Visszatérne a PC-s kliensbizniszbe az NVIDIA

A Bloomberg videointerjújában utalt erre a Dell és az NVIDIA vezére.

Még az előző évben írtunk arról, hogy az NVIDIA az egyik olyan cég, amely a PC-kben is lépne az ARM felé, és ez kapott most egy finom megerősítést a Bloomberg videointerjújában, amikor Michael Dell, a Dell vezére, illetve Jensen Huang, az NVIDIA elnök-vezérigazgatója egy AI PC-ket firtató kérdésre azt válaszolta, hogy jövőre meglátjuk.

Mint ismeretes a Microsoft meglehetősen szigorú a Copilot+ PC-k hitelesítésénél, mivel 40 TOPS-ra képes NPU-t várnak el minimum 16 GB rendszermemóriával társítva. Ez ellen az NVIDIA már próbál küzdeni a prémium AI PC-s marketingjével, de nyilván ez sokat nem ér majd, mivel a Microsoft hivatalos plecsnijére nem lesznek jogosultak, így a GeForce GPU-val rendelkező PC-k szimplán nem lehetnek Copilot+ megoldások, így a Microsoft előírásai szerint az érkező alkalmazásokat sem szükséges tesztelni és optimalizálni rájuk.

Itt tehát teljesen mindegy, hogy az NVIDIA milyen kommunikációt folytat a háttérben, azt világosan látszik már most is, hogy más lehetőségük nincs, mint hozni egy Copilot+ követelményeknek direkten megfelelő rendszerchipet, ahogy azt tette egyébként a Qualcomm is, méghozzá ARM-os alapokon.

A friss pletykák szerin ez az ominózus rendszerchip Cortex-X5 magokat, illetve Blackwell architektúrára épülő IGP-t kínál majd, de utóbbi abszolút nincs megerősítve, csak az alábbi X bejegyzésben merült fel. Amíg tehát az érkező fejlesztés kvázi ténynek tekinthető, addig a paraméterei nagyon kérdőjelesek, így utóbbit érdemes ennek megfelelően kezelni.

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szüksége. Ez mára megváltozott: a gamer laptopok sem maradnak le mögöttük.

Előzmények

Hirdetés