Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • szab.tam

    nagyúr

    igaz, hogy ez sem nem gány, sem nem barkács, de itt cseperedik a gépem előttetek...

    utóbbi 2 hétben bespájzoltam néhány scythe quiet drive-ot. 3.5-öset. és sikerül szereznek 2 kicsit is.

    nagy
    kicsi

    akik nem ismerik, talán ez a piacon (még) kapható legjobb hdd hangtompító, és kicsit hűtő...
    a zseniális ebben a családban az, hogy egymásba rakhatóak. azaz: a kicsibe beleteszünk egy notiwinyót, az a tokkal együtt pont 3.5" hdd szabvány méretűre hízik, és azt meg betehetjük a nagytesóba. mivel egy kütyü is több rétegű, így egy sokszorsan becsomagolt hdd-t kpunk. de a zseniális az, hgy a thermal pad-es betéteknek köszönhetően a fém felületek közötti hővezetés megoldott, rezonancia mégis nagyrészt elnyelődik.

    a rakétakilővő-állvány gépemben idáig egy 2.5"-os, 320gb, wd blue 5400 rpm szolgált. egy nexus drive a way-ben, aminek kitörtem a hátát, mert írtó gagyi volt. ez a doboz nagy winyókank van elvileg tervezve. igaz, van hozzá egy átlakító kütyü, de én egyszerűen belelógattam a kis winyót, és s+ szivaccsal rögzítettem. a kis wd elég halk volt így, de nagyon lassú egy játékgépbe, és eléggé melegedett:

    tehát szerelés. az asztalon kiteríte látható a 2 db, különböző méretű quiet drive, és a frissen beszerzett segate hybrid momentus xt500, amibe ugyi bele van integrálva 4 gb ssd is, a gayakran használt alkalmazások gyorsítására. akik nem tudják, ezt a hdd belső elektronikája dönti el inteligens módon, tanulással, miket is pakol oda. nekünk ráhatásunk nincs. (ezért van az, hogy akár konzolba is tehető, azt is gyorsítja, mert totál platformfüggetlen, és nem kell neki külső verzérlés.) :))

    a szendvics összerakása. a kép bal oldalán már a belső, kis doboz majdnem összerakva. jól látható, hogy így jön a rétegezés: hdd, fényes fém, thermal pad, fekete külső burok.
    és ez így akkora, mint egy 3.5-ös hdd. és ugyanilyen rétegezéssel belemeegy a nagyba.
    én még egy 14*10 centis, 1mm vastag pad-et betettem a belső qd külsejére, mert úgy ítéltem meg, hgoy van kis + hézag. kb. 0.5mm. mivel a belső megvastagodott, így a külső burok összecsavarása elég nehéz volt...

    és a helyén. nem rögzítettem, hanem szivacságyra tettem. hosszú lenne leírni, de a gyári rögzítésük ezeknek mindnek vacak. rakhatnak oda gumikat, minimális rezonancia mindig kiszökik. a szívacsot nem bírja kicsielezni. sokszoros tapasztalatom. tehát a ház elejében, alul, a helyén:

    sebességről később, mert az ssd ilyenkor a tanulási fázisban van, de seq simán 105....
    (elszoktam ettől az 5400-as notiwinyók óta, aholk a 70 már jónak számít, de inkább 50-60 volt...)

    hang. hát, megint belenyúltam!
    a kis blue wd sem volt az a visítozós fajta, igaz. pláne a nexusban. de lassú volt.
    a momentus xt, amikor ráklónoztam a használni kívánt rendszert, egy 5.25 helyen lévő sata dokkban pörgött. elég hangos motorhang, seek aránylag kicsi. de féltem, mert jóval hanglsabb volt a wd-nél.

    lényeg. a helyén a dupla quiet drive rendesen teszi a dolgát.
    kb. 10 centire tudtam nyaktörés nélkül megközelíteni a parkettán hasalva a qd-t.
    seeek még kicst sem hallható, a crystal dm 4k-s részénél sem.
    a motorhangból egy nagyon pici, folyamatos "sz" hang.
    magát, a turbina szerű felpörgést nem lehet külön hallani az indításkor.
    de hangsúlyozom. ez 10 centiről hallható úgy, hogy ablakok, ajtók becsukva, monitork kikapcsolva, stb.

    tanulság. ez a vacakaolás annak lehet jó, aki 0 db. körül gépet akar, de az ssd túl drága még. és/vagy nem akar kis ssd + nagy háttérwinyót. ami ugyanúgy hangos...
    a hybrid momentus drága megoldás, nem is biztos, hogy megéri. majd 1 hét múlva rájövök. 250es ssd még még piszok drága. (és csak 250-es...)
    egy 750-es, 7200-as sima notiwinyó jó 20-as. a 2 db. qd össz 15k. (nagy használtan 5, kicsi újonnan 10.)
    tehát 35-37k-ból van egy gyors, gyakorlatilag totál hangtalan winyónk.

    ja, szoftveresen 31 fok. nem samsung, amik alámérnek, wd, így talán még hihető is. a 320-as wd kis blue ugyanitt 40 fokos volt a nexusban. (5 fokkla melegebb szobában.) tehát most nyertem kb. 5 fokot.

    továbbá kielemelném azt is, hgoy ez nem azoknak alternatíva, akik 24/7-ben pörgetnek 20TB hdd-t, van 14 venti a gépükben, és patikamérlegre teszik a fajlagos GB árat.

    hanem csendmániásak, nem drága ssd-t akarnak venni, de elegük van az 5400rpm notiwinyók lassúságából. és nem sajnálnak rááldozni ennyit....

    [ Szerkesztve ]

    fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

Új hozzászólás Aktív témák