- Azonnali informatikai kérdések órája
- OLED TV topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen egeret válasszak?
- Gaming notebook topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Azonnali fotós kérdések órája
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
távcsőves
senior tag
válasz gyenesmartin #54900 üzenetére
Talán egy ordas nagy kapacitású kondenzátor segíthetne ezen a problémán... Ne rám hallgass, csak elektronikában jártasabb lehet mond véleményt a dologról, ha ezt olvassa. Én ilyen 550-es motort egy átalakított codegen tápról járattam, de nekem arduino volt a vezérlése és lágy indítással ment.
[ Szerkesztve ]
-
MrDerekas
addikt
válasz gyenesmartin #54900 üzenetére
Telitalálat!!! Valóban lassan indítva szépen felveszi a terhelést. Viszont ez felveti a probléma folytatását. Esélyes, hogy nem csak én használnám. Át lehet hidalni a lassú indítás problémáját, vagy iktatni ezt a védelmi részt? De kimondottan gány szinten, mert már nem igazán vagyok tanulós állapotban
(#54901) távcsőves Neked is köszi! A gyakorlati részre/megoldásra vevő lennék
A projekt még nyitott. Jöhetnek a megoldások (Esetleg képekkel tudok fizetni )
www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
gyenesmartin
őstag
válasz MrDerekas #54902 üzenetére
Nagyon kiiktatni nem nagyon tudod a védelmet. Esetleg azt megcsinálhatod, hogy az 5V-ra teszel egy kisebb terhelést állandóra. Régen én is így csináltam és akkor nem kapcsolt ki, ha gyorsan húztam meg a ravaszt sem. Az egy 250W-os FSP volt. Most meg inkább 18650-ös cellákat teszek mindenbe, mert olcsó, erős és magától nem merül.
[ Szerkesztve ]
-
távcsőves
senior tag
válasz MrDerekas #54902 üzenetére
Minimum 16v feszültségű [elektrolit kondenzátorra] gondoltam, minél nagyobb kapacitásúra. elméletileg van ilyen a tápegységekben, bonthatsz is ki meg a jelenlegi tápodban is van a szekunder oldalon, kérdés milyen állapotban már. Lehet nem a jobban, és azért is érzékenyebb már a hirtelen nagy terhelésre. Hobby elektronika fórumba kérdezz be, pár 10 esetleg 100Ft egy ilyen kondenzátor újonnan.
[ Szerkesztve ]
-
MrDerekas
addikt
válasz gyenesmartin #54903 üzenetére
Hogyan tudok állandó terhelést tenni az 5V-ra? Csak azért kérdem, mert bár hálózati üzem a terv, de valamelyest mobilnak kell lennie. A tápnak összedobok egy dobozt (sőt, ha beválik, további akkus gépek is kialakítok csatlakozási lehetőséget, meg a gemkapcsot is valami egzaktabbra cserélem) pár méter tyúkbelet kapna a fúró/csavarozó és ez olykor cipelve lenne. Szóval valami kompakt és mobil megoldás a cél.
Szerk:
(#54904) távcsőves Csak kő' tanulni... Jelenleg, mintha ógörögül írtad volna Na jó, nem annyira. Az irányt megmutattad úgyhogy belevetem magam hamarost.[ Szerkesztve ]
www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
-
távcsőves
senior tag
válasz MrDerekas #54905 üzenetére
Teszel egy ilyen ellenállást az 5v-os vezeték és test közzé és kész is vagy. Nekem az átalakított tápomon ez a műterhelés, enélkül nem stabilak a feszültségei. Van olyan táp, (újabbak) amiknek a 12v-os ágra kell terhelés, hogy stabil feszültségszintek legyenek. ezt ki kell próbálni. Nem tudom mekkora elektronikai ismereteid vannak, de ésszel. Egy tápegységet baszkurálsz, biztonság az első. Egy szaros fúrógép nem ér annyit mint az életed, vagy egy tüz eset által okozott kár.
[ Szerkesztve ]
-
MrDerekas
addikt
válasz gyenesmartin #54906 üzenetére
Így megoldva lenne egy esetleges fényhiányos környezeti munka is
(#54907) távcsőves Köszönöm észben tartom intő szavaid Azért életem folyamán jó párszor nyúltam mellé és megrázó élmény volt Megtanultam vigyázni magamra. Aránylag De persze földelt aljzat, a táp doboza szilárd fémház lesz gumi lábakon, forrasztott vezetékek, akár túlméretezett védő cuccok. Viszont utánaolvasok annak is amit javasoltál/mutattál. Aztán az egyszerűbb, de jobb megoldás lesz a befutó. A drótdugdosós prototípus után, majd jön az átgondolt verzió. Meg lehet, majd több ilyet is össze kell hoznom, mert a családi/haveri beszélgetések közben felmerült további igény is ilyesmire. Akkor az ilyen marokcsavarozó is "beépítésre" kerül majd.
Köszönöm az eddigi segítségeteket!!! Legalább hozzásegítettetek némi sikerélményhez
-
BRIKLY
veterán
Sziasztok!
Bár nem tartozik a topikba,autós topikban hozzám sem szóltak... Ti viszont vagytok annyira kreatívak,hogy biztosan van ötletetek.
Autó ajtókárpit "rongy" részét szeretném csinosítani. Cserélni,vagy másikat húzni a meglévőre.
De nem igazán találok megfelelő anyagot hozzá. Tudtok esetleg ötletet adni?Köszi előre is!
-
BRIKLY
veterán
válasz Essejó #54911 üzenetére
Köszi, körülnézek,hátha találok valamit ami egyszínű,és passzol a kocsiba.
Ami már egy fokkal jobban passzol a topikba.: Műszerfal,és ajtókárpit műanyag részeinek szín változtatása, viszonylag olcsó,és tartós módon. Fényes fekete Fújós festékre gondoltam,de nem tudom,mennyire bírná.
Lesz munka a verdával,mikorra kinéz majd valahogy, de apránként majd csak kialakul.
-
gerleimarci
aktív tag
válasz MrDerekas #54899 üzenetére
Szia!
Nem tudom, hogy mennyire értesz az elektronikához, de ha módosítanál egy kicsit a tápon, akkor lenne egy erős változtatható kimeneti feszültségű tápod, amit ha beállítasz 14,4V-ra(vagy egy picit többre, mert az akkuk teljesen feltöltve nagyobb feszt adnak le), akkor azt tartja is.
Itt egy kis segítség, de nyugodtan kérdezhetsz is, leírom részletesen is. -
Atomantiii
addikt
Várnék segítő szándékú ötleteket, esetleg linkeket kapcsolási rajzzal:
Szóval van egy 220-as trafóm, aminek a kimenete 18 V-ot ad le. Erről szeretnék meghajtani egy 36 V-os DC motort, de igazából bőven elég lenne neki a 18 V, ehhez milyen műszaki paraméterekkel rendelkező kapcsolás (dióda esetleg kondi kellhet), illetve még jó lenne azt is megcsinálni, hogy legyen hozzá két nyomógomb és ha az egyiket nyomom meg, akkor egyik irányba forogna, ha a másikat, akkor a másik irányba forogna a motor, vagyis felcserélné a + és - kimenetet, vagy valami 3 állású kapcsoló is megtenné.
Bocs ha hülyeséget kérdeztem, túlságosan nem vagyok jártas az elektronikában, de ha van valami útmutató akkor valószínűleg menne a dolog
-
Atomantiii
addikt
válasz Atomantiii #54915 üzenetére
Közben keresgéltem és megnéztem a trafó adatokat is:
220 V / 18 V 2 A, ilyen graetz jó lehet nekem, hogy 600 V 35 A és hozzá egy 35 V 1000 uF-os kondi?
Ha minden igaz már csak az irányváltást kellene megoldani a nyomógombbal vagy 3 állású kapcsolóval csak arra még nincs ötletem.
-
BRIKLY
veterán
Amint jobb idő lesz,és időm is lesz rá,bontom szét az egész belsejét. Majd akkor meglesz az alapos takarítás,de addig ki kéne találni,hogy hogy csináljak ebből a csúnya műszerfalból szép feketét.
Takarítás önmagában ennek már kevés. De hát mégiscsak egy 19 éves autó.[ Szerkesztve ]
-
Ispy
veterán
Akarok a metisbe rakni ledeket, de arra gondoltam, hogy a szalagot nem ragasztanám be fixen a házba, mert szétszereléskor szívás lenne, hanem inkább valami mágneses rögzítést csinálok hozzá. Most azt találtam ki, hogy van itthon egy kisebb tábla plexi, abból kanyarítanék le egy csíkot, és arra menne fel a led csík, meg a mágnescsík is. A kérdés, hogy dremellel vajon le fogom tudni vágni ezt a csíkot a plexiből, vagy inkább érdemesebb egy vasfűrésszel nekiesni?
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
imibogyo
veterán
Én dekopírral és sarokcsiszolóval is szoktam plexit vágni, szóval szerintem simán nekiugorhatsz Dremellel is, csak persze jóval lassabb lesz. A lényeg, hogy "kapkodósan vágd" az anyagot, nem baj, ha 10x kell rajta átmenni és akkor nem fog egy tizedmásodpercre sem megolvadni komolyabban. Én még azt szoktam, hogy ráfogatok két laposvasat egymás mellett, mindösszesen úgy 1-1,5 mm-es helyet hagyva a kettő között és akkor tuti, hogy még 10-edjére is tökéletesen ugyanabban a vonalban fogsz vágni akármivel is ugrasz neki. Persze én balfék vagyok a plexihez, ezért kell ennyire túlbiztosítanom a dolgot. De anno azért plexiztem "sokat" és nem volt komolyabb bajom vele, még keretes fémfűrésszel is abszolváltam egyszer a dolgot...
-
Ispy
veterán
válasz imibogyo #54921 üzenetére
Hát én még se plexit nem vágtam, se a dremelet nem használtam. Szóval teljesen szűz vagyok még
De ha már szegény Jézuska hozott nekem egy ilyen drága gépet, akkor csak ki kéne egyszer használni.
[ Szerkesztve ]
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
Kernel
nagyúr
válasz Atomantiii #54916 üzenetére
Az biztosan elbírja, mármint ha a trafó is elbírja a motort, mert az sem mindegy, mennyit vesz fel. De nem kell akkora híd, legfeljebb ha már úgyis kéznél van.
Meg lehet próbálni puffer nélkül is, a motornak mindegy általában, mert átlagolja a hullámzást. Majd kiderül, hogy érezhető-e zúgás esetleg (100 Hz).
Ha puffert is teszel rá, az csúcsra töltődik, tehát emelkedik az átlagfeszültség, de itt jön képbe a kapacitás nagysága és a motor áramának viszonya, hogy mennyire sül ki a hullámvölgyben.
DPDT (double pole, double throw) vagy magyarul kétáramkörös, kétállású kapcsoló lenne, csak neked kell még egy harmadik (semleges), középállás is. Ablakemelő, motoros antenna céljára vannak ilyen kapcsolók, vagy ilyenek vannak az akkus csavarhúzókban is.
Vagy lehet egy kétállású az irányváltáshoz, plusz egy külön kapcsoló, ami a csak be-ki.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Atomantiii
addikt
válasz Kernel #54923 üzenetére
Köszi a segítséget, a trafó elviekben elbírja a motort, 2 A-es, de körbenézek még lehet találok másikat is itthon, de a gyári pozícioner is elvileg annyi. (Vagy még azon gondolkoztam, hogy a nyomtató tápja is valami 16 V körül van csak nem emlékszem most rá, hogy hány amperes, de majd megnézem.)
Közben találtam egy ilyen kapcsolót amit írsz, ez lenne az igazi és akkor nem kellene külön nyomógomb sem.
Vagyis ha egy ilyen kapcsolóra rákötök úgy ahogy a rajzodon van elvileg nekem úgy jó is lenne?
Úgy láttam Graetz-ból a legkisebb 10 A-es a webshopban amit néztem, gondolom nekem elég lenne ez is, az a lényeg, hogy bírja a 2 A-t és elég a 400 V-os is akkor bár ahogy néztem az árakat pár száz Ft az egész, tehát beleférne amilyen van éppen a boltban.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Atomantiii #54924 üzenetére
Az indulási csúcsáram miatt úgyis feljebb kell méretezni, 10-es jó elvileg, a kapcsoló is jó.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
-
Atomantiii
addikt
válasz Atomantiii #54924 üzenetére
Közben keresgéltem itthon és találtam ilyen adaptert, hogy bemenet 220 V, kimenet pedig 24 V de AC és 2,6 A, ami a 2,6 A miatt jobb lenne, mint a 18 V-os verzió.
Vagyis a 24 V AC ágra ugyanúgy kell a Graetz dióda és akkor köthetem rá a DC motorra? Bocs ha hülyeség, de gondoltam inkább rákérdezek, minthogy lefüstöljön bármi is.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Atomantiii #54928 üzenetére
Hát igen. Az AC az váltóáram, a DC pedig egyen. Nem füstölne, hanem remegne egy helyben.
[ Szerkesztve ]
-
MrDerekas
addikt
válasz gerleimarci #54914 üzenetére
Köszi szépen! Nos elektronika... Mindenhez egy kicsit, de semmihez sem rendesen Amint túllépek a kezdeti nehézségeken, belemerülök a részletekbe. (Melóhelyem kispadlásán van egy mázsányi halott akkus csavarozó, úgyhogy lesz folytatás valami komfortabb megoldásokal)
Egyelőre a samsung porszívó csévélőjének a mechanikájával szívok, főleg a fékkel. Kompakt kis dobozba zárom az egészet, és az akkus vezetéke is szépen be fog húzódni a dobozba. Egy kis fióknak lesz még benne hely a fúróknak, biteknek. A kötések összeálltak már. Eszköz híjján egy vezetéknélküli egérből rögtönöztem fázis akármit és az egyik számítógép power ledjéből. A teszt sikeres, hétvégén jöhet a véglegesítés. Közben folyamat agyalok, mi hasznossal tudnám még megspékelni. Nah majd a képek mesélnek. (Jut eszembe valami HB dugóaljt is össze kell hoznom az akkusra...)www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
BRIKLY
veterán
válasz TheProb #54927 üzenetére
Ez jónak tűnik.
Próbaképp vettem metál fekete very well-t, fújtam az ajtókárpit aljára,ahol nem látszik. Ott kipróbálom mennyire áll meg rajta,hogy bírja. Ha jó,akkor lehet,hogy ez marad,mert csak könnyebben,és olcsóbban javítható,mint a folyékony fólia. Az ha egy kis darabon felvállna,nem tudom hogy nézne ki,ha ráfújnék.. gondolom egyenletlen maradna.. -
mihione
őstag
válasz BRIKLY #54931 üzenetére
Muanyag belso elemre fujsz?Szerintem nem nagyon fog rajta maradni.Nagyon alaposan le kell torolgetni szilikonlemosoval,az evek soran biztos ossze lett fujkalva szilikonsprevel,plusz a gyartosoron is azzal valasztjak le a mintabolAz lenne az igazi ha szepen attorolned,aztan finom papirral atcsiszolnad kicsit,majd ismet torles,egy vekony reteg fuller,megint egy kis csiszolas es utana mehet a festek.Igy szerintem mar megmaradna rajta,es a felulet is szep lenne.
Lenovo Legion 5 R7 5800H, Rtx3070, Poco F5 ,Samsung QE65QN90B
-
Szóval lehet kicsit Off Topic lesz az alábbi, de annyi megoldást írtatok már Akkus csavarbehajtó ügyben, hogy gondoltam én is bemutatom a tavaly március végén készült alkotásomat.
A megoldást az indukálta, hogy már egy negyed csavart sem volt képes ki vagy be hajtani az eredeti akku packjával, és költözés lakás felújítás előtt álltunk. Így egy UPS szünetmentesből kiszedett használt 12 V-os zselés akku lett rámadzagolva. Azóta 1x kellett újra töltenem, és épp tegnap használtam utoljára 8-as dűbeleknek fúrtam lyukat téglába, és megállapítottam, hogy még mindig nem kell újra tölteni.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Ispy
veterán
válasz imibogyo #54921 üzenetére
Nem rossz ötlet, valami ilyen megoldáson agyalok, hogy a metis kivágásakor legyen valami takaró lemez az élek mentén, hogy még véletlenül se vágjak oda, ahova nem kell. Majd a plexilapon tesztelem a technikát.
-
imibogyo
veterán
válasz Essejó #54933 üzenetére
Én megoldottam egy 19 V-os laptop töltővel a 18 V-os akksis fúróm energiagondjait.
A kis csavarozógépet meg rákötöttem a "labor-tápomra". Mind a kettő frankón működik...
[ Szerkesztve ]
-
válasz imibogyo #54942 üzenetére
Nekem csak 9,6 V-os, ahhoz közelebb van a 12 V-os akku. Arról nem beszélve, hogy így azért könnyebben viszem a tetőre vagy a kertvégébe, mintha a labortáptól kéne vezetékeznem.
Bár most találtam egy filmet a Youtube-n
3 db 18650-es Lipo akkuval is megoldható lenne, csak nem tudom, hogy az átalakításkor elraktam-e a régi akku tartót vagy mint feleslegest kidobtam a költözéskor. Bár a filmen a srác forrasztja az akkucsatikat, de tudomásom szerint inkább pont hegeszteni kell, úgy hogy keresek még valami hülye biztos home made pont hegesztési lehetőséget is. És közben üt meg a guta mert annyi cuccom volt amivel nem tudtam mit kezdeni, hogy nem kis rakat 220-as "trafót dobtam" ki.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
válasz Essejó #54943 üzenetére
Nos itt a legegyszerűbb OnTopic gányolt Home Made Spot Welder : [link]
Megtaláltam az alábbi eszközt, ami otthoni gányoláshoz szerintem elengedhetetlen
Mondjuk tuti nem egy Dermel, de ennyi pénzért ha valaki tud jobbat akkor ne tartogassa stikában az infót. Szerintem a következő "nyugdíjnál" meg is rendelem.
[link][ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Zsoleszhun
addikt
válasz Essejó #54944 üzenetére
Ponthegesztő
Az akkusfúró mod-hoz megjött a töltésvezérlő csak nemtudom, hogy mikor lesz rá időm.
[ Szerkesztve ]
¯\_(ツ)_/¯
-
Kernel
nagyúr
válasz Essejó #54944 üzenetére
Hosszabb vezetékkel kellene kísérletezni, ami csökkentené az áramot, persze megtalálva ez egyensúlyt, hogy azért a vezeték se menjen izzásba.
Akkor sem lenne korrekt, mert a ponthegesztéshez kis feszültség és nagy áram kell. Ha túl nagy a feszültség és egy kábelen ejtjük a felesleget, az energiapazarló és nem szép megoldás, de alkalmi célra jó lehet éppen. Egyszerűbb, mint a mikrosütőtrafó átalakítása.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lian Li GALAHAD II 360 Trinity Performance Radiátor - INGYEN POSTA!
- LEGRAND 311063 KEOR SPE jó akksi, hosszú üzemidő szinuszos szünetmentes 2000 VA UPS
- ASUS ROG STRIX 1000W Gold Aura Edition RGB LED Moduláris Tápegység 12VHPWR PCIE 5 ATX 3
- ASUS ROG STRIX 850W Gold White Edition Moduláris Tápegység Fehér
- Enermax Revolution DFX 850W Gold Moduláris Tápegység PCIE 5 ATX 3 12VHPWR RGB Led
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest