az én gépemen is mértük a Macskakőben, hogy bizony a PID 95-nél a műszer csak 85-öt mért, aztán rámértünk a tieddel, az is. Azóta is tipródok rajta, mert adp-vel szoktuk egyeztetni a hőfokokat, és a Red Baggies kávénál egymástól függetlenül is kottára ugyanazt lőttük be. Pedig az övén annyi lett mérve kilépőnek, amennyit a PID mutat. A boldog tudatlanság helyett azóta agyalok, hogy ez mi lehet.
Ezek alapján én is annyit javaslok, hogy ha keserű, akkor lejjebb, ha savanyú, akkor feljebb a hővel. Aztán lesz ahol ez nem igaz, de ha belövi a tartományt, akkor aztán tényleg mindegy is.
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #56799 üzenetére
Éppen ez az. Ott mindkettővel 8-10 körül mértünk. Még a kávé is rácáfol a mért értékekre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Autós topik
- iPhone topik
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Hálózati / IP kamera
- Politika
- Milyen SSD-t vegyek?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Life is Strange: Double Exposure teszt
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest