Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Ance

    őstag

    válasz Essejó #4811 üzenetére

    Sütőben sütött, sajttal megszórt karalábé. Szintén király.

    Nekem azért ha karalábé, akkor az első a finomfőzelék, ami eszembe jut. Nem tudom miért, mert csak azóta szeretem, mióta én csinálom. :)

    Ha esetleg valaki nekiállna, akkor ez az én receptem:

    8 sárgarépa (nagyobb) - kis kockákra vágva (kb. 1 kg)
    2 karalábé - kis kockákra vágva (kb. 700 gramm)
    1 fej karfiol - rózsákra szedve (nagyobb méret)
    kb. 400-500 gramm zöldborsó

    A karfiolt külön lábosban főzzük, sós vízben. Ahogy forrni kezd lekapcsoljuk és úgy hagyjuk.

    A sárgarépát kevés olajon nagy lángon kezdjük pirítani, majd hozzámegy a karalábé is. Tovább pirítjuk, majd amikor kész (ez kb. 5-10 perc), akkor lejjebb vesszük a lángot, mellé dobunk 60-100 gramm vajat ízlés szerint, abban átforgatjuk és fokhagymanyomóval rányomunk 4 gerezd fokhagymát (aprítva más mennyiség kell!) és hozzáadunk 1 csokor petrezselymet apróra vágva és 3 evőkanál cukrot (aki nem használ cukrot, annak ez a kaja kimarad, mert csak azzal jó). Felöntjük a karfiol főzőlevével és még annyi vízzel, ha kell, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk és én szoktam tenni bele egy kicsi curry-t (1 mokkás kanál) és (ez végképp nem kötelező) vanília pasztát is kicsit, kb. egy negyed vanília rúd kikapart belsejének felel meg. Ez egyébként az édeskés ízére van jótékony hatással és kiemeli a zöldségek ízét.
    Ha megpuhult minden, akkor beleöntjük a karfiolt, 3 deci tejszínt és még annyi tejet, hogy ismét legyen elég leve (ez függ attól ki mennyire szereti sok lével a főzeléket). Összekeverjük, kimerünk belőle 2 merőkanállal egy tálba, amibe lisztet csomómentesre keverünk (szintén attól függ ki mennyire szerei besűríteni - nekem 3 evőkanál ehhez a mennyiséghez), majd mehet vissza. Felforraljuk, közben ízesítjük még ha kell és kész. Sokáig már nem szabad főzni, mert szétmegy a karfiol.

    Ha valaki még finomfőzelék mániás, akkor minden további ötlet jöhet. :)

Új hozzászólás Aktív témák