Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • imibogyo

    veterán

    válasz FatalEror #40332 üzenetére

    Igen igazad van, csak éppen hangfalnál akusztikai és egyéb fizikai jellemzőket is figyelembe kell venni, és az MDF sűrűsége és fizikai paraméterei miatt sokkal jobb választás az összes többinél. Valamint bonyolultabb formák esetében is sokkal könnyebb vele dolgozni, mint a többivel. Nem hiába használják a nagy gyártók és a csináld-magad emberkék többsége is ezt az anyagot.

    Ha mégis tömör fában gondolkodnék, akkor csakis valamilyen jól kiszárított, táblásított anyag jöhetne szóba (én nem tudok táblásítani, nincs meg a felszerelésem hozzá, szárítani meg végképp nem tudok). De nem is nagyon ajánlják a tömör fát a természetes mozgása, repedése miatt. A fenti DIY oldalról a tömör fával kapcsolatban: "Solid wood (lumber) suffers from movement - the swelling and shrinking of wood due to environmental changes such as humidity - and is therefore not a good material for speaker enclosures. Lumber is also not as acoustically dead as MDF."

    Ha az anyagi oldaláról közelitek, akkor persze ott a forgácslap. Amiből akár egyszerűen készíthetnék egy vázat amit bevonok farostlemezzel (ahogy az MDF-et is). Így meg van a szép kinézet és a "fa" hatás, ugyanakkor nem ment rá a gatyám. De talán ezt nem véletlenül nem használják, ahogy te is fosnak tartod, úgy én is, akkor már inkább az MDF.

    Amin még elgondolkodtam az a rétegelt lemez. Viszonylag sűrű, erős és valamennyire mégis csak "fa" könnyű pácolni stb., de ez marha drága lenne, az egyik legdrágább, akkor meg már inkább a táblásitott tömör fák közül valamelyik.

    De hogy összegezzem is a dolgot (kb. 16 nm anyag kell a két dobozhoz):
    Rétegelt lemez: 18mm-es 7112 Ft/m2 = 113 790 Ft
    Forgácslap: 18 mm-es 1765 Ft/m2 = 28 200 Ft + 10k farostlemez = 40 000 Ft
    MDF: 19 mm-es 2990 Ft/m2 = 47 800 Ft + 10k farostlemez = 58 000 Ft
    Tömör lucfenyő tábla: 18 mm-es 4600 Ft/m2 = 73 600 Ft

    Mivel a forgácslap és az MDF között elég kicsi a különbség, így logikusabb választás az MDF a sűrűsége és egyéb paraméterei miatt. A rétegelt lemez és a tömör táblásított anyagok között megint egyértelmű a döntés, az utóbbi javára. De ugye ezek még csak 18 mm-es anyagok, és én a dupla 20 cm-es mélyek miatt inkább vastagabban gondolkodom. Vagy marad a mélyeknél a duplázás. :K

    Szóval maradt a valamilyen tömör táblásított anyag és az MDF versenyben. Itt tartok agyalásban. Még semmi sem dőlt el. Gyűjtöm a tapasztalatokat. Meg persze még mindig ott a lehetőség, hogy veszek egy csomó élő fát és összeragasztok mindent, szóval nem táblásítok, de végül is annak is tekinthetjük. :B

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák