Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • szab.tam

  nagyúr

  a hő felvételénél, (amit hűteni akarunk), kell inkább réz. a csövek másik végénél már jó az alumínium is, hiszen nagyobb az átadó felület is.

  a hűtendő cuccra ezért is kell a réz, mert nagyon pici a hely, ami rendlekezésre áll, hogy elvigyük a hőt.

  ár viszonylata:
  egy adott kis alutéglatest asszem 4-500 ft körül volt. ugyanaz a méretű réz kb. 3500.
  nagyobb fajsúly, és kilója is jóval drágább. (régen volt, de valami hasonló nagyságrend...)

  és mivel kísérleti stádiumban vagyok, kilószámra dobálom félre a félresikerült alumínium darabokat, lemezeket. (más a száraz kenyérrel jobban bánik....)
  egyedül az aluprofil bordák hasznosíthjatóak fel később.
  a felragasztott, amjd leszedett 0.5-ös lemezek már nem. leszedésnél úgy elhajalnak, hgoy utána már nem lehet sehová felragasztani őket.

  mindezt rézből? na: az már az eszetlen kategóriában sem megfizethető.... :N

  macko20
  hétvége.... telek... haggyámá'. ott a kapálnivaló, és leülsz megint kockulni a gép elé. asszony meg szüreteli egyedül a szilvát.... :DDD

  [ Szerkesztve ]

  fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

 • szab.tam

  nagyúr

  igaz, hogy ez sem nem gány, sem nem barkács, de itt cseperedik a gépem előttetek...

  utóbbi 2 hétben bespájzoltam néhány scythe quiet drive-ot. 3.5-öset. és sikerül szereznek 2 kicsit is.

  nagy
  kicsi

  akik nem ismerik, talán ez a piacon (még) kapható legjobb hdd hangtompító, és kicsit hűtő...
  a zseniális ebben a családban az, hogy egymásba rakhatóak. azaz: a kicsibe beleteszünk egy notiwinyót, az a tokkal együtt pont 3.5" hdd szabvány méretűre hízik, és azt meg betehetjük a nagytesóba. mivel egy kütyü is több rétegű, így egy sokszorsan becsomagolt hdd-t kpunk. de a zseniális az, hgy a thermal pad-es betéteknek köszönhetően a fém felületek közötti hővezetés megoldott, rezonancia mégis nagyrészt elnyelődik.

  a rakétakilővő-állvány gépemben idáig egy 2.5"-os, 320gb, wd blue 5400 rpm szolgált. egy nexus drive a way-ben, aminek kitörtem a hátát, mert írtó gagyi volt. ez a doboz nagy winyókank van elvileg tervezve. igaz, van hozzá egy átlakító kütyü, de én egyszerűen belelógattam a kis winyót, és s+ szivaccsal rögzítettem. a kis wd elég halk volt így, de nagyon lassú egy játékgépbe, és eléggé melegedett:

  tehát szerelés. az asztalon kiteríte látható a 2 db, különböző méretű quiet drive, és a frissen beszerzett segate hybrid momentus xt500, amibe ugyi bele van integrálva 4 gb ssd is, a gayakran használt alkalmazások gyorsítására. akik nem tudják, ezt a hdd belső elektronikája dönti el inteligens módon, tanulással, miket is pakol oda. nekünk ráhatásunk nincs. (ezért van az, hogy akár konzolba is tehető, azt is gyorsítja, mert totál platformfüggetlen, és nem kell neki külső verzérlés.) :))

  a szendvics összerakása. a kép bal oldalán már a belső, kis doboz majdnem összerakva. jól látható, hogy így jön a rétegezés: hdd, fényes fém, thermal pad, fekete külső burok.
  és ez így akkora, mint egy 3.5-ös hdd. és ugyanilyen rétegezéssel belemeegy a nagyba.
  én még egy 14*10 centis, 1mm vastag pad-et betettem a belső qd külsejére, mert úgy ítéltem meg, hgoy van kis + hézag. kb. 0.5mm. mivel a belső megvastagodott, így a külső burok összecsavarása elég nehéz volt...

  és a helyén. nem rögzítettem, hanem szivacságyra tettem. hosszú lenne leírni, de a gyári rögzítésük ezeknek mindnek vacak. rakhatnak oda gumikat, minimális rezonancia mindig kiszökik. a szívacsot nem bírja kicsielezni. sokszoros tapasztalatom. tehát a ház elejében, alul, a helyén:

  sebességről később, mert az ssd ilyenkor a tanulási fázisban van, de seq simán 105....
  (elszoktam ettől az 5400-as notiwinyók óta, aholk a 70 már jónak számít, de inkább 50-60 volt...)

  hang. hát, megint belenyúltam!
  a kis blue wd sem volt az a visítozós fajta, igaz. pláne a nexusban. de lassú volt.
  a momentus xt, amikor ráklónoztam a használni kívánt rendszert, egy 5.25 helyen lévő sata dokkban pörgött. elég hangos motorhang, seek aránylag kicsi. de féltem, mert jóval hanglsabb volt a wd-nél.

  lényeg. a helyén a dupla quiet drive rendesen teszi a dolgát.
  kb. 10 centire tudtam nyaktörés nélkül megközelíteni a parkettán hasalva a qd-t.
  seeek még kicst sem hallható, a crystal dm 4k-s részénél sem.
  a motorhangból egy nagyon pici, folyamatos "sz" hang.
  magát, a turbina szerű felpörgést nem lehet külön hallani az indításkor.
  de hangsúlyozom. ez 10 centiről hallható úgy, hogy ablakok, ajtók becsukva, monitork kikapcsolva, stb.

  tanulság. ez a vacakaolás annak lehet jó, aki 0 db. körül gépet akar, de az ssd túl drága még. és/vagy nem akar kis ssd + nagy háttérwinyót. ami ugyanúgy hangos...
  a hybrid momentus drága megoldás, nem is biztos, hogy megéri. majd 1 hét múlva rájövök. 250es ssd még még piszok drága. (és csak 250-es...)
  egy 750-es, 7200-as sima notiwinyó jó 20-as. a 2 db. qd össz 15k. (nagy használtan 5, kicsi újonnan 10.)
  tehát 35-37k-ból van egy gyors, gyakorlatilag totál hangtalan winyónk.

  ja, szoftveresen 31 fok. nem samsung, amik alámérnek, wd, így talán még hihető is. a 320-as wd kis blue ugyanitt 40 fokos volt a nexusban. (5 fokkla melegebb szobában.) tehát most nyertem kb. 5 fokot.

  továbbá kielemelném azt is, hgoy ez nem azoknak alternatíva, akik 24/7-ben pörgetnek 20TB hdd-t, van 14 venti a gépükben, és patikamérlegre teszik a fajlagos GB árat.

  hanem csendmániásak, nem drága ssd-t akarnak venni, de elegük van az 5400rpm notiwinyók lassúságából. és nem sajnálnak rááldozni ennyit....

  [ Szerkesztve ]

  fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

 • macko20

  őstag

  válasz szab.tam #18651 üzenetére

  Elkezdett szakadni az eső

  Sürgős esetben hívj ! Tel.:06706716723 Üdv.:m20

 • UdVi86

  aktív tag

  válasz szab.tam #18652 üzenetére

  Itt köszönném meg a léghűtés topikban adott tanácsokat.

  Az az igazság, hogy nálam jelenleg is (s már közel 1 éve) fut egy projekt (hosszúak voltak a szünetek, összeségében a ház építés 3-4 napot vett igénybe eddig). Bár lehet, hogy sosem lesz befejezve. Ennek legfőbb oka, hogy miután összeállt nagyjából a ház, akkor rádöbbentem, hogy ez így még mindig nagy. Néhány fotó a régóta készülő házról.

  És pont emiatt gondolkozok most a táp, a lap, a ventik és a procihűtő lecserélésén és a Quiet Drive 3,5 eladásán. A táp egy 120W-os picoPSU lenne, a lap egy Zotac 880G-ITX, a venti egy Scythe Slip Stream 140mm és a hűtő egy Scythe Big Shuriken.

  A jelenlegi cuccok eladásából szeretném összehozni az új konfigot, ezért platformcsere biztos nem lesz. Marad a 785g (vagy 880g), s így esett a választás a Zotac lapra, mivel elég gyér a kínálat ezen a fronton. A lapba lehet kell egy kis plusz pénz, de a többi alkatrésznél szerintem az eladással tudom fedezni az új árát.

  És akkor egy gyors vázlatrajz az elképzelésemről (elnézést a Paint rajzért). A ház méretei 180mm(H) x 180mm(SZ) x ~140mm(M).

  Az általad írtak alapján marad az az elgondolás, hogy a felső venti szívja a levegőt. Egyedül az nem kivitelezhető, hogy befúvó ventik is legyenek. Tehát befelé csak passzívan fog áramlani a levegő a felső venti hatására a szellőző furatokon. Ezekből két oldalra 1 vagy 2 sort akarok.

  Mit gondolsz a tervről, így hogy már látod lerajzolva is?

 • szab.tam

  nagyúr

  válasz UdVi86 #18654 üzenetére

  így már világosabb. a másik topicban leírtakból számomra nem derült ki, hogy emeletes.
  elég jól néz ki! :K :C

  de lövésem nincs, hogy oldanám meg a szellőzést. :(

  alapvetően idáig elkerültem az ilyen emeletes kockákat. vizuális ízlésemnek nagoyn bejönnke, mint ez is. de pont a szeparáltsága miatt külön gondot kell fordítani a részek, emeletek levegőzésére.
  itt egy passazv táp eleve megdöglene. ezért ois nem fér bele a godnolatvilágomba.

  nincs előremutató 5letem. :(

  amire vigyázz: azzal, hogy furkálsz, körperforálsz pár lyukat, nem lesz nagyságrendebeli légmozgás. ezzel én is eljátszottam egy darabig.
  én keményebben berácsoznám. (aláírásom, 2. link)

  qd-t meg eszedbe nem jusson eladni. (3 hsz-sal feljebb ugyi)...
  én most vettem többet 5k-ért. de ha mégis elmegy az eszed, szólj. gyűjtöm őket....

  de az a baj, hogy kicsit összemosódik a terved, ésa jelen. így nem tudom, mi van, mi lesz. mert a képen lévő cpu hűtőnél kifejezetten az boldal irányú befúvás lenne jó.
  de ha cseréled egy függőleges lamellázásúra, akkor meg a fögggő ventilláció a jó.
  néztem 1 vventis, fölfelé fújó próbákat.
  hatékonyabb, ha vlaahogy a procihűtő alá tszünk venit, és fölfelé fújjuk. ha nincs hely, akkora cpu hűtő tetejére. és fölötte nagy rács. a cpu hűvösebb lesz, a venti az alaplaphoz így közelebb van, a felső rácson meg úgyis kimegy ameleg, mert nem tud mást csinálni, ha mozog a légoszlop.
  de ha a tetőn vana rács, a belső, hűtendő részeknél kisebb a légmozgás, mert a tetővenihez máshonnan is szívódhat levegő.

  [ Szerkesztve ]

  fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

 • TESCO-Zsömle

  félisten

  válasz UdVi86 #18654 üzenetére

  Én építettem már ilyesmi házat, csak az álló volt. :))

  NucleoPlex

  Jelenleg is egy ITX gépen dolgozok. ;)

  The serpent is crawling inside of your ear - - - He says you must vote for what you want to hear - - - - - - - - - - - Don't matter what's wrong as long as you're alright - - - Pull yourself stupid, rob yourself blind

 • szab.tam

  nagyúr

  válasz TESCO-Zsömle #18656 üzenetére

  b+

  leborulok.... :R

  nem találkoztam vele.
  10x20x22cm.... ez kész.

  az is igaz, hogy én elfektettem volna. oldalt a ventik elén rács, tetején perforált plexi vagy rács, nagyobb bordák, és a ventik mentek volna a levesbe.

  de ez akkor egy kis ékszer.

  [ Szerkesztve ]

  fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

 • TESCO-Zsömle

  félisten

  válasz szab.tam #18657 üzenetére

  Tudok kisebbet is, ha van rá igény. ;)

  The serpent is crawling inside of your ear - - - He says you must vote for what you want to hear - - - - - - - - - - - Don't matter what's wrong as long as you're alright - - - Pull yourself stupid, rob yourself blind

 • UdVi86

  aktív tag

  válasz szab.tam #18655 üzenetére

  Igen, mert nem is említettem, nem volt lényeges a felső rész leghatékonyabb légmozgására voltam kíváncsi.

  A ködöt próbálom eloszlatni. Valóban kicsit kusza lehet másnak, ha nem tudja pontosan mit akarok.

  Van a régi projekt, ami a végéhez közeledik. Az elgondolás itt a galéria képeken látszódik. Kétrekeszes ház. Alsóban a táp és a vinyó. A táp a saját kis légáramával, a vinyó (ami QD-ben van szivacson) alatt egy nyílás (nem perforáció), így az is kap elég levegőt. A ház elejére lentre (ahol festőcsíkkal le van ragasztva a ház) kerül majd perforáció, ahol a felső rekeszben lévő elülső ventikhez tud áramolni a levegő. A felső részben az első ventik fújják a levegőt a lapra, a hátsó pedig szívja. A jelenlegi Ninja 2 hűtőnek elvileg ez az átfúvó légáram jó. Ha jól veszem ki, te is ezt írtad.

  És van az új projekt, ami a ház kicsinyítésére irányul és szintén két rekeszes. Ez még csak fejben alakul, meg az előbbi paintes rajzon. Itt a jelenlegi ATX tápot felváltaná egy Pico táp. A Ninja 2-t pedig egy Big Shuriken, aminek (ha jól sejtem) a vertikális légmozgás kedvez, nem a jelenlegi horizontális. Így a felső rekeszben fentre menne egy venti és oldalra a perforáció. Így kialakulhatna egyfajta vertikális légmozgás. Alulra sajnos nem kerülhet venti, ha fekszik a lap. Az alsó rekeszbe pedig megy a HDD. Szívem szerint menne hálózatra, de arra most nincs pénz (WD My Book Live). DVD szintén eliminálva. Az alsó rekeszt tojástartó szivaccsal kibélelném, egyedül a HDD elektronikája alatt hagynék egy kivágást (szintén nem perforációt). Az még lehet, hogy rögzíteném valami lemezre a HDD-t és SSD-t. Régi projekthez vettem Lian Li gumis rögzítőcsavarokat, de ott végül nem kellett. A szivaccsal remélem kiválthatom a QD-t, mert ebbe a kicsi házba nem férne be a maga 200mm-vel. S hozzátartozik az igazsághoz az is, hogy nálam bizony kihallatszik belőle a vinyó felpörgése (igaz nálam nem dupla, mint nálad). A régi kodegány házamban még rezonált is nagyon durván, de jelenleg szivacson van, így ez nem jelentkezik mostmár.

  De ahogy látom kb. érted te, hogy mi a tényállás.

  A Scythe-nek van egy olyan hűtője is, hogy a lamellák alatt van a venti és felfelé fúj, amit írsz. Ezzel annyi a gond szerintem, hogy bár a procit jobban hűti ez a megoldás, de az alaplap többi része nem kap semmit a levegőből. Míg ha felül van egy 140mm-es venti, akkor az mind a prociról és mind a többi alkatrészről is leszívja a meleget. Nálam pl. a pico tápról is.

  "de ha a tetőn vana rács, a belső, hűtendő részeknél kisebb a légmozgás, mert a tetővenihez máshonnan is szívódhat levegő" - ezt nem nagyon értem.

  Egy olyan megoldás jöhetne még szóba, hogy a házat az oldalára billentem, a két rekesz megmarad, csak alulra bemegy a 140mm-es venti, ami mindkét rekeszbe fúj levegőt, felül pedig perforálva lenne. Persze így a méret kicsit nőne: 140mm(H) x 180mm(SZ) x 205mm(M)

  TESCO-Zsömle: Aha, ez az utóbbi skicc valami ehhez hasonló. Szerinted/tek így jobb lenne légáram szempontjából? És belegondolva, így 12-es venti is elég lenne, tehát 120mm(H), ha a lap+hűtő (venti nélkül)+szivacs+hdd+szivacs elfér ennyiben.

  [ Szerkesztve ]

 • TESCO-Zsömle

  félisten

  válasz UdVi86 #18660 üzenetére

  Ha a kompaktság a lényeg, akkor mindent a válaszfalra kell rögzíteni. A szivacsokat felejtsd el, helyette green vinyó.

  Így (fal(?) - légrés(5) - hűtő(46) - lap(10) - válaszfal(?) - légrés(5) - hdd(25) - légrés(5) - fal(?)) a belső tér legalább 98mm széles (2mm-es válaszfalat feltételezve)

  The serpent is crawling inside of your ear - - - He says you must vote for what you want to hear - - - - - - - - - - - Don't matter what's wrong as long as you're alright - - - Pull yourself stupid, rob yourself blind

 • UdVi86

  aktív tag

  válasz TESCO-Zsömle #18661 üzenetére

  A vinyó green lesz, de azért a szivacs szerintem kell. A mostani vinyóm Samu HD502HJ igaz 7200-ön pörög, de egy lemezes, QD-ben van és szivacson és szépen hallom mikor pörög.

  A rajz valóban nem pontos, természetesen a lap is a válaszfalon lenne rögzítve. A felépítést még nem tudom. Lehet ugyanúgy kellene, mint a fekvő megoldásnál, tehát alulap (1,5mm) négy sarkon alu négyszögrúd, ezen ismét alulap (erre megy az alaplap) és csinálni egy egyik oldalán nyitott dobozt aluból és ezt felülről ráengedni az előbbi vázra, majd lent az alurudakhoz rögzíteni. Majd álló ház esetében elforgatni 90 fokkal.

  Más megoldás az álló háznál még nem körvonalazódott.

  Nálam következőképp jön ki (alulról felfelé vagy jobbról balra) fal(1,5) - szivacs(25) - hdd(25) - légrés(5) - szivacs(25) - válaszfal(1,5) - lap(12) (proci foglalattal) - hűtő(48) (Big Shuriken venti nélkül) - légrés(5) - fal(1,5) = ~150mm (alsó szivacs nélkül 125mm). Fekvő háznál erre még rájön a felső venti (25mm), de itt ugyanennyi lejön a másik oldalon 205mm <>180mm.

  [ Szerkesztve ]

 • TESCO-Zsömle

  félisten

  válasz UdVi86 #18662 üzenetére

  Ha 7200-at pörög, cseszheted, mert attól hangos... :DDD

  Van két green vinyóm, és a felpörgésüket se hallom, csak mikor becsekkol a fej.

  Green vinyónál fölöslegesnek tartom a szivacsot, főleg ha nem teljesen zárt a tér, de te tudod.

  A Shuriken ventivel 58mm, a venti pedig 12mm vastag.

  The serpent is crawling inside of your ear - - - He says you must vote for what you want to hear - - - - - - - - - - - Don't matter what's wrong as long as you're alright - - - Pull yourself stupid, rob yourself blind

 • UdVi86

  aktív tag

  válasz TESCO-Zsömle #18663 üzenetére

  Igazad lehet. Úgyis hamarosan beszerzek egy 1TB-os WD10EARS vinyót és majd ez alapján döntök. Foggal-körömmel nem ragaszkodok a szivacshoz. Jelenlegi házban a QD nincs rögzítve, csak a szivacson ül, elsősorban a rezonancia elkerülése végett. Fekvő házban alkalmaznám ezt az eljárást ismét, de álló házban kénytelen vagyok rögzíteni és remélni, hogy a lian-li gumis csavarok hatásosak lesznek a szivacs helyett.

  Valóban 12cm a venti, de kicsit belesüllyed a lamellákba, ezért számolok inkább 48mm-el.

 • szab.tam

  nagyúr

  válasz UdVi86 #18660 üzenetére

  értem a verziókat. :K

  jók az elgondolások. számba is vettél mindent. de hogy melyik a legjobb, előre nem lehet tudni.
  én alapvetően ventiírtó vgyok, de az más kategória. itt lesznek.

  de a winyónál még van nálad némi homály. a qd-nál jobbat nem találtak fel. erre mindenféle himuro, nexus, stb förmedvények után kellett nemrég rájönnöm. (jó, ez erős volt, de akkor is gagyibbak a qd-nél.)
  ráadásul az szivacságyon a tökéletes, ahogy magadtól is rájöttél. ez is ok.

  sem attól nem lesz halkabb a winyód, ha a qd-t eladod, sem attól, ha nekicsavarod a háznak.
  a szivaccsal nem válthatod ki a qd-t. kombináld. mivel az os-re ott az ssd, így jobban jársz, ha a hdd-t adod el, és veszel egy 5400-es 500 gigás notiwinyót. és azt rakod be a qd-be, valami moddolt, belső, szivacsos rögzítéssel. és a qd-nek tervezel helyet, és azt is szivacsra rakod. egy árva hang nem fog kijönni. a 320-as wd scorpio blue notiwinyót így még a retek nexus is majdnem totál elhallgatatta.

  halk gépben a winyóhangoknál idegesítőbb nincs. és pucéran kirakod a szivacsra, be fogsz dilizni. tervezz a qd-nek helyet!

  jut eszembe. a tiédnél lényegesen halkabb winyóval (a fent említett kis wd-vel), csináltam ilyet. és nem csak szavacsra tettem, hanem durván beburkoltam. aránylag jó volt, de még kicsit az is kiahallatszott. a nagy 7200-asod süvíteni fog.
  de egyszerű. vedd kia qd-ból, és próbáld ki...
  tehát az előbb említett szivacs szeparáció: [link]
  ráadásul itt rétegeltem is. hungarocell + szivacs...

  [ Szerkesztve ]

  fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

 • TESCO-Zsömle

  félisten

  válasz szab.tam #18665 üzenetére

  veszel egy 5400-es 500 gigás notiwinyót. és azt rakod be a qd-be, valami moddolt, belső, szivacsos rögzítéssel. és a qd-nek tervezel helyet, és azt is szivacsra rakod.

  Felétek nincsenek tücskök/kabócák? :F :Y

  Vigyek párat? ;]

  sz: Am nem egyszerűbb, ha vesz 2TB-os SSD-t? Annál halkabb úgyse lesz... :P

  [ Szerkesztve ]

  The serpent is crawling inside of your ear - - - He says you must vote for what you want to hear - - - - - - - - - - - Don't matter what's wrong as long as you're alright - - - Pull yourself stupid, rob yourself blind

 • szab.tam

  nagyúr

  válasz TESCO-Zsömle #18666 üzenetére

  :N

  a hang mellett a természetet utálom. mármint a lakásomban. 2 állat, (pl 1 légy + 1 pók), nálam invázió, és hatalmas vegyszeres irtásba kezdek. ideje megtanulták, nem jönnek. hangyák sem jönnek, mert a felfedezőket mind kinyírom, így nincs ki vigye a tuti tippet. szúnyogháló mindenütt.

  de tényleg nagyon jó szúnyoghálót csináltam. :K
  neten rendeltem darabokban. fix, műanyag keret, üvegszálas háló. nem volt egyszerű a felrakás, mert 3. emeleten lakom, és nagyobb, mint az ablaknyílás, tehát átlósan kitesz, és visszacuppant, egy idióta felüeltre. nem ragozom, de nem volt 1xrű a rögzítés, és a kerölőutak kizárása.

  tücsköket a parkban pedig letekertem minimumra, és különben is 5v-os ágon vannak....

  igen. egy 5400-as notiwinyónál egy asztali 2 terás halkabb lesz. :U még lehúzott akusztikai management-tel sem...
  b+: most nézem. 2tb ssd. jó. :D

  fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

 • TESCO-Zsömle

  félisten

  válasz szab.tam #18667 üzenetére

  Értelem szerűen nem a lakásra gondoltam. Bár én előbb hívnám a szomszéd-irtót, mint a rovar-irtót... Előbbi zavaróbb...

  Mert neki nem tetszik, hogy nappal 12 órakor merek zenét hallgatni a radiátor mellett...

  Cserébe itt hagyja a kajdira feltekert ébresztőóráját 3:00-ra húzva, mikor éjszakás... :W

  Érdekes, az alkeszt a túloldalon nem zavarja... :DDD

  The serpent is crawling inside of your ear - - - He says you must vote for what you want to hear - - - - - - - - - - - Don't matter what's wrong as long as you're alright - - - Pull yourself stupid, rob yourself blind

 • M_o_g_y_i

  őstag

  válasz szab.tam #18665 üzenetére

  Bocs, hogy belepofázok, de tudom ajánlani rögzítésnek a kétoldalas ragasztót.
  Azt a fajtát, amelyik egy szövet alaprétegre épül, mert azt később könnyen el lehet távolítani, nem marad olyan makacsul rajta a felületen a ragasztó (dekorációs szaküzletben lehet kapni pl.).
  Én az előző házamban azzal oldottam meg a zajcsillapító hullámos szivacs fölragasztását.
  Tehát a Q.Drive stabilan, de könnyen oldható módon lenne rögzítve.

  4db szép állapotú 4x100 6.5x15 ET35 acélfelni eladó!!! - Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó!

 • szab.tam

  nagyúr

  válasz M_o_g_y_i #18669 üzenetére

  köszi, :R de én nem akarok ragsztóval rögzíteni qd-t. :N

  nem járok lanparty-ra, és a qd-k szivaccsal úgy be vannak szorítva mindkét alkalmazási helyen, hogy maguktól nem borulnak. + ragsztani nincs értelme....
  ((#18652) szab.tam)

  (az előbb említett szúnyoghálót meg öntapadó tépőzárral rögzítettem kívülről a redőnytoknak....)

  ja, és van több fajta 2 oldalú, öntapadó ragasztóm: szőnyegrögzítő, gumis, hővezető....

  [ Szerkesztve ]

  fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

 • macko20

  őstag

  Egy kis érdekesség Am2 bordán az Intel 775 ventilátora..kis pillanatragasztóval

  Sürgős esetben hívj ! Tel.:06706716723 Üdv.:m20

 • macko20

  őstag

  A gyári SE töltöben találtam ,a drágám elvitte a munkába h feltöli a teloját,a felhőszakadásban beázott a konnektorba dugás után fény és hang jelenség volt....az utolsó amit csinált a tőltő
  a gyári megoldások között találtam ,egy drót szállal körbe tekerték a trafot ...:?

  Sürgős esetben hívj ! Tel.:06706716723 Üdv.:m20

 • macko20

  őstag

  Itt még látszik a víz:

  Sürgős esetben hívj ! Tel.:06706716723 Üdv.:m20

 • S.Y.S.

  aktív tag

  válasz szab.tam #18665 üzenetére

  'veszel egy 5400-es 500 gigás notiwinyót. és azt rakod be a qd-be, valami moddolt, belső, szivacsos rögzítéssel. és a qd-nek tervezel helyet, és azt is szivacsra rakod.' - ezt úgy nevezik Eraser-Modd :D

  Már a harmadik SSD+2,5HDD rendszert dobtam össze, bevált.

  Eladó CASIO G-SHOCK DW-8300 Igazi retró-G!

 • Kernel

  nagyúr

  válasz macko20 #18672 üzenetére

  Gyárilag általában rézfóliából szoktak készíteni egy rövidrezárt menetet, ami a szórt fluxusok semlegesítését szolgálja azáltal, hogy a menetben indukálódó áramot rövidre zárva gyakorlatilag ráterhel az elektromágneses zavarsugárzása. Fontos látni, hogy ez a menet a vasmagot kívülről veszi körbe, nem pedig belül található, ahol trafó "rendes" menetei, és ahol nyilván nem szabad zárlatot csinálni. Kívül viszont árnyékoló hatású. Rézfólia helyett gyakorlatban egy drót is megfelel, ha nem is annyira hatékony.

  A képen bontott TV alaplapok láthatók (táptrafó), relatív kisteljesítményű kivitelben (90° eltérítés 51 cm képcsőméretig):

  (IMG:/dl/upc/2011-07/10200_dscf0645b.jpg)(/IMG)

  [ Szerkesztve ]

  Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

 • szab.tam

  nagyúr

  válasz S.Y.S. #18674 üzenetére

  tudom! :K

  emlékeztem rá: említetted, hogy nálad nagy qd-ban van moddolva a kicsi...
  nálam nexus-ban volt ugye a kicsi. de én egyszerűbben oldottam meg. egy 10 centi hosszú, kb. 3 centi széles és vastag szivacsot "u" alakban körétekertem a winyó közepén, és úgy szorítottam be. így a nexus-ban a kis hdd szinte lógott a levegőben. nem ért neki a buroknak. így melegedett, de 0 rezonncia....

  és a tiéd kissé olcsóbb, mint 10-ért + kis qd-t venni. :K

  [ Szerkesztve ]

  fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

 • macko20

  őstag

  válasz Kernel #18675 üzenetére

  Valószínű sporolás miatt raktak drotot ,a réz filmnek biztosabb az "árnyékolása"

  Sürgős esetben hívj ! Tel.:06706716723 Üdv.:m20

 • szab.tam

  nagyúr

  eszembe jutott egy kérdés.
  és ti pedig itten nagyon okosak vagyoltok.... :D :))

  adott 2 db. széles alurúd. legyen 50 centi hosszú, 10 centi széles, 1 centi vastag. egymásnak rakva, és a találkozási lapon, hosszanti irányban pár darab 40 centi hosszú, 8 mm-es hőcső bemarva.

  a másik verzió az, hogy ugyanez, de csak a 2 végén van alumínium, közép tájékon a csövek pucéron vannak.

  az egyik végén valsmi hőtermelőt nekinyomunk. vagy a hőforrásból jövő csövek belemennek. a másik végén pedig felbordázzuk.

  melyik esetben lesz jobb a hűtés? mindegy?
  arra gondolok, hogy ahol megszakad az alurúd, ott a 2 végpont között nagyobb lesz a hőmérséklet különbség, így az elpárolgás, lecsapódás, tehát a hőszállítás is jóval intenzívebb lesz? :F
  ha középen is ott az alu, végig a hőcsőp mentén, akkor a csőben a pára szaladn a másik végébe a csönek, de pár centire rögtön lecsapódik. így lenne?

  a cél: a nagy aubordákban, (rudakban), ahhol véget érnek a hőtermelőről lejövő hőcsővek, onnan még szeretnék besegíten a hőterjedésben, hogy ne csak az alumíniumban lassan vánszorogjon...

  tehát: ha nincs megszakítás, akkor a hőcső gyorsít-e valamit a hő terjedésében, vagy ugyanolyan sebességgel halad a hidegebb rész felé, mintha csak az alumínium lenne ott?

  móricka:

  előző témához:
  az első, ingyenes notiwinyó halkítás:

  [ Szerkesztve ]

  fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

 • UdVi86

  aktív tag

  válasz szab.tam #18665 üzenetére

  Azt, hogy álló vagy fekvő ház legyen az dönti el, hogy a Big Shurikennek mi kedvez. És szerintem az, ha a tetejéről szívom le a meleget, tehát egy alaplapra merőleges légáram, nem pedig egy arra vízszintes, mint a Ninjanál. Abból gondolom ezt, mert sűrű a lamellázata, az átfúvásos megoldás nem hatékony, valamint kis felületen (lamellák magassága) éri a légáram az álló házban. Fekvő házban nagyobb felületről (lamellák összfelülete) szívható el a meleg, csak ott gondot okoz a friss levegő beáramoltatás. De ezt egy komolyabb oldallap perforációval szerintem meg lehet oldani.

  Tehát összeségében inkább hajlok a fekvő ház felé.

  A WD Green vinyó beszerzése után fog minden eldőlni. Beteszem a QD-ba is, meg csak simán a szivacsra és majd meghallom (vagy nem :) ). Nem szívesen válnék meg a QD-tól, mert tudom, hogy a legjobb a piacon, de egyszerűen nálam most a kis méret a lényeg és a QD ebbe nem fér bele.

  És ha belegondolsz, a ház alsó rekesze lehetne nálam egy QD. Ugyebár úgy épül fel, hogy egy alumínium házban szivaccsal körbe van vonva a merevlemez. Ráadásul csak komolyabban oldalt, alul-felül csak a hővezető gumilap csökkenti némiképp a zajt. Ugyanez nálam: aluház kibélelve körbe szivaccsal (felül is), alul pedig kivágás az elektronikánál (bár így itt kijön a zaj, tehát szívás) vagy rátehetem egy hővezető lapra is a vinyót, a QD-t szimulálva, ami így a hőt átadná magának a háznak.

  És a szivacs sem mindegy, hogy milyen, ezek a tojástartós szivacsok stúdiók szigetelésére vannak kifejlesztve, tehát, hogy szűrjék a hangot. Egy mezei szivaccsal ezt nem éred el (QD-ban sem ilyen van). Tény, hogy a szivacs csak hangszűrő, mellé még hangtompító is kell (bitumenlap, parafa és társai) a teljes siker eléréséhez, de ez is megoldható. És máris kapunk egy QD-t, sőt jobbat.

  TESCO-Zsömle: Ha majd megjelennek a piacon és adsz rá pénzt, akkor jöhet :)

 • szab.tam

  nagyúr

  válasz macko20 #18679 üzenetére

  tehát úgy gondolod, hoy a cső mentén egységes lesz a hőmérséklet?
  mert így baromi jól működhetne.
  sőt, így lehetne gyártani hőelosztó lapokat, beintegrált csövekkel.

  beindult a fantáziám. ha ezeket legyártatom, a jövőben kompatibilisek leszek.

  azaz. csinálok 2 bazi nagy lapot. sugárirányban berakok csöveket. a kiinduló pontba pedig 2 hőfogadót. ahová a hőtermelők csövei jönnének be. mint egy hőcserélő. csak ott a lépcsőtől romlik a hatásfok, de nagyon gazdaságos, mert a batárt 1x kell legyártani, és utána bármit ráköthetek. jól meg kell tervezni. hogy a találkozási pontnál a csövek közti távolság minimális legyen. vagy a bejövő csövek is hossazn kerülnének persze befogásra, és minegyiket párba venné körül 2 másik, elszállító cső.

  :)) :)) :))

  (és ezekre a lapoka menne rá a rengeteg bonott procihűtő....

  (#18680) UdVi86
  "Abból gondolom ezt, mert sűrű a lamellázata, az átfúvásos megoldás nem hatékony,"

  nem tudom, hgoy jól értettem-e. de ez így nagyon nem igaz. a sűrű lamellázatú hűtők vannak pont az erős, aktív hűtésre tervezve, nagy nyomású ventivel.
  a passazv, félpassazv megoldásoknál ritka a lamellázat, pont azért, hogy a levegő magától is el tudjon közlekedni. igaz, hg yfeleződika hőleadó felület, de jobb a passazv légmozgás.
  így pl. mugen inkább aktív (assezm 45 borda), az összes ninja passzívra is jó, mert kb. 2x akkor a távolság a lamellák közt.

  [ Szerkesztve ]

  fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

 • szab.tam

  nagyúr

  válasz szab.tam #18681 üzenetére

  nem tudom leírni azt, hogy passzív. :((( ez van.... (elsőre most is rosszul írtam: passazv...) :D

  fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

 • Ovegitaa

  csendes tag

  Üdvözlet!

  Tudnátok segíteni? RAM-ra szeretnék passzív réz hűtőbordát feltenni, de az a hővezető ragasztószalag amit adtak hozzá simán szétmállott felragasztáskor, egyszerűen feltehetetlen volt feltenni.
  Tudja valaki, hogy hol lehet ilyet külön venni? Egy PC boltban sem tudták...
  Illetve, mi van, ha egyáltalán nem teszek ilyen ragacsot a RAM és a hűtőborda közé?

  Köszi!

 • macko20

  őstag

  válasz Ovegitaa #18684 üzenetére

  Van kétoldalas hővezető ragasztó szalag, vagy gappad, a bordád milyen? csavarral szerhető v csak a ragasztás jöhet szóba...
  kell közé mert a felületi egyenetlenséget ez tölti ki

  [ Szerkesztve ]

  Sürgős esetben hívj ! Tel.:06706716723 Üdv.:m20

 • Ovegitaa

  csendes tag

  Igazából egyik sem, csak simán rá kell csúsztatni a memóriára. Stabilan megmarad rajta ragasztó nélkül is.
  Habár ennek a ragasztócsíknak csak az egyik felel volt ragasztható, amit a RAM-ra kellett volna felnyoni. A másik fele egyhén szilikonos szövet-szerű valami volt...

 • UdVi86

  aktív tag

  válasz szab.tam #18681 üzenetére

  Ja igen, ott a pont. Nekem is épp ez rémlett, hogy Mugen ventivel hatékony, Ninja passzívan is elmegy, csak megkavarodtam. Az átfúvás helyett az átszellőzés jobb szó lett volna.

  Hát a legjobb az lenne, hogy letesztelné az ember melyik hatékonyabb. De azt mondom a felület nagysága fontosabb, az már másodrangú, hogy szív vagy fúj a venti, a lényeg hogy meglegyen a légáram, ami kiviszi a meleget a lamellák közül. Míg álló háznál a lamella alsó pontján keletkező hőt 120mm-nyit kell fújni, hogy elhagyja a lamellákat, addig a fekvő háznál kb. 20mm kell hogy eltávozzon a szívóhatással. Tehát utóbbinál hamarabb eltávozik a hő.

 • Sethdobaloah

  senior tag

  azért az nem véletlen, hogy vákuumot nem axiális ventilátorral csinálunk.
  Egyszerűen olyan a kialakítása a ventiknek, hogy ha ellenállás van a szívó oldalon, akkor egyszerűen csak maga körül pörgeti a levegőt, és nem szív.

  ...csak én vagyok helikopter?

 • szab.tam

  nagyúr

  válasz macko20 #18687 üzenetére

  jaja, én is vettem már ott pár komplett levéllel....

  más.
  felhomályosító hőfal móricka:

  értelmezés.
  hátul 3 db, álló, 700 mm magas. 80 vagy 100mm széles, 5 vagy 10 mm vastag alurúd.
  szemből ugyanez, csak az alsó 200mm után kezdődnek. így azok 500mm magasak. ott futnak bele a szendvicsbe a hajlított csövek. a hátsó lap pedig azért ér le a földig, mert lebegni nem tud....

  a szendvicsekbe egyenként 7db, 8mm-es marat kerül, a teljes hosszban. így a csövek közötti távolság kb. 2mm. valószínú a szerelhetőség és a stabilitás miatt a 100mm széles és a 10mm vastag lesz. de az 5mm-nél jobb lenne a hőátadás talán. ezt majd eldöntöm.

  azért lesz végig marva, mert így a későbbi variálásnál nincs megkötve a kezem. bárhogyan tologathatom a csöveket. bármelyik lehet bejövő, bármeylyik furatban lehet terítő. csak vegyesen kell. alapesetben szendvicsenként 3 cső megy be alulról. kb. 25 centit fut fölfelé. és közöttük lesz 2 cső, ami terít a felső részre. a közös, hőátadó szakasz kb. 20 centi. (40 centisek a csövek.)
  az össz 3*3, azaz 9 bejövő cső kb. 500w beszállítására képes. de tudom bővíteni 3*4 bejövőre, és + 3*3 terítőre. ennek az elvi hő beszállítása 70 fokon 12*55w, azaz max. 660w. (azért a gyakorlatban ez jóval kevesebb...)

  kerestben lesznek átfúrt pántok, amikkel a szendvicseket összeszorítom. a rudkat nem tudom megfúrni, mert ott a csövek mennek. de a rögzítés másodlagos. ha 100 mm széles, akor elférnek a merőleges, rögzítő furatok a csövek mellett.

  és ezekre a lapokra mennek rá mindkét oldalróla hűtőbordák, amikről beszéltünk....
  úgy számolom, hogy 1 lap 1 oldalára,a keresztpántokat figyelembe véve 1+4+1=6 db megy fel. 6 oldal van, így 36 db. procihűtő kerül fel.
  ez olyan irdatlan hőleadó felület, hogy szerintem egy sli-os konfiggal is elbírna. és azért a végig furatolás, pántos rögzítás, hogy tovább bővíthető legyen. oldal irányban még 1 egység, fölfelé pedig harmadlagos hőcseréléssel bármennyi. annak akkor van értelme, ha a rendsezr elfűtődne.

  ez így egyszerűen nem tud nem működni.

  1 bukta van. és az óriási. a rudak vastagsága. ha az 5 mm-est veszem, akkor a szendvics 10mm. bennük a furat 8mm. 1mm marad rajta. ott baromi gyorsan át tud majd menni a hő a procihűtőkre, de kritikusan vékony az anyag. sérülékeny.
  a 10 mm vastag rúdnál a cső széle és a "felszín" közti távolság 6mm-re nő. (a szendvics felében a 8 mm-.es vájat fele jut, azaz 4mm, ez jön le a 10mm-ből.
  és itt lelassulhat a hűáramlás, feltorlódika hő.

  tehát 100mm széles, és 7-8mm vastag alurúd lenne az ideális. ilyet meg nem látok. meg kell néznem, hgy rendelhető-e.

  a marós előre sikítozott, hogy keményebbet aéu ötvözetet hozzak, mert a múltkori túl lány volt, és már majdnem kente a maró.

  hővezetés szemnpontjából mi a helyzet? a valamelyik jobban vezeti a hőt? vagy mindegy?

  így kéretik itten mind barkácsoló szellemű drukker kollégát, hogy olcsó, 8*400 mm-es hőcső hegyekre beszerzési forrást találjatok má' nekem.... :O :R

  nincs pénzem 15-20 db. conrad csőre 3200/db..... :( :O

  [ Szerkesztve ]

  fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

 • szab.tam

  nagyúr

  válasz szab.tam #18691 üzenetére

  "a marós előre sikítozott, hogy keményebbet aéu ötvözetet hozzak, mert a múltkori túl lány volt, és már majdnem kente a maró." :D

  szóval: alu, és lágy....

  fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

 • TESCO-Zsömle

  félisten

  válasz szab.tam #18691 üzenetére

  Kövezz meg, de mi lenne, ha cső helyett ott zártszelvény lenne? Tudom, hogy a O jobb a víznek, de neked szerelhetőségi okokból jobb lenne a szögletes.

  Hiszen, ha azt vesszük, a jobb radiátorokban is lapos járatok adják át a hőt a lamelláknak...

  Másfelől az ötvötez az ötvözet. Minél több alut tartalmaz, annál puhább, annál jobban kenődik. Ebből következik, hogy minél keményebb, nnál kevesebb benne az alu, tehát annál rosszabb a hővezetése és leadása.

  Ha tudod a %-os ötvözési arányokat, akkor az anyagok adataiból ki tudod számolni a kapott ötvözet hővezetését.

  Ja, és hőcsövet lehet csinálni házilag is, de ahogy látom már megtaláltad a topicot.

  sz: Vigyél a marósnak tiszta vörösrezet és egy rejtett kamerát. ;]

  [ Szerkesztve ]

  The serpent is crawling inside of your ear - - - He says you must vote for what you want to hear - - - - - - - - - - - Don't matter what's wrong as long as you're alright - - - Pull yourself stupid, rob yourself blind

 • jerry311

  veterán

  Höhö, jó topic.
  De inkább nem fényképezem le a házam új festését. :DDD

  https://www.facebook.com/RailwayRelay/ - League of Legends: spambox

 • macko20

  őstag

  válasz jerry311 #18694 üzenetére

  Aztán miért nem? Túl jó lett és OFF topic?

  Sürgős esetben hívj ! Tel.:06706716723 Üdv.:m20

 • macko20

  őstag

  válasz szab.tam #18691 üzenetére

  Kicsit közelebb került hozzám az elképzelés,de a hőcserélő részt Én még mingig rézből csinálnám....

  Sürgős esetben hívj ! Tel.:06706716723 Üdv.:m20

 • jerry311

  veterán

  válasz macko20 #18695 üzenetére

  Hááát, mert sötét van már. :D
  Az úúúgy volt,hogy lekopott a festék a gép tetejéről, mert hát lábtartó is. Mivel már nagyon rozsdafoltos volt a lábam tőle, hát újra festettem.
  Lecsiszoltam ahogy kell, szép simára. Por és zsírmentesítés. Kb. 26 óra száradás után, tapintásra is jó volt. Nem ragadt, körömmel nem lehetett megkarcolni vagy akármilyen változást kicsikarni. Egyszóval fasza lett.
  Beraktam a helyére. Bekapcsoltam, majd annak rendje és módja szerint felraktam rá a lábam.
  Meleg is volt, pára is volt, gép is fűtött, hát nyilván izzadtam, mint kurva a templomban. Itt történt, hogy a száraznak hitt festék enyhén felgyűrődött illetve a lábamra ragadt. :DDD
  Szóval, majd ha összeszedek elég lelki erőt, akkor újra lecsiszolom újra lefestem és talán 2 napot hagyom száradni.

  https://www.facebook.com/RailwayRelay/ - League of Legends: spambox

 • macko20

  őstag

  válasz jerry311 #18697 üzenetére

  Értem de nem Te voltál az első aki így járt...de az utolsó sem..

  Sürgős esetben hívj ! Tel.:06706716723 Üdv.:m20

 • szab.tam

  nagyúr

  válasz macko20 #18696 üzenetére

  végülis 10-20k különbség már nem oszt.... :(( :(((

  szerinted menyibe keülhet 6 db. 200*100*10-es rézrúd? hinnya....
  és még ki is maratom majd a drága réz felét....
  jól élünk...

  és ha nem egyben van, akkor komoly rögzítési problémáim is lehetnek.
  de elgondolkozom rajta. :K

  nagyságrendileg milyen hővezetési különbség lehet alu vs. réz? 1.5*? 2? 3? :F

  jerry311
  "enyhén felgyűrődött illetve a lábamra ragadt." :DDD :))

  [ Szerkesztve ]

  fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

 • szab.tam

  nagyúr

  válasz TESCO-Zsömle #18693 üzenetére

  vörösréz + kamera. jó.... :DDD

  (eszembe jutott a gerendát farigcsáló székely vicc. a végén ugye: ha elnem bszom, fogpiszkáló....)

  ötvözet: logikus. :R
  csak próbál megdumálni a pali, hogy könnyebb elgyen a melója....

  én fogok nekiállni hőcsövet gyártani.
  csak kéne valami conrad-nál olcsóbb forrás. (kb félárú...)

  szögletes zártszelvény, mint hetapipe. érdekes elgondolás.
  de én maradok a hagyományosnál....

  és nekem a bemenő csöveket 90 fokban, ívesen hajlítanom is kell.

  [ Szerkesztve ]

  fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés