Hirdetés
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- SSD kibeszélő
- 500 Hz-es QD-OLED panelen dolgozik a Samsung
- TCL LCD és LED TV-k
- 3D nyomtatás
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
celf
őstag
válasz radi8tor #57700 üzenetére
egyébként ragugliztam, es ugy tunik, van par azert. szoval haver csak lusta ork. olyan nagy az a sziget, nem lehet egy elet alatt sem bejarni, most komolyan...
-
Sinisi
senior tag
Ez jól hangzik! mármint annak a részének a megerősítése, hogy az RO -s vízzel itatott gépek belseje patyolat marad! Nálam is ez a tapasztalat, gőztisztító, és kv.gép tekintetében is.
A visszasózásos részét nem értem teljesen mert itthon pl. van kálcumkarbonát, magnézumból citrát ha ezeket hozzáadom az ro-s vízhez akkor szerintem vízkövesednie kellene a gépnek. Max azt tudom elképzelni, hogy az ezekből a sókból hozzáadott mennyiség olyan mértékű, hogy az még nem eredményez vízkövesedést?
-
Pé
senior tag
válasz Sinisi #57703 üzenetére
Hát erre egy határozott talánnal tudnék válaszolni.
Ilyen szinten nem vagyok benne. Én kizárólag kv főzésre használom az RO vizet, 10 éve van meg, hol van benne sózó patron, hol nincs. A víz íze egyébként nagyon nagyon lágy és én alig érzek különbséget a sima és a visszasózott között. Tény viszont, hogy soha nem kreált vízkövet sehol. -
celf
őstag
ez lesz amúgy. első körben daráltatni fogja a kávéját valamelyik helyen,
és AP-vel kezd, mert a felöntött kávékat nem igazán kedveli.múgy a Kona kávé milyen szerintetek alapvetően? Itt eléggé dícsérték a topikban, ahogy olvasgattam.
Nyílván több féle van, és el eleht csszni a pörkölését. -
HÁZIGAZDA
egy nagyon potens, kiemelkedőnek tartott termőhelye a világnak. nyilván ugyanúgy lehet szart is szüretelni ott is, ráadásul, mivel a terület kicsi, a kona hírneve meg nagy, csábító, hogy minőségi helyett mennyiségi szempontok domináljanak. ki kell próbálni, hogy mi válik be. és nem kifizetni a horror pénzeket, mert nem garancia semmire.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Sinisi
senior tag
Nálunk azért iktattam ki a patronos visszasózást és tértem át manulára mert érezhető volt a víz íze hátrányára az "automatizálás". Most egy 10L-es kannából csapoljuk az ivóvizet :-)
A kv-géphez is kipróbáltam, egyelőre csak a himalájasót, de változást nem érzek az ízekben, főleg, hogy még mindig állítás alatt van a velencei. A lényeg, hogy gyakorlatban is működjön a delejPid: 86 °C és már kevesebbet rakok a kosárba ;-) 17g-ot de az aránnyal még mindig lefele igyekszek... egy kicsit megint finomítok a darálón mert még az elejébe, közepébe ott a savanykásság 31g csapolmánynál, viszont a vége átvált keserűbe, és a lefolyás is 17 mp körülni... ezt így 3X próbáltam mert a kv "élő anyag" :-)
-
Csápájev
őstag
JAMAIKAI BLUE MOUNTAIN – kávét ittatok már?
Tényleg különleges,mint az ára?
Hol érdemes megkóstolni?
Auchant kivéve.. Sz.zs. storyja elég vicces -
Deer76
aktív tag
válasz Sinisi #57558 üzenetére
Nos, kipróbáltam, hogy a Hario Skerton daráló beállítógyűrűjén 2 egész fordulatot tekerek és azzal főztem meg a kávét. Nos, úgy tűnik ez már túl durva, ugyanis olyan lett a kotyogósban főtt kávé, mintha felvizeztem volna, kezdtek eltűnni az ízek. Próbának jó volt.
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
Sinisi
senior tag
válasz Deer76 #57712 üzenetére
A tapasztalatod egybevág azzal amit ügyetlenségemben most húztam. A darálót nem finomítottam, hanem durvítottam és sikerült jól odaraknom az állításnak. 9-10 mp. körüli lefolyással :-) 35g víz 17g kv-ból 86°C. Szerintem is ellaposodtak ízek úgy, hogy a kesernyésség dominál... Ezzel azt hszem, hogy a kisebb adagból a nagyobb aránypár részemről kipipáltnak tekinthetem. De nem adom fel! még tovább próbálkozok a kisebb adagból a kisebb arány irányába...
-
Csápájev
őstag
Ha egy kávé döglött,azt miből állapítod meg?
Van egy jellegzetes szaga a régóta döglött kávénak,ez eddig oké.
De mondjuk,ha ezt nem érzem olyan erősen...
A múltkor próbálgattam egy kávét,ami egyrészt iszonyú finomra darálva is gyorsan jött le, joker tízes helyett hatoson..., másrészt ahogy megindult nem barna,hanem koromfekete volt. Ez is klasszik jellemzője a döglött kávénak,ugye? -
kk831228
addikt
Üdv!!
Kezd alakulni a szett, de soha nincs vège persze...
Megvan a Tunning GC, + egy Iberital daràlò. ( ezt kell majd leghamarabb lecserèlni, mert unon a mèregetèst mindig...)Lenne egy kèt kèrdèsem a hasonlò gèppel rendelkezőkhöz... :
Van Lm copy szimpla szűrőm, meg a hozávallò tamper stb. 8.5g - al pròbálkozom, nem tudom hogy kb. jò - e ez a mennyiség...??
A másik dolog a tamper. Ehhez a szimpla szűrőhöz van - e palmtamp..? Jò lenne a tamperolás "vàltozòt" is kizárni... ☺️
Ja, ès most fogy el pont a paljoc kávè ês kellene valami gyümis vonal, csak most mástòl pròbálnèk ki valamit...??
[ Szerkesztve ]
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
Sinisi
senior tag
válasz kk831228 #57718 üzenetére
Palmtamp egyszemélyeshez?! szerintem nincs...
Viszont fragolának szokott lenni időnként tampersegédje 41-es tamperhez (hanyas tamperod van az egyszemélyes szűrőhöz?)Kv-ja válogatja de az Lm egyesbe azt olvastam, hogy belemegy (őrlésmérettől függően) a 9g, szóval jó az a 8,5g , főleg ha finomak a kv-k amiket húzol belőle. :-) (miért nem kettőszemélyesből gyártasz?)
Az összefoglalóban vannak kv.pörkölőre ajánlások, de PY-nek is van gyümis kv-ja.
-
csabulaxi
senior tag
ivott már valaki innen ilyen IKEA kávét?
Nekem ízlett (kíváncsi vagyok a szakértők véleményére).PÅTÅR
Signature szemes kávé, bio, UTZ minősített 100% Arabica kávébab1.090 Ft/ 0,25 kg[ Szerkesztve ]
"A Világegyetem fényévmilliókkal is mérhetetlen irdatlan nagyságát emberi ésszel lehetetlen fölfogni. A jó hír viszont: nincs is rá semmi szükség, hogy fölfogjuk."
-
kk831228
addikt
válasz Sinisi #57720 üzenetére
Van tampersegèd is, meg 41- es tamper, de attòl mèg nem lesz egyforma, a tamperelès erőssège stb... Azert nem gyártok 2 szemèlyeset, mert csak èn iszom, kidobni meg pocsèkolás szerintem... Tudom hoyg PY - nek van, de most mástòl is pròbálnèk..
[ Szerkesztve ]
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
adp
őstag
Hogy van az hogy most valamiert nem akartam meginni egy duplat el elfeleztuk paromnal, igy eloszedtem a ket kifolyos kart. Es ugyanazon parameterek mellett fako es laposabb lett az ital, ami naked karral tok jo volt elotte.( csak vendegeknel hasznalok kifolyos kart) Ezt mar parszor eszrevettem, es ez tuti nem placebo hatas de kinezetre is rosszabb volt a kave. Ma es tegnap ezzel szorakoztam jopar shot erejeig. Szoval meg az sem lehet hogy veletlen egyszer igy jott ki
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz kk831228 #57718 üzenetére
A méregetést nem úszod meg, már csak azért sem, mert egyrészt a legpontosabb idő alapú beállítás is simán szór +/- 0.5g-ot, másrészt meg a tartályban 1 nap alatt bedöglik a kávéd (max 2 nap).
Ha mást is próbálnál akkor Pl Kávékalmár, AVX, Kapucziner. A Casino Mocca adná magát, de nagyon nem kezdőknek való.adp: nálam ez rendszeresen előfordult a Kalmár féle nyomásmérő tuning előtt (utána még nem próbáltam). De ott az ok az volt, hogy a karral akaratlanul is korrigál az ember, amit kifolyó mellett csak késéssel tud. A te esetedben csak arra tudok gondolni, hogy ha pl nem egyenesen áll a gép, egyik kifolyón késve indul meg, és akaratlanul is elveszíted egyik csészéből a kezdeti cseppeket.
Csabulaxi: tényleg nehéz eldönteni, hogy trollkodni nézel be néha, vagy tényleg nem érted, a friss kávé fogalmát (nem összetévesztendő a boltból frissen vásárolt kávéval). Ha ránk hallgatsz kipróbálod, és legalább ha megint betéved valaki, akkor lesz vele tapasztalat. Az is lehet, hogy a Casino Moccás srácok bezárják a boltot, és elmennek ők is az Ikeába dolgozni.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz kk831228 #57718 üzenetére
A csúcs, amit eddig láttam az Londonban a The new black-ben adagonként kirakva a polcra többféle kávé, csak beleönti a "mézesüvegből" az EK-ba és jöhet az áhított presszó.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Sinisi
senior tag
válasz kk831228 #57722 üzenetére
Akkor azt kell eldönteni, hogy megéri-e neked a palmpamp adta többlet előny azért cserébe, hogy beáldozd az egyeszemélyes kosár használatát.
Részemről érdemesnek tartottam kipróbálni, hogy egy adott kv. mit ad vissza ízben az egyszemélyes vs. kettőszemélyes szűrőnél. Így nálam pl. megrekedt ott ez a folyamat, hogy van egy 41-es tamperem de segéd vételéig már nem jutottam el, mert nem hiszem, hogy azzal annyival többet tudnék kihozni belőle mint egy kettőszemélyesből.
(Aztán ki tudja ha majd már nagyon hasítok akkor visszatérek a kérdésre ;-) )Eddig a csokis vonalról ittál? Kóstoltál már korábban gyümölcsöset?
Árba milyenre gondoltál?A pacificaffenak több olcsóbb kv-ja is van.
A yirgát még nem kóstáztam de arról azt olvastam, hogy nagyon tud büntetni. Az elején szerintem érdemes olyat választani ami szélesebb tartományban adja be az ízeinek a színe-javát. De ez csak döntés kérdése.
De mindenre van ellenpélda Pl. Én már bánom, hogy a gondolások (elég olcsó) helyett nem ezt választottam, de tapasztalatszerzésnek ha nem is jó (ez azt jelenti, hogy nem igazán ízlik nekem) akkor is jó ha már így alakult.
Az, hogy mennyire van még lejebb jól mutatja, hogy a Pere (piros) kávé nálam a szemétbe kötött ki.Szóval minden csak viszonyítás és egyéni ízlés kérdése, és az is sokat tud segíteni, ha visszaolvasol a fórumon egy kiszemelt kávéról hátha van már másnak vele tapasztalata és akkor talán nem lesz olyan vakrepüléses feelingű a belállítása.
-
radi8tor
MODERÁTOR
⭐ Stella
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz Sinisi #57732 üzenetére
Jég az egy dolog, de ha mondjuk bele teszik a vevő helyett a szívószálat a pohárba akkor ugyanúgy fertőzhet. Arról nem beszélve milyen jó a sok szívószál a tartóban. Oda megy valaki WC-zés után és megfogdossa őket... Csoda hogy fogpiszkálóból már van darabonként csomagolt.
Nem véletlenül fertőzött a lakosság nagy %-a helobacter-el.⭐ Stella
-
Sinisi
senior tag
válasz radi8tor #57733 üzenetére
A mekiben úgy tudom, hogy magas fokon követelik meg a dolgozóktól (is) a higiéniát, ettől erétem, hogy mire gondolsz, mint ahogy mostanra már a szüleimet is, hogy milért nyaggatak kicsiként, azzal hogy "mossál kezet ha hazaérsz". Ha zöldségről volt szó dettó, azt is meg kellett mosni, hisz "tudod Te, hogy hány ember fogdosta már ezt meg előtted"? Iylen neveltetés mellet amikor előszőr azt láttam, hogy az egyetemi könyvtárban a külföldi diákok kézfertőtlenítővel kenegetik a kezüket és némelyik még maguk körül a területet is egyből az kezdett el érdekelni, hogy hol lehet beszerezni ilyen cuccost :-). Veszélyes dolgok tudnak ezek lenni, és úgy látszik, hogy egyre veszélyesebbé válnak! Nem azt a világot éljük már amikor még a nagyszülők azt mondták, hogy kell a gyereknek (általánosságban) a kosz, hogy had erősödjön az immunrendszere :-)
-
3418
csendes tag
válasz Sinisi #57734 üzenetére
"Nem azt a világot éljük már amikor még a nagyszülők azt mondták, hogy kell a gyereknek (általánosságban) a kosz, hogy had erősödjön az immunrendszere "
De azt az időt éljük, nagyon fontos, hogy a gyerek kiskorban megegyen egy jó adag koszt, sokkal erősebb lesz az immunredszere, kevésbé alakul ki allergia.
-
kk831228
addikt
válasz Sinisi #57730 üzenetére
Csokisakat kòstoltam de nekem a gyümisek jobban tetszenek...
Nem azèrt használok szimpla szűrőt, mert az jobb eredmèny tud, hanem azert, mert nincs kedvem 22 g kávèt letolni egyedül... Az egy dolog, hogy nèha èn is kettőt is megiszom...
Megvan a szimplához a cucc, ìgy inkàbb azzal pròbàlkoznèk...
Viszont a palmtamp akkor felejtős lesz..."Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
Sinisi
senior tag
Kell a kosz, kell a kosz csak az nem mindegy, hogy honnan szedi össze az a kölök. Pl. Személy szerint aggasztónak tartom, hogy ha egy kisgyerek a babakocsiból, miután a tömegközlekedési jármű korlátját (kapaszkodó) megtapogatta a szájában kezd turkálni, ahogy azt is ha egy idegen inkább nénike, de felőlem lehetne bácsika is aki megdögönyözi a babát, a "milyen aranyos vagy" címszó alatt...
fragola: Ahhoz nagyon ki kellene fordulnia a világnak a tengelyéből, hogy idáig jussak :-) de nem lepődnék meg (azaz eleinte de) ha ilyennel találkoznék.
Na de mit is várjon az ember a környezetétől ha már a jegeskávéja sem a régi. Ugye nem az?! :-)
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
így van, az immunrendszer komoly része a belekben működik. egy gyereknek kb. 2 kiló koszt (port, ilyesmi) célszerű megennie az első 2 életévében. és persze az is igaz, hogy sokkal jobb, ha a kertben, udvaron teszi meg ezt, mintha a népszínház utcában a villamoson.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vicces
addikt
válasz fragola.6035 #57736 üzenetére
volt olyan munkatársam, akivel kézfogás után pár szó jópofizás majd az első dolgom volt a kézmosás.
elment a reggeli kullantást letudni de a kézmosás az tabu volt neki általában, majd jött kávézni és kezelni a csapattal:)
-
soldier2
őstag
válasz Sinisi #57738 üzenetére
A kézfertőtlenítők otthoni használata az egyik legrosszabb amit tehetsz. A kezed tele van baktériumokkal, amik együtt élnek veled (szimbiózis), mintegy védő réteget képezve a felszínen, és nem hagyják, hogy az igazi kórokozók elszaporodjanak (elfoglalják előlük a helyet, tápanyagot). A kézmosást ezek röhögve túlélik, de a kézfertőtlenítő nem válogat, gyakorlatilag átmeneti biztonság után nyitva hagyja a kaput. Normál körülmények között a kézmosás elég.
E. Coli: idén tavasszal, miközben majszoltam a kertben termett hónapos retket eszembe jutott, hogy a tél végén kértem a szomszédos farmról trágyát, ezt belekapáltam a földbe, majd a belőle kihúzott retket hideg vízben lemosva elfogyasztottam (ezt a retket ugye nem hámozzuk). Biztos nem volt steril, de túlélte a család. Jövőre ismételjük. ne legyenek kétségeitek, a szuperben vásárolt retek is trágyában nő (jó esetben). Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az ivóvízben az E. Coli ok, mert nem az. Nagyon nem, leginkább azért mert a tömegétkeztetésnél könnyen lehet abból baj, ha szintje átlép egy határt, és mert alapvető higiéniai problémát jelez (mondhatni tisztasági indikátor).Parci (2 kg kosz/2év) még ha nem is szó szerint kell érteni, de van benne igazság. Sokgyerekes családoknál szokták mondani, hogy ha leesik a cumi, az első gyereknél kifőzzük, a másodiknál lemossuk, a harmadikét meg lenyalja a kutya
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Sinisi
senior tag
válasz soldier2 #57741 üzenetére
Most, hogy írod eszembe is ötlött, hogy hallottam már valami ilyesmit a bacikról és mintha az lett volna egy köztes megoldás, hogy ne nagyon nyúlkáljunk a szánk közelébe :-).
A kézfertőtlenítőt ha már megvettük mondjuk lehetne a környezetünk "tisztogatására" használni. Nekem az ötlet maga nagyon tetszett, hogy már mire nem gondolnak, és hogy ez mennyire meg van már valósítva a gyakorlatban. Gondolom viszonylag sok ember használhatja mert forgalmazzák.
De hallottam már olyat is, hogy a babanézőbe (ismerősök köre), az anyuka betolt egy olyat, hogy sorbaállította a "vendégeket" és kérte, hogy emelje mindenki aki meg akarja dögönyözni a kicsit maga elé a kezét, - ezt meg is tették neki - és amire észbekaphattak volna az már le is lett fújta mindenkinek a kezét fertőtlenítővel :-). Nem vagyunk egyformák :-)
Finom ez a víz csak kicsit zselés, mondja a vak miközben iszik a tüdőbeteg köpőtáljából :-)
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Sinisi #57742 üzenetére
A kisgyerek immunrendszere fejletlen (3 hónap alatt szinte nincs, ezért is fontos az anyatej az elején, hiszen ebben vannak az immunanyagok), azon kevés dolgok egyike ahol talán indokolt lehet pl közterületen a kézfertőtlenítés, otthon meg az alapos kézmosás. Az oviban úgy is megesznek minden szart az udvaron
Na de fejezzük be, mert megint kimoderálnak, a moderátorral együtt.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #57743 üzenetére
ovis korára egyrészt már rég túl van a mindent a szájába tevő korszakon, másrészt az immunrendszer is az első három évben "alapozódik meg". és igen, amíg anyatejen van, védett. amúgy meg megoldja az élet, a harmadik gyereket már senki sem szedi ki a koszból, mert közben úgy is balhézik a másik kettő, az meg a földön csak lassan tud haladni, ráér
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
celf
őstag
Kipróbáltam az Aeropress leszűrését V60-al... Nem kellett volna. Gondoltam, hogy tisztább lesz, de hogy sokkal finomabb, azt nem. Körvonalasabb, zavartalanabb íze van.
Nagy hátránya, hogy a franc se akar újra átcsepegtetni egy V60 filteren a kávét. Közben ki is hűl, főleg mivel ebben az esetben kb. 80ml kávéról van szó.AP
AP készen
V60
2
3
V60 filter némi zaccal
oldalról
végül a tiszta kávéKéne csinálni egy Aeropress-V60 hibridet. Kotyogósra több kört is ráver. Vagy mondjuk elég lenne csak egy nagyobb átmérőjű, vastagabb AP filtert piacra dobni. Ha a fém filtert bele lehet nyomorgatni az AP-be, akkor a vastagabb papírt is.
10%-ot kérek az ötletért minden jövőbeni eladás után -
celf
őstag
válasz Deadzone41 #57746 üzenetére
25g/115ml.
durvább őrleménnyel nekem az íze sokkal egyszerűbb laposabb volt. kenyai kávékkal próbáltam eddig, de majd ezzel az etióppal is.(#57747) Sinisi : időben elég sok viszont, ez 2.5 perc volt most, de próbáltam 3.5-4 percet is. olyankor monjuk 92 fokról lementem 87-re.
csak kicsit sok a változó.
-kávé mennyisége
-vízhőmérséklet
-víz ásványianyag tartalma
-víz mennyisége
-kávé fajtája
-pörkölése
-a kávé kora
-az őrlemény finomsága
-az őrleményt presso vagy filterőrlővel darálták-e (lol)
-a kávé szűréseszóval egyelőre az időt és vízhőt variálom leginkább.
ja és plusz idő közben az én ízlésem is változik.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #57741 üzenetére
a lényeg igazából annyi, hogy egy állandóan steril környezettel többet ártunk, mint használunk, a kisgyereknek igenis szüksége van rá, hogy találkozzon a természettel, részét képezi az immunrendszer fejlődésének. udvaron a porban játszani alap. ezzel együtt mi azért kezet mosunk, amikor bejövünk a nagy kerti kommandózásból.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
celf
őstag
udvaron játszás, játszótér szerintem is kell. utóbbi mondjuk annyi, hogy háziállatok, madarak, stb. állatok ürülékei azért bőven tartalmaznak parazitákat. szerintem az nem tesz jót egy immunrendszernek sem
a másik tényleg az antibiotikum. ha kell akkor nagyon jót tesz, de kemény áron.
HA valakit érdekel, TED videó
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest