Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz fero02 #30140 üzenetére

    "Ez a régmúlt hiedelme."

    Szerintem meg a te mondatod a marketing "áldásos" tevékenységének ékes bizonyítéka.
    Természetesen én általánosságban beszéltem és lehet a kivételeket sorolni, hiszen a repülőgépek, drónok esetében értelemszerűen a súlycsökkentés létkérdés. És nyilván a hangszórók membránja is ellenpélda, de ha nem akarjátok észrevenni, hogy a mai ipar egyik alapvető rákfenéje, hogy a tervezés fő szempontja nem a tartósság hanem a tervezhető elavulás, aminek egyik lényeges eleme éppen az anyag lehetséges legnagyobb kisprórolása a termékből, akkor csak hajrá. És egyfelől lehet azt mondani, hogy ez a spórolós anyaghasználat kedvez a környezetnek, de a valóságban a sok eldobható szemét, amit gyártunk csak ront a környezetükön. Ezeregy példát mondhatnék, de nem akarok offolni. Viszont, el lehetne dönteni az állításom igazát vagy hamisságát, meg kell nézni a hangszórók adatlapját. Ha valakinek van kedve, esetleg vegye szemügyre, hogy egyes mélyközép gyártók termékpalettáján a drágább hangszóróik ára és súlya milyen összefüggéseket mutat. Ha nem igaz általánosságban az, hogy a premium (drágább) kategória nehezebb mint a belépő szintű, akkor szívesen kérek elnézést az állításomért. Csak annyit kérek, hogy alapos legyen az összehasonlítás és ne ragadjatok ki egyetlen drága és könnyű mélyközepet, ami esetleg éppen azért lett drága, mert olyan helyre tervezték, ahol a kis súly volt a döntő elvárás és teszem azt titánból vagy karbonból gyártották. (lásd bringák, fényképezőgépállványok)

    Szerk: közben most olvasom:

    "A jó hangszóró állórésze robusztus. Minél robusztusabb, annál jobb - és drágább, önmagában az anyagszükséglet miatt is. "

    Azért úgy látom, hogy aki akarja, érti mire gondoltam.

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz #71562240 #30150 üzenetére

    Oké, akkor maradjunk állódoboznál. Úgyis azt szerettem volna inkább.

    "Feltehetőleg kifutott széria."
    Oké, egye fene! :) Nem hiszek abban, hogy a kifutott elavult is lenne egyben, látom, hogy a marketing megköveteli a folyamatos frissítést, ami inkább a dizájnt érinti, semmint a minőséget. (ezzel a kijelentésemmel is alkalmat adok a vitára, de éppen shalafi mondta, hogy az elektroakusztikát már jó ideje kitalálták...) A kifutó szériával legfeljebb olyan baj van, hogy a reprodukálást teszi nehézkessé. (no nem mintha az lenne a célom, hogy kettőnél többet vegyek ezekből a hangszórókból :)) )

    "Ne azzal törődj, hogy éppen azzal a alalalaltípussal mik vannak."

    Nekem nyilván némi fogódzót meg "biztatást" jelentett volna, ha mutatsz ilyet, de oké, ha keresgélned kell, akkor az azt jelenti, hogy azért nem annyira evidens választás ez, amire jól bejáratott példák lennének. Az én keresgélésemmel csak az a baj, hogy én csak a hangszórók nevére tudok rákeresni, azt meg szerintem a gyári dobozok esetén úgysem jelzik. Hacsak valaki nem jelzi ezt egy netes felületen. Egyébkét meg csak az marad, hogy ránézésre keresgélem a hasonlókat, de annyira egyformák ezek a hangszórók :)
    Ne feledd, a kiindulási pontom az volt, hogy adott egy kit, adott egy optimálisnak gondolt tervrajz egy dobozról és azt én a magam szakállára megpróbálom "csinosítani". (csinosítás = áttervezés, módosítás, újragondolás, stb.) Kicsit vagy nagyon.
    "A tendenciát nézd a típuscsaláddal."

    Oké, akkor ha mutatsz típuscsaládot, akkor nem én kezdek el találomra mutogatni, hogy ez az-e amire gondoltál?

    Tulajdonképpen az lenne számomra a következő segítség, ha vázolnád a leginkább ajánlatos kubatúrát, elrendezést. Vagy a lehetségeseket. És akkor én látom, hogy mit gondolok járhatónak, mit kevésbé (kivitelezői oldalról és formai oldalról egyaránt. Mit tudok bevállalni és mi az amit már nem szeretnék melóként belerakni.
    Én a dobozkészítés technikai oldaláról (és persze a forma felől) közelítek, de jó ha van valamilyen kapaszkodóm (mi jó a hang terjedésének), hogy ne legyen teljesen öncélú amit csinálok.
    Például alapvetően vonz az de ez a melósabb verzió), hogy a magassugárzó külön "kezelődjék", ahogyan pl a B&W dobozoknál. Tehát alapesetben, ha téglatestből indulok ki, akkor beleszerkeszthetem a dobozba a "szokásos" módon. (ne kérdezzétek, hogy miért éppen ezt a dobozt linkeltem, azért mert pont ilyen felsőmaróm is van, mint az egyik képen :) )
    De ha esetleg abban segítesz, hogy a mit olvassak el (szakirodalom könyv formájában csak a Klinger-féle könyv van) akkor azzal kezdem. De a lényeg az lenne, hogy matematikai képletek ne nagyon legyenek benne, mert azt nem értem meg. :(

  • szazbolha

    addikt

    válasz troll81 #30147 üzenetére

    Köszi, eddig még nem is halottam erről a 3 rétegűről, de nálunk is kapható utánanéztem. Itta fórumon azt olvastam, hogy a fenyő puhafa és lágyabb lesz a doboz hangja. Elvileg a nyír is az, de a nyír rétegelt lemez egyszerű szemlélőnek sokkal szilárdabbnak, ridegebbnek tűnik min a fenyő.
    Azt is olvastam, hogy előlapnak jó lehet kombinálva más fával.
    Majd értekezek asztalossal is, hogy mi adja a jó érték arányt, hogy szép is legyen.

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #30148 üzenetére

    Köszi... de írtam hogy passzív szűrést tervezek.
    Akkor nem marad más minthogy kipróbáljam melyik a kellemesebb hangzású. Veszek egy nagy légmagost meg egy előre gyártott SAL vasmagos hangváltót (az 150 Hz-es)
    .
    Sajnos az Isat értéket nem adták meg, de az ebay-en sem láttam még olyan hangváltóba ajánlott vasmagost amihez megadják.

  • Soká

    senior tag

    válasz szazbolha #30153 üzenetére

    Nyír rétegeltből nagyjából két verzió elérhető, az egyik az ukrán(?), amit mindenütt árulnak, ennek 152,5x152,5cm körül van a mérete és jobb helyeken árulnak finn rétegelt lemezt (1250 X 2500mm), aminek sűrűbbek és egyenletesebbek a rétegei.
    Fenyőből is van többfajta. A luc az nagyon könnyű puha, a borovi már jobb, de ebből is sokféle minőség van, nem mindegy, hogy Szibériából jön vagy a környező országokból, a vörösfenyő meg még erőteljesebb.
    Árban, minőségben nagy különbség van egy hossztoldott csomós luc tábla

    meg mondjuk egy toldásmentes, csomómentes borovi között:

    De fenyőből nem nagyon szoktak hangdobozt készíteni (szerintem lehetne...)
    Valószínűleg a furnérozott mdf lehet a legjárhatóbb út, ha nem fóliázni akarsz.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Soká #30152 üzenetére

    A kiindulópontod persze kit volt, de a DIY nem így működik. A kit összerelési téma, a DIY alkotási. A boltok tele vannak kitekkel - amiket a gyár összeszerelt.

    Típuscsalád alatt az értendő, amibe a kiválasztott hangszóró tartozik.

    Hol vagyunk még kubatúrától? Még hangszórókészletünk sincs.

  • Soká

    senior tag

    válasz #71562240 #30156 üzenetére

    Lehet, hogy a fogalmakat én szabadabban használom a kelleténél. Én kit alatt azt értettem, hogy van egy hangszórókészlet + egy keresztváltó, ami úgymond jó kombónak tekinthető, van hozzá egy dobozterv (ajánlat) amit aztán át lehet alakítani úgy, hogy a hangzás ne sérüljön (nagyon...), de kilépjünk a szokásos lapszabászaton megrendelem és összecsavarozom konstrukcióból.
    Így készült az a kis zárt doboz, amit már mutattam, megtartottam a belső méretajánlásokat, de megvastagítottam a falakat, az élekre pedig azért került tömörfa, hogy lekerekíthessem a dobozt minden irányból. Belülről meg csak azért bordáztam be a felületet, hogy jól megdolgoztassam magamat :)
    "Hol vagyunk még kubatúrától? Még hangszórókészletünk sincs."

    Nem tudom, hogy most a típus kiválasztását érted ez alatt vagy a hangszórókészlet fizikai birtoklását? Mert ha az utóbbit, akkor jegelnünk kell a témát. Már jeleztem itt is, de talán privátban is, hogy én egy költözés elején tartok. Az elkövetkező hónapok programja az lesz, hogy milyen fűtéskorszerűsítés, milyen hőszigetelés, stb. Milliós tételekről van szó és hangszórót csak akkor veszek, ha már ezeken túl vagyok.... éééés marad még pénzem :)
    Tudom, hogy onnantól leszek komolyan vehető pasi, ha lefotóztam az étkezőasztalon a frissen megérkezett hangszórókat, de mondom, ez messze van. Addig én szeretnék odáig eljutni, hogy a lelki szemeim előtt megjelenjen a doboz nagyjábóli mérete, formája és például ha fából készül, akkor elkezdem keresgélni a megfelelő alapanyagot, amit valószínűleg úgyis szárítani kell, pihentetni. Csak ehhez tudnom kell mondjuk, hogy kb. vagy max. milyen magas lenne a doboz, mert - most a hasamra csapok - ha 1m magas, akkor pont nem jön ki egy kétméteres pallóból. Ha valami finom anyagból dolgoznék (körte, szilva, tiszafa, stb.) annak eleve elég korlátos a mérete, tehát nem vehetem meg csak úgy, akármilyen méretben az anyagot. Az alapanyag megvétele, ha valami spéci fáról van szó, úgyis úgy történik, hogy hetekig, hónapokig figyelem mol árulnak éppen normális áron jó anyagot olyan méretben és mennyiségben, ami nekem kell.
    Amikor délután megnéztem a SEAS honlapját, akkor laikusként megörültem, hogy ők eleve gondolnak az építkezőkre és van egy széles kínálatuk kisebb-nagyobb doboztervekkel.
    Nem tudom, mit gondoljak, az, hogy a Scan-Speak oldalán nincs ilyen az a komolyságuk jele vagy a lustaságuké, hogy nem vették a fáradságot, hogy készterveket kínáljanak a nagyérdemű vásárlónak?

  • szazbolha

    addikt

    Tegnap óta gondolkodok azon, hogy a barkács hangfalam tisztán szól vagy csak a torzít és ezért érzem úgy. A magassugárzót használtan vettem, 20-on éves Magnat.. Alu membrános. Lehet ez a baj forrása. Csak úgy tudom letesztelni, ha veszek egy normálisabb magasat

    Erről mi a véleményetek: [SB26ADC]

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Soká #30158 üzenetére

    Kiten ugyanazt értettük - természetesen, hisz a kit az kit, azt a gyártó kínálja, nincs mit másképp érteni rajta. Gyári kit. Adott. Kitként késztermék, hangdobozként félkésztermék. Hogy aztán a felhasználó látszat- vagy valódi beavatkozásokat végez rajta, az legfeljebb is csak tuning, vagy jó, vagy rossz irányba, ugyanaz, mint a gyári hangsugárzóknál. A kitösszerakáshoz kitösszerakástopik kell, de az meg minek. Ez meg itt a házi hangfalépítés topik, hihi. Kitépítéshez nem kell házi építés topik, aminthogy gyári késztermék megvételéhez se kell házi építés topik. Ezekhez legfeljebb tuning topik kell, ha tuningolni akar az ember. Kitösszerakási topikok is biztos vannak néha, bár nem tudom, minek.
    Házi hangfalépítés topik szemszögéből semmi különbség nincs aközött, hogy te rakod össze a gyári kitet vagy a gyár már összerakta, és úgy veszed meg.

    Hogy ha ki lenne választva a hangszórókészlet, hogy majd jó Soká meg fogod venni, és feltételezzük, hogy kapható is lesz akkortájt, és feltételezzük, hogy tényleg elhatároztad magad, hogy a kiválasztottat veszed meg majd akkortájt jó Soká... Hmmm... Hogy erre bazírozzon az ember, és megtervezzen ezt-azt-amazt, hogy az esetleges majdani hangszóróbeszerzésig tartó időben a lelki szemeid előtt szárítgathassál fadarabokat, hmmm... HA! ki lenne "biztosra" választva, akkor lenne a hmmm..., hmmm... De hol vagyunk még attól, hogy ki legyen választva?! Főleg attól, hogy "biztosra" ki legyen választva?! Lehetne nekem hümmögni rajta, hogy tényleg de tényleg, de becsszóra tényleg biztosra választottad-e ki... De hol vagyunk még ettől?! Főleg, hogy még mindig kiteknél tartasz?! IKEA bútor összerakásához ott a használati útmutató, nem kell hozzá topik - de biztosan van nekik is topikjuk, lelki segélyként. Nem véletlenül, első kérdésem volt, hogy mi a célod egy házi hangfalépítési topikban.

  • troll81

    addikt

    Sziasztok elhoztam ma a hansa t kicsit öreg a mély hangszóró pereme sajnos :) [kép] [kép] volt ideje megérni.mindenkepp meg mentem az enyészet től.

  • shalafi66

    veterán

    válasz #71562240 #30150 üzenetére

    "Membránnál a könnyűség a cél,"
    :) A fenéket.

    "a hangszóró tömegéről, mivel hangszórókosárnál, mágnesnél... a tömeg, a robusztusság a cél "
    És ismét. :) Köze nincs a valósághoz.
    És akkor még nem láttad a Classicos SS mélyet élőben. :) Ha ilyeneket fantáziálsz. Kifejezetten nem robusztus a kosara...

    "Feltehetőleg kifutott széria."
    Nem az, hanem egyedi...

    "Minél robusztusabb, annál jobb - és drágább, önmagában az anyagszükséglet miatt is."
    Ez egy óriási csacsiság. :)

    Ebből úgy látszik, hogy semmit nem tudsz az elektrodinamikus hangszórók működéséről. Az ég világon semmit. :)

    A kosár, attól a pillanattól, hogy dobozba építetted, alig számít. A mágneskör tulajdonságait meg nem kg-ban mérik, hanem alapból T-ban, légrés energiatartalomban, nagyjelű paraméterekben. De még ha ezek jók, vagy jobbak is lesznek, semmi nem garantálja, hogy a középtartomány is jó lesz, mert az főleg a rezonáns rendszertől függ.

    "Jellemzően inkább állódoboz méretek illenek ezekhez."
    :) Jellemzően a T-S aránytól és az elvárásoktól függ, hogy milyen dobozba építed. Ez abszolút hályogkovács módszer, hogy hasra ütsz, és kitalálsz valamit. Így készült a SAL hangfalépítő füzet is. :) Pedig igazából egy hangfal sem volt benne. :)

    (#30151) Soká
    "Szerintem meg a te mondatod a marketing "áldásos" tevékenységének ékes bizonyítéka."
    Nem, csak ő kb. tízszer annyi ideig foglakozott hangszórókkal, mint te. Igazából ez már a tiszteletlenség határát súrolja, hogy érvek és bármiféle racionális gondolat nélkül megkérdőjelezel embereket. :)

    (#30152) Soká
    "az elektroakusztikát már jó ideje kitalálták...)"
    Igen, de ez téged semmilyen szempontból nem érint egyelőre. :)

    "Tulajdonképpen az lenne számomra a következő segítség, ha vázolnád a leginkább ajánlatos kubatúrát, elrendezést."
    Ilyen nem létezik.

    "Ne feledd, a kiindulási pontom az volt, hogy adott egy kit, adott egy optimálisnak gondolt tervrajz egy dobozról és azt én a magam szakállára megpróbálom "csinosítani". (csinosítás = áttervezés, módosítás, újragondolás, stb.) Kicsit vagy nagyon."
    Két szempontból is rossz az irány. Ha utánépíthető készletet kerestek, akkor nem hangszórókat kell nézegetni, hanem hangsugárzóterveket.
    És ha találtál egyet, akkor azt leginkább változtatás nélkül érdemes lemásolni, hiszen úgy lett dokumentálva, és a te átalakításaidról semmilyen visszaigazolásod nem lesz, legfeljebb elhiszed, hogy jó, vagy nem.

    "De a lényeg az lenne, hogy matematikai képletek ne nagyon legyenek benne, mert azt nem értem meg. :("
    De az elektorakusztika nem írható le csúnyaprózában, bármennyire is úgy tűnik itt az elmúlt két hónap hozzászólásaiból.

    (#30158) Soká
    "Én kit alatt azt értettem, hogy van egy hangszórókészlet + egy keresztváltó, ami úgymond jó kombónak tekinthető"
    Nincs ilyen. A hangváltót csak végleges dobozban, a helyiség és környezet hatásaihoz igazodva lehet megtervezni.

    "amit aztán át lehet alakítani úgy, hogy a hangzás ne sérüljön (nagyon...), de kilépjünk a szokásos lapszabászaton megrendelem és összecsavarozom konstrukcióból."
    Ez a legnagyobb butaságok egyike. Kezdjük ott, hogy a SAL füzet már önmagában az. Azok csak összelegózható receptek, és nem valódi hangsugárzótervek voltak. A másik dolog, hogy ha a belső méreteket megtartod, az egész átalakításodnak semmi értelme nincs. Egyrészt a vastagabb oldallapoktól nem fog másképp kinézni a hangsugárzó, tehát esztétikában sem nyersz semmit, másrészt, ha már hozzányúlsz a dobozhoz, akkor értelmesebb lenne ellenőrizni a belső állóhullám arányokat, és az alapján változtatni, úgy lehetne előrelépés is belőle.

    "a SEAS honlapját, akkor laikusként megörültem, hogy ők eleve gondolnak az építkezőkre és van egy széles kínálatuk kisebb-nagyobb doboztervekkel."
    Azok a tervek nagyon alapszintű, minimálisan dokumentált, nem ellenőrizhető hangsugárzók, a leghülyebiztosabb, nulla kreativitással, szinte tervezésmentesen készült, két perces hangváltókkal. :) Nagyon, nagyon egyszerű dolgok. Igazából még azt sem látod, hogy valaha megépítették volna valamelyiket, mert a képek is mind 3D rendering eredményei. :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz troll81 #30161 üzenetére

    :) De szép hangszórók. :) Az az SS dóm nagyon jó még mindig. :)

    Sajnos a membránszéllel gond lesz. Nincs hozzá megfelelő alkatrész, én is két darabonként szoktam gyártani.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • troll81

    addikt

    válasz shalafi66 #30163 üzenetére

    Jo tudni h probléma az alkatrész köszönöm az infót. Mindenképpen meg mentém, nincs agyon lerakva a doboz sem a szövet egy helyen károsodott de keresnék haonlot szinben mintaban.
    Csak az ara miatt vettem meg :)

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Soká #30158 üzenetére

    Gondolom, egyértelműek voltak a hmmm...-jeim, de azért megerősítem a kérdésed kapcsán, miszerint:
    "Nem tudom, hogy most a típus kiválasztását érted ez alatt vagy a hangszórókészlet fizikai birtoklását?"

    Addig nincs miről a konkrét hangdoboz konkrét megtervezése kapcsán beszélni, amíg nem biztos a hangszórókészlet. Addig még általánosságban sincs miről beszélni, például, hogy milyen faanyagok jók, mert a számodra elérhetően szóbajöhetőek közül még az optimális dobozanyag is múlhat azon, hogy konkrétan mi a hangszórókészlet - nemhogy minden más alkatrész és tervezési paraméter is múlik rajta. Ha ezerszázalékra ki van választva a hangszórókészlet, ami majd egyszer Soká beszerzésre kerülne, akkor van az erős hmmm..., mert hát Luca széke, hogy tényleg beszerzésre kerül-e, és tényleg az kerül-e beszerzésre. Tehát bármiről akkor lehet tovább tervezésileg érdemben beszélni, amikor a beszerzett hangszórókészlet a maga fizikai valójában ott van a kezedben a tulajdonodként visszavonhatatlanul. Addig csak a hangszórókészlet kiválasztásáról lehet beszélni. És még persze megengedhető, ha mondjuk találsz megfelelőnek tűnő doboztestanyagot olcsón, akkor azt beszerezd-e, de mivel a hangszórókészlet és az ahhoz tartozó dobozterv hiányában nem tudjuk, hogy mennyi faanyag kell, az is eléggé Luca széke. Tehát tervezésileg továbbmenni akkor lehet, ha a konkrét hangszórókészlet a tulajdonodba került. Levegőbe beszélni persze bármikor lehet - ha van rá ideje az embernek.

    [ Szerkesztve ]

  • shalafi66

    veterán

    válasz troll81 #30164 üzenetére

    Nem az átlagos 170mm-es méret. Szoktam javítani ilyet, onnan tudom.

    :) mindenképp megérte ilyen áron.

    (#30165) kammerer
    "az optimális dobozanyag is múlhat azon, hogy konkrétan mi a hangszórókészlet"
    Az inkább a doboz méretein múlhat, de nem a hangszóró típusán. :)
    Itt inkább egy olyan dolgot lehet elképzelni, hogy amíg nincs nálad a hangszóró, nem tudod megmérni, és teljes biztonsággal dobozméretet tervezni. :)

    De ezen túl, egyébként a doboz arányait, belső kialakítását, előlapját, fel lehetne rajzolni, itt vannak olyan megoldások, amik bármilyen hangszóróhoz jók. :) Ez amúgy is csak egy egyszerű kétutas. És minden választott hangszóró 170mm-es volt, nagyjából azonos, max. 25-28l térfogatigénnyel. Ettől többet nem tudnak kezelni úgysem. Ha valamiért ettől mégis eltérnél, az is kb. kiszámolható előre.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz troll81 #30161 üzenetére

    Szívesen meghallgatnám, ha meggyógyul. Tavaly október tájékán egy hasonló HANSA-t árultak 45-ért (ezer forint), akkor nagyon rá voltam készülve, de végül mást vettem. Viszont kezdem sejteni, hogy a lekókadt darabok, kicsit felújítva miként lesznek gyűjtői darabként meghirdetve a jofogáson..
    .
    Más: Olyan nagy a szakemberhiány, hogy az asztalos március közepére akart időpontot adni, de a lapszabászat ahol az MDF-et vágatom szintén bedugult, már csak 1 ember dolgozik ott és több napra nyúlt a rendelési idő.
    Úgyhogy most újrahasznosítom a korábban gyártott szemét-hangfalaimat.
    (mivel itt az új csipogó)

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #30159 üzenetére

    Dehát nálad alapvetően nem a magassal volt gond, hanem a mélyközéppel. :)

    Nem annyira jók, mint a forgalmazó adatlapjain, de azért elmegy, :) a Vifa, SS, SEAS vonal átlagosan jobb, 15kHz fölött kicsit esik a hangnyomása, de vannak pozitívumok is. Az iránykarakter viszonylag széles, és a THD viszonylag alacsony, elég széles sávban.

    (#30153) szazbolha
    Többféle anyag kombinációja mindig jó.

    A hangsugárzó hangja, lágyabb nem igazán lesz a fenyőtől sem, legfeljebb a doboz jósága csökken egy kicsit, ha csak abból készül. Az oldallapok rezonanciái rendeződnek át, dehát az már a viszonylag jelentéktelen részletek közé tartozik, megfelelő anyagvastagság, és keresztmerevítés esetén. :) Ha nem a rezonáló dobozfal a cél.

    (#30154) szazbolha
    Hát ez a baj. :)
    A kellemesebb hangzású a nagyobb DC ellenállású lesz, mert az szelektíven hangnyomást emel majd mélytartományban. :)
    Az a jobb, korrektebb választás, amelyiknek kisebb a DCR értéke.
    Isat meg is mérhető, de orsó vagy hengeres magoknál nehezebben érhető el normális felhasználás mellett. Fazékmagoknál könnyebben.

    Egyébként a vasmag kifejezés csak ritkán helytálló, a fórumos megszokott elnevezésekkel ellentétben. Mert vagy ferritmag, vagy porvasmag, vagy lemezelt vas, és ezek eléggé különböző dolgok. :)

    A SAL hangváltó semmire nem jó. Az induktivitás értéke nem elég nagy, és a tekercs DC ellenállása sem elég alacsony. Akkor inkább ez: [link]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • civicfan

    tag

    válasz shalafi66 #30168 üzenetére

    Helló! A múltkori beszélgetésünkkor autóba közép és magas után érdeklődtem!
    Időközben találtam egy Morel középsugárzó újdonságot autóba [link]
    Mi a véleményed adatai alapján?

  • troll81

    addikt

    válasz szazbolha #30167 üzenetére

    Az igazat meg vallva ez nem kerül oda. De jo helyen volt nem élték le. Tetszik de lesz vele melo. Megmarad nálam vigyázzok tovább rá.

  • shalafi66

    veterán

    válasz civicfan #30169 üzenetére

    Te látsz benne valami jót? Mert én nem. :) Kivéve, ha ettől nagyobb hangszóró semmiképp nem fér el.

    (#30170) troll81
    Csak legyen rendesen megjavítva. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz civicfan #30172 üzenetére

    Meg az átmérője is. :) 20mm^2 hasznos felület, ahhoz képest nem annyira kevés az 1,8g együttmozgó tömeg. Az érzékenység is alacsony.

    Amúgy, nem tudom, mennyire újdonság ez, valami régi ócska mérést vágtak be erre a PDF-re.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #30168 üzenetére

    "Dehát nálad alapvetően nem a magassal volt gond, hanem a mélyközéppel."
    .
    Igazad van. Nem múltak el a kételyeim hogy torzítást vagy valódi részletgazdag hangot hallok,. Úgyhogy kell vegyek a Macrom olcsósított autósd hsz-ok helyett otthoni hangfalba valót. Olyat amit tudok a most beszerzett SB26ADC-vel párosítani.
    Én ezt néztem ki: [SB17NRXC35-8 6” mély-közép sugárzó]
    3KHz-nél szeretném vágni elsőrendű hangváltóval.
    Tudom, hogy 100-150 EURnál kezdődnek a jobb hangszórók, ezek meg 12-16.000 Ft-ok, de így is a hangfalpár költsége 100K felett lenne.
    Nyitott vagyok más tippekre is amit az SB26ADC-vel lehetne párosítani. 13-18cm.

  • Soká

    senior tag

    válasz #71562240 #30165 üzenetére

    Jó, hogy ezt a második kört is megírtad, mert a (30160) nem volt számomra teljesen egyértelmű. Most már értem, és persze ez nem az, amit úgymond hallani szerettem volna, :) de végül is elfogadom a dolgot, akár úgy lefordítva a szituációt a magam nyelvére, hogy majd akkor vagy hajlandó koptatni a klaviatúrát ha a téma iránti elkötelezettségemet bizonyítottam azzal, hogy kiperkáltam cca 250ezret a javasolt készletre. Érthető a dolog, így világos.
    De jeleztem már itt is, meg privátban is, hogy nekem perpillanat sajnos a legkisebb gondom is nagyobb annál, hogy milyen dobozt farigcsáljak, ugyanakkor egy kis esti lazításnak mégicsak jó ezzel foglalkozni. De nyilván ezt a foglalatosságomat olyan formában is megtehetem, hogy csöndben olvasgatok és esetleg célirányosan rákeresek olyan építős projektekre, ami számomra jobban értelmezhető.
    Én nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem értek az elektroakusztikához, ugyanakkor én tárgyak tervezésével foglalkozom és van némi ismeretem arról, hogy a tartalom és a megjelenés hogyan fésülendő össze kész tárggyá, termékké. Az eddigi hifis diskurzusaimból - úgy általában mondom, nem Rád vonatkoztatva - nem éreztem azt, hogy sikerülne úgy a megoldás irányába haladni, hogy abban én is labdába rúghassak. Persze, elfogadom hogy ha a másik fél úgy érzi, nálam van a defekt, ugyanakkor fogadjátok el, hogy én a másik oldalról valamelyest másként látom a helyzetet.
    Az a mókás a dologban, hogy rögtön megváltozna a szituáció, ha nem én lennék a kezdeményező fél, hanem mondjuk X. Y. akusztikus mérnök keresne meg azzal, hogy szeretné, ha a terméke dizájn oldalról is megállná a helyét a piacon. Rögtön megkapnám azokat az információkat, hogy milyen hangszórókhoz és milyen optimálisnak gondolt kubatúrához (és azok változataihoz) kellene/lehetne dobozt tervezni neki. Szerintem kiderülne gyorsan, hogy az adott hangszóróhoz az ideális tér az kb. x liter lenne, kiderülne, hogy egy íves "edény" lenne jó, vagy kiderülne, hogy lehet az szögletes, de ne legyenek párhuzamosak a falak, vagy lehetnek párhuzamosak de ne legyenek belső élek, satöbbi-satöbbi. Ezek a megfogalmazott szempontrendszerek alkalmasak arra, hogy tárgy elkezdjen formálódni, abból viszont nem lesz semmi, ha mindig abba ütközök, hogy "attól függ".

    Megpróbálom még egyszer az én oldalamról megvilágítani a helyzetet:
    ajánlottál két hangszórót. Feltételezem, azért ajánlottad mert ismered őket, feltételezem, hogy hallottad őket szólni és elégedett voltál a hangjukkal. Különben miért is ajánlanád? Vagy netán csak a paraméterei alapján? Szóval, ha helyes a feltételezésem, akkor talán az is helyes, hogy a hangjának a jóságáról akkor bizonyosodhattál meg ha egy dobozba építve hallottad. Ha pedig valóban egy konkrét dobozba építve hallottad és jónak találtad, akkor az a doboz nekem már egy jó kiindulópont lehet. Az már valami konkrétum. Ezért kértem volna, hogy mutass az adott hangszórókészlettel szerelt dobozt. Persze, mondhatod, hogy valami egészen más elrendezéssel, dobozformával is eredményre lehet jutni, de nekem nem az a célom, hogy kipipáljam az összes lehetőséget, legfeljebb ha van több út, akkor kapok egy lehetőséget, hogy válasszak közülük. Természetesen azt értem, hogy sok a bizonytalanság, előre senki nem tudja biztonsággal megmondani, garantálni, hogy mi hogyan fog szólni, de egyfelől vannak a járt utak, amikor - aki ért hozzá - nagyjából tudja, hogy mi várható, és persze vannak az experimentális utak. Én elég egyértelműen jeleztem, hogy nem az utóbbi a célom.

    Mondok még egy példát: amikor egy építész megbízást kap egy hangversenyterem megtervezésére, akkor kicsit hasonló helyzetben van mint én. Tudja, hogy látványban mit szeretne, de kell mellé egy akusztikus szakember, aki nagyjából koordinálja, hogy a téralakítás ne menjen a hangzás rovására. És a dolog nagyjából úgy működik mint a dobozkészítésnél, lehet tudni, hogy milyen térformálások adnak járható utat és melyek nem. És persze, túl az ideális megvalósításon, beépítésre kerül egy bizonyos mobil hangformáló elem, amivel a finomhangolásokat lehet elvégezni, azt amit előre a tervrajzokon esetleg nem lehetne pontosan belőni.

    Bocsánat, mindig hosszú vagyok... de lassan befejeztem. :)

  • Soká

    senior tag

    válasz shalafi66 #30162 üzenetére

    Ha érdemben reagálnék minden mondatodra, akkor az hosszú lenne és tényleg a kutyát sem érdekelné.

    Úgyhogy most kénytelen vagyok kicsit a Te stílusodban reagálni:
    nem kell értenem az elektroakusztikához, hogy észrevegyem, vagy nem tudsz vagy nem akarsz érvek mentén diskurálni.

    Arról én a legkevésbé sem tehetek, hogy ha azt próbálom ecsetelni, hogy jó az, ha nincs kispórolva az anyag egy - jellemzően mechanikus - tárgyból, akkor jön valaki és azt mondja, hogy ez elavult nézet és példaként a membrán súlyának kérdését hozza fel. :W
    Azt tudom javasolni, hogy akkor a legvékonyabb palacsintasütőt vegyétek meg, a legvékonyabb cserepet tegyétek a tetőtökre, akkus csavarbehajtóból csakis a legkönnyebbet vegyétek meg. És rézvezeték helyett is használjatok minél vékonyabb alaméniumot.

    "Egyrészt a vastagabb oldallapoktól nem fog másképp kinézni a hangsugárzó, tehát esztétikában sem nyersz semmit"
    Megint tanultam tőled.

  • shalafi66

    veterán

    válasz Soká #30176 üzenetére

    :) "nem kell értenem az elektroakusztikához, hogy észrevegyem, vagy nem tudsz vagy nem akarsz érvek mentén diskurálni."

    Egyszer majd próbáld ki úgy is, hogy értesz hozzá, hátha másképp látod majd (biztosan). :) Ugyanis nálam, minden kijelentés mögött teljesen biztos és műszaki szempontból igazolt érvrendszer van. :)
    Diskurálni azt nem akarok, arra semmi szükség egy hangsugárzó tervezése közben. :) Ez tény. Szóval nem kell mindenre reagálni, nem azért írtam. :)

    "Megint tanultam tőled."
    :D Hát már elnézést. Szappantartó az egyik is, szappantartó a másik is, itt-ott kicsit más színe van, meg két centivel nagyobbak az oldalélek. Az eredeti tervben nem volt megadva a felület textúrája és színe. xD

    Amúgy rád férne már tényleg valami hasznosat is tanulni tőlem, mert ebből az infóból még nem lesz hangvisszaadásra alkalmas eszköz. :)

    "És rézvezeték helyett is használjatok minél vékonyabb alaméniumot."
    Megteszik, amikor arra van szükség, hidd el. xD Egyébként megint nem a lényeget sikerül feldolgozni, vagy is azt, hogy
    "A lényeg az lenne, hogy jó lenne megérteni pl. a hangszóró paramétereit ahhoz, hogy kiderüljön, mitől nehezebb az egyik mágnesköre, mint a másiké, és mit jelent mindez felhasználás szempontjából, illetve hol lehet jelentősége a nagyobb hardvertömeg következményeinek. Dehát ehelyett, fals hasonlatokkal vitatkozni, szerintem időpocséklás."

    Szóval, két mezőt visszalép, és lehet újragondolni. :))És a helyes reakció ilyenkor, a kérdés, megismerés, nem a saját rögeszmerendszer hangoztatása. :) Persze csak szerintem. Nyilván. :) Hiszen azért írogatsz itt, ebben a fórumtémában, hogy megtudj valami olyan információt, ami jelenleg hiányzik. :)

    (#30175) Soká
    "a terméke" "a piacon"
    Kulcsszó, kulcsszavak. :) Amúgy meg lehet csinálni, én jónéhány ilyenen vagyok már túl, csak rossz emberekkel kezdtél el beszélgetni. :) Vagy túl sok ebet kötöttél a karóhoz. :)
    Engem jellemzően formatervezői oldalról kerestek, és adtak egy koncepciót, szóval volt kiindulási pont, ami nálad nincs pl. És megkértek, hogy keressek hibákat, és találjam meg azokat a pontokat, ahol hangvisszaadás szempontjából változtatni kell. :)
    De ha tőled sem konkrét formai elképzelést, sem a tervezéshez szükséges bemenőadatokat nem kapunk, akkor valóban csak az _attól függ_ marad. :) Hiányzó, vagy ismeretlen paraméterekkel nem lehet tervezni.

    Hidd el, nem akar neked senki rosszat. :)

    "előre senki nem tudja biztonsággal megmondani, garantálni, hogy mi hogyan fog szólni"
    Hátőőőőő, azért, amikor túlvagy a kezdő méréseken egy helyiségnél, hangszórókészletnél, legalább akkor, már meg tudod mondani. :)

    "nagyjából" "hogy a téralakítás ne menjen a hangzás rovására"
    :) Aztán a nagyjából miatt lesznek később olyan problémák, amiket nem lehet kezelni, lásd Müpa. :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #30174 üzenetére

    A fémmembrános SB26-hoz szinte bármilyen normális mélyközepet lehet illeszteni.

    Ezzel az SB17-tel, kicsit csöbörből vödörbe esel, nem az a nyugodt hangképű, normálisan csillapított mélyközép, kifejezetten sokat rezonál középtartományban. Szóval inkább a műHiFi vonalat erősíti. :) Bár ez szerintem már tetszés kérdése, nem lehet egyértelműen műszaki szempontból megítélni, ha így szereted, miért kellene neked egy semleges tiszta középtartomány. :)
    500-1500Hz-ig elég magas a THD, főleg második felharmonikusa. Egyértelműen a rezonáns rendszer okozza. Talán egy jól eltalált bevonat mérsékelni tudná. Ebben a tartományban hosszabb lefutású berezgések is vannak, és 5-6kHz körül egy nagyon nehezen csillapodó. :)

    Mindenesetre jobb, mint az előző autós. :)

    A tiszta elsőrendű szűrés ennél sem működőképes, ahogy az előzőnél sem volt az.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Soká #30175 üzenetére

    Én nem fórumozok itt a fórumozás kedvéért. Mint beszéltük, az volt itt az első hozzászólásom, amikor reagáltam a PointSource-re - reagálhattam volna ugyanott a Tannoyokra is a konkrét három kép-példád kapcsán, de leginkább a PointSource-re volt okom a házi hangdobozépítés tematika mentén. Na szóval, én nem fórumozok itt, függetlenül attól, hogy legalább tíz éve figyelem a topik haladását.
    Aztán láttam, hogy nagyon szeretnél, de hiába próbálsz konkrét segítséget kapni konkrét hangdoboz építéséhez, én felajánlottam, hogy segítek az elejétől a végéig, ha igényled. Igényelted. Közben kiderült, hogy a projektről való témázásod még enyhén szólva is amorf halmazállapotú, hiszen valószínűleg legkorábban fél év múlva kerülsz olyan helyzetbe, hogy neki is állj ilyesminek, ha addig megmarad hozzá a szándékod. Mint privátban is megbeszéltük, egyelőre komolytalan a téma rágása, hiszen én nem fórumozásra szegődtem, hanem abban konkrétan, megfoghatóan segíteni, hogy adott konkrét pénzkeretből a lehető legjobb konkrét hangdobozt létrehozhasd úgy általános értékűleg mint a te ízlésed és leendő hangrendszered számára. Nem fórumozok itt, hanem neked segítenék egy konkrét megfogható projektben, amely konkrét projektről közben kiderült, hogy az aktuális élethelyzeted miatt még várhatóan legalább fél évig eleve a komolytalanság állapotában leledzik.

    A komolytalan állapot ellenére elkezdtük a témázgatást. Még nagyon az elején tartunk. Ha lesz a projektből valami, még a hangszóróválasztásról is(!) sokat fogunk beszélni, nemhogy a későbbiekről. Tehát, ha türelmes vagy, még bőven lesz alkalmad kiélni a beszélgetési vágyadat a dologról - de te mindenáron most szeretnél olyan dolgokról beszélgetni, amikről még nem tudunk, mert még nem tartunk ott a konkrét projektben. A híd túl messze van. Amikor majd odaérünk a hídhoz (sok híd lesz), majd akkor tudunk átmenni rajta, akkor tudjuk megbeszélni hozzá a tervet (nem haditervet, mint a filmben, mert itt nincs ellenség, éppen ellenkezőleg, sok gyártó remél hasznot abból, hogy az ő segítségükkel menjünk át a hídon). De most egyelőre ott tartunk, hogy mintegy 200-féle, AKTUÁLISAN KERESKEDELMILEG HOZZÁFÉRHETŐ hangszórótípus átgondolásával adtam két-három konkrét válogatást, amelyekből a legeredményesebben gondolok összeállítani a kereteden belül egy nagyon jó ár-érték arányú hangdobozt - lásd, úgy általános értékűleg mint a te számodra. Kértél ilyen válogatást, hogy aztán elmélkedhess rajta. Megfogható kérés volt, teljesítettem. Elmélkedj rajta - mégegyszer mondom, nem az az érdekes számodra, hogy idehozzak éppen olyan típust, amelyben éppen ezek az alalalalaltípusok vagy legalább az egyikük éppen így benne van. Mint említettem, például az elsődleges ajánlat hangszóróiból is építtettem már bele mások DIY hangdobozába, tehát tapasztalatilag is eléggé ismerem őket, de ez is mindegy az elmélkedésedhez. Elmélkedni azon tudsz, hogy adott termékcsaládok kb. hogyan szólnak, kb. milyen karakterű, hangszínű hangdobozokat hoznak ki belőlük tendenciailag. Hangszórótípuscsaládok lehetséges tendenciáin tudsz értelmesen elmélkedni. Olyanokat választottam, amelyekből amellett, hogy általánosan is jóféle hangdobozokat szokás készíteni, a te jelenlegi és várható zenei és hifii ízlésednek is jól megfelelnek. Elmélkedj rajtuk. Ne a konkrét típusszámon elmélkedj, hanem például a Classic család mutatott terméksorozatán. Egységes (igyekszik lenni) az irányultságuk. Értelemszerűen, a jól ismert és régóta széleskörűen alkalmazott típuscsaládokból olyan konkrét típusszámúakat választottam ki példának, amelyek az árukhoz képest jól képviselik a típuscsalád értékeit, a lehető legkevesebb hátrányaikkal atekintetben, hogy egymáshoz és egy leendő hangdoboztesthez minél jobban illeszthetőek legyenek (ugyebár nincsenek megoldások, csak jobb-rosszabb kompromisszumok). Elmélkedj rajtuk. Ha van megfogható kérdésed a hangszóróválasztáshoz, kérdezz (figyelem, sokadszor használom a megfogható terminust).

    Mivel te mindenáron ki akarnád tölteni témázgatással azt a mintegy fél évet, ami a projekt esetleges-lehetséges-Lucaszéke... megkezdéséig minden bizonnyal hátra van, én hajlandó vagyok későbbi munkafolyamatokkal kapcsolatban is válaszolni megfogható(!) kérdésekre, de nem fogok itt fórumozni a házi hangdobozépítés egészéről, ezer ága-bogáról. Konkrét projektben segítek, mindig akkor beszélvén át részleteiben minden döntési, beszerzési és munkafolyamatot, amikor odaérünk. Még a hangszóróválasztásról is bőven van mit megbeszélni - ha odaérünk. Egyelőre ott tartunk, hogy elmélkedj rajtuk, piszkálgasd őket bottal, ismerkedj velük és családjukkal és szomszédaikkal - mindazonáltal azért is tettem eleget a konkrétajánlatra vonatkozó megfogható kérésednek, mert azt mondtad, hogy a fél év közben is lehetséges, hogy ráugrasz vásárlásra, ha olyasmi akad, amire rá érdemes ugrani, ezért is nézegetjük az apróhirdetéseket is.

    Más:
    Mondanám, hogy nem értem, hogy mi a fenének állsz bele olyanokkal való "diskurzusba", akik valóban nem hajlandók-nem tudnak érvek mentén diskurálni.

    [ Szerkesztve ]

  • shalafi66

    veterán

    válasz #71562240 #30179 üzenetére

    Ne haragudj meg, de segíts már légyszíves. Te milyen észérvekkel támasztottad alá az állításaid? Valahogy ezekről lemaradtam.
    Csak azt látom, hogy beszélsz a híg levegőbe, ellenőrizhetetlen és megfoghatatlan, semmit nem jelentő, tehát nem létező dolgokról (pl. kedvenced a hangkarakter, és az egységesség) de az alapvető elmélettel sem vagy tisztában. Semmi offenzíva, csak érdeklődés. Keresném az érveidet, amik nem valami szubjektív ködben érvényesek csak. :)

    Egyébként alapvetően nem így működik a hangszóróválasztás, és hangsugárzótervezés. Ez a dolog, amit te képviselsz, inkább félre-, vagy sehova sem vezető.

    És mielőtt valakinek eszébe ötlene, hogy megint nem írtam le, ha nem így működik, akkor hogyan, hát, bizony az elmúlt két-három hónapban legalább 5-6-szor végigvettem a folyamatot itt.
    És ez még mindig egy csodálatos leírás, mintha én írtam volna: [link]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #30178 üzenetére

    Köszi!
    Mivel csak rendelésre van, ezért kipróbálni nem tudom azonnal SB17-et.
    16-18cm-s mélyközepet tudnál ajánlani ami megfelelne a tiszta (részletező) középtartomány elvárásnak?
    Nagy előny lenne, ha lehetne "tiszta" elsőrendűvel vágni és elég mélyre lemenne.
    .
    Egyszer már futottunk egy kört a H2000 kínálatával kapcsolatban, akkor mintha nem ajánlottad volna nekem, de azokból a 17-esekből mégis is bevállalnék egyet vagy duplán (asszimetrikusan elhelyezve az előlapon) az SB26ADC mellé.
    .
    Ez jobb mint az SB17? [17R634A]
    Ebben a fórumban találtam példát elsőrendű váltóra amivel működött: [link]

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #30180 üzenetére

    A "subvoice" honlapot még azelőtt elolvastam, hogy itt kérdeztem volna, és lehet meglepő, de a spontán módon az ott leírt iterációs módszerrel haladtam, csak a külső szemlélőnek ez káosznak tűnhet, mert voltak nagy váltások (TL->2utas) + (koax) illetve egy időben több szálat is végigviszek és nem csak gondolatban, hanem megépítve. Mindeközben a cél semmit nem változott, csak néha pontosabban néha meg kevésbé pontosan tudom fogalmazni.
    Hasonlóképp gondolok szinte mindent, ahogy le van írva [link-en]. Leginkább a kompromiszumokkal kapcsolatban. És a magasztalt szerzőnek is volt bátorsága olcsó hsz-ekből hangfalat barkácsolni.
    .
    Tudom, hogy rengeteg tudás/infó morzsa hiányzik a peohektembő, akár csak a doboz méretezésről, de épp azért építgetek prototípusokat, és mióta meghallottam a tiszta részletező hangot a saját szeméthalmomban (lehet csak a torzítások meg műhifi ver át) bízok benne, hogy meg tudom építeni amit szeretnék. Lehet hogy az olcsó hangszórókból építkezni hibás kitérő, de lehet az igényszintemnek megfelel a 100.000 forint alatti hangszóró készlet is.
    Ezt akkor tudom majd eldönteni, ha meghallgathatom.

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #30181 üzenetére

    :) A 18W8424-nek pl. szép a közepe, de mélytartományban gyenge, és a terhelhetősége is picike.

    A szeletelt membrános SS is jó ilyen szempontból. Dehát az már nagyon drága.

    Esetleg SEAS U18.

    Én semmi rosszat nem mondtam a H2000-ről, 2004-2005 körül volt a fénykora kb. Most az alap hangszóróik VT helyettesítésre készülnek, az új 17-eseket meg én gyártom, a 17R634A-t is. Az más kategória. Nyilván próbálok jó dolgokat létrehozni.
    Az SB-től annyiban jobb, hogy jóval erősebb mélytartományban, tisztább a középtartomány dinamikus viselkedés szempontjából, és tényleg működik elsőrendű szűréssel is. Dehát a kézi szerelés miatt, ennek a gyártása egyelőre sok időbe telik, hetek múlva lenne csak a kezedben.
    A 17R558AN középtartománya még ettől is nyugodtabb. De ha a mostani állapotot szereted, nem hiszem, hogy egy ennyire csillapított megoldás tetszeni fog.

    :) Subvoice-nál azért a leírt folyamat elég jól követhető, és ugyanazt írja, mint én, első a mélytartomány megválasztása, a helyiségtől-körülményektől-elvárásoktól függően, és erre építünk fel minden mást. Azért nálad ezt nem láttam túl hangsúlyosan megjelenni. :))

    Nála is vannak olcsó hangszórók, de azért annak látszik is a következménye. :) Nyilván egy MNC mélyközép azért elég problémás, nagyjából teljes sávban, de ha el tudja fogadni a hibáit, ezeket ellenőrizni és kontrollálni is tudja, és viszonylag korrekten, saját ízlésének megfelelően használja, azzal egyébként semmi baj.
    De természetesen sosem lesz jó a középtartomány, és mélyben a jósági tényezők sem szépek, de ezt ő is tudja. :)

    Az a baj ezzel a "meghallgatom és eldöntöm" dologgal, hogy hallasz majd valamit, de nem tudod pontosan mit, és azt sem, hogy mitől. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #30183 üzenetére

    "első a mélytartomány megválasztása, a helyiségtől-körülményektől-elvárásoktól függően, és erre építünk fel minden mást."

    Azért ez KB így volt... 25m2 rossz akusztikájú szoba, és a Dali c8 öblős mélyei után nem akartam, vagy nem volt fő szempont, hogy a mély tartomány hangsúlyos legyen. Ezért is kezdtem a TL-el.
    Most is az a szempont, hogy a közép és magas tiszta legyen jó szinpadképpel, de nem baj mélyek is megjelennek. Hogy ez mit jelent? Talán ezt
    80-200 Hz között kis kiemelés, 60-80 Hz között megindul a letörés, és nem baj ha 40 Hz már 6-8 db-el alacsonyabb szinten van.
    Ez szerintem egy közepes polcsugárzó szintje.
    Ezért váltottam át 2 utas-ra ahol kezdetben megelégedtem a 13cm-s fs=60Hz nem túl combos de nekem tisztának tetsző hangszórókkal.
    .

    [ Szerkesztve ]

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #30184 üzenetére

    "KB"
    :) Kb. :) Ami kimaradt, az a mérés-ellenőrzés-modellezés-tervezés, vagyis a lényeg. :)

    Általában kerüljük a kiemeléseket. A helyiség hatásaival együtt, egyenletes SPL-fr. válaszra törekszünk, minél szélesebb sávban. A szoba várható tulajdonságai mérhetőek, kiszámolhatóak. Az első állóhullám alatti frekvencián kiemelés várható, a többi félhullámú rezonancia meg pozíciófüggően emel, vagy csökkent hangnyomást.
    Kisebb helyiségekben, falhoz közeli elhelyezésnél zárt dobozokkal lehet jól kijönni, jól megválasztott akusztikai felüláteresztővel akár 20Hz-ig egyenletes lehet az eredmény. :)

    Illetve, Huszty Dénes is gyakran emlegette, hogy minden hibát ott kell kezelni, ahol az keletkezik. És igaza volt. Ha a helyiség problémás, azt nem lehet a hangsugárzóval kompenzálni (jól). :)

    És még valami, a szép középtartomány nem függ össze a korlátozott mélyátvitellel. :)

    "nem akartam, vagy nem volt fő szempont, hogy a mély tartomány hangsúlyos legyen"
    Végül mégsem lett igazad, mert folyamatosan hiányolod a mélytartományt a jelenlegi hangsugárzóidból. :) Ezért talán inkább a bevált, általános módszert kellene követni.

    Az fs, vagyis alaprezonancia, önmagában nem meghatározó a mélytartományra nézve, a T-S arány számít.

    "Ez szerintem egy közepes polcsugárzó szintje."
    Hááát, már egy jobb 100-130mm-es hangszóró is megugorhatja. Érzékenységfüggő. :) A tiéd nem kifejezetten érzékeny, tehát jobb alsó határfrekvencia is kihozható belőle.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • troll81

    addikt

    sziasztok :DDD lenne egy 5.1 szett épített.vállalható e?
    Center:
    Peerless CSC-145G
    Peerless SR-10

    Front (2x):
    Dynaudio D76
    Peerless HDS-134
    Peerless PHH-25/8

    Rear (2x):
    Dynaudio D21-2
    Peerless CSC-116 G

    Subwoofer:
    2x Beyma 12M300
    300 Watt

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #30185 üzenetére

    "Ami kimaradt, az a mérés-ellenőrzés-modellezés-tervezés, vagyis a lényeg. "
    -
    Szerintem meg nem maradt ki, de nem fogok magyarázkodni, mert ha leírom mivel mértem - az nem jó, mivel modelleztem - az nem arra való, mivel ellenőríztem - az hülyeség, hogyan terveztem - az nem tervezés. Mit tapasztaltam - az nem tapasztalás. Legyen észlelés.
    Egy szó mint száz, nem értek hozzá, de ez nem bántja az egómat.
    Mindegy... nem konkurencia vagyok csak egy alsókategóriás házihangfalépítő, a kedvem nem tudod elvenni.
    .
    Illetve de, csak azt nem szándékkal tetted. Pár napja kutatom, hogy a térérzet vajon torzítástól van vagy sem. Csináltam új előlapi variációkat szimmetrikus / aszimmetrikus vagy 2 / 4 mélyközép de nem tudom produkálni az amit elsőre hallottam. Egyre rosszabbnak hallom a saját hangfalaim. Talán mégsem ok az SB26ACD.
    Viszont végre hallottam olyan torzítást, amit a doboz okozott, és látható volt az SPL görbén is a beszakadás. De lehet 20 másik is ilyen amit nem hallok ki, nem tudok azonosítani/mérni csak rontja az összhangzatot.

    [ Szerkesztve ]

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #30187 üzenetére

    Dehát ebben semmi személyes nincs, és természetes, hogy a kedv, az pl. nem rám tartozik. Az a te dolgod. :) Ha valami nem jó, az nem miattad rossz, hanem racionális indokok miatt. Nagyon egyszerű, el kell kezdeni az alapoktól, és felépíteni normálisan a rendszert, méréseket, tudásanyagot. :) Ennyire alapszinten nincsenek alternatívák, saját elméletek, nincs olyan, hogy "szerintem". Csak a biztos és biztonságos ismert megoldások. A mérés-modellezés-tervezés vagy van, vagy nincs. Ha rendesen csinálod, eleve fel sem merülnek ezek a kérdések. :)

    Semmi baj nincs a magashangszóróval (Ha nem hibás. De nyilván ez ellenőrizhető, és már első körben kiderül, mielőtt még bármilyen doboz/hangváltó/hangsugárzó készült volna). :) Először nyugodj meg. Ezek a kísérleteid ilyen vaktában lövöldözések, ha sikerül is valamit leszűrni belőle, jó eséllyel tévút lesz.
    A térérzet, és a torzítások, két nem összeköthető fogalom. :) Ezen nem kell gondolkodnod.

    Szerintem kezdd újra nyugodtan, megfontoltan, lépésről lépésre, segítek, ha kell. Csak ne akarj egyszerre mindent. :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #30188 üzenetére

    "ha sikerül is valamit leszűrni belőle, jó eséllyel tévút lesz."
    .
    bakkker, kellet nekem gender szakra járni.

    "A térérzet, és a torzítások, két nem összeköthető fogalom. :) Ezen nem kell gondolkodnod."
    Alapból én is így gondoltam, de valamit nagyon benézhettem, mert korábbi írásod alapján próbáltam kutakodni:
    "A térérzet egy homályos fogalom, ki tudja, ki és mit ért alatta. ..... De hamisítani is lehet, sok visszaverődéses körsugárzó rendszerrel erősíthető ez az érzés, úgy, hogy olyanokat hallasz, amik nincsenek benne az eredeti hanganyagban."

    Ami nincs benne az eredeti hanganyagban, de mégis hallom, az szerintem torzítás. De lehet ebben is tévedek.

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #30189 üzenetére

    "lehet ebben is tévedek."
    De csak most az egyszer, kivételesen. :) Nem véletlen, hogy nem használtam rá a torzítás szót. :) Mindenki dobálózik ezzel a fogalommal, de nagyon gyakran vagy nem tudja, vagy nem mondja hogy melyikre gondol pontosan a sok lehetőség közül. :) Így aztán értelmét veszti az egész. :) Szóval ha azt olvasod visszaverődés, majd gondolsz egyet és átnevezed torzítássá, az úgy nem oké annyira. :)

    "bakkker, kellet nekem gender szakra járni."
    És ez most segít nekünk valamiben? :DDD

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • cool13

    őstag

    Sziasztok! Van egy pár Behringer B2030A stúdió monitorom, erősítő nélkül. A hangszórók 8 Ω-os ellenállásúak. Ennek és a nagy testvérének (2031A) létezik P-s változata, amiben hangváltó van, erősítő nincs. A terv. Van két TPA3116 D2 erősítő itthon, ezekkel hajtanám meg őket. Mindkét doboz kapna egy egy erősítőt. Erősítő bal oldala a magasat, a másik a mélyet hajtaná. Viszont jó lenne valami hangváltó hozzá. Találtam a nagy testvér váltóról képet. Mellékelem. [Képek itt.] Ezt segítenétek kitalálni, hogyan van kivitelezve? Egy rajz lenne jó, ki kivel van. A tekercs kb értéke is érdekelne. Ezeket kérném tőletek. Ha nem menne a dolog, akkor végszükség esetén elég lenne egy kondi is a magasak mellé? Ennek a hozzávetőleges értéke is érdekelne, na meg a bekötése. Nincs nagy elvárásom. Olvasom itt a fórumon, miért nem lehet adatok nélkül tervezni semmit stb. Csak valami jobb megoldást szeretnék attól, hogy csak rákötöm a két hangszórót az erősítő végére. Na meg nem is értek ennyire a dologhoz. Köszönöm az ötleteket, segítséget előre is. Üdv cool13

  • shalafi66

    veterán

    válasz troll81 #30186 üzenetére

    Az a CSC-145G egész jó volt. És ha a régi HDS-134-ről van szó, akkor az is. Az újak sokkal gyengébbek középtartományban.
    Az SR-10 átlagos dóm, semmi gond vele. A Dynaudio D76 már nem olyan szép, az az egyik gyengébb láncszem, az elhúzódó széles rezonancia miatt csak 1kHz fölött szól jobban..

    A PHH 25 meg valami régen eltűnt tölcséres magas, igazából azt mondanám elsőre, hogy semmi szükség rá egy ilyen hangsugárzóban. De aztán végiggondolva, lehet értelme. Nagyon, nagyon hangos. Rengeteget kell csillapítani a hangnyomásából, ez egyfelől különmunkát jelent a hangváltóval, de másfelől jót tesz, hiszen, minél kisebb terhelés mellett üzemel a hangszóró, annál alacsonyabb a THD, ez a magas meg ritkán fog 1W bemenőteljesítményt is kapni.. Az fr-SPL válasz egyébként 3kHz fölött már egyenletes, és a ott a THD is alacsony. A tölcsér miatt eleve alacsonyabb, mint egy átlagos dómnál. Ami probléma lehet, hogy az iránykarakter szűk, 30°-ról nézve, már 4kHz fölött esik a hangnyomás. Ez az ára a pozitívumoknak. :)

    A D21-2 talán az a Dyno magas, aminek van értelme, egy baj van vele, hogy elég magas frekvencián lesz tiszta, dnamikus viselkedés szempontjából. Kb 4kHz fölött. Addig sajnos vannak nem odavaló berezgések.

    A CSC-116 megint egy jó hangszóró, a membránja miatt főleg.

    A Beyma 12M300 nem igazán mélyhangszóró. Nagyon érzékeny és hangos, de nincs igazán jó mélyátvitele. :) Ez inkább PA, nem HiFi, vagy mozi.

    Hogy megéri-e az megint az árától függ. De a hangszórók jó alapok, csak mozihoz kicsit heterogén az egész, a sokféle dóm miatt.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz cool13 #30191 üzenetére

    Hol vannak azok a képek? :) A linkre kattintva ezt kapom:

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • troll81

    addikt

    válasz shalafi66 #30192 üzenetére

    Köszönöm a részletes választ. Jelenleg alku alatt az ár ha megfelelő nekem meg veszem majd korrigaljuk ha mas mod nincs ra :R

  • shalafi66

    veterán

    válasz cool13 #30195 üzenetére

    Ha más nincs benne, akkor egyszerű:
    magas: 4,4uF + 12R
    mély: 1,3-1,5mH × 10uF

    (#30194) troll81
    Vagy pl. a Beyma mélyeket eladod. :) Másnak még jó, attól, hogy neked, szubnak nem. :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz cool13 #30197 üzenetére

    Persze. Ez az egy ésszerű megoldás van, bár a nyák nem látszik elég jól.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Soká

    senior tag

    válasz #71562240 #30179 üzenetére

    Ne haragudj(atok), nagyon be vagyok most fogva, majd válaszolok pár nap múlva. Sajnos nem ígérem, hogy az "elmélkedéssel" előrébb leszek... de igyekszem...

Új hozzászólás Aktív témák