- Itt vannak az Apacer Intel és AMD profilokkal konfigurált DDR5 tuningmemóriái
- 14 az 1-ben USB4 dokkoló jött a Razer fémjelzésével
- Asztali használathoz tervezett, masszív kapacitású külső SSD a Team Grouptól
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
krizmo_
Topikgazda
válasz kmarci25 #3549 üzenetére
Észre bizony.
Amúgy próbáltad már az AGUGIARO liszteket? Legutóbb ebből a többgabonás lisztkeverékből sütöttem kenyeret, annyira finom.
Aszalt paradicsomos, lenmagos kenyér:[ Szerkesztve ]
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #3552 üzenetére
Nam járunk az Auchanba, nem szeretem. Lisztből (Garat malom) nemrég vásároltam be (a nagy vásárlási pánik előtt), mert épp akkor fogytam ki, nagyobb tételt, most azzal sütök. Lisztkeverékeket amúgy sem szoktam venni/használni, inkább én keverem magamnak, bár erre nincs racionális magyarázatom. A bélzet szép, pont jó szendvicsnek. Én is az ilyet szeretem. Mostanában egyébként kifliket sütöttem, ma pedig ciabattát tervezek.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
krizmo_
Topikgazda
válasz kmarci25 #3553 üzenetére
Én sem használtam még lisztkeveréket, csak a KovászLaborban írtak páran ezekről az olasz lisztekről, és gondoltam kipróbálom, az ősbúzás kövön őrölt sem rossz, egyébként. Eddig mindig saját magam állítottam össze a lisztkeveréket, valahogy én sem szeretem. De ez bejött. Holnap mi is szerzünk be még néhány Garat Malom lisztet, lehet az Artizánból is pár Pásztóit, azt is nagyon szeretem.
Kiflit vagy kornspitz kiflit én is tervezek mostanában sütni. Én buktát sütöttem nemrég, nagyon jó lett.
[ Szerkesztve ]
-
-
inf3rno
nagyúr
Én közben kipróbáltam a Nagyi Titka BL80-at. Nem tökéletes azzal sem géppel, de már közelebb van a kenyérhez, mint a kalácshoz, amit BL55-el kapok. Azt mondom, hogy egész jó lett. Most agyalok, hogy átprogramozom a gépet, és valami egyedi receptet adok meg neki, hátha azzal jobban sikerül.
Buliban hasznos! =]
-
-
-
krizmo_
Topikgazda
válasz krizmo_ #3552 üzenetére
Kérték páran a fórumon a kenyérhez tartozó receptet, gondoltam leírom ide.
Hozzávalók:
500 g Garat KBL 100 vagy AGUGIARO többgabonás liszt vagy bármilyen sima BL80-as liszt, ezekkel már mind próbáltam, és mindegyik hasonlóan jó.
300 ml víz
200g 100%-os hidratáltságú (all in one) kovász
9 g sóElkészítés:
A lisztet vízzel összedagasztattam, ezt 30 perc autolízis követte, majd hozzáadtam a kovászt és a legvégén a sót.
A tésztát egy tálba tettem, amit kb. 1 evőkanál olajjal kikentem, 30 perc elteltével lamináltam és rászórtam egy marék összeaprított olajos asztalt paradicsomot, és ugyanennyi lenmagot, aztán 30 percenként volt 2 szirom hajtogatás, és a végén coil.
Megformáztam, konyharuhával kibélelt, kilisztezett szakajtóba tettem(amihez kukoricalisztet használtam) és kb. 2 órán át kelesztetem, (a sütőt előmelegítettem 30 fokra és ott kelesztettem, és a hajtogatások között is végig ott volt). Ami az alja jelenleg az lesz a majd teteje. Miután megkelt sütőpapírra borítom, bevágom és egyből mehet a 250 fokra előmelegített sütőbe (én sütőkövön szoktam sütni, de a tepsi is alkalmas rá.)
10 percig sütöttem 250 fokon, majd levittem 230 fokra, és további 35 percig sütöttem. Egy kis tál vizet is tettem be mellé.Ebből a mennyiségből egy 830 grammos kenyér sült ki.
-
FerNandor
őstag
Sziasztok.
Úgy rémlik, hogy miután beindult itt a nagy kenyérgyártás a topicban, volt egy - képekkel is ellátott - élesztős egyszerű kenyér recept, ami a bolti sima fehér kenyérhez volt hasonló, de nem találom.
Tud erről valaki valamit?"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
FerNandor
őstag
válasz krizmo_ #3561 üzenetére
Köszi, ezt néztem, de az öregtészta nem rémlik. De attól függetlenül, több, mint valószínű, hogy akkor ez lesz az. Mondjuk egyelőre még nem tudom, hogy az öregtészta micsoda, de utána nézek.
Bár a recept azt írja, hogy kell hozzá kovász?... kovászom még nincs, akkor ez nem jó egyelőre.."A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
FerNandor
őstag
válasz krizmo_ #3563 üzenetére
Valóban, köszönöm, megakadtam a kovásznál és kétségbe estem amúgy a héten tervezem én is beindítani a kovász projektet. ha már jön a világvége
Azt tudod esetleg, hogy instant élesztővel is lehet-e csinálni és, ha igen, hogyan, mennyi kell belőle?[ Szerkesztve ]
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
-
kmarci25
veterán
válasz FerNandor #3564 üzenetére
Instant élesztő váltás friss élesztőre 3-szoros. Azaz 1g instant élesztő 3 g frissnek felel meg.
Másrészt kovászt élesztővel nem lehet indítani, mert a kovászban élesztőgombák és baktériumok is vannak, ha kovászt adsz hozzá, akkor mivel az élesztő felturbózott élesztőgombákból áll, gyorsan lebontják a táplálékot, és a kovász baktériumai elpusztulnak. Magyarul tönkreteszed a kovászod, ha élesztőt adsz hozzá.
Persze olyan recept van, amibe kovász is, és élesztő is kerül (hibridnek hívják több helyen), úgyhogy így is lehet használni, ha még nem elég erős a kovászod.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
FerNandor
őstag
válasz kmarci25 #3566 üzenetére
Köszi, itt nem az élesztő és a kovász vegyítéséről volt szó, hanem a friss élesztő instanttal való kiváltásáról.
Gondolom az instant élesztőt ilyenkor (a 3x-os mennyiségben) kis langyos vízben feloldva kell hozzáadni a többi hozzávalóhoz, a friss élesztő helyett, ugye?"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
kmarci25
veterán
válasz FerNandor #3567 üzenetére
Igazán mindegy. Sok recept úgy írja, hogy oldd fel előbb, én sokszor kihagytam ezt. Friss élesztőt sem mindig futtattam fel, inkább csak sütiknél, kis cukorral és liszttel. Tény, hogy ha nem oldod fel, vagy futtatod fel, akkor valamivel nehezebb elkeverni, de ha alaposan kidagasztod a tésztát, akkor eloszlik úgyis. A feloldással nem ártasz, az biztos.
Várj, épp hogy harmad mennyiség.Azaz, ha a recpeted 20g friss élesztőt ír, akkor instantból 20/3=~6,5g-ot használj."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
krizmo_
Topikgazda
Most olvastam a KovászLabor csoportba, hogy indítani fognak egy új csoportot, ami teljesen kezdő kovászolóknak készül, majd ha meglesz a csoport beteszem ide is.
-
Nos a további szaporításból kivett gyengécske kovásszal és TK Aldis liszttel készült Diszkosz jeligére. A Römertopfot széltében és hosszában kitöltötte, magasságban meg kb az alsó részt.
Receptet nem tudok mellékelni, mert a kovászhoz annyi lisztet raktam amit felvett, hogy kezelhető - gyúrható tésztát kapjak. A végső dagasztást követően eltöltött 24 órát a hűtőben is 5 fokon. A kelesztő tálban bezacskózva, mert a NoFrost hűtő szárít. Egy kb fél marék lenmaggal van dúsítva a tészta. A képen épp rácson hűl. A bevágás valahogy nem igazán jött össze, megsúgom keresztben történt és három bemetszés, de csak nyomokban látszik.
Élesztővel kb 100x szebbet sütök Remélem ez olyan lesz mint a Chokitó, ronda de finom.
A méretéről csak annyit hogy egy ilyenben hűl épp.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
krizmo_
Topikgazda
Így nem lehet kovászos kenyeret sütni, ahogy te csinálod, egyszerűen rosszul csinálsz mindent... Én 1 hetes kovászból, már rendes kenyeret tudtam sütni... Olvass utána, hogy is kell, mert ez így sosem fog összejönni...
"Receptet nem tudok mellékelni"
Szükségtelen is lenne."a kovászhoz annyi lisztet raktam amit felvett"
Micsoda? Autolizis? Vagy bármi koncepció?[ Szerkesztve ]
-
válasz krizmo_ #3573 üzenetére
Persze, de nálad gondolom fűtött a konyha, nálunk meg csak ha épp főzök és a gáztűzhely bemelegíti, egyébként olyan 17-18 fok van. A szobába meg nem viszem be, mert két érdeklődő macska van, minden is érdekli őket. Tessék belenyugodni, hogy utána olvastam. Akkor írtam hogy túl van lihegve ez a kovász kérdés. Évszázadokig sütöttek kenyeret az őseink úgy, hogy egy pillanatra nem fordult meg a fejükben, hogy grammozni kéne.
Azt ugye írtam, hogy nem írok receptet, szerinted felesleges is. No gond.
Azért kérlek volt koncepció ha nem is írtam le eddig, de most csak azért is.
Szóval a továbbtenyésztésből kivett mások által talán inkább kidobásra ítélt kovászkezdeménnyel készült. Kétszer etettem, több mint duplájára nőtt.
Fogtam a kilós lisztes zacskót úgy a felén túl és a keverő tálba öntöttem kb 60 deka lisztet, ráöntöttem 4 dl kéz meleg vizet összekevertem és békén hagytam úgy 3/4 órát (nesze a hiányolt autolizised)
Össze kevertem a kb 20 dkg kovásszal és el kezdtem kidagasztani, viszonylag ragadós volt ezért sűrűn liszteztem a kezem, illetve a felületét, aztán hozzáadtam a sót és a lenmagot, és még dagasztottam hajtogattam. Annyi lisztet kapott amennyit felvett, hogy egy kezelhető de az edény falától elváló tészta legyen. Aztán letakartam egy konyharuhával és ment a konvektorra, épp langyos volt. Kb 2 óra múlva bezacskóztam és ment a hűtőbe, mintegy 24 órára. Szép duplára kelt mikor kicsomagoltam. A Römertopf alsó fele ment a sütőbe, a tetejét beáztattam. A tésztát formáztam és sütőpapíron beemeltem a Római tálba és ment rá a beáztatott tető, úgy bő félóra múlva levettem a tetőt és mérsékeltem a gázsütőt hármasra.
Egy szóval nem mondtam, hogy a legjobb kenyerem, de lesz ez jobb is. Egyébként felvágva sem ronda, és az íze határozottan finom.
Állagra egy kissé tömör, lehet hagyni kellett volna még kelni.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
krizmo_
Topikgazda
Sok mindent tudnék írni, annyi hiba van a történetben... több szempontból is... de csak annyit írok, hogy ha nektek így jó, akkor jó étvágyat!
Mindenkinek:
Létrejött a csoport, amiről korábban írtam: KovászLabor Alapozó[ Szerkesztve ]
-
-
válasz krizmo_ #3578 üzenetére
Én nem mondtam, hogy mindent jobban tudok, de köszönöm, hogy észrevetted.
Szerintem a kovászomat ha felnő, és megerősödik, akkor az első Nő-ről fogom elnevezni.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
MrSealRD
veterán
Egy kovász készítés 1 hétig tart. Onnantól használható. Kvázi felnőtt. Bár láttam hosszabb készítési periódust is...Az már kicsit sznob. A lényeg, hogy ha megfelelően van kondicionálva akkor 1 hét. Nincs "de" meg "ha". 0-ról indítva a hét végére olyan izmos volta a kovászom, hogy leteszed a hajad. Volt olyan, hogy majdnem kicsomagolta magát a behajtogatott kelesztésre félretett tészta. Így elég nehezen értelmezhető 'szaporításból kivett gyengécske kovász'. Az mi a f.?
Némi ellentmondás a 5 fokon kelesztés 24 órán át majd panaszkodás a 17-18 fokra. Nem világos, hogy meleged van vagy fázol?
Őseink ugyan korszaktól függően nem ismerték mindig a gramm fogalmát, de máshogy viszonyítottak. Meg utólag könnyű bedobni egy ilyet. Viszont nem láttad azt a sok tíz vagy száz próbálkozást mire megfigyelték, hogy adott arány megváltoztatása hogyan hat a végeredményre... Mai szemmel nézve tudományterületek is így működnek. Szóval gramm ugyan nem volt, de a siker sem volt gyakori úgy mint most amikor elég kiforrott sok dolog.
Idézlek:
a kovászhoz annyi lisztet raktam amit felvett
Hát ember legyen a talpán aki ebből kihámozza az autolízist vagy a mennyiséget. Ez leírásnak nemhogy pontatlan, de még f. is.
Szóval ha volt autolízis, akkor írd ki érthetően elsőre is. Viszont ha ezen átlendülünk akkor továbbra sem lehet értelmezni az "amit felvett" mennyiséget. Bár tudom, hogy régen nem volt gramm, de így 2020-ban, azért akad. A pontos receptúrák meg azért vannak, hogy próbáljuk közelíteni a sikeres eredmény maximumot. Tehát jó esetben minél kevesebb esetben sikerüljön úgy a kenyér mint neked, és inkább úgy mint ahogy itt a topikban néhány embernek...Szerintem ha valamit nem jól csinálsz( finoman fogalmaztam) akkor a kritikát alázattal kellene fogadni és nem arcoskodni... Meg elfogadni olyan észrevételeket amiknek az alapja jóval több mint a "Tessék belenyugodni, hogy utána olvastam."
Szerintem...
Én is neveznék el rólad kovászt, de nem túl potens az essejó b.meg.
[ Szerkesztve ]
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
FerNandor
őstag
Sziasztok!
Tegnap én is elindítottam a kovászom.
50g BL200 teljes kiörlésű liszt és 60ml 28.7 fokos víz. (50ml vizet akartam, de elnéztem a mérőedényt )
Meg sütöttem megint görög kenyeret. Hihetetlen mennyire jó amúgy és mennyire kevés munka van vele.[ Szerkesztve ]
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
krizmo_
Topikgazda
válasz FerNandor #3581 üzenetére
Üdv,
Legközelebb kevesebb vizet tegyél bele, ha eteted, arra figyelj, hogy a liszt legalább mindig annyi legyen, mint a kovász súlya, különben szegény éhezni fog, és meghal.
Érdemes Szabi péket követni Facebookon, este 6-kor tart kovászolós bejelentkezést.
[ Szerkesztve ]
-
FerNandor
őstag
válasz krizmo_ #3582 üzenetére
Igen, kicsit elnéztem. De remélem nem hal meg. Követem a Szabi péket, de több leírást megnéztem, meg a Joshua Weissmannt youtube-on.
[ Szerkesztve ]
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
Ígérem ezután jó leszek, legalább is megprobálok szabályt követni! A tegnapi etetés után mára így nézett ki a kovászom. link
Kimértem egy tiszta üvegbe 50grammot, tárztam a mérleget, hogy hozzá öntsek 50gramm vizet (35fokos) de a remegős kezemnek hála 65grammot sikerült Így a tervezett 50gramm liszt helyett 63grammot tettem hozzá. Összekevertem, és ment az ablak közbe, ott melegebb van mint a konyhában, majd kora este kiveszem, mert éjszaka meg hidegebb.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
-
FerNandor
őstag
válasz krizmo_ #3586 üzenetére
Én nem is terveztem.
De akkor nem baj (gondolom nem, mert beindult neki ), hogy 100g liszt vs 150g vízzel indított és nem egyforma mennyiséggel?[ Szerkesztve ]
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
FerNandor
őstag
Egy kérdés. Elég jól megy a kovászom.
Megnéztem most Szabi a pék videóját és ő nem beszél arról, hogy ki kell venni a kovaszbol egy adagot és úgy etetni, hanem a tegnapihoz rakott simán hozzá. Megnéztem egy videóját is ahol kovászos kenyeret készít, ott is beszél erről és azt mondja, hogy ezt így ismétli 8-10 napig... Nem értem ezt.Mindenhol máshol vesznek ki belőle, azt eldobják és úgy etetik. Én is így fogom. De most akkor ez mi?
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz FerNandor #3590 üzenetére
Ha nem veszel ki belőle, akkor öregebb sejtek lesznek benne, és elképzelhető, hogy más anyagokat termelnek. Hogy ez jó vagy rossz, az eléggé faj függő. Pl gyógyszereknél inkább az öregebbeket szeretjük, mert azok szokták a hatóanyagot termelni. Kenyérnél lehet a fiatalabbak jobbak.
Buliban hasznos! =]
-
A reggeli etetés után most igy néz ki.
Kicsit már vissza is esett, ráérek reggel etetni legközelebb?Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
MrSealRD
veterán
Az attól függ mikor akarsz sütni belőle. Ha reggel eteted...azaz kb most, akkor egy kicsit melegebb (23-26 fok) helyen úgy dél körül már használható lesz. De meg kell nézni.
Érdemes akkor felhasználni amikor a maximumon van. Akkor a legerősebb.Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
FerNandor
őstag
Nekem nagyon megy a kovászom..
Este vettem ki belőle 50g-ot, amit pótoltam a 25g liszttel és 25g 29°C-os vízzel.
Így néz most ki...Már most kéne frissítenem picit hidegebb vízzel?
Este etetés után addig ért, ameddig a dunsztos üveg alsó barázdái vannak, alsó 2,5cm kb.."A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
MrSealRD
veterán
válasz FerNandor #3595 üzenetére
Akkor egy ököl szabály ami úgy látom nem ment át eddig. Fontos! Amikor a kovászt eteted, akkor mérd le mennyi az amit éppen etetni készülsz. Ha 50g akkor az etetés minimum 50g liszt és 50g víz. Ha 90g a kovász, akkor 90g liszt és 90g víz megy hozzá...
( A víz bizonyos mértékben csökkenthető...de az egyszerűség kedvéért maradj még a 100%-os hidratáltság mellett.)
Soha ne adj neki kevesebbet... Ha így csináltad akkor jól csináltad.Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
FerNandor
őstag
válasz MrSealRD #3596 üzenetére
Na, kezdek összezavarodni. Ez az ökölszabály nincs bent a kovászlaboros indításban.
Ott pont azt írják, ahogy csináltam is, csak én fele mennyiséggel kezdtem az elején:"Mérj az edénybe 100g teljes kiőrlésű rozslisztet és 100g vizet, majd keverd össze őket. Az edényt ne zárd le légmentesen, viszont takard le egy konyharuhával, hogy ne menjen bele szennyeződés. Hagyd így állni 24 órán keresztül. (...)
Vegyél elő tiszta edényt és mérj bele 100g-ot a kovászkezdeményből, valamint adj hozzá 50g friss vizet és 50g teljes kiőrlésű rozslisztet. Keverd össze őket és a fenti módon (nyitva, letakarva, 26-28 fokon) újra tedd félre 12-24 órára. A régi üvegben maradt további 100g kovászt dobd ki, az edényt pedig mosd tisztára, szükséged lesz rá a következő frissítésnél."
Akkor most hol az igazság?
[ Szerkesztve ]
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
MrSealRD
veterán
-
MrSealRD
veterán
válasz FerNandor #3599 üzenetére
Az más. Akkor jól csinálod. Kövesd tovább a leírást... Amit én írtam az már az elkészült anyakovászra vonatkozik...
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest