Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
ncc1701
veterán
Tök mindegy, mennyit fizetsz most nyugdíjra, az akkori nyugdíjadat az akkori fiataloknak kellene összedobni. Azaz majd járni járna, de jutni, azt már nem igen fog. mai reál értéken ilyen 50-100eft lesz a nyugdíjunk. Sajna ma minél kevesebbet kell ilyen célra költeni, és minél többet befektetni.
Mutass egy olyan hőszipkát, ami 20 évig fog menni. Kb, mint a napelem inverter, ha 8-10 évet elmegy, az már jackpot. Mire meghal, már nem lesz hozzá alkatrész.
Én maradok a sima nyitott égésteres kazánomnál, évi 800m3 a fűtésem, amit még kb felezni is fogok. Kazánhoz meg van tartalék alkatrészem, plusz egy működő, újszerű donorom. Amíg lesz gáz, nekem ez meg fog felelni.
Ha sok erdőt szeretnél, javaslom szlovéniát. Magyarország kb el fog sztyeppésedni az éghajlat változás miatt. -
ezért van szemléletbeli különbség köztünk, én azért fizetek ki többet aktivként , hogy utána már ne legyen gondom időskoromra.
Ha a höszivattyu le van telepitve és ki van fizetve akkor onnantol kb 20 évig nem igen kell vele foglalkozni. mig egy hagyományos tuzelési rendszernél bár olcsobb volt,és még ha ki is van fizetve folyamatosan költeni kell rá a futőanyagért aminek az ára minden évben ha mással nem az inflácioval emelkedik. tehát minél tovább használod annál drűgűbb lesz összeségében, mint az egyszer letelepitett és kifizetett hőszivattyu vagy akár a napelem és akkumlátor.
ÉS szted, ha olyan erdőt amit azért ültetnek ,hogy kivágják, nem fogják arra a 20 évre benépesiteni álatok és növények? meg ha mindenki átál faépitkezésre akkor szted nem csinálnának más területekbol is telepitett erdőt , hogy minél többet lehessen kivágni és pénzt csináni belöle?
Elég csak arra gondolni, hogy a rendszerváltásig, a vidéki falukbol nem lehetett látni a msik falut, mert körbe volt fával a szántóföld is, most meg ameddig a szem ellát nincs egy erdő se a falvak között. -
-
ncc1701
veterán
Mert nekem abba beletartozott az is, hogy nekem se kelljen tennem azért, hogy meleg legyen mindig és mindenkor a házba.
Ahhoz, h pénzed legyen nyuggerként, egész életedben dolgoznod kell. Illetve itthon addig, míg fizikailag képes vagy rá, úgyhogy ez kapufa. Vagy elköltözöl meleg éghajlatra, ahol mindig meleg van.
Erdő pedig definíció alapján is megújuló, tök mindegy mit hiszel, a tények kemény dolgok. Arról már lehet vitatkozni, h tarvágás, vagy ritkítás, nyilván utóbbit preferálom én is. De egy olyan erdőnél, amit ezért ültettek, ennek sincs jelentősége.[ Szerkesztve ]
-
nem hiszem, hogy belekavarodtam volna, csak máshogy értelmeztuk azt, hogy nem szorulok semmire kifejezést.
Mert nekem abba beletartozott az is, hogy nekem se kelljen tennem azért, hogy meleg legyen mindig és mindenkor a házba.
Mig egy saját erdős kazános megoldásnál, az rengeteg idő munka és energia, mire az erdőről bejön a fa és el lehet tüzelni, tudom mert volt benne részem és nem szeretném mégegyszer csinálni.meg nyugdijasként azért megnézném, ha segitség nélkül kimész az erdőre és rönk és ágfákat darabolsz egész nap, hogy télire betermeld.és a minusz fokokba is minden nap kimenyj a tárolohelybe és behozz arra a napra tuzelőt a kazánhoz. arról nem is beszélve, hogy mekkora koszt hagy maga után igy a helységbe.
ÉS ez az energia , amit akár fiatalon is erre a tevékenységre pazarol az ember az meg fog látszani az egészségi állapotán is az embernek, arról nem is beszélve, hogy azt az időt , mennyimás dologra is el lehetett vola tölteni.
Ezért nem tartom én a fát megujjoló energiának se, mert attól, hogy ujranő attól még ugyan olyan kárt tesz a természetben vele az ember, mint a szénnel vagy mással. egy erdőnek ha felhasználják akkor kell 10-20 év mire ujra felhasználható méretűre megnő, az alatt az idő alatt az erdő élővilágának kénytelen más helyre vándorolni rosszabb esetben elpusztulnak. és ha mindenki könnyuszerkezetes faházat akarna csinálni mert az menynire környezetbarát meg lebomlo és ujrahasznositható.akkor gondolkodjon el ezen is, hogy menyni erdőt kell kivágni ahhoz mire mindenkinek meglesz hozzá az alapanyag, és az első erdő még ujra se nöt mire kéne már uj faanyag. -
ncc1701
veterán
Ebbe kicsit belekavarodtál, de nem gond. Nem arról volt szó, h vén trottyosként mik lesznek a lehetőségeid. Szimplán önellátásról volt szó. Amikor nyugdíj belekerül a képbe, az már eleve nem önellátás, hanem más lát el.
Mellesleg ha nem lesz elég a nyugdíj villanyra-gázra, és még fát sem tudsz aprítani, akkor az tényleg kampó. De ez nem törvényszerű, ha vigyázol magadra egész életedben. -
Majd ha megöregszel nyugdijasként ne adj isten fizikálisan már nem leszel a toppon, a nyugdijadbol meg nem telik majd a gázra ,akkor majd milyen jo lesz mondogatnod vacogo fogakkal télen, hogy dejó , hogy van saját erdőm és egy vegyes tuzelésű kazánom, csak épp nem lesz aki folyamatosan kivágja feldarabolja bevigye a kazánra füteni.
-
DraXoN
addikt
nagyon fontos, hogy vízszintben legyen (mind a 2 dimenzióban jobb-bal, előre-hátra) a kültéri, a faltól minimum(!) 10Cm-re (De a több előny). és egy stabil talp vagy konzol se árt, ha tud deformálódni könnyen, az nem tudja megtartani rendesen a klímát így működés közben felerősítheti a kompesszor rezonanciáját.
persze ... mindig lehet elhasznált csapágyas ventilátor a kültériben, vagy gyári hibás egység is.Vannak akik az "infrahang" miatt nem bírják a klímákat (még ha halk üzemmódban is megy, egy az ember által nem hallható frekvencián búgnak, és fejfájást, émelygést okoz egyeseknél).
[ Szerkesztve ]
The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
frescho
addikt
válasz Hieronymus #110 üzenetére
Csak közben eltelt jó sok idő és ők képesek voltak tovább lépni pár kockát. Mi meg most húztunk egy
Lépj vissza a 80-as évekbe!
kártyát.https://frescho.hu
-
-
frescho
addikt
válasz Hieronymus #108 üzenetére
Szociális rész is kell, mert van olyan környezet amiben ha a feje tetejére áll, akkor sem fog tudni tanulni. Oktatás terén mi sajnos szépen lépkedünk visszafelé az időben. A magolás fontosabb, mint a gondolkodás.
https://frescho.hu
-
"Ez csak részben szociális, legalább ennyiben oktatási kérdés."
Az oktatáson sokkal több múlik. A "szegény" ember gyerekének lehet más mintát mutatni, mint amit otthon lát. Ez lehetőséget ad választani, más mintákat követni.
Gondolkodni is megtaníthatnák a gyerekeket, a magolás nem sokat ér.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
DraXoN
addikt
Aktuális terv az uniós politikában, hogy minnél több háztartást hőszivattyúra (akár fűtésre alkalmas klímára) állítsanak át, mert csak így biztosítható hosszú távon a független európai energia politika (egyszerüen nincs elegendő fosszilis energiahordozónk, áramot termelni meg sok módon lehet).
ugyan nem volt erős tél, de a legutolsó szezonban a kb 30nm házamat kb. 500kw-nyi energiából kifűtöttem egy klímával (rossz, 30 éves ablakok, szigetelés nem nagyon van... első tél beköltözés után .. na, nem volt idő a tél előtt rá), azt nem is 21fok volt a cél, kíváncsi voltam "mennyi lesz" így 24-25 fok volt kb. végig.
Ez ezen kalkulátor alapján-> [link] :
A1 kedvezményes tarifán: 17996Ft
A1 nem kedvezményes tarifán: 35052Ft
H tarifán: 11341FtGondoltam idén szigetelek, de számolgatva az év elején úgy döntöttem nem éri meg (és kihúzok még 1 évet), mert jövőre kapna némi bővítést a ház (49nm-re bővülne, plusz új tető szerkezet és, elő lenne készítve tetőtér beépítéshez).
Tavaj a tél előtt annyi történt csupán, hogy mikor az első pár hideg nap bejött nagyon érződött, hogy "baj lesz", de egyedül felülről húzott erősen a hideg (szigeteletlen födém), így kapott 10-15cm nyi üveggyapotot (azért nem egységes, mert az alacsony tető esés miatt a szélekre csak 10cm fért be).. Az épület könnyű szerkezetes, kb 5cm kőzetgyapot van a falakban csupán, de az ablakok katasztrófálisak (azokon gondokodtam nagyon, hogy kéne csinálni velük valamit).Ezt egy levegő-levegő hőszivattyú eredménye egy nem túl jól szigetelt épületben (igaz, egy relatív drágább "3.5kw" kategóriájó klímával). Egy talajszondás biztos hatékonyabb, de 3-4x-es áron van. Amit megfigyeltem, az olcsóbb klímák, hiába "fűtésre optimalizáltnak" mondottak, sok idő rajtuk a DF mód (leolvasztás). Az enyém lényegesen gyorsabban vált üzemmódot (fűtés-hűtés között) mint a szomszéd olcsóbb klímája.
Magam részéről viszont terveznék egy olyat, hogy veszek majd egy 2. olcsóbb klímát, amit beépítek egy központi szellőzés csatornába. Lényegesen olcsóbban megcsinálható DIY módon mint egy-egy gyári rendszer (nem is értem az árkülönbséget, szerintem valami kartel lehet a piacon, vagy akkora az árverseny a split klímáknál, hogy már-már épp, hogy csak nyereséggel árulják az egységeket? míg a komolyabb rendszereknél azért "fogtott a ceruza").. gyakorlatilag majdnem azonos, csak más a hőátadó közeg és máshogy vezérelt szoftveresen.
The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
DraXoN
addikt
csak lazán kapcsolódik a témához, de:
Ahol én lakom ott a lakók 2/4-e hőszivattyú/klímával fűt évek óta (inkább klíma, de ügye az is hőszivattyú)... a maradék 1/4 fával (bár egyre kevesebben és ők se kizárólag csak azzal), másik 1/4-ed elektromos radiátor/infrapanel. Napelem nem nagyon van, 1-2 házon pár tábla (fel is használják önmaguk).
Gáz nincs az utcában, egy 4 utcával odébb megálltak vele 30 éve, elvileg volt igényfelmérés gáz behozatalra egy 3-4 évvel ezelőtt, de igény nem nagyon volt rá (aránytalanul drága lett volna), így az egész elmaradt és nincs is tervben mostanában a gázhálózat bővítése.Visszatérve a hőszivattyúkra, eléggé függ a hangja, hogy jól van e telepítve (rendesen vízszintben van-e, nem-e rakták rá túlzottan a falra). Persze az is számít mennyire márkás a modell (a drágább azért jellemzően halkabb). 1-2 háznál van zajos kültéri (szinte kívétel nélkül rossz a telepítés ott), de többnyire csendben teszik a dolgukat.
Persze.. "rossz szomszédi viszonyok" vannak. A szembe szomszédom most szereltetett fel egy második klímát, hogy a földszinten se keljen fával fűteni mindig (ha venné a fát, nem is érné meg, de ingyen kapja innen-onnan, amíg van azt használja). Na ő direkt a felé a szomszéd felé telepítette a második klíma kültérijét is akit utál... pedig így drágább volt (6m cső kellett). mivel több mint 1 méterre van a telekhatártól a klíma nem is szólhat érte a szomszéd.. valamikor a covid első és második hulláma között romlott meg a viszonyuk, valahol azzal kezdődött, hogy az akkor fentlevő klímát ne kapcsolják be mert "átfújja a covidot" (a technológiai fejtegetésekbe most ne menjünk bele).
A lényeg, zajos lehet a hőszivattyú, de sokszor inkább telepítési okokból (egy jó talp se árt). Szerintem az ingerküszöböt többnyire nem érik el.
-
veterán
válasz Donki Hóte #104 üzenetére
rég rossz, ha valakinek azért vannak gyerekei, hogy valaki törődjön vele öregkorában.
egyébként nem azt mondtam, hogy a gyerek hülyeség vagy rossz dolog, csak nem hiszek az ilyen univerzális megmondásokban, mint pl gyerek nélkül semmi értelme az életnek.
hanyas vagy, te disznó?
-
veterán
-
ncc1701
veterán
válasz Hieronymus #99 üzenetére
Egyszerű, ne mást tarts el, hanem magadat. A nyugdíjat is az embernek magának kellene összeraknia, és nem a másét fizetni.
Érték... Hogy mi az érték, az az értékrenden dől el. Számomra a legújapp iphone (csak példa) nem érték, hanem erőforrás pazarlás. Csak olyan a társadalom, h ez kell neki, mert félre van mindenki nevelve, és kevesen jönnek rá, h mi az igazán fontos. Nem, nem a legújabb autó. Ez egy mókuskerék, amibe beleültetnek mindenkit, és csak kevesen tudnak belőle kiugrani. -
frescho
addikt
válasz Hieronymus #101 üzenetére
Nem érted az iróniát. Hofit idézném:
- Elvtársak, hol áll a hanyatló Nyugat?
– A szakadék szélén, elvtársak!
– És hol tartunk mi?
– Mi természetesen egy lépéssel előtte járunk!Igen, olcsóbb bevinni a munkaerőt, mint kitermelni. Ezzel nem értek egyet. De nézd meg, hogy mekkora a termelékenységük és a leszakadó réteg aránya. Ez csak részben szociális, legalább ennyiben oktatási kérdés. Alap képzésben igyekeznek gondolkodó, rugalmas tanulókat nevelni. A későbbiekben a szakképzésük, felnőttképzésük hatékonyabb. Egész egyszerűen több figyelmet és pénzt fordítanak rá ami aztán megtérül. Olyan böszmeség
nemkevésbé jellemző rájuk, hogy virágkötő tanfolyamot szervezzenek egy világvégi zsákfaluban.https://frescho.hu
-
"A döglődő nyugaton ez kicsit jobban megy."
Nem szeretem ezeket a paneleket.
Németország mostanában könnyítette meg az állampolgársághoz jutást. A német vezetők egzotikus országokba járnak munkaerőt toborozni az egészségügybe és a szociális ellátáshoz.
Olcsóbb megoldás , mint megfizetni a meglévő munkaerőt.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- PlayStation 5
- Path of Exile 2
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Samsung LCD és LED TV-k
- HÁZIMOZI / HIFI / TV beárazás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Projektor topic
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- További aktív témák...
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objetkív + táska ( Nikon )
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest