- Itt vannak az Apacer Intel és AMD profilokkal konfigurált DDR5 tuningmemóriái
- 14 az 1-ben USB4 dokkoló jött a Razer fémjelzésével
- Asztali használathoz tervezett, masszív kapacitású külső SSD a Team Grouptól
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
- Milyen videókártyát?
- Megérkezett a Snapdragon X-hez tervezett Windows 11 lemezkép
- Milyen egeret válasszak?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- SSD kibeszélő
- Milyen TV-t vegyek?
- RAM topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz inf3rno #3918 üzenetére
Csökkentettem a második kelesztést 75-ről 60 percre és a második dagasztást 25-ről 20 percre. Növeltem a hidratáltságot 65-ről 67%-ra, a sütési időt 75-ről 80 percre. A TK - BL55 arány 1:1 továbbra is. Most így sikerült. Már egész kenyér jellege van, de a bubik még mindig kicsik benne.
Az előző ezek szerint túlkelt azért esett össze. Megpróbálom a második dagasztást tovább csökkenteni, esetleg az első dagasztás idejét megnövelni ezzel párhuzamosan, és a hidratáltságot növelni 70%-ra. Esetleg kipróbálom valamikor, hogy mi van 80% körül. Állítólag a cibattát meg ilyen nagy lyukas dolgokat úgy csinálják.Viszont én úgy vettem észre, hogy minél több benne a víz, annál inkább mosogatószivacs állagú lesz. Ez is már egy picit az volt. A széleit továbbra sem tudom miért tömörebbek, mint a közepe. Van egy olyan sejtésem, hogy túlságosan felmelegíti a gép, és emiatt dögledeznek a szélén a mikrobák, de sajnos a hőfok nem állítható, úgyhogy nem tudok mit csinálni vele.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
xavix13
őstag
Helyi tescoban most vannak jó áron, ilyen wok jellegű str fry pan-ek, 5k körül, viszont van több fajta és nem tudom melyik lehet a legjobb. Az egyik eloxált alu, a másik kovácsolt alu, a harmadik meg ilyen marvanyozott alu vagy micsoda. Van valakinek tapasztalata vagy fogalma róla h mi lehet a különbség köztük? Az első kettő használható sütőben ennyit sikerült leolvasnom a cuccokrol, de gyakorlati használatban milyen különbség lehet fogalmam sincs.
Vagy kb tök mindegy mit vennék ilyen kategóriában? [kép1] [kép2] [kép3]One thing I've learned: if you don't draw first, you don't get to draw at all.
-
kmarci25
veterán
válasz inf3rno #3951 üzenetére
Ja, hogy 50% tk? Ott igazán nagy bubik nem lesznek. A tk liszt miatt. Szerintem ez már egész jó. A szélére most az az ötletem, hogy ott van a fala az edények, nem tud tovább nyílni, tágulni ezért besűrűsödik. Én meg feljebb vinném 70%ra a vizet, a sütést még lejjebb, mondjuk 55-60 percre, bár ez függ attól is, hogy hány fokon sül. Illetve megnézném 85-90% fehér liszttel, már csak a bubik miatt is. Amiket láttam mostanában géppel készült kenyeret (sógornőm szokott) azok hasonlóak voltak.
Majd valamikor csinálok egy 50% tk kenyeret, és megmutatom. Most épp csak félfehér lisztem van itthon, de a célnak megfelel.
[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
inf3rno
nagyúr
válasz kmarci25 #3953 üzenetére
Ja, de úgy gondoltam, hogyha az egyik irányból ott van a fal, akkor elkezdi nyomni a másik irányba, és nagyjából egyenletesen tágul. Lehet, hogy nem így van. Az alján pl még megérteném, mert az egész kenyér súlya arra nehezedik, de a széleit nekem ez nem magyarázza. Én azért még próbálkozom. Az eddigi kísérleteim alapján olyan 2:1 TK-BL55 arány az, ahol már kezdi teljesen lehúzni a TK, úgyhogy az 1:1 még jó kell, hogy legyen ilyen szempontból. Azért kipróbálom valamikor tisztán BL55-el is. A sütés jó, szép barna lesz ezzel az idővel. Nem szeretem, ha nagyon világos.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Próbált már vki kovászos uborkát konkrétan kovásszal csinálni?
Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
inf3rno
nagyúr
válasz pvt.peter #3956 üzenetére
Valszeg azért nem csinálják úgy, mert a kenyeret csak leszeded róla, a kovásszal meg a trutymó ráragad az uborkákra. De szerintem egy próbát megér, én legalábbis arra számítok, hogy jobb lesz tőle az íze, ha egy jól beállt kovásszal csinálod, mint ha csak hagyod, hogy beleszálljon pár nap alatt, ami éppen a levegőben van. Akár úgy is meg lehet próbálni, hogy kenyeret teszel bele, és csak egy kis kovásszal beoltod a levét. Minél többet teszel bele, valszeg annál hamarabb elkészül majd. Baromi jó ötlet, szerintem csak emiatt nekiállok én is kovászolni. A kenyérhez annyira most nem kell, mert sikerült élesztőt szerezni, de uborkából sosem tud eleget előállítani öreganyám, és pillanatok alatt elfogy. Amúgy lehet még kicsit zöld dinnyét meg ilyesmiket is kovászolni. Szerintem cukkinit és az összes többi tökfélét is, ha zsenge.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Madoc
veterán
Kis kemencés reggeli..
Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch
-
pvt.peter
őstag
válasz inf3rno #3958 üzenetére
Én tavaly rengetegszer csináltam kovászos uborkát, és a kovászos kenyér is, ha nem is teljesen, de ugyanúgy szétmállik 3-4 nap után, főleg kiszedéskor. Ezért szoktam úgy csinálni, hogy amikor már kész az uborka, akkor kihalászom az uborkákat és egy szűrőn keresztül visszaengedem rá a levét, hogy a kenyér mócsingok ne legyenek rajta.
Neten amúgy találtam olyan recepteket, ahol konkrétan kovászt raknak bele kovászos kenyér helyett.
Én az alábbi receptet használom, és igencsak bevált:
2,5 kg uborka
2 csokor kapor
bő 2 l víz
2,5 evőkanál só
1 kiskanál szódabikarbóna
1 kiskanál fehérborecet
1,5 kiskanál mustármag
1,5 kiskanál koriandermag
5-6 szem egész fekete bors
5 gerezd fokhagyma
1 szelet kovászos kenyér1. Az uborkát megmossuk, majd egy új, tiszta konyhai szivaccsal megsikáljuk.
2. A vizet felforraljuk, majd hozzáadjuk a sót, és langyosra hűtjük, és elkeverjük benne a szódabikarbónát és az ecetet.
3. Az üveg aljába beletesszük a kapor felét, és elkezdjük sorba ráhalmozni a hosszában három részen bevágott uborkát. Ha ezzel megvagyunk, akkor beledobáljuk a fűszereket: koriandermag, mustármag, bors és a megpucolt fokhagymák.
4. Felöntjük az egészet a vízzel, a tetejére tesszük a maradék kaprot és a kenyeret, majd kistányérral vagy fedővel betakarjuk, és félárnyékos helyre tesszük (ne tűző napra).
5. 3-4 nap (időjárástól függően) elég neki, de a legegyszerűbb, ha megkóstoljuk! Ha késznek ítéljük, akkor leszűrjük a levét, és mehet egy edénybe a hűtőbe.[ Szerkesztve ]
Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz pvt.peter #3961 üzenetére
Szerintem nem jó ötlet kovászt tenni a kovászos uborkához, csak felforrna a napon, a kovász éhen halna és iszonyatos szaga lenne, valamint a szűrőn is átmenne a tészta egy része.
Minek a szódabikarbóna és az ecet bele
Én csak uborkát, kenyeret, kaport, sót, vizet teszek bele, esetenként borsot és fokhagymát, de ezek elhagyhatók. Így lesz igazán finom kovászos uborka belőle. Mustármagot, koriandert, ecetet csak a csemegeuborkához szoktam tenni.[ Szerkesztve ]
-
#75501312
törölt tag
Krumplit milyen formában szokták fagyasztani? Mert úgy tudom nem nagyon ajánlják.
Ezért néha amikor pörköltet vagy ragut csinálok, akkor rakok bele 1-2 szemet, azzal nem volt gond még.
Ha mondjuk főzök egy jó adag paprikás krumplit és a lé elfedi az edényben, akkor lefagyaszthatom 1-2 hónapra? -
inf3rno
nagyúr
válasz krizmo_ #3962 üzenetére
Én is úgy tudom, hogy csak kapor és só kell bele, felesleges túlbonyolítani. A kovásznak szerintem csak úgy van értelme, ha ugyanúgy teszel bele kenyeret, hogy tudjon mit enni, és akkor nem a levegőből kell, hogy beleszálljon az élesztő, tejsav baktérium, stb., hanem már benne van. Hamarabb elkészül vele, és valszeg ízre is jobb lesz. Majd kipróbálom idén nyáron, kíváncsi vagyok.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
pvt.peter
őstag
válasz krizmo_ #3962 üzenetére
Szódabikarbona: ropogós és friss marad tőle az uborka.
Ecet szintén a tartósításban segít.
Próbáld ki egyszer úgy is, hogy raksz bele mustármagot meg koriandertNem tudom, hogy ti milyen recept alapján csináltátok eddig a kovászos uborkát, de most így rákerestem és elég sok recept írja ezeket a hozzávalókat.
Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
inf3rno
nagyúr
válasz pvt.peter #3967 üzenetére
Hát én nem szoktam, mert öreganyám csinálja az alapján, amit olyan 70-80 éve tanult a dédanyámtól. Én csak annyit láttam, hogy só, kapor és kenyér megy rá, aztán kirakja a napra olyan 2-3 napig, hogy érjen. Nem rémlik, hogy ecettel meg ilyesmikkel bűvészkedett volna, de majd rákérdek a receptre. Azt tudom, hogy amiket felsoroltál, azokat a szódabikarbóna kivételével az ecetes uborkába szokta tenni, de az télire van, ez a kovászos meg pár napon belül elfogy, max egy hétig tartható el hűtőben miután beérett.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #3970 üzenetére
A Kistücsökben van kovászos uborka leves is. Sajnos, mikor ott voltunk még nem volt (szezonális), remélem legközelebb olyan időben tudunk menni, mikor kipróbálhatom.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
inf3rno
nagyúr
A dalgona kávét próbáltátok már? Érdekesen hangzik... [link]
Buliban hasznos! =]
-
kmarci25
veterán
válasz inf3rno #3973 üzenetére
equal proportions of instant coffee powder, sugar, and hot water
Egyrészt cukor nélkül szeretem/iszom a kávét, másrészt az instant kávé sem az én világom. Az ázsiak eléggé más világ, európai szemmel furcsa dolgaik vannak, van is egy olyan yt csatorna, ahol utcai kajaárusok mutatják meg hogy mit és hogyan készítenek. 5-8 perces videók, hát... ott is voltak érdekes dolgok."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
válasz kmarci25 #3957 üzenetére
Anyum mindig egy negyed ek lisztet szórt az üveg aljába, miután én így láttam töle, én is így csinálom mindig. Forrás után a liszt szépen leüllepedik az üveg aljába, semmi trutyi nincs. Viszont az ubi mellé mindig rakok kis darab tormát, vagy tormma leveleket, pár gerezd fokhagymát, és színes borsot.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Digitalpimp
senior tag
válasz inf3rno #3973 üzenetére
Én a múltkor nekiugrottam, nem lett rossz, majd egy pár darab után még jobban kiforrja magát a dolog.
Kmarci25 3974: Én imádom nézni az ázsiai streetfood meg egyéb kajás videókat. Meg a japán éttermeket, ahol frissen szétrobbantja a pasas a halat, aztán a különböző alkatrészeiből készít vagy 5-6 fajta ételt. Az egyik kedvencem: [link]
Pedig nem vagyok egy nagy halas, de itt végigkóstolnám amiket készít.[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
inf3rno
nagyúr
válasz Digitalpimp #3976 üzenetére
Jó, itt a szemén látszik a halnak, hogy 5 perce fogták. Nem feltétlen ez a street food kategória szerintem, bár franc tudja, nem jártam még ott. A faszi amúgy kb. úgy dolgozik, mint itthon egy jó hentes, csak ez nem disznó, hanem hal.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Digitalpimp
senior tag
válasz inf3rno #3977 üzenetére
Persze, ez éttermi videó, de van sok streetes is, amit megkóstolnák. Pl. ezt: [link]
Másik kedvenc videó: [link][ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
#73959936
törölt tag
sziasztok
kenyérsütés géppel a cím, amihez tanácsot kérnék...
kezdő, amatőr szinten kb.6.-7. kenyeremet sütöm 1 tefal gépben. (PF25xx)választható a géppel a manuális mód, ami ugye azt jelenti, hogy be tudom állítani hány percig keverje, gyúrja-pihentesse-süsse, milyen hőfokon stb.
próbálkoznék kovászos 60/40 %-os rozsos kenyérrel de nem tudom, hogy pl mikor kellene a leghosszabb ideig keleszteni a tésztát, mivel erre is 2 lehetőség van, akár 2x3 óra időtartamra....
van valakinek tapasztalata/receptje, elkészítési leírása ? Vagy hol keressek ehhez hasonlót ?
[ Szerkesztve ]
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz #73959936 #3979 üzenetére
Én egyelőre BL55 + TK 50/50 próbálkozom élesztővel. Legtöbbször összeesik, mert túlkel, de már alakul. Azt javaslom, hogy indulj el valami olyan receptből, ami be van ütve a gépbe, és a hibákból talán kitalálod, hogy hogyan változtass rajta, hogy sikerüljön. Én most pl hajlok arra, hogy egy dagasztás és egy kelesztés legyen kettő vagy három helyett illetve, hogy legalább 70% hidratáltsága legyen (igaz többel még nem próbáltam). Azt is számold bele a hosszú kelesztési időknél, hogy a gép felfűti a tésztát kelesztéshez. Nekem pl egy-másfél óra alatt bőven megkel. A kovásznak sincs szerintem sokkal több időre szüksége.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
kmarci25
veterán
válasz inf3rno #3981 üzenetére
Attól függ mennyi a kovász mennyisége (ugyanúgy mint az élesztőnél is). Ha sok, akkor erős lesz a savanykás íz, ha kevés akkor meg nagyon lassan kel. Illetve a kovásznak a 26-28 fok az ideális, ha jól tudom ezek a gépek e fölötti értékre fűtenek fel.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
inf3rno
nagyúr
válasz kmarci25 #3982 üzenetére
Érzésre az enyém 35 fok körülre. Gondolom az a gond vele, hogy az eltérő mikrobák eltérő sebességgel szaporodnak eltérő hőmérsékleten. Igy valszeg géppel nem garantálható a minőség, mert túl sok lesz az ecetes vagy tejsavas mikroba 35 fokon és túl kevés a széndioxidos. De attól még meg lehet próbálni. Esetleg még szóba jöhet a sav semlegesítése is, ha szódát adunk hozzá só helyett, és úgy a széndioxid is több lesz. Szerintem megér némi kísérletezést, hátha jutunk valamire.
Buliban hasznos! =]
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Már egy ideje szemezek ezzel a kenyérsütővel: Tefal PF220838
És ezzel párhuzamosan recepteket is olvasgatok neten, és nem egy helyen találkoztam olyannal, hogy kovászos kenyér sütése ajánlottabb inkább gáz/villanysütőben.
A kérdésem az lenne, hogy akinek van ilyen Tefal kenyérsütője (vagy ehhez hasonló), és sütött már benne kovászos kenyeret, milyen lett a sütés végeredménye?
Miért ajánlottabb kovászos kenyeret sütőben sütni nem pedig kenyérsütőben?Köszönöm a választ.
Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz pvt.peter #3984 üzenetére
Üdv,
Többször volt már erről szó, nem lehet kovászos kenyeret kenyérsütőgépben sütni. Készítettél már kovászos kenyeret, egyébként? Javaslom sütőben készíts először, hogy kitapasztald milyen vele dolgozni.
Szerintem, a magas hőmérséklet miatt nem alkalmas, mert ajánlott kb. 250 fokos előmelegített sütőben vagy sütő alkalmattosàgban sütni (előmelegített vasedény pl.).
A kenyérgépet nem lehet előmelegíteni, és főleg nem magas hőfokra, üresen nem ajánlott befűteni.
Valamint, szükség van gőzölésre is.
Most hirtelen ez jutott eszembe, de ha visszanézed a hozzászólásokat korábban is írtam erről néhány gondolatot.[ Szerkesztve ]
-
kmarci25
veterán
válasz inf3rno #3983 üzenetére
Persze, lehet vele kísérletezni, nem is azt mondom. Csak annyit, hogy valószínűleg lesz néhány kevésbé jól sikerült kísérlet és ilyenkor szokott az jönni, hogy hülyeség a kovász, mert nem lehet belőle/vele jót sütni.
A kenyérsütő gép teljesen más metódusra van beállítva, mint ami a kovászos kenyérhez kell (hosszú pihentetés, hajtogatás, formázás, mindezt nagyon finoman, hogy a szerkezet ne sérüljön, de legyen tartása a tésztának). A gépnél viszonylag gyors folyamat, magasabb a hő, a dagasztás alapos, de "durvább", hajtogatás nincs, formázás sem, így tartás se (mondjuk az nem is igazán kell, mert formában sül). Nem mondom hogy ez rossz, sőt, de ezek miatt a kovászos sütés sosem lesz olyan mint amit más módszerrel el lehet érni. És ha ezzel valaki nincs tisztában, akkor jön a dühöngés.[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
Weareus
addikt
Üdv.
Anyák napjára - meg úgy egyébként páromnak és anyukámnak - gondoltam, összedobok egy bejglit. Nem szoktam süteményeket, tésztákat készíteni, de még anno tavaly(előtt) a párom megtalált egy YT-os főzőcsatornát, (Szoky konyhája, [erősen ajánlott!]) amikor is kérésemre szándékában állt élete első kocsonyáját elkészíteni. (Ami isteni lett).
Ok, nem ragozom tovább. A lényeg: 47 éves koromban tegnap megsütöttem életem első bejglijét.
A tészta - Szoky bácsi nyomán - szigorúan vajjal készült (semmi margarin). Három rúd lett: egy diós, egy mákos és egy gesztenyés.
Az öndicséret büdös, ezért is írnám úgy, hogy a végeredmény a receptet és Szoky bácsit minősíti. A végeredmény pedig - anyukám, apukám, Zsófi (nevelt lányom) és a párom (na meg apósom, aki amúgy szigorú ítész ám!) szerint fenomenális lett. Ráadásul állítólag 3 hétig (!!!) eláll, mivel a töltelékben nincs tej, hanem felfőzött cukorsziruppal készül.
Néhány kép:
[ Szerkesztve ]
Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
perempe
addikt
válasz Weareus #3988 üzenetére
Így tovább!
Véletlenül akadtam rá ugyanerre a csatornára a hét elején. Két nap alatt megnéztem ezeket tőle, pedig általában Brahms harmadikját vagy Csajkovszkij ötödikjét szoktam fogyasztani a főzős videók helyett:
resztelt máj
sztrapacska
mátrai borzaska (nem is hallottam róla)
cigánypecsenye (kipróbálom)
kakaós csiga
tökéletes rántott hús
hagyományos fasírt
csülök pékné módra
túrógombóc[ Szerkesztve ]
* Brahms: 4. szimfónia *
-
Weareus
addikt
válasz perempe #3991 üzenetére
Köszönöm a bátorítást.
A klasszikus zenét én is szeretem, noha a kocsiban a cd-n Mike Oldfield szól...
Igen, én is sok videóját megnéztem, holnapra épp a cigánypecsenye lett kitűzve, mivel apukám kérte, bár ezt az ételt párom bevállalta, én csak a "zöld aranyat" vettem meg hozzá (petrezselyemzöldje), ez ugye inkább díszítés ezen az ételen, de szerintem elengedhetetlen.Én épp ma adtam le egy netes rendelést ilyen sütőformákhoz, mert a párom a sajtos roládot kérte szülinapjára (megjegyzem, az is Szoky-recept alapján fog készülni általam).
Az a jó a csatornában, hogy a tojásrántottától a tatárbeefsteakig elég sok minden fent van és szerintem (ez érezhető a stílusból) ő nem "youtuber" (és ezzel sem lenne semmi baj), hanem szeretettel és szeretetből főz.
Ma túrós csuszát készítettem, bár csuszatésztát nem kaptam sehol, így kénytelen voltam lasagne tésztával helyettesíteni.
Azért ez sem fog megmaradni, remélem.
Viszont, hogy egy tészta ennyire kiadós és laktató legyen, ezt soha nem gondoltam volna...(L:https://prohardver.hu/dl/upc/2020-05/02/369778_d4y6ogby23lx12p8_20200502_114427.jpg)(L:https://prohardver.hu/dl/upc/2020-05/02/369778_h4ug2g1qkpy2rzri_20200502_114416.jpg)[kép](/L)(/L)
[kép]
[kép][ Szerkesztve ]
Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
Weareus
addikt
Bocsi, dupla, de a "kiindulási" fotó lemaradt, elrontottam a linkelést:
[kép]Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
perempe
addikt
válasz Weareus #3992 üzenetére
régen sokat hallgattam (Tubular bells 1 & 2), a Moonlight shadow az egyik első szám, amire emlékszem.
egyszer kértem vendéglőben harcsapaprikást túrós csuszával, de a ZS-kategóriás tészta megölte. ha rutinos vagy, akkor már csak a vizet teszed fel forrni, közben el tudsz készíteni pl. egy sztrapacskát. (azért sztrapacska, mert a tésztával többet kell vacakolni.) egy miskolci túratársam mondta, hogy botmixerrel nekiesnek, nem kézzel reszelik a krumplit. Szokytól annyit tanultam most, hogy a reszelt krumplira érdemes egyből lisztet szórni, hogy ne barnuljon. mindig tojás nélkül csinálom.
gyerekkoromban nagymamám a tésztát is maga csinálta[link] , azért volt sokkal finomabb, mint otthon...
* Brahms: 4. szimfónia *
-
inf3rno
nagyúr
Helyzetjelentés.
Kipróbáltam 80-85% hidratáltsággal is a kenyeret. Ahogy várható volt összeesett, mert túl vizes, viszont a lyukak tényleg nagyobbak benne, mint szoktak. Igaz így is messze nem éri el a bolti kenyér vagy a hajtogatott kovászos lyuk méreteit, de géppel eddig ez volt a max.
Arra is rájöttem, hogy a széleken miért nem kel meg rendesen. Ha csak úgy magára hagyom dagasztásnál, akkor feltapad a liszt a széleire, és nem keveredik össze az élesztővel, ezért nem kell a szélein rendesen. Az alján ugyanez van, elforognak felette a lapátok. Most fakanállal vakartam le a széléről, és már csak egy nagyon vékony rétegben volt kevésbé bubis.
Amit még próbáltam, hogy levettem egy dagasztásra és egy kelesztésre az egészet kettő helyett. De egyelőre csak a fenti vizessel próbáltam így. Meg kéne néznem 70% hidratáltsággal is.
Sajnos menet közben elfogyott az élesztő, úgyhogy ezt a projektet jegelnem kell amíg nem szerzek szárított élesztőt. Addig meg indítottam egy kovászt egy kis élesztőből és joghurtból. Meglátjuk mire megyek vele. Egyelőre most csak annyi ötletem van hozzá ezzel a géppel, hogy összekavarom az elején pár percig, aztán beidőzítem a tényleges kenyér sütő programot néhány órával későbbre. Igy van ideje kelni. Igaz, hogy nem hűtős kelés, és erősen függ a benti hőfoktól, de valszeg még így is jobb, mintha csak a gépben kelne 35-40 fokon.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz kmarci25 #3987 üzenetére
Ja én nem szoktam dühöngeni, sőt nem is igazán számítok rá, hogy jól sikerül. Élesztőssel is kísérletezek, hátha tudok valami jobbat kihozni belőle, mint az előző, aztán a fele összeesik ezzel is. Ha az lenne a szempont, hogy mindegyik tökéletes legyen, akkor benyomnám az 1-es receptet fehér kenyérliszttel, aztán kalap. Az összetételre nagyjából már világos, hogy 67-70% hidratáltság kell, most a kelesztési és dagasztási időkkel játszom, hátha jutok velük valamire. A sütési idő már maxon van, a hőfokot meg sajnos nem tudom állítani ezzel a géppel. Eléggé korlátozottak a lehetőségeim, de szerintem így is ki lehet hozni vele valami elfogadhatót.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
#73959936
törölt tag
válasz kmarci25 #3987 üzenetére
Hát akkor: itt 1 kenyérsütő leírása. (PAIN & TRESORS MAISON 11-es program)
Nem kötözködnék, de megkérdezném: mi a fenének van rajta manuális program 2x3 órás kelesztési idővel, ha nem alkalmas kovászos kenyér megsütésére ?
külön állítható a keverés, dagasztás, kelesztés sütés ideje...
nem, a kenyér héja nem lesz olyan, mint ha kemencében, vagy sütőben sütnéd a vizes módszerrel az tény
[ Szerkesztve ]
-
-
#73959936
törölt tag
válasz inf3rno #3981 üzenetére
Na jó, hát leírom a jelenleg én általam készített rozsos kenyér receptjét.
azért lesz érdekes, mert nemcsak sikér és kovászpor, de élesztő is van benne.
hiszem, véletlenül akadtam rá.Egy házi kenyér elkészítésének receptjét kerestem és találtam, ezt finomítgattam.
30 dkg bl55-ös liszt, 20 dkg. rl190-es roszliszt, 1 kanár sikér, 1 kanál kovászpor, 3 dl langyosnál melegebb víz (nem meleg víz) 2 dkg. élesztő, 1 kanál zsír, 1 kanál ecet, 1,5 teáskanál cukor, 2,5 teáskanál só és ízlés szerint 1 fajta mag (len, szezám, chia, napraforgó)
Először a választott magvat megpirítom, nem megégetem.... összekeverem a liszteket és a sikért, félreteszem.
A vizet az edénybe öntöm, mivel a langyosnál melegebb mire átveszi a lemez hője is a magáét kb. langyos. ebbe teszem a kanál kovászport, melyet úgy keverek el benne, hogy nem érek sem az edény aljához se oldalához. Ezután teszem bele a kanál zsírt, amelyet hasonló módon oldok fel. azután mehet bele a só-cukor-ecet.
Ráöntöm a lisztes keveréket, tetejébe készítek szélesebb lukat, oda megy a két deka hagyományos élesztő morzsolva. (A magvakat vagy a lisztes keverékbe lehet tenni, vagy ha van adagoló a gépben akkor oda.)
Én szoktam várni kb 5 órát, míg elindítom a folyamatos, vagyis inkább úgy írom, hogy időzítek. Azaz a reggel bekészített hozzávalókkal dél körül kezd el gép dolgozni, azaz teljes kiőrlésű kenyér készítése...750 gr....közepes szín...2 óra 45 perc
Majd 800 grammos kenyér lesz belőle, ami frissen mennyei, nem tiszta lyuk ugyan a kenyér, de vannak lyukak benne és a hozzávalók miatt nem lesz kemény és nehéz, mint az elején, amikor kezdtem. Nagyon puha és az íze másnap is ugyanolyan....sajnos elfogy...
Azt gondolom a liszt-aránynak köszönhetően igenis egészséges és finom kenyeret alkottam.
(#3998) krizmo_
értem és köszönöm,ja: a 12-es és 16-os program kombinációjával sem jön össze ? vagyis miután gyúrt és pihentette, kiveszed és annyiszor hajtogatod, amennyiszer csak kell ? aztán sütöd ?
[ Szerkesztve ]
-
AssAssynn
őstag
Üdv mindenkinek,
a következő kérdésem lenne. Eljutottam a kovászkészítésben addig a pontig, hogy felkészüljek az első kenyér sütésére. Ma reggel "etettem fel" a kovászt, Szabi a pék videója alapján, tehát holnap délelőtt kerül majd sor a sütésre.
A kérdésem: a most feletetett kovászban viszem majd tovább a "kovász magot", vagy etessem tovább az elő nem készített maradékot az eddigiek szerint? A feletetésről szóló videóban nem hangzott ez el, sem az azt követőben, amibe előre belenéztem."Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- loup-garou károsultjai
- Facebook és Messenger
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Autós topik
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Politika
- Rendőrségi feljelentés
- Milyen videókártyát?
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest