Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Mindless #51360 üzenetére

    3,7 V csak az átlagos / névleges feszültség, 4,2 V-ra töltődik fel, de most nem is ez a lényeg.

    Az akkura rá lehet tölteni külső töltővel is, ha ki tudod vezetni a kapcsait. Legegyszerűbb az olcsón kapható TPA4056 modul használata.

    Összefoglalnám, amit tudni kell róla, mert gyakran felmerül a fórumom, így legközelebb tudok rá linkelni:

    - Állandóra lehet kötni az akkura, ha nem kap tápot, akkor visszirányban nem szívja le a töltést.

    - Áteresztő FET-szabályzós, disszipatív, a különbözeti teljesítményt elfűti. Ugyanakkor a FET-nek köszönhetően már 4,3 V is elég neki, hogy 4,2 V-ra töltsön, vagyis a feladatát elvégezze. Lényegtelen, hogy elvileg 8 V-ot is elbírna (kisebb töltőáram mellett), a tűrhető melegedés érdekében 5 V-nál többet nem érdemes adni neki.

    - Csak egy példa: az akku 3,2 V-on áll éppen, 1 A töltőáram mellett, 5 V betáp, az 1,8 V különbözet. Ilyenkor 1,8V x 1A = 1,8W teljesítményt kell elfűteni. Ez azért már jól megforrósítja, tehát célszerű 5 V alá levenni a betápot, amihez úgyis kell még egy külön DC-konverter, ha 12 V-ról akarom járatni, azzal igény szerint beszabályozható.

    - A nyíllal jelölt ellenállás segítségével állítható be a töltőáram, 1,2 kΩ értékkel szállítják (1 A). Ha azt lecserélem 2,2 kΩ-ra, kb. 500 mA lesz a töltőáram. Többi érték a dokumentációban.

    - A felső képen a védelemmel ellátott változat látható, amit egy DW01A IC és egy FS8205A dual FET alkot. Védelemre elvileg nincs szükség, ha az akku maga is tartalmazza, de azért érdemes használni, hátha a TPA-ban túlterhelődik és zárlatos lesz a FET. Ilyenkor a másik FET (a kimenetnél) lekapcsolja a töltőt.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák