- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen SSD-t vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Hogy is néznek ki a gépeink?
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Barret001
addikt
-
rednifegnar
senior tag
laptop alaplapi piezot hogyan lehetne halkitani? olyan eles hangja van mint a fene. leragasztottam kozvetlen a lukjat 2 reteg ductapeval de nem sokat csendesult. viszont nagyon benne van a cuccban, nem nagyon tudok sorosan ellenallast tenni ele.
mi van ha parhuzamosan teszek? meg mekkorat erdemes? nem sok forrasztgatasra van lehetoseg, eleg zsufis, de hatulrol ott a 2 laba.A camera does not make art, the artist makes art.
-
Reggie0
félisten
válasz rednifegnar #92955 üzenetére
Ha ragasztopisztollyal belefolyatsz anyagot az halkitja.
-
rednifegnar
senior tag
válasz Reggie0 #92956 üzenetére
igen mar ilyeneket olvastam en is, ragasztopisztoly, szilo, rago...
az kulon gond hogy ahhoz hogy hozzaferjek a lukhoz, ahhoz miszlikbe kell szedni, egyszer mar megcsinaltam. jobb lenne valami cucc amit raforrasztok, mert az aljahoz konnyu hozzaferni. talan meg szetszedni sem kell mert majdnem felette van egy takarolemez ami leveheto. valaki kondit irt. de ha nem lesz jobb szetkapom meg egyszer
A camera does not make art, the artist makes art.
-
Barret001
addikt
válasz rednifegnar #92957 üzenetére
Ellenállás biztos segít,csak kérdés,hogy mekkora kell...
-
Reggie0
félisten
válasz rednifegnar #92957 üzenetére
Parhuzamosan raforrasztani barmit is eleg meredek az aramkor ismerete nelkul, mert lehet tulterheli a meghajto aramkort. Sorba lehet vele kotni ellenallast vagy meg jobb, ha kondenzatort, de ahhoz a vezeteket kell megszakitani vagy ki kell forrasztani. Szoval sehogy se az igazi.
-
mezis
félisten
-
demars
addikt
Saválló lemezből hajtott marató tál.
Ezt lehet melegíteni ha szükséges.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
rednifegnar
senior tag
ezekkel az a baj hogy ha nincs otthon akkor csak ezert nem veszek, hogy belepottyintsek. akkor mar inkabb rago vagy melegtakony. inkabb az a baj vele ha nem eleg vagy tul jol sikerul akkor nehez korrigalni.
valaki irta, hogy at kell furni a lukon at, na azt se szivesen csainalnam.
egyszer lattam valami pc-ben egy szilikon kabátot ami ra volt huzva a csipogora hasonlo celzatbol.
na mindegy valamit csinalok vele, tul hangos meg igy is, csak nehez szetszedni marha rovidre hagytak a szalagkabeleket meg a vezetekeket, a csatlakozok meg olyan szorosak, hogy inkabb kiszakad a drot beloluk.A camera does not make art, the artist makes art.
-
leweegee
aktív tag
válasz rednifegnar #92964 üzenetére
Jahogy végleg likvidálnád? Oldalcsípő, kb közepén ráfogsz és határozott mozdulattal kettéharapod vele.
Ne nőj fel! Csapda!
-
demars
addikt
Igen.
Egyébként mi a baj ezzel az edénnyel? Saválló anyagból van és lehet melegíteni gázon, rezsón, stb. Legutóbb kínlódtam a műanyag tállal, nem tudtam tartani a hőmérsékletet.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
Aprósólyom
addikt
Tervezem, hogy a multiméterem 9V elem tápellátását átalakítanám tölthető akkumulátorra, 2 variáció jutott eszembe:
1. beépített 1db Li-ion cella töltésvezérlővel vagy
2. egy plusz elemtartó rögzítésével 3-4db Ni-Mh cellával
Mindkettő variációhoz szükséges lenne DC-DC tápmodulra.A kérdés: Jól sejtem, hogy ezeknek a DC-DC step-up boostereknek van egy minimális szivárgó árama?
Ha ritkán használom a multiméterem, akkor érdemes lenne egy kapcsolóval leválasztani az akkumulátort vagy a DC-DC tápmodult, hogy a lehető legkisebb legyen az akku cella önkisülése?Jevons paradox
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Aprósólyom #92969 üzenetére
Semmi különös, 2 x Li-po cella sorosan, melyek belső védelemmel integráltak. Így egyszerűbb, de használható 2S BMS panel is.
Védelem viszont kell, hogy ne tudja túlmeríteni.
-
Dr. Szilikát
őstag
Megnéztem közben, olyan vezetékes celláim vannak, hogy 402035, ebből kettő befért a 9 V-os helyére. Mivel ritkán kell tölteni, belefér annyi fáradság, hogy olyankor kénytelen vagyok kiforrasztani és egy TP4056 modullal feltölteni, ami csökkentett áramra van beállítva, mivel apró cellák (240 mAh).
Van 802035, ez már 8 mm vastag értelemszerűen és 20x35 mm, 500 mAh.
-
Barret001
addikt
Röviden,igen.Járható út.
-
nagyúr
válasz Reggie0 #92973 üzenetére
Ha mégis, rögtön kiderül. Ha nem, akkor egy próbával nemigen tesz kárt a "végfokban". Legalábbis Arduino-val kapcsolatban láttam sokféle bekötést piezo-hoz és szinte mind tartalmazott soros áramkorlátozó ellenállást. A piezo-ban az a praktikus, hogy egy uC kimeneten direktben meghajtható, nem nagyon lesz ott szerintem nagyobb áramgenerátor.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
Ahhoz tartozott egy apró induktivitás, vagyis tekercs is, ha jól emlékszem, amivel felnyomatták a feszültséget.
Piezo egység viszont létezik aktív tok is, amire csak DC 5 V-ot kell adni, illetve van 3,3 V-ról működő is. 12 V-os már kicsit nagyobb is általában, hangosabb is.
[ Szerkesztve ]
-
Urna
tag
Sziasztok!
Megjött a kijelző ( [link] ) tökéletesen működik, más a felfogatása de ez nem lesz gond szerintem. Viszont lenne két kérdésem ezzel kapcsolatban (aztán az majd a következő nap kérdése lesz, hogy az előző kijelző inverterét hogy lehetne használni, sorban haladok).
Enyhén melegedett a peremén alúl, amikor kipróbáltam, nem nagyon de kézzel nem szívesen fognám megsokáig, kb 35-40 max, ez így belefér? Ha a telefonom lenne nyilván aggódnék, de sose volt ilyennel dolgom és inkább óvatos vagyok vele. Kb. 5 percet "használtam" igazából, nem volt semmi változás benne a bekapcsolás után kb ilyen meleg / langyos lett, ilyen 60 fokokat nem ért el akkor se amikor kikapcsoltam a végén.
A másik kérdés, hogy a hátán van egy réteg, ami elvileg (de javítsatok ki ha tévedek) a megvilágítást fogja vissza hogy hátul ne világítson ki, viszont ezen, (legalábbis leírása alapján) egy wacom digitalizáló réteg van (a piros a kinti oldala és a zöld a belseje) . [kép] [kép]
Mivel ennek külön csati van és csak 4 csavar tartja a helyén, nem kapcsolódik magához a kijelzőhöz csatlakozóval biztonságos lenne ha levenném ezt? Így: [kép] ?
A kérdés azért fontos mert az iBook ki kéne hogy hátra világítson az alma-logóban, szóval fontos lenne, hogy kimenjen hátul a fény (nem ebből direktbe, van egy diffúzor papír még, de innen indulna).
Köszi!S10 + Galaxy Watch 3
-
-
Aprósólyom
addikt
Jópofa, köszi.
Azóta lecsekkoltam, hogy 3db AAA cella pont befér a 9V helyére:
Egy MT3608-2A step-up booster kezdő feszültsége 3V, úgyhogy a mélykisülés-védelem is meg lenne oldva(?). Kb. 2000 forint lenne a teljes anyagköltség.
Közben az is leesett, hogy a multiméter forgókapcsolójával sorba kötöm a Step-up booster bemenetét, így a Multiméter kikapcsolásával a boostert is leválasztom, úgyhogy minimalizálódik az önkisülés is.
És végül, de nem utolsó sorban az is szempont, hogy elég lenne egy szimpla, egyszerű és olcsó AA/AAA töltő is, ha már minden AA/AAA elemes eszközben akkukat akarok használni.
Jevons paradox
-
Adiabata
újonc
A kérdezett motor csillagban a 380V os vonali feszültségű hálózatra köthető. Deltában a 220V os vonali feszültségű hálózatra lenne köthető, ha lenne olyan. Ezt jelenti az adattábla.
Tekercse csak egy feszültségre készülhet, az övé 220 V-os. Deltában a szokásos kisfeszültségű hálózatra nem köthető. -
gyenesmartin
őstag
Sziasztok!
JBC T245 pákahegyhez milyen forrasztót ajánlanátok?
Kicsi, könnyű, hordozható kellene, mint amilyen egy TS100 is.
Létezik ilyen? -
ekkold
Topikgazda
válasz gyenesmartin #92985 üzenetére
A 245-ös JBC hegyeket, T470-es pákanyélben használom (használtan vettem több darabot), a forrasztóállomás saját fejlesztés és építés.
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
törölt tag
Sziasztok!
Van egy elméletileg TP4056 Li-Ion töltőm, de azt vettem észre, hogy nem TP4056 IC-vel, hanem 4056H IC-vel van szerelve.
Egy 18650 cellát rákötve és közben ~10-30mA terheléssel (microcontroller+oled) működik, de 30mp után már annyira meleg, hogy hozzáérni sem tudok.
Ha megtenném egyértelműen égési sérülés lenne 5mp alatt.
Ez normális jelenség vagy ez a chip valami klón és ezért melegszik ennyire?
[kép][ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #99235328 #92987 üzenetére
Lineáris (disszipatív) szabályzó, példának okáért, ha bemegy 5 V és az akku még csak 3 V szinten tart, akkor 2V x 1A = 2W teljesítményt kénytelen elfűteni. Később csökkenőbe megy.
De az áramot is lehet csökkenteni egy ellenállás cseréjével.
H változat általában arra utal, hogy leforrasztható a "hasa", a jobb hőelvezetés érdekében, de most ennek nem tudok pontosabban utánanézni.
-
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #92990 üzenetére
Az akku 3.52V-on állt és így működött, ennyi jelent meg cirka a panel out érintkezőkön.
Aztán usb-ről (~4.8V) töltés közben 3.7V-ot mértem már a cellán.
Sajnos töltőáram kimaradt, de majd megnézem, elméletileg 1A körül kell lennie.
Tehát ha jól számolom, akkor ~1.1W-ot kellett elfűtenie.
Bele sem merek gondolni, hogy 3V cellafeszültség esetén (eddig engedi merülni elméletileg) milyen hőmérséklete lenne töltésnél.Az áramot melyik ellenállás cserével lehetne megtenni és milyen értékkel? Az 500mA csúcsáram bőven elég lenne nekem.
Barret001: Ja, lehet azt kellene tenni. Viszont most sem kicsi bordám, sem folyékony hővezető ragasztóm nincs. Annyira apró ic, elhelyezni sem lehet egyszerű a hűtést rajta.
Dr. Szilikát, Barret001: köszönöm az eddigi infókat.
-
Barret001
addikt
-
szkristof05
csendes tag
Sziasztok! Tudnátok e abba segíteni hogy hogyan kell összerakni egy Lichtenberg égetőt? Valami magyar leírást tudnátok linkelni vagy írni?
-
tordaitibi
veterán
válasz #99235328 #92991 üzenetére
Ennél sose lesz melegebb mrt korlátoz a beépített védelem, saccolásom szerint valahol 120-140 fok csip hőmérsékletnél.
Ha a gyártó így tervezte, sok mindent nem tudsz tenni.
Veszel egy TO220 tokos THT stab.ic-t és hűtöd, az garantáltan nem lesz 40 fokos se. Igaz méretbe durván nagyobb lesz a végeredmény. -
Reggie0
félisten
válasz tordaitibi #92995 üzenetére
De tud, pl. vesz egy homerseklet komparatort es annak az open drain kimenetet bekoti az Rprog es a fold koze. Igy ha a komparator szerint felmelegedett a chip, akkor megszakitja a toltest. De azt is lehet, hogy marad egy masik ellenallas parhuzamosan a fold fele es akkor csak lecsokkenti a toltoaramot. Esetleg az egyik ellenallas lehet termisztor is.
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz szkristof05 #92994 üzenetére
Az a cucc nagyon veszélyes, sok esetben okozott már halált, vagy maradandó durva sérülést.
Csak azért mondom ne csodálkozz ha nem kapsz választ, ezt itt hobbiszinten kitárgyalni olyan felelősség, amit pl én nem vállalnék. -
roseben
kezdő
Üdvözletem!
Szeretnék itthonra egy labor tápegységet vásárolni csak, hogy legyen ha szükség lesz rá.
Legutóbb pl. az autó fűthető visszapillantó tükörlapot szerettem volna tesztelni mert nem működött. Csak egy példa. Bár biztos voltam benne, hogy rossz mert a csatlakozóján 14 voltot mértem. Na mindegy ezt csak a 'minek nekem tápegység?' esetlegesen felmerülő kérdés miatt írtam mint példát a közelmúltból. Ezt néztem ki de nem tudom eldönteni, hogy a több áram vagy a több feszültség jön jobban a későbbiekben. Ti melyiket vennétek? A 30V 10A verziót tudom elképzelni a legszéleskörűbb használatra a választékból. 230V-os nincs köztük, nem Amerikában élek, így 60V felett nem nézelődtem. A kérdés a 30V10A vagy a 60V5A között lenne szerintem. 30 és 60 volt között milyen kütyü jöhet szóba ami szóba jöhet a jövőben... Remélem értitek a dilemmámat. -
ekkold
Topikgazda
válasz roseben #92998 üzenetére
A 30V 10A lesz az univerzálisabb. Pl. azzal már lehet értelmesen 12V-os autóakkut, és akár 24V-ost tölteni. Vagy ki tudsz vele próbálni nagyobb áramfelvételű autós cuccokat, amihez az 5A esetleg kevés lenne. A nagyobb áram gyakrabban kell, mint a nagyobb feszültség. Ha pedig később mégis kell a 60V, akkor mégegy ugyanilyen kell mellé, hogy sorba lehessen kötni, és akkor van 60V / 10A-ed.
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest