Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Batman2

    őstag

    válasz Dr.Szilícium #76295 üzenetére

    Köszi az infót !

    Abban biztos voltam, hogy az 555-össel felépített boost konverternél vannak hatékonyabbak cél IC-kkel, de van egy rakás 555-ösöm, nem akarnék cél ICt venni és biztos vagyok benne, hogy lehet ezt a kapcsolást is hatékonyabbá tenni.
    Erre ad is infókat a linkelt oldal, pl. az RC szűrő akár teljes kihagyására.
    A kérdés, hogy ekkor mi szenved csorbát, ha nincs zajszűrés az okoz e bajt egy nixie meghajtásában ? :U

    Másik, hogy az oldalon levő kapcsolásban 0,1nF-ot ír a zajszűrő C tagjára, az én kapcsolásomban pedig 1nF van, ami nyilván sokkal több áramot enged át, lehet többet csillapít, de sokkal többet is pazarol el, ami az ellenállás melegedéséből is következtehető.
    Csőkkentem a kondi értékét, esetleg teljesen ki is veszem és megmérem a fogyasztást így is, úgy is.
    FETből is keresek kicsi gate kapacitásút, hogy az 555 kimeneti árama minél hamarabbi váltást tudjon eredményezni.
    Induktorom egyelőre nincsen nagyobb áramú, vagy nagyobb induktivitás értékű, azt nem tudom cserélni, van ahol 100-470uH közötti tartományban írják az értékét.
    Az ellenállásokon elvesző ernergián nem igazán tudok változtatni, illetve az én kapcsolási rajzomban már nagyobb ellenállás értékek vannak, ahol lehet.
    A bemeneti kondi nálam nem low ESR, bár az nem megelszik, hátha a low ESR által nagyobb áram impulzus tud folyni, így hamarabb, hatékonyabban töltődhet az induktor.
    A kimenetre sem low ESR kondit tettem, csak egy mezei, 105 fokos 2,2uF-400V-os példány, az sem melegszik, nem tudom, hogy az áramkör hatékonyságára egyébként mekkora hatással van.

    Üdv.

    [ Szerkesztve ]

    Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

Új hozzászólás Aktív témák